EUROLEAGUE

Άιβερσον: "Είχα συμφωνήσει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό"

Ο Κόλτον Άιβερσον μίλησε στο Euroleague Greece για το πόσο κοντά βρέθηκε στο να συνεχίσει την καριέρα του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και επεσήμανε πως η Μακάμπι έχει φέτος το ρόστερ ώστε να επιστρέψει στην κορυφή.

Το νέο "5άρι" της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Κόλτον Άιβερσον, μίλησε στο Euroleague Greece και στο Sport24.gr τόσο για την μεταγραφή του στην κορυφαία ομάδα του Ισραήλ, όσο και για το πόσο κοντά βρέθηκε στο να υπογράψει στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, εκθειάζοντας την δυναμική των δύο ελληνικών ομάδων.

Ο 27χρονος σέντερ, ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Καρσίγιακα (πέρσι στην Euroleague είχε 9.9 πόντους και 4.9 ριμπάουντ) και στο παρελθόν στην Λαμποράλ Κούτσα (2014-2015), τόνισε πως η Μακάμπι έχει το ρόστερ ώστε να επιστρέψει στην κορυφή, επεσήμανε πως το σύστημα που δοκιμάζει ο κόουτς Ερέζ Έντελσταϊν δεν το έχει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη και χαρακτήρισε θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

-Γνωρίζεις την τεράστια παράδοση της Μακάμπι; Πως είναι οι πρώτες σου μέρες σε αυτή την μεγάλη ομάδα;

"Γνωρίζω την τεράστια παράδοση που έχει η Μακάμπι στο μπάσκετ. Είναι μία ομάδα με σπουδαία ιστορία και αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες ομάδες της Ευρώπης, έχοντας κατακτήσει πάρα πολλούς τίτλους σε Ευρώπη και Ισραήλ. Είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και είμαι περήφανος που αποτελώ μέλος της. Βρίσκομαι λίγες μέρες στην ομάδα, αλλά με έχουν υποδεχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βλέπω πως πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο κλαμπ. Προσπαθώ να εξοικειωθώ όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ομάδα".

-Η Μακάμπι έρχεται από μία δύσκολη και αποτυχημένη σεζόν. Ποιοι είναι οι στόχοι σου με την νέα σου ομάδα;

"Σίγουρα, η Μακάμπι είχε μία δύσκολη σεζόν πέρσι. Όλοι το είδαμε. Δεν είχε επιτυχίες, δεν πήρε τίτλους και αναμφισβήτητα στόχος της είναι να επιστρέψει στην κορυφή. Αυτό που μπορώ να πω και βλέπω στην ομάδα, είναι πως υπάρχει απ' όλους μία τεράστια διάθεση και επιθυμία ώστε η Μακάμπι να γίνει και πάλι ισχυρή. Θέλουμε να κάνουμε μία πολύ καλή σεζόν με την ομάδα. Προσωπικά, στόχος μου να είναι βοηθήσω την ομάδα έχοντας συνεισφορά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού της. Θέλω να βγάλω ενέργεια στο παιχνίδι μου, να συνεισφέρω τα μέγιστα στην άμυνα, να είμαι προστάτης της ρακέτας της ομάδας, να δώσω πόντους στην επίθεση με το ποστ παιχνίδι μου, να προσφέρω στα ριμπάουντ, τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά που έχω έφεση και γενικότερα να δώσω στην Μακάμπι όλα αυτά στα οποία είμαι καλός. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα να φτάνει στις νίκες".

-Ήταν "σίριαλ" η αποχώρηση σου από την Καρσίγιακα. Εξιστόρησε μας το τι συνέβη και τελικά κατάφερες να αποχωρήσεις από την ομάδα παίρνοντας μεταγραφή στην Μακάμπι...

"Ήταν θέμα χρόνου να αποχωρήσω από την Καρσίγιακα. Είχα μιλήσει με την διοίκηση της ομάδας και ήταν κοινή απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Η Καρσίγιακα είναι μία ομάδα που έχει μικρό μπάτζετ, το οποίο μάλιστα φέτος μειώθηκε περισσότερο. Δεν μπορούσα, λοιπόν, να συνεχίσω στην ομάδα. Αυτό που περίμενα ήταν να μου παρουσιαστεί η καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε να συνεχίσω την καριέρα μου. Τις τελευταίες τρεις-τέσσερις εβδομάδες, αν και ήξερα πως θα φύγω από την Καρσίγιακα, παρέμενα στην Τουρκία και δούλευα μόνος μου στις προπονήσεις ώστε να συνεχίσω να είμαι σε καλή κατάσταση και σε ετοιμότητα.

Σε όλο αυτό το διάστημα είχα προτάσεις από διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες, και από την Euroleague, αλλά έχοντας υπομονή περίμενα την καλύτερη πρόταση για μένα. Και ξαφνικά προέκυψε το ενδιαφέρον της Μακάμπι, με την οποία διαπραγματευόμουν τις τελευταίες μέρες. Η Μακάμπι είναι μία σπουδαία ομάδα, ήμουν χαρούμενος που έδειξε ενδιαφέρον για μένα, ήθελα να παίξω για την Μακάμπι και είμαι ευτυχής που πλέον αποτελώ μέλος της ομάδας της. Η Μακάμπι φέτος διαθέτει ένα εξαιρετικό ρόστερ με πολύ καλούς παίκτες, διαθέτει έναν αξιόλογο κόουτς και εκτιμώ πως έχουν κάνει τα σωστά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση ενόψει της νέας σεζόν ώστε να φτάσουμε ψηλά, επιστρέφοντας στα Final Four στην Ευρώπη".

Related content -Στην Ελλάδα είσαι διάσημος, καθώς το όνομα σου βρέθηκε να απασχολεί τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον Παναθηναϊκό τους προηγούμενους μήνες. Είσαι ο ιδανικός άνθρωπος να μας πεις τι έγινε και τελικά δεν κατάφερες να συνεχίσεις την καριέρα σου στην χώρα μας...

"Είναι γεγονός πως τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός έδειξαν ενδιαφέρον για εμένα τον τελευταίο χρόνο. Είναι αλήθεια πως βρέθηκα... μία ανάσα από το να υπογράψω τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στον Παναθηναϊκό. Είχαν δείξει και οι δύο "ζεστό" ενδιαφέρον για εμένα, αλλά τελικά η υπόθεση δεν ολοκληρώθηκε με καμία από τις δύο ομάδες. Ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσω την καριέρα μου στην Ελλάδα και ήμουν θετικός να αγωνιστώ για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά είχα σχεδόν συμφωνήσει σε όλα και με τις δύο ομάδες, αλλά δεν προχώρησαν κάποιες λεπτομέρειες. Πρόκειται για δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δύο πετυχημένοι σύλλογοι, με πνεύμα νικητή, που έχουν κατακτήσει πρωταθλήματα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας σε τελικούς και σε Final Four.

Είναι δύο τεράστιες ομάδες, με μεγάλη παράδοση στην Ευρώπη και μόνο το γεγονός πως ενδιαφέρθηκαν για εμένα με κάνει νιώθω όμορφα. Με ήθελαν και οι δύο ομάδες, αλλά ο προηγούμενος μου σύλλογος, η Καρσίγιακα, δεν με άφηνε να φύγω κατά την διάρκεια της σεζόν, καθώς ήθελε να με κρατήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να τους βοηθήσω στα playoffs στην Τουρκία. Εντωμεταξύ στο συμβόλαιο μου με την Καρσίγιακα δεν υπήρχε και buy-out ώστε να καλυφθεί, οπότε ήταν δύσκολο να αποχωρήσω ώστε να έρθω στην Ελλάδα, κάτι που το ήθελα. Όμως, δεν εξαρτιόταν από εμένα. Έτσι λοιπόν παρέμεινα στην Καρσίγιακα μέχρι το τέλος της σεζόν. Συνεχίζω όμως να έχω έναν τεράστιο σεβασμό για αυτές τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό".

-Βρέθηκες, τελικά, ποιο κοντά με κάποια από τις δύο ελληνικές ομάδες;

"Ήμουν πολύ κοντά το ίδιο και με τις δύο ομάδες. Ήμουν έτοιμος να υπογράψω στον Ολυμπιακό όταν με ήθελε, ήμουν έτοιμος να υπογράψω και με τον Παναθηναϊκό όταν μου είχε κάνει πρόταση, αλλά τελικά καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν προχώρησε, καθώς η Καρσίγιακα δεν με άφηνε να φύγω. Δεν μπορώ να σου πω ότι θα είχα προτίμηση να παίξω σε μία από τις δύο. Θα ήμουν χαρούμενος είτε αν υπέγραφα στον Ολυμπιακό, είτε στον Παναθηναϊκό. Τις έχω αντιμετωπίσει και τις δύο ομάδες και ξέρω πως πρόκειται για δύο σκληρές και πάντα ανταγωνιστικές ομάδες, που έχουν το πνεύμα του νικητή. Έχουν παίξει ωραίο μπάσκετ και θα με κάλυπτε η κάθε μία τους. Ξέρω επίσης πως διαθέτουν και οι δύο φανατικούς φιλάθλους που φτιάχνουν υπέροχη ατμόσφαιρα στα γήπεδα τους. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, θα μου έδιναν την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσω στο υψηλότερο επίπεδο".

-Τι γνωρίζεις για το ελληνικό μπάσκετ;

"Ξέρω πως η Ελλάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και σκληρό πρωτάθλημα. Σίγουρα, μπορεί να ξεχωρίζουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες είναι ιδιαίτερα καλές. Παίξαμε πρόσφατα και με την ΑΕΚ και μου έκανε καλή εντύπωση σαν ομάδα. Μπασκετικά το ελληνικό πρωτάθλημα έχει μία καλή φήμη και έχω σεβασμό για εκείνο. Υπάρχουν πολλοί καλοί Έλληνες παίκτες, όπως και ξένοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, και το επίπεδο είναι υψηλό. Ξέρω πως αν βγάλεις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, στις υπόλοιπες θέσεις η μία ομάδα μπορεί να νικήσει την άλλη και αυτό κάνει το πρωτάθλημα σας ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αξιοπρόσεκτο. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα, ξέρω πως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη έχοντας μεγάλες επιτυχίες, ιστορία και παράδοση στην Euroleague. Ειδικά ο Ολυμπιακός βασίζεται στους πολλούς καλούς Έλληνες παίκτες που έχει".

Related content -Η Μακάμπι έχει κάνει αρκετές αλλαγές, ζητούμενο για εσάς να βρείτε την χημεία σας;

"Είναι πολύ σημαντικό για την Μακάμπι αυτή την στιγμή να φτιάξει και να βρει την χημεία της. Είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε σαν ομάδα. Ειλικρινά, έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ, το οποίο διαθέτει ταλέντο και ικανότητες σε όλες τις θέσεις. Είμαστε γεμάτοι σε όλες τις θέσεις και διαθέτουμε ποιότητα. Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος με το υλικό που έχουμε στα χέρια μας, γιατί έχουμε πολλούς καλούς παίκτες. Όμως, πρέπει πρώτα να μάθουμε να παίζουμε σωστά σαν σύνολο, σαν ομάδα. Δεν πρέπει να λειτουργούμε εγωιστικά. Πρέπει να βάλουμε την ομάδα πάνω από τον καθένα. Νομίζω πως αν αποκτήσουμε χημεία, λειτουργήσουμε όπως πρέπει σαν ομάδα, αξιοποιώντας και το ταλέντο των παικτών μας, τότε θεωρώ πως θα δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο θα φτάσει ψηλά φέτος. Νομίζω πως αυτή η ομάδα έχει τα υλικά ώστε να παίξει σπουδαίο και θεαματικό μπάσκετ που θα είναι απολαυστικό για τον κόσμο που θα το βλέπει".

-Έχετε 9 Αμερικανούς παίκτες στο ρόστερ σας. Τι στυλ μπάσκετ θα παίξει η Μακάμπι στη νέα σεζόν;

"Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλούς Αμερικανούς παίκτες στο ρόστερ. Συνολικά είμαστε εννιά (Γκάουντλοκ, Ρουντ, Σίλεϊ, Σμιθ, Ουίμς, Λάντεσμπεργκ, Αλεξάντερ, Άιβερσον, Μίλερ) και αυτό παραδέχομαι πως με έχει βοηθήσει ώστε να νιώσω ακόμη καλύτερα στην ομάδα. Όσον αφορά για το μπάσκετ που θα παίξουμε, ο κόουτς έχει ένα δικό του σύστημα, το οποίο δεν το έχω δουλέψει ποτέ ξανά στην καριέρα μου και έχει ενδιαφέρον. Έχει ένα πολύ καλό σύστημα στην επίθεση στο οποίο μπορώ να βοηθήσω την ομάδα, καθώς η μπάλα πηγαίνει συχνά στην θέση "5" που αγωνίζομαι. Ο προπονητής μας έχει ένα σύστημα με κίνηση στην επίθεση, στο οποίο όλοι συμμετέχουν, καθώς η μπάλα περνά από τα χέρια όλων των παικτών. Είναι σημαντικό για εμάς να παίρνουμε σωστές θέσεις. Θα παίξουμε γρήγορο μπάσκετ. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως το σύστημα πάνω στο οποίο δουλεύουμε τις τελευταίες μέρες, είναι ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο σύστημα, το οποίο δεν το δουλεύει καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα".

-Ο τρόπος διεξαγωγής της Euroleague άλλαξε. Θεωρείς πως η διοργάνωση έτσι γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική;

"Προσωπικά μου αρέσει πολύ ο νέος τρόπος διεξαγωγής της Euroleague. Toν προτιμώ σε σχέση με τον προηγούμενο. Θεωρώ πως η λίγκα γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική, καθώς πλέον πρόκειται για ένα πρωτάθλημα στο οποίο όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους. Θα υπάρχουν και πολλά ευρωπαϊκά ντέρμπι και παράλληλα αρκετά ευρωπαϊκά rivalies. Νομίζω πως το πρωτάθλημα της Euroleague έτσι βελτιώνεται περισσότερο και αρχίζει να μοιάζει με εκείνο του ΝΒΑ. Τα παιχνίδια αυξάνονται και θα υπάρχουν και φορές που οι ομάδες θα χρειαστεί να δώσουν και τρία ματς μέσα σε μία εβδομάδα, βάζοντας μέσα και το ματς που θα δίνει η κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα. Νομίζω πως ο νέος τρόπος διεξαγωγής θα είναι και περισσότερο ευχάριστος και για τον κόσμο που θα παρακολουθεί τα παιχνίδια".

Θα λάβεις μέρος στο τουρνουά "Diamonds Are Forever". Ποια είναι η άποψη σου για τον Δημήτρη Διαμαντίδη;

"Ξέρω πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού και του ελληνικού μπάσκετ. Όλοι στην Ευρώπη τον ξέρουν και τον σέβονται. Πραγματοποίησε μία τεράστια και πλούσια καριέρα, κατακτώντας τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ήταν ένας σπουδαίος και έξυπνος γκαρντ που έκανε πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Ηγετική προσωπικότητα. Πέρσι όλοι ήξεραν την απόφαση του να αποχωρήσει και ήταν όμορφο που έβλεπες κόσμο να τον τιμά και να τον βραβεύει. Η περίπτωση του μου θύμιζε πέρσι λίγο εκείνη του Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος αποθεωνόταν σε όποιο γήπεδο έπαιζε πέρσι στο ΝΒΑ, όταν και εκείνος είχε ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει. Τον σέβονται όλοι και του έχω επίσης μεγάλο σεβασμό. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις έναν θρύλο της Euroleague μπροστά σου και είναι χαρά μου που θα τον ξαναδώ στο τουρνουά".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ