EUROLEAGUE

"Να καταλάβουν που έχουν έρθει"

"Να καταλάβουν που έχουν έρθει"

Ο πρώτος γύρος της regular season ολοκληρώνεται κι ο Βασίλης Φραγκιάς αρθρογραφεί στο Eurolegue Greece αναλύοντας τα δείγματα γραφής των "αιώνιων". Ποιο είναι το κορυφαίο "4αρι" στην Ευρώπη και ποιος κάνει αλλαγές χάντμπολ;

Η πρώτη φάση της Euroleague για τους περισσότερους φιλάθλους, είναι απλά το ζέσταμα των μηχανών για τις μεγάλες ομάδες, ώστε να είναι έτοιμες οταν θα ξεκινήσει η μάχη του ΤΟΡ 16.Ταυτόχρονα θα ξεχωρίσουν οι "αμνοί απο τα ερίφια" αφου οι αδύναμες ομάδες θα πανε σπίτι τους, αλλά και οι δυνατοί θα μπορέσουν να δουν τις όποιες ατέλειες στα ρόστερ τους και να κάνουν τις διορθωτικές κινήσεις τους. Το δείγμα γραφής των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών δεν είναι απόλυτα ασφαλές αλλά μας επιτρέπει να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα κυρίως για τις δυο ελληνικές ομάδες.

* Γράφει ο Βασίλης Φραγκιάς

Ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό που έπαιξε και τελευταίος την περασμένη Παρασκευή μπορούμε να πούμε ότι πάει να εξελιχθεί σε παράδοση των τελευταίων ετών η αδυναμία του να κερδίσει παιχνίδια μακριά από το ΟΑΚΑ. Το να χάσεις εκτός έδρας από την Μπαρτσελόνα ή την Κουμπάν δεν είναι καταστροφή ειδικά στην πρώτη φάση, όμως να χάνεις από τους Πολωνούς της Ζιελόνα Γκόρα, οι οποίοι δεν είχαν νίκη δείχνει κάτι. Η απουσία του Γκιστ δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία γιατί και οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα οπότε πρέπει να έχεις εναλλακτικές λύσεις από το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι οι "πράσινοι" έχουν θέματα με τους τραυματισμούς (π.χ Παππάς) αλλά και ποια ομάδα δεν έχει;

Ένα αθλητικό σέντερ θα λύσει προβλήματα

"Να καταλάβουν που έχουν έρθει"
INTIME SPORTS

Η αίσθηση που δημιουργεί στην παρούσα φάση ο Παναθηναϊκός είναι ότι με μέτριο Διαμαντίδη δεν μπορεί να κερδίσει εύκολα τα παιχνίδια. Ο Καλάθης έχει σκαμπανεβάσματα και είναι λογικό για την εποχή, οι νεοφερμένοι να δείχνουν ότι χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν σε ποια ομάδα παίζουν. Οι ψηλοί εκτός του Γκιστ θα πρέπει να χωρέσουν κι οι δύο σε ένα σώμα αφού ο Τζόρτζεβιτς μερικές φορές λειτουργεί και σαν προπονητής χάντμπολ. Επίθεση με Ραντούλιτσα, άμυνα με Κούζμιτς και μόνο με Γκιστ στο "5" μπορεί να αλλάξει η εικόνα ενός παιχνιδιού. Όλες οι ομάδες απέναντι στον Παναθηναϊκό προσπαθούν να χτυπήσουν με pick n roll τα αργά πόδια των Σέρβων σέντερ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι να παλεύουν να καλύψουν την αδυναμία των ψηλών να αμυνθούν αποτελεσματικά μακριά από τη ρακέτα κι έτσι αρχίζουν οι περιστροφές στην αμυντική λειτουργία και τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα ριμπάουντ, επίσης, είναι ένας βασικός τομέας που θα πρέπει να βελτιώσει η ομάδα του "τριφυλλιού", αφού αποτελεί αχίλλειο πτέρνα ειδικά στην άμυνα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα.

Επιθετικά η δημιουργία από Διαμαντίδη και Καλάθη αποτελεί κομβικό σημείο για το στήσιμο της ομάδας που ουσιαστικά παίζει με 4 παίκτες έξω και έναν ψηλό μέσα στην αντίπαλη ρακέτα. Η επιστροφή του Παππά θα αλλάξει αρκετά την επιθετική εικόνα της ομάδας, καθώς είναι ένας παίκτης που βελτιώνεται μέρα με την ημέρα κι αν δεν είχε αυτή την ατυχία πέρσι θεωρώ ότι φέτος θα έκανε μεγάλη χρονιά. Ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ της ομάδας αν και η αίσθηση μου είναι ότι ένα αθλητικό σέντερ θα λύσει πολλά προβλήματα στους "πράσινους". Αν δεν γίνει αυτό, τότε ο Γκιστ προβλέπεται να παίξει αρκετά στο "5".

Είναι σημαντικό να βρει ρυθμό

"Να καταλάβουν που έχουν έρθει"
INTIME SPORTS

Πάμε και στον Ολυμπιακό που με σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του έχασε μόνο στην Ισπανία από την Κούτσα και προσπαθεί να βρει την χημεία του μέσα από τα παιχνίδια και τις προπονήσεις. Με το μισό ρόστερ να είναι αλλαγμένο σε σχέση με πέρσι χρειάζεται υπομονή. Το σημαντικό για τους Πειραιώτες είναι να βρουν ρυθμό κι αυτό προσπαθεί να πετύχει ο Σφαιρόπουλος που βλέπει τον ηγέτη της ομάδας, τον Σπανούλη, να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά ο Πρίντεζης παίζει καταπληκτικά και κατά την γνώμη μου είναι το κορυφαίο "4άρι" στην Ευρώπη κάνοντας σχεδόν τα πάντα μέσα στο παρκέ. Ο Young παιχνίδι με παιχνίδι παίζει πολύ καλύτερα καλύπτοντας και τις δύο ρακέτες (σε λίγα χρόνια θα τον βλέπουμε στο ΝΒΑ).

Η πίεση στην άμυνα και το ανοικτό γήπεδο στην επίθεση είναι τα χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας του Ολυμπιακού. Δεν τα έχουμε δει ακόμα στο 100% αλλά όπως αναφέρθηκε είμαστε στην αρχή ακόμα. Στο παιχνίδι 5vs5 οι μπάλες θα περνάνε από τα χέρια του αρχηγού που στο δημιουργικό κομμάτι είναι εξαιρετικός. Ίσως κάποια στιγμή ο Σφαιρόπουλος να πρέπει να κοιτάξει την εναλλακτική λύση πίσω από τον Πρίντεζη. Για τους ξένους ισχύει ότι και για τους ξένους του Παναθηναϊκού. Πρέπει να καταλάβουν σε ποια ομάδα έχουν έρθει και ποια κληρονομιά καλούνται να διαχειριστούν.

Και για τις δύο ομάδες είναι αρχή της σεζόν. Χρειάζεται υπομονή, πίστη και δουλειά. Και μην ξεχνιόμαστε ότι τα σοβαρά έρχονται αργότερα και για τις δυο ομάδες και μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

* Ο Βασίλης Φραγκιάς είναι προπονητής της Εθνικής ομάδας του Κατάρ και πρόσφατα κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό στους Αραβικούς αγώνες

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ