EUROLEAGUE

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Εγκαινιάζεται η εβδομαδιαία καταγραφή των όσων συμβαίνουν στη νέα Euroleague. Τι έγινε την περασμένη βδομάδα, τι να περιμένουμε αυτή. Ποιες ομάδες είναι στα πάνω τους, ποιες στα κάτω τους και ποιοι είναι οι παίκτες που λάμπουν. Από τον Στέφανο Τριαντάφυλλο.

Η πρώτη αγωνιστική της Euroleague ισοδυναμούσε με μακροβούτι. Σε νερά που δεν έχουμε κολυμπήσει. Ήταν αυτά τα κλάσματα δευτερολέπτου που μεσολαβούν από τη στιγμή που πήρες την απόφαση για βουτιά, μέχρι να προσγειωθείς στο κρύο νερό. Ακολουθούν άλλες 29 αγωνιστικές, αλλά μπορούμε σιγά-σιγά να καταγράφουμε ένα-ένα τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη νέα αυτή διοργάνωση. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από αυτά που μας έχει μάθει το Top-16, των προηγούμενων ετών, που αποτέλεσε επί της ουσίας τον πρόδρομο των αλλαγών:

Κανόνας πρώτος: Κάθε ματς έχει τη δική του ιστορία. Μετάφραση: δεν έχει σημασία τι έγινε την προηγούμενη αγωνιστική, την επόμενη όλα μπορούν να συμβούν.

Κανόνας δεύτερος: δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Μετάφραση: η Νταρουσάφακα, η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να κάνουν ανατροπή για να επικρατήσουν των θεωρητικά πιο αδύναμων ομάδων της διοργάνωσης, δηλαδή του Ερυθρού Αστέρα, της Ούνιξ Καζάν και της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Οι κανόνες θα αυγατίζουν και θα επαναλαμβάνονται κάθε βδομάδα, όπως θα επαναλαμβάνεται και αυτό το κείμενο που θα περιγράφει το που είμαστε και το που πάμε. Θα προσπαθεί τουλάχιστον...

Previously on Euroleague...

Την πρώτη αγωνιστική της Euroleague επιβεβαιώθηκε κάτι σημαντικό. Ένα κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τις ομάδες που είχαν θετικό πρόσιμο, αυτές που κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ποιες είναι αυτές; Η Ρεάλ που επικράτησε με 18 πόντους διαφορά του Ολυμπιακού, η ΤΣΣΚΑ που πέρασαν σαν σίφουνας από την Κωνσταντινούπολη (109-84 τη Γαλατάσαραϊ), το Μιλάνο που πήρε το ντέρμπι με τη Μακάμπι, έστω κι αν χρειάστηκε προηγουμένως να το κάνει θρίλερ και τη Μπάμπεργκ, που μπορεί να έχασε αλλά με την εμφάνιση κέρδισε πολλά περισσότερα από ένα "W" κόντρα στην ισχυρή Φενέρμπαχτσε.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ομάδες; Διατηρούν τον ίδιο προπονητή. Ο Λάσο κάθεται στον πάγκο της Ρεάλ από το 2011. Ο Ομπράντοβιτς μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του. Ο Ιτούδης στον τρίτο. Ο Ρέπεσα στον δεύτερο. Ο Τρινκέρι στον τρίτο. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που έχουν ίδιο προπονητή και ίδιο κορμό ξεκινούν από pole position, έχοντας ως παρακαταθήκη την ομοιογένεια, τη χημεία και τους ρόλους. Οι υπόλοιπες ομάδες πρέπει παράλληλα με τα δύσκολα παιχνίδια, να παλεύουν για να χτίσουν τις βάσεις τους.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Θέλετε κι άλλο κανόνα που επιβεβαιώνεται; Η ρήση ότι "κάθε αρχή και δύσκολη". Τα κλειστά παιχνίδια ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Στον πόντο κρίθηκε το ματς στο Μιλάνο, στην Κωνσταντινούπολη και στη Βιτόρια. Ανατροπή χρειάστηκε η Μπαρτσελόνα, η Νταρουσάφακα (που έχανε με διψήφια διαφορά στο ημίχρονο) και ο Παναθηναϊκός που δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Ζαλγκίρις. Και έπεται συνέχεια...

Τέλος με τα συμπεράσματα και τους κανόνες. Ώρα για μια υπόθεση: το πρόγραμμα εντέλει θα έχει σημασία. Δεν αποκλείεται κάποιες ομάδες που δεν θα ξεκινήσουν καλά να τα παρατήσουν κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου των 30 αγωνιστικών. Οπότε ενδεχομένως να έχει σημασία το χρονικό σημείο που θα παίξει μια ομάδα για παράδειγμα στο Βελιγράδι ή στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη Γαλατάσαραϊ. Αυτό όμως είναι κάτι που θα περιμένουμε για να το μάθουμε.

Επομένως έχουμε και λέμε:

Στα πάνω τους...

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

ΤΣΣΚΑ: Με το καλημέρα πέτυχε 109 πόντους, δείχνοντας ότι φέτος θα είναι η χρονιά της. Να δούμε ποια ομάδα θα μπορέσει να κάνει outscore τους δεμένους και άκρως ποιοτικούς Μοσχοβίτες.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Νταρουσάφακα: Είναι σημαντικό για οποιαδήποτε ομάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει να κερδίζει τα ματς στα οποία δεν παίζει καλά. Αυτό συνήθως ξεχωρίζει την καλή με την κακή ομάδα. Η δεύτερη είναι αυτή που συνήθως παίζει καλά στα ματς που δεν χρειάζεται να παίξει (και τελικά τα χάνει και αυτά). Οι Τούρκοι, παρά τα σοβαρά αμυντικά τους προβλήματα, κατάφεραν να γυρίσουν το ματς από το -14 του ημιχρόνου σε μια καυτή έδρα όπως είναι το Βελιγράδι. Τα διπλά είναι "χρυσάφι", όπως έχουμε μάθει από το Top-16.

Στα κάτω τους...

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Ολυμπιακός: Ήταν η ομάδα με την πιο "κακή" ήττα της αγωνιστικής. Όχι, επειδή ηττήθηκε σε μια δύσκολη έδρα όπως είναι αυτή της Ρεάλ, αλλά περισσότερο γιατί άφησε τη διαφορά να πάει στους 18 πόντους στο τέλος. Και αυτό μπορεί να έχει σημασία στο τέλος, μπορεί και όχι.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Παναθηναϊκός: Κέρδισε μεν, δύσκολα δε. Και αυτό έπαιξε ρόλο και στην μετέπειτα απόφαση της διοίκησης να αποχαιρετήσει τον Αργύρη Πεδουλάκη. Οι "πράσινοι" έγιναν η πρώτη ομάδα της διοργάνωσης που αλλάζει προπονητή. Στη Μόσχα θα παραταχθεί με δίδυμο τους Γιώργο Βόβορα και Διαμαντή Παναγιωτόπουλο.

Οι παίκτες που έλαμψαν:

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Ουίλ Κλάιμπουρν: Από το πρωτάθλημα Ισραήλ στην μεγάλη σκηνή. Και με το καλημέρα έκανε αισθητή την παρουσία του: 19 πόντοι (8/14 δίποντα), 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 κερδισμένα φάουλ σε 28 λεπτά συμμετοχής. Συμπεριλαμβανομένου και του καθοριστικού καλαθιού που χάρισε στην Νταρουσάφακα τη νίκη. Ο μακρύς Αμερικανός φόργουορντ άφησε τα διαπιστευτήρια του στο ένας-εναντίον-ενός. Θα είναι σίγουρα ένας από τους πιο fun-to-watch παίκτες, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει το Euroleague Greece πριν το πρώτο τζάμπολ.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Άντριου Γκάουντλοκ: He is back! Ο σεσημασμένος σκόρερ της Euroleague (και κάτοχος του ρεκόρ τριπόντων) επιστρέφει σε μια ομάδα που πρώτα σουτάρει και μετά κάνει ερωτήσεις. Με το καλημέρα σκόραρε 27 πόντους, προσπαθώντας να γυρίσει μόνος του ένα ματς που έμοιαζε χαμένο (και τελικά ήταν).

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Λατάβιους Ουίλιαμς: Ο Αμερικανός σέντερ-φόργουορντ που είχε ξεκινήσει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στην Μπάμπεργκ και στη Μπανταλόνα, βρήκε ξανά το δρόμο του μετά από τους τόσους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε. Μέσω της Ούνιξ επέστρεψε στην Euroleague και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, κυριαρχώντας στις δύο ρακέτες. Τέλειωσε το ματς με 12 πόντους και 15 ριμπάουντ.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: Ο "Λα Μπόμπα" απέδειξε πως έφτασε να είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague. Με 11 (προσωπικούς) πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο οδήγησε τη Μπαρτσελόνα από το -12 της τρίτης περιόδου στο "διπλό". Αν μη τι άλλο έκανε τη μισή δουλειά, αφήνοντας την άλλη μισή στον Μπραντ Όλεσον που πέρασε χειροπέδες στην τέταρτη περίοδο στον Κιθ Λάνγκφορντ.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Μίλος Τεόντοσιτς: Ένα ακόμη σόου από τον βιρτουόζο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ. Οι 11 ασίστ μιλούν από μόνες τους.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Όγκγιεν Κούζμιτς: Πολλαπλά ρεκόρ για τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού κόντα στην αδύναμη φροντ-λάιν της Νταρουσάφακα.

Τι μάθαμε την πρώτη αγωνιστική της Euroleague

Αντρέα Μπαρνιάνι: Ο κύριος Νο1 του ντραφτ πέτυχε 26 πόντους με 10/14 σουτ (είχε και 4 ριμπάουντ) βάζοντας φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη νίκη της Μπασκόνια επί της Εφές, στο καλύτερο ίσως παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής.

Και fantasy δίνουμε....

Σόνι Ουίμς (73): Οι περιφερειακοί που παίζουν κόντρα στη Ρεάλ έχουν πάντα την τιμητική τους. Είναι μια ομάδα που προσφέρεται για υψηλά σκορ. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο Γιουλ (ο μοναδικός καλός αμυντικός των Μαδριλένων) θα αναλώνεται στο κατόπι του Γκάουντλοκ.

Ουίλ Κλάιμπουρν (61): Για όσους έκαναν το λάθος και δεν τον πήραν την πρώτη αγωνιστική.

Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (57): Όλοι ξέρουμε ότι ο Σέρβος σέντερ μπορεί να βγάλει υψηλά σκορ γιατί εκτελεί με υψηλά ποσοστά, κερδίζει φάουλ και μαζεύει ριμπάουντ. Τώρα θα βρει απέναντι του την αδύναμη φροντ-λάιν της Νταρουσάφακα, οπότε... καλή όρεξη.

Νίκος Παππάς (51): Λάθος όποιος δεν τον πήρε την πρώτη αγωνιστική (λόγω απουσίας Τζέιμς). Είναι ακόμη σχετικά φθηνός και αντιμετωπίζει μια ομάδα που επιτρέπει στον αντίπαλο να βγάλει υψηλά σκορ (αν και η ΤΣΣΚΑ συνήθως βγάζει υψηλότερα).

Τι θα δούμε...

Τρία είναι τα σπουδαία ματς της αγωνιστικής. Θα μπορούσαμε να πούμε και τέσσερα αν ο Παναθηναϊκός δεν βρισκόταν σε τόσο δεινή θέση. Τα ενδιαφέροντα ξεκινούν την Πέμπτη με την αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην "πυραυλοκίνητη" Εφές του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με τους Τούρκους να κερδίζουν με άνεση. Να δούμε τώρα αν θα πάρουν τη νίκη (όπως έγινε και πέρσι), ή αν θα ξεκινήσουν με 0-2. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό που έχει πάρει boost αυτοπεποίθησης μετά την ευρεία νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αλλά ας θυμηθούμε όλοι μαζί τον πρώτο κανόνα της Euroleague: κάθε ματς έχει τη δική του ιστορία. Άρα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο.

Πολύ ωραίο παιχνίδι αναμένεται να γίνει στο Τελ Αβίβ. Εκεί όπου η Μακάμπι υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα ματς που αναμένεται να έχει πολύ γρήγορο ρυθμό, θέαμα και υψηλό σκορ. Ανοιχτό σε όλα τα προγνωστικά. Το τρίτο παιχνίδι που συγκεντρώνει τις πιθανότητες για ντέρμπι είναι αυτό ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και στην Φενέρμπαχτσε. Η αποδεκατισμένη ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (που παίζει χωρίς Ρίμπας, Ναβάρο και Κοπόνεν) υποδέχεται την περσινή φιναλίστ. Αν μη τι άλλο θα 'χει ενδιαφέρον.

Ο Παναθηναϊκός τώρα με υπηρεσιακούς προπονητές ταξιδεύει στη Μόσχα, σε έναν ακόμη δύσκολο σταθμό του καυτού του προγράμματος. Στα άλλα ματς η Μπάμπεργκ υποδέχεται την Ούνιξ και ο Αντρέα Τρινκέρι την παλιά του ομάδα. Η Νταρουσάφακα θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο-στολίδι της το Μιλάνο και η Ζαλγκίρις την Μπασκόνια. Τέλος, στο ματς που είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα (για διαφορετικούς λόγους) η Γαλατάσαραϊ κοντράρεται με τον Ερυθρό Αστέρα. Είναι μια αναμέτρηση με άσχημο παρελθόν, που όλοι εύχονται να μην επαναληφθεί.

Ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα, πριν την πρώτη "διπλή" εβδομάδα της διοργάνωσης. Ως τότε υπάρχει το Twitter ( @Stefanos_Rose )

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ