EUROLEAGUE

Με 0-10 δεν κερδίζει

Με 0-10 δεν κερδίζει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ήταν μια "τριπλή" ήττα για τον Ολυμπιακό. Η αμυντική υπόσταση του Τζόι Ντόρσεϊ και ο συντελεστής 0-10 ήταν αυτά που έκριναν την αναμέτρηση. Κι η διαδικασία αναζήτησης των σταθερών του είναι το μόνο που μπορεί να σώσει τους "ερυθρολεύκους". Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει...

Ο Ολυμπιακός πέρασε ένα εφιαλτικό βράδυ στη Βαρκελώνη και επιστέφει έχοντας γνωρίσει μια τριπλή -θα μπορούσε να πει κανείς- ήττα. Η πρώτη διάσταση έχει να κάνει με τη βαθμολογική, καθώς πλέον οι Πειραιώτες έμειναν στην προτελευταία θέση του ομίλου (με ρεκόρ 3-5) και από 'δω και μπρος αντιμετωπίζουν κάθε ματς ως μονόδρομο. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την απώλεια της διαφοράς των 12 πόντων από τον αγώνα του ΣΕΦ. Με άλλα λόγια χρειάζεται να κάνει δύο νίκες παραπάνω για να βάλει "από κάτω" τη Μπαρτσελόνα, έχοντας παράλληλα πιο δύσκολο πρόγραμμα. Και αυτό που πρέπει να κοιτάει πλέον ο Ολυμπιακός είναι το ποιες ομάδες μπορεί να αφήσει έξω για να μπει αυτός στην 4άδα που οδηγεί στους προημιτελικούς. Η τρίτη διάσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο παίκτης που επί της ουσίας τον υποχρέωσε σ' αυτή την ήττα ήταν ο Τζόι Ντόρσεϊ, που βρέθηκε στο μεταγραφικό του στόχαστρο για πολλές ημέρες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι Πειραιώτες έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος και δεν έχουν το περιθώριο να "πετούν" άλλα παιχνίδια. Η νίκη στο ματς με τη Λαμποράλ (αλλά και στα υπόλοιπα εντός έδρας παιχνίδια) είναι εκ των ουκ άνευ, με τον Ολυμπιακό πλέον να χρειάζεται να "σημαδεύει" περισσότερο από κάθε άλλο το ματς στη Μόσχα με τη Χίμκι, που μπορεί μέσω του 2-0 να του δώσει ένα αβαντάζ απέναντι στη Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ από την οποία έχει χάσει με μεγάλη διαφορά.

Στη Βαρκελώνη πάντως ο Ολυμπιακός παρουσίασε το κακό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο, όμως, που έχει δείξει τρεις φορές σ' αυτό το Top-16 (Μαδρίτη, Κάουνας, Βαρκελώνη). Και ίσως αυτό να μην είναι τυχαίο. Ίσως εκτός έδρας ο Ολυμπιακός να μην μπορεί να εφαρμόσει το στυλ μπάσκετ που επιθυμεί, ένα παιχνίδι δηλαδή που χαρακτηρίζεται από την ενέργεια και από την "καταστροφή" των πλάνων του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός με άλλα λόγια έχει καταφέρει να βάλει τον αντίπαλο στον ρυθμό του μόνο στο ματς με τη Μπαρτσελόνα (ΣΕΦ) και για ένα ημίχρονο κόντρα στη Μπάμπεργκ (που έχασε) και την Κίμκι.

Σημείο κλειδί ο συντελεστής 0-10

Το εύλογο ερώτημα είναι το "γιατί". Η εύκολη απάντηση μπορεί να αποδοθεί με έναν συντελεστή: το 0-10. Μηδέν οι ασίστ που μοίρασαν ο Βασίλης Σπανούλης και ο Ντάνιελ Χάκετ και 10 τα λάθη που έκαναν συνολικά! Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να σταματήσει τη δημιουργία του Ολυμπιακού και το έκανε κατά κύριο λόγο χάρις στον Τζόι Ντόρσεϊ, που άλλαξε με την αμυντική του υπόσταση όλο το παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξεκίνημα ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε τρία εύκολα λέι-απ (ο Ολυμπιακός ξεκίνησε σκοράροντας τους 10 πρώτους του πόντους μέσα από τη ρακέτα), αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να βρει τέτοιες φάσεις. Ο Ντόρσεϊ σκέπασε τα καλάθια, έβαλε τα χέρια του στην pick-n-roll άμυνα και ουσιαστικά "βραχυκύκλωσε" όλη την επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών.

Για τον Σπανούλη ήταν μόλις το 7ο παιχνίδι στην ευρωπαϊκή του καριέρα που δεν μοιράζει ούτε μια ασίστ, το 4ο με τη φανέλα του Ολυμπιακού και το δεύτερο την τελευταία διετία. Το προηγούμενο ήταν στον περσινό πρώτο ημιτελικό και πάλι με τη Μπαρτσελόνα, όταν όμως είχε μόλις επιστρέψει από ένα πρόβλημα τραυματισμού κι είχε αγωνιστεί λίγο.

Η Μπαρτσελόνα έκρυψε τις αδυναμίες της

Παράλληλα η Μπαρτσελόνα κατάφερε να αφαιρέσει και το πλεονέκτημα του Γιώργου Πρίντεζη (απέναντι στον Ντόλμαν), βάζοντας πότε έναν πιο βαρύ (Σαμάρδο Σάμιουελς) και πότε έναν πιο ελαφρύ (Στράτο Περπέρογλου) παίκτη απέναντι του. Ο ένας τον έσπρωχνε και ο άλλος τον τραβούσε μακριά από το καλάθι. Η παρουσία του διεθνούς φόργουορντ ήταν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν ο παίκτης με το καλύτερο ranking (21), σημειώνοντας μάλιστα καθοριστικούς πόντους στο σημείο που η Μπαρτσελόνα ξέφυγε για τα καλά στο σκορ.

Αμυντικά έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Έκρυψε τις αδυναμίες της, όπως για παράδειγμα συνέβη στο 2ο δεκάλεπτο όταν ο Κάρλος Αρόγιο βρισκόταν στο παρκέ. Ο Τσάβι Πασκουάλ προτίμησε μια άμυνα ζώνης σ' εκείνο το σημείο, μια επιλογή που λειτούργησε ευεργετικά για την ομάδα του.

Ο "μπερδεμένος" Ολυμπιακός

Οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν να ανακατέψουν το παιχνίδι και το επιχείρησαν χρησιμοποιώντας ένα σχήμα καμικάζι. Με τις τρεις αμυντικογενείς παίκτες στην περιφέρεια (Τζόνσον-Όντομ, Χάκετ και Στρόμπερι) και κατάφερε να ρίξει πρόσκαιρα τη διαφορά. Είδαμε και πάλι τον Πρίντεζη να παίζει στο "5", στοιχείο που αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης προσαρμογής του Χακίμ Ουόρικ, που βρισκόταν στην Αθήνα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Ολυμπιακός δείχνει "μπερδμένος". Με δεδομένα τα προβλήματα του (επέστρεψε ο Αγραβάνης, απουσίαζε ο Λοτζέσκι) δεν έχει βρει ακόμη τις σταθερές του. Για την ακρίβεια θα πρέπει να τις επαναπροσδιορίσει. Ποιο δηλαδή θα είναι το rotation, ποιος θα ξεκουράζει τον Πρίντεζη, ποιοι θα τελειώνουν το παιχνίδι και πάει λέγοντας. Αυτή είναι μια διαδικασία που μετά τον Φεβρουάριο έχει ολοκληρωθεί. Είναι το σημείο της σεζόν που το rotation αποκρυσταλλώνεται (και κλείνει) και οι ρόλοι είναι παγιωμένοι. Ο Ολυμπιακός όμως άθελα του (τραυματισμοί, προσθήκες) παραμένει σε διαδικασία αναζήτησης.

Και μιας και έγινε λόγος για την απουσία του Λοτζέσκι, είναι προφανές πόσο σημαντική είναι. Για ακόμη ένα παιχνίδι ο Ολυμπιακός σούταρε άσχημα τη μπάλα και δεν είχε αυτή την απειλή από τα 6.75 (5/16 σουτ). Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί από το ξεκίνημα της σεζόν και γίνεται εντονότερο σε τέτοιες βραδιές που τίποτα δεν "κλικάρει".

Συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός της Βαρκελώνης δεν έχει τύχη να περάσει. Οπότε πριν τη διαδικασία αναζήτησης των αποτελεσμάτων που θα τον φέρουν στους "8", θα πρέπει να βρει ξανά τις σταθερές του, προκειμένου να γίνει η ομάδα που μπορεί να κερδίσει. Γιατί αν το βρει αυτό δεν έχει σημασία αν το επόμενο ματς θα είναι στο ΣΕΦ με τη Λαμποράλ, ή με την Χίμκι στη Μόσχα.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ