EUROLEAGUE

Μακριά και αγαπημένοι

Μακριά και αγαπημένοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αλώβητος στη νέα του εποχή. Τι άλλαξε σ' αυτό το σύντομο διάστημα στο "τριφύλλι". Γιατί εκτοξεύτηκε ο Καλάθης και ποιος είναι ο στόχος του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει.

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τον Παναθηναϊκό. Δεύτερη συνεχόμενη με τον νέο του προπονητή στον πάγκο, τον Τσάβι Πασκουάλ . Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα οι "πράσινοι" πραγματοποίησαν μια πολύ καλή εμφάνιση, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και στη συνέχεια έφτασαν στο τελικό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να κρατήσουν το πόδι στο γκάζι.

Το σημαντικό εξάλλου σ' αυτόν τον μαραθώνιο είναι τα αποτελέσματα. Αυτά μένουν, αυτά κρατούν οι ομάδες, διότι οι εμφανίσεις και οι φόρμες χάνονται πολύ εύκολα. Με την έννοια ότι οι συμμετέχοντες δεν έχουν ούτε την υποδομή, ούτε την εμπειρία ακόμη να διαχειριστούν ένα τόσο μεγάλο πρωτάθλημα. Δεν "αντέχουν" τους 54 αγώνες κανονικής περιόδου σε εγχώριες διοργανώσεις και Euroleague. Οπότε τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κερδισμένες θα βγουν οι ομάδες που βρίσκουν τον τρόπο και τελικά καταφέρνουν να νικούν ακόμη κι όταν δεν παίζουν καλά.

Αφού έκλεισε αυτή η μεγάλη παρένθεση θα πρέπει να σταθούμε λίγο στον "νέο" Παναθηναϊκό. Τα εισαγωγικά μπαίνουν διότι από τη στιγμή της άφιξης του ο Τσάβι Πασκουάλ δεν έχει προλάβει να κάνει ούτε καν δύο γεμάτες προπονήσεις. Τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα και ο Ισπανός τεχνικός έχει καταφέρει να βάλει μόνο μερικές πινελιές. Πέρα από την αλλαγή στην ψυχολογία, που ήταν λογική, καθώς συνοδεύει κάθε αλλαγή προπονητή.

Μια διαφορά που μπορούμε να εντοπίσουμε είναι στο rotation. Από τη Μόσχα και μετά έχουμε δει τον Παναθηναϊκό να βασίζεται περισσότερο στους πέντε ξένους του και στον Καλάθη και λιγότερο στους Παππά-Μπουρούση-Φώτση, αλλά και στον Χαραλαμπόπουλο που πλέον έχει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Αυτό είδαμε απέναντι στη Μπάμπεργκ, αυτό είδαμε και απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

Έχει αποδειχτεί εξάλλου ιδιαίτερα βολικό, ειδικά στην άμυνα, το σχήμα με τους τρεις ψηλούς (Νίκολς - Γκιστ - Σίνγκλετον), που ήταν και αυτό που ξεκίνησε στη βασική πεντάδα. Πέρα από αυτό, βέβαια, ο Τσάβι Πασκουάλ έχει βάλει λιγοστά δικά του plays. Προφανώς είναι μια διαδικασία που θα γίνει σιγά-σιγά, ότανυπάρχει το περιθώριο για να κάνει προπόνηση όλη η ομάδα.

Ο Καλάθης και οι άλλοι

Μακριά και αγαπημένοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Οι πιο "αλλαγμένοι" παίκτες του Παναθηναϊκού με την αποχώρηση του Αργύρη Πεδουλάκη είναι οι Ρίβερς, Φελντέιν, αλλά και ο Καλάθης. Οι δύο πρώτοι είναι πιο επιθετικοί, ενώ και ο Καλάθης έχει σημειώσει δύο εξαιρετικές εμφανίσεις. Σε δύο ματς μετράει 14.5 πόντους, 8.5 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Συν του οτι πήρε μεγάλη αυτοπεποίθηση από την εμφάνιση στη Γερμανία και το νικητήριο καλάθι που σημείωσε. Αν και γενικότερα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί το ρόλο του μετά την έλευση του Πασκουάλ, ενός προπονητή που επί σειρά ετών είχε ως βασικό πλέι-μέικερ έναν παίκτη που δεν σούταρε (Σάδα, Ρούμπιο, Χουέρτας, Σατοράνσκι).

Πάντως, η αλλαγή του Καλάθη έχει να κάνει με ατομική και ομαδική τακτική. Αφενός γιατί ο ίδιος δεν βιάζεται να μπει στο παιχνίδι με το μακρινό σουτ, δεν προσπαθεί δηλαδή να "τιμωρήσει" το under της άμυνας, αλλά ψάχνει να μπει στο παιχνίδι με διεισδύσεις και τρεξίματα στον αιφνιδιασμό και αφετέρου διότι συνολικά ο Παναθηναϊκός είναι πιο κινητικός.

Ο Καλάθης χρειάζεται έναν assist-receiver για να είναι αποτελεσματικός. Και αυτή τη στιγμή ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι ο Τζέιμς Γκιστ. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός του αιφνιδιασμού. Ο Καλάθης μπορεί να σπρώξει με ταχύτητα τη μπάλα και αυτό μπορεί να το κάνει καλύτερα από τον καθένα στην Euroleague. Οπότε όσο τρέχει ο Παναθηναϊκός, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο διεθνής γκαρντ.

Μακριά (από τη μπάλα) και αγαπημένοι

Μακριά και αγαπημένοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μιλώντας για κίνηση μακριά από τη μπάλα, φαίνεται ότι αυτό είναι το κύριο μέλημα του νέου προπονητή. Οι "πράσινοι" μπορεί να έχουν κρατήσει αρκετά από τα plays που ξεκίνησαν τη χρονιά, αλλά προσπαθούν να είναι λιγότερο στατικοί και να μεταφέρουν τη μπάλα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Συν την προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν και περισσότερα σκριν μακριά από τη μπάλα και όχι μόνο πάνω σ' αυτή.

Είναι αρκετά νωρίς για το "τριφύλλι", το οποίο μπήκε αλώβητο στη νέα του εποχή και αυτό είναι σημαντικό. Θα χρειαστεί καιρός για να δούμε την πραγματική επίδραση του Πασκουάλ στο παιχνίδι της ομάδας.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ