EUROLEAGUE

Η μηχανή του χρόνου και ο χρόνος της μηχανής

Η μηχανή του χρόνου και ο χρόνος της μηχανής

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει τη λύση στο πρόβλημα διαχείρισης του Διαμαντίδη στα εκτός έδρας ματς. Για αυτό και χάνει. Ο Στ. Τριαντάφυλλος αναλύει την παράμετρο "χρόνο" και την παράμετρο "τρίποντο" που επηρεάζει τους "πράσινους" μακριά από το ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στη Μαδρίτη διευρύνοντας τον αρνητικό εκτός έδρας απολογισμό του. Στα 7 ματς που έχουν δώσει οι "πράσινοι" μακριά από το ΟΑΚΑ έχουν γνωρίσει 6 ήττες, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο από ότι στο ΟΑΚΑ. Αυτό είναι ίσως το μεγάλο μείον του φετινού "τριφυλλιού", που την τελευταία διετία είχε καταφέρει να γίνει η πιο "δύσκολη" ομάδα για να κερδίσει κάποιος στο γήπεδο του.

Στη Μαδρίτη οι "πράσινοι" παρατάχθηκαν και πάλι με αρκετές απουσίες. Είχαν επί της ουσίας μόλις 8 ετοιμοπόλεμους παίκτες στην 11άδα (δεν συμπλήρωσαν 12άδα), που συμπληρώθηκε από παίκτες με ελάχιστη ή μηδενική συμμετοχή στη Euroleague (Παπαγιάννης, Κόνιαρης, Διαμαντάκος). Η διαχείριση, δηλαδή, ήταν και πάλι το μεγάλο πρόβλημα για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που εξελίχθηκε σε ένα χαμένο στοίχημα.

Οι "πράσινοι" έχουν διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι όταν παίζουν εκτός έδρας, κάτι που μπορεί να είναι λογικό και αναμενόμενο. Στο ΟΑΚΑ παίζουν πιο επιθετικά, ποντάρουν στην ενέργεια τους και ανοίγουν το rotation, κάτι που δεν γίνεται στα εκτός έδρας ματς, όπου η διαχείριση επικεντρώνεται κυρίως στο να μένει η ομάδα κοντά στο σκορ. Για αυτό και ο Δημήτρης Διαμαντίδης παίζει περισσότερο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Στο ματς με τη Ρεάλ ο Διαμαντίδης έπαιξε συνεχόμενα τα 26 πρώτα λεπτά του αγώνα κάτι που πηγαίνει κόντρα στη σύγχρονη λογική, ειδικά όταν πρόκειται για έναν 34χρονο παίκτη που χρειάζεται παράλληλα και ειδική διαχείριση. Ο Ιβάνοβιτς βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει τον Διαμαντίδη όταν η ομάδα του μπήκε ξανά στο παιχνίδι (46-42) στο 26'. Είχε προηγηθεί ένα μικρό διάστημα (το μοναδικό) που οι "πράσινοι" παρατάχθηκαν με το καλό τους περιφερειακό σχήμα (Νέλσον-Σλότερ-Διαμαντίδης) και έπιασαν την καλύτερη τους απόδοση. Όταν, όμως, αποσύρθηκε ο Διαμαντίδης ήρθε η αντεπίθεση της Ρεάλ. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού τελικά επέστρεψε στο παρκέ 32' όταν το σκορ είχε γίνει (μετά από ένα επιμέρους 16-8) 64-50.

Δεν είναι θέμα ευθύνης και αναζήτησης ενόχων, αλλά επιβεβαίωση του ότι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι δεν έχει καταφέρει να βρει τον τρόπο να έχει φρέσκο στο δεύτερο ημίχρονο τον Διαμαντίδη. Και αυτό αποτυπώνεται από το εκτός έδρας ρεκόρ (1-6), αλλά και από το γεγονός ότι οι "πράσινοι" έχουν χάσει τα 5 από τα 7 δεύτερα ημίχρονα που έχουν δώσει. Με τη διαφορά -μάλιστα- της επανάληψης να υποδεικνύει και το τελικό αποτέλεσμα.

Αγώνας Δεύτερο ημίχρονο Τελικό σκορ
Μπάγερν 49-40 81-75
Μπαρτσελόνα 31-31 78-69
Τουρόφ 36-35 69-79
Φενέρμπαχτσε 48-30 84-62
Μιλάνο 34-36 66-64
Μπαρτσελόνα 43-39 80-76
Ρεάλ 44-36 83-65

Μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται οπότε το γεγονός ότι στα καλά του δεύτερα ημίχρονα ο Παναθηναϊκός είτε κερδίζει (Τουρόφ), είτε χάνει στις λεπτομέρειες (Μιλάνο), είτε παλεύει ως το τέλος παρά το γεγονός ότι είχε 10% στο τρίποντο (Βαρκελώνη - κανονική περίοδος). Αντίθετα όταν μένει από δυνάμεις χάνει με μεγαλύτερες διαφορές (Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη, Μόναχο).

Για την εκτός έδρας "μεταμόρφωση" του Παναθηναϊκού μπορούν να αναλυθούν δύο παράμετροι: η διαχείριση του Διαμαντίδη και τα ποσοστά στο σουτ τριών πόντων.

Η διαχείριση του Διαμαντίδη

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση την οποία κλήθηκε να λύσει και ο Αργύρης Πεδουλάκης. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ξεκίνησε τη χρονιά κάνοντας αρκετά καλή δουλειά σ' αυτό το κομμάτι, κυρίως με τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Στην φετινή ομάδα βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται κάθε επίθεση να ξεκινάει και να τελειώνει με το pick-n-roll του Διαμαντίδη. Το είδαμε χαρακτηριστικά στο τελευταίο ματς, όπου ακόμη και οι επιλογές στη λήξη των 24'' και ενώ η μπάλα ήταν στα χέρια του Διαμαντίδη ήταν φάσεις με screen μακριά από τη μπάλα.

Από την άλλη, όμως, το πρόβλημα που πρέπει να ξεδιαλύνει ο Μαυροβούνιος τεχνικός είναι το "φρεσκάρισμα" του 34χρονου γκαρντ, έχοντας παράλληλα πλέον ένα ακόμη όπλο: τον ΝτεΜάρκους Νέλσον.

Να πάρουμε όμως τα δεδομένα; Ο Διαμαντίδης στα εντός έδρας παιχνίδια της κανονικής περιόδου έπαιζε 24 λεπτά, ενώ εκτός έδρας ο χρόνος του αυξανόταν στα 32! Το ίδιο και αν υπολογίσουμε συνολικά όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια: 25.8 λεπτά στο ΟΑΚΑ και 31.6' μακριά από αυτό. Να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζεται το ματς στην Κωνσταντινούπολη όπου έπαιξε 5 λεπτά μόλις λόγω τραυματισμού.

Να πάρουμε τα ματς αναλυτικά:

Τουρόφ (εντός): Δεν είναι το πιο ενδεικτικό παιχνίδι, διότι ο Διαμαντίδης αντιμετώπισε πρόβλημα με φάουλ. Βγήκε για πρώτη φορά στο 8' και επέστρεψε για ένα δίλεπτο στο 14' πριν κάνει ξανά φάουλ και καθίσει στον πάγκο. Έμεινε στο παρκέ για 11 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο και 16' λεπτά συνολικά, τα λιγότερα που έχει αγωνιστεί σε ματς που δεν ταλαιπωρήθηκε από κάποιο τραυματισμό. Επέστρεψε στο 35' όταν το ματς ήταν στο 73-69 για να "καθαρίσει" τη μπουγάδα, όπως και έκανε με μια ασίστ στον Γκιστ και 2/2 βολές (το 76-72 έγινε 80-72).

Μπάγερν (εκτός): Έπαιξε 30 λεπτά. Δεν πέτυχε πόντο (0/8 σουτ), αλλά μοίρασε 7 ασίστ χωρίς να κάνει λάθος. Έπαιξε 18 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο. Ο Παναθηναικός σ' αυτό το ματς έχασε την επαφή του στο σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Φενέρμπαχτσε (εντός): Η εξέλιξη του ματς επέστρεψε στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να βγάλει τον Διαμαντίδη στο 12' και να τον κρατήσει στον πάγκο για οκτώ λεπτά. Συνολικά έπαιξε 24.50 έχοντας 5 πόντους και 10 ασίστ!

Μιλάνο (εντός): Έπαιξε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο (17 λεπτά), αλλά κάθισε στο δεύτερο. Συνολικά έμεινε στο παρκέ 24.38'. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έπαιρνε προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο και έφτανε σε μια άνετη επικράτηση. Τέλειωσε το ματς με 6 πόντους (με ένα σουτ), 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ!

Μπαρτσελόνα (εκτός): Και πάλι δεν υπήρχε η πολυτέλεια να ξεκουραστεί στο πρώτο ημίχρονο. Αγωνίστηκε αρχικά για 17 λεπτά και συνολικά για 33. Τέλειωσε το ματς με 9 πόντους (4/10 σουτ) και 4 ασίστ σε 33 λεπτά συμμετοχής. Στην επανάληψη είχε μόλις 4 πόντους και 3 ασίστ.

Τουρόφ (εκτός): Και πάλι (όπως στη Μαδρίτη) ο Διαμαντίδης έπαιξε συνεχόμενα για μεγάλο διάστημα: 26 λεπτά! Βγήκε στο τρίτο δεκάλεπτο και επέστρεψε για πολύ λίγο στο τέλος του αγώνα, τον οποίο είχε υπό τον έλεγχο του το "τριφύλλι" από την αρχή ως το τέλος. Είχε 6 πόντους (2/3 σουτ) και 3 ασίστ.

Μπάγερν (εντός): Το εντός έδρας ματς που έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλο στην πρώτη φάση: 30 λεπτά. Τέλειωσε την αναμέτρηση με 7 πόντους (2/5 σουτ), 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Αγωνίστηκε για 15 λεπτά στην αναμέτρηση, έχοντας ένα πεντάλεπτο ξεκούρασης από το 13ο λεπτό ως το 18ο. Πέτυχε τους 5 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο είχε μια τελική πάσα.

Φενέρμπαχτσε (εκτός): Έπαιξε τα πρώτα 5 λεπτά του αγώνα, καθώς αποχώρησε με τραυματισμό.

Μιλάνο (εκτός): Το καλύτερο εκτός έδρας παιχνίδι του Διαμαντίδη συνοδεύτηκε και με την καλύτερη εκτός έδρας εμφάνιση της ομάδας. Ο Διαμαντίδης τέλειωσε το ματς με 12 πόντους και 11 ασίστ, έστω κι αν ήταν αυτός που αστόχησε στις δύο βολές στο φινάλε του αγώνα. Έπαιξε 18 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο και 37 λεπτά συνολικά.

Μπαρτσελόνα (εντός): Δεν αγωνίστηκε καθόλου.

Μακάμπι (εντός): Ρεκόρ σε χρόνο συμμετοχής σε εντός έδρας παιχνίδι (34'). Ένα δύσκολο ματς για τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε να κυνηγάει. Είχε 11 πόντους (4/10 σουτ) και 7 ασίστ. Δεν είναι τυχαίο ότι και σ' αυτό το ματς βγήκε νωρίς (στο 8ο λεπτό)

Μπαρτσελόνα (εκτός): Έπαιξε 15 λεπτά στο πρώτο μέρος και 30 λεπτά συνολικά. Τέλειωσε το ματς με 8 πόντους (3/5 σουτ) και 4 ασίστ, εκ των οποίων οι 5 και η μια ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι στο 3ο δεκάλεπτο ο Χουέρτας είχε 6/6 τρίποντα! Τελικά οι "πράσινοι" έχασαν από δικά τους λάθη.

Ζαλγκίρις (εντός): Άλλος ένας "περίπατος" στο ΟΑΚΑ... Ο Διαμαντίδης έπαιξε 26' έχοντας 7 πόντους (2/6 σουτ) και 6 ασίστ.

Ρεάλ (εκτός): Αγωνίστηκε για 33 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Τα πρώτα 26 λεπτά ήταν συνεχόμενα. Είχε 6 πόντους (0/6 τρίποντα), αλλά και 7 ασίστ.

Ο παράγοντας τρίποντα

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που ποντάρει αρκετά στο περιφερειακό σουτ. Έχει παίκτες που σουτάρουν καλά τη μπάλα, στοιχείο που έχει αποδειχτεί καταλυτικό στα εντός έδρας ματς ως τώρα. Εκτός, όμως, η ευστοχία από τη γραμμή των 6.75 αποτελεί το "βαρόμετρο". Στα ματς που σουτάρει καλά αποδίδει και καλύτερα, κάτι που είναι λογικό. Εξάλλου το τρίποντο είναι ο καλύτερος σύμμαχος για μια ομάδα όταν αγωνίζεται εκτός έδρας, όπως αναλύθηκε και στην περίπτωση του "διπλού" του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό που δεν έχει κατορθώσει να κάνει η ομάδα του Ιβάνοβιτς είναι να παρουσιαστεί σκληρή εκτός έδρας, κυρίως σε ότι αφορά το physical κομμάτι του παιχνιδιού. Να κυριαρχήσει στα ριμπάουντ, να "θωρακίσει" τη ρακέτα και να κερδίσει το παιχνίδι των κατοχών. Για παράδειγμα απέναντι στη Ρεάλ οι "πράσινοι" παρασύρθηκαν στον γρήγορο ρυθμό, είχαν χαμηλότερο ποσοστό του αναμενομένου σε φάσεις transition και έκαναν πολλά λάθη, τα οποία σχολίασε αναλυτικά ο Γιάννης Ντεντόπουλος.

Ας σταθούμε στο τρίποντο, εκεί όπου οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Αντίπαλος Ποσοστό Αποτέλεσμα
Μπάγερν 25% 81-75
Μπαρτσελόνα 10% 78-69
Τουρόφ 42% 69-79
Φενέρμπαχτσε 31% 84-62
Μιλάνο 44% 66-64
Μπαρτσελόνα 40% 80-76
Ρεάλ 27% 83-65

Βλέπουμε λοιπόν ότι τις φορές που οι παίκτες του Ιβάνοβιτς είχαν πάνω από 40% στο τρίποντο είτε κέρδισαν (Τουρόφ), είτε άγγιξαν τη νίκη (Μιλάνο, Βαρκελώνη για το Top-16). Αντίθετα έχασαν με μεγάλη διαφορά όταν είχαν 10% (Βαρκελώνη - κανονική περίοδος), 25% (Μόναχο), 27% (Μαδρίτη) και 31% (Κωνσταντινούπολη).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ