EUROLEAGUE

Αυτούς έχουν ανάγκη Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για το Final Four

Αυτούς έχουν ανάγκη Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για το Final Four

Ο Χάρης Σταύρου ξεχωρίζει 3+3 παίκτες των "αιωνίων" και εξηγεί πως η δική τους απόδοση μπορεί να εκτοξεύσει τις δυο ομάδες μέχρι το τέλος του δρόμου στη EuroLeague.

Τέσσερις αγωνιστικές έμειναν για το τέλος της κανονικής περιόδου στη EuroLeague, ενός "μαραθωνίου" που δεν είχαμε ξαναδεί στο σύγχρονο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη προκριθεί στα playoffs και ετοιμάζεται να "κλειδώσει" μια θέση στην πρώτη τετράδα που θα του δώσει και το πλεονέκτημα έδρας, την ώρα που ο Παναθηναϊκός αγγίζει την συμμετοχή του στα knockout παιχνίδια και δείχνει ικανός και αποφασισμένος να τελειώνει με την υπόθεση πρόκριση χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προλάβει την τέταρτη Φενέρμπαχτσε. Λογικά δεν θα την πιάσει, όμως παρά το γεγονός ότι θα έχει μειονέκτημα έδρας, θα κάνει την προσπάθειά του απέναντι σε μία εκ των Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακό, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας με φόντο τη συμμετοχή του σε ακόμη ένα Final-Four.

Το σίγουρο είναι ότι οι "αιώνιοι" έχουν το ταλέντο, έχουν τα roster, τις δυνατές έδρες και τη φιλοδοξία να βρεθούν στο ραντεβού των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Το σημαντικότερο είναι πως έχουν και το "know-how" για να πετύχουν τον στόχο τους. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κι ο Τσάβι Πασκουάλ θα χρειαστούν όμως όλο το δυναμικό τους ετοιμοπόλεμο για να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά στη φετινή διοργάνωση και γιατί όχι ακόμη και στην κατάκτηση αυτής της EuroLeague που με τη νέα της μορφή μοιάζει με ένα τεράστιο βουνό γεμάτο παγίδες. Πολλές από αυτές τις έχουν ήδη υπερπηδήσει, όμως οι πιο "κοφτερές" βρίσκονται μπροστά τους έτοιμες να τους κατασπαράξουν.

Πως θα τα καταφέρουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός; Αν θεωρήσουμε πως ο κόσμος θα είναι εκεί για να σπρώξει με τη φωνή του, όπως κάνει πάντα σε κρίσιμες στιγμές, τότε οι δυο ομάδες θα χρειαστούν την υγεία τους, λίγη (ή ίσως και περισσότερη) τύχη, αλλά και το step-up συγκεκριμένων παικτών που θα τους εκτοξεύσουν, θα τους ανεβάσουν επίπεδο και θα τους οδηγήσουν στη Γη της Επαγγελίας.

Θα επιλέξουμε τρεις αθλητές από κάθε ομάδα και θα τους χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτή των "δεδομένων", σε εκείνη των "game changers" και σε αυτή των "μεταγραφών". Θα καταλάβετε στη συνέχεια πως εξηγούνται οι συγκεκριμένοι όροι.

Οι "δεδομένοι" ή αλλιώς "αυτοί που θα παίξουν βρέξει-χιονίσει"

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης για τον Ολυμπιακό

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - GALATASARAY (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - GALATASARAY (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Σε 26 αγώνες της φετινής EuroLeague ο Έλληνας άσος έχει σκοράρει περισσότερους από δέκα πόντους μόλις τρεις φορές. Στη Βιτόρια έβαλε 17(5), στη Κωνσταντινούπολη με τη Γαλατασαράι έβαλε 19(5) και σκόραρε άλλους 10(2) με τη Μπασκόνια στο ΣΕΦ. Παίζει 23.1 λεπτά ανά παιχνίδι, σκοράρει 5.4 πόντους με 34.9% στα τρίποντα και 63.2% στις βολές, μοιράζει 2 ασίστ και κάνει 1 λάθος. Αν και είναι συνεπέστατος σε βασικούς τομείς όπως η προσωπική άμυνα, η ηρεμία στην οργάνωση και η ασφαλής πάσα, υστερεί στη δημιουργία (οι 2 ασίστ ανά 23.1 λεπτά είναι μικρός αριθμός για πόιντ γκαρντ) και στο μακρινό σουτ.

Στα τελευταία πέντε ματς έχει σκοράρει 12 πόντους με 4/31 σουτ (!) και 1/2 βολές, έχει μαζέψει 11 ριμπάουντ, έχει μοιράσει 19 ασίστ και έχει κάνει 4 λάθη (ΟΛΑ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε) σε 124 λεπτά συμμετοχής, με τη συνολική του αξιολόγηση να είναι στο -3, επίδοση πολύ "ιδιαίτερη" που προβληματίζει. Ο Μάντζαρης δεν είναι παίκτης που θα σκοράρει σε σταθερή βάση 8-12 πόντους, μπορεί να το κάνει στην καλή βραδιά του, όμως δεν θα του ζητήσει κανείς να το κάνει. Θα πρέπει όμως να δώσει περισσότερα πράγματα και να σουτάρει καλύτερα. Τα 3/25 τρίποντα που έχει γράψει σε αυτά τα πέντε ματς είναι επίδοση που σίγουρα θα απογοητεύει και τον ίδιο.

Ο Νικ Καλάθης για τον Παναθηναϊκό

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS EUROKINISSI SPORTS

Αν ο Βαγγέλης Μάντζαρης μας προβληματίζει μία φορά με την απόδοσή του στα τελευταία ματς, ο Νικ Καλάθης μας προβληματίζει δέκα με την εικόνα του σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο είχε 15/15 παιχνίδια με διψήφιο αριθμό πόντων. Στα τελευταία 11 ματς έχει σκοράρει 4, 6, 2, 5, 2, 10, 0, 5, 5, 2, 5 πόντους. Μόλις 46 στο σύνολο, με 15/49 δίποντα, 5/34 τρίποντα και (κρατηθείτε) 1/10 βολές. Με απλά λόγια έχει 21/93 σουτ... Την ίδια κάθετη πτώση έχουν οι μέσοι όροι του σε ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και φυσικά η διαφορά στην αξιολόγησή του είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ σε σχέση με εκείνη του πρώτου γύρου. Είχε 311 μονάδες σε 15 αγώνες (20.73 μέσο όρο) και αυτή τη στιγμή μετρά 3.18 ανά παιχνίδι.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προσπάθησε να τον "ανεβάσει", τον αποθέωσε με δημόσιο post στο Instagram και περιμένει την αγωνιστική του ανάταση. Αν υπάρχει ένας παίκτης που ο Παναθηναϊκός έχει τεράστια ανάγκη, αυτός είναι ο βασικός του πόιντ γκαρντ που και την εμπειρία έχει από το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, αλλά και το ταλέντο για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Θεωρούμε πως το πρόβλημά του είναι πνευματικό-ψυχολογικό και τίποτα περισσότερο. Με την επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ στη σύνθεση των "πρασίνων" ο Νικ έχει ξανά το alter ego του και μένει να δούμε αν στην τελική ευθεία της σεζόν μπορεί να γίνει ο Καλάθης που απολαύσαμε στην πρώτη φάση της φετινής EuroLeague.

Οι "game changers", ή αλλιώς "αυτοί που ΠΡΕΠΕΙ να αρπάξουν τις ευκαιρίες"

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου για τον Ολυμπιακό

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS. (Eurokinissi Sports - ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ ÈÁÍÁÓÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS. (Eurokinissi Sports - ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ ÈÁÍÁÓÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Στην πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι είχε 4.6 πόντους, στη δεύτερη 3.6, στην τρίτη 5.7 και φέτος που όλοι περίμεναν ότι ήρθε η ώρα του να λάμψει και να κυριαρχήσει, έχει μείνει στους 4 ανά παιχνίδι. Και δεν μπορείς να πεις "δεν παίζει αρκετά", από τη στιγμή που γράφει 15.4 λεπτά σε κάθε αγώνα. Ο Ιωάννης είχε δυο καλές βραδιές απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (12 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ σε 30 λεπτά) και τον Παναθηναϊκό (13 πόντοι, 3/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 22 λεπτά), αλλά από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Αν και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως απογοητεύει.

Στα τελευταία εννέα παιχνίδια έχει πετύχει 21 πόντους με 9/18 δίποντα, 1/12 τρίποντα, δεν έχει εκτελέσει βολή, έχει μαζέψει 21 ριμπάουντ και έχει δώσει μόλις μία ασίστ. Όλα αυτά σε 131 λεπτά συμμετοχής. Με απλά... ελληνικά, σε αυτά τα εννέα ματς έχει 2.3 πόντους και 2.3 ριμπάουντ κάθε 14.6 λεπτά που βρίσκεται στο παρκέ. Έχουμε δει τι μπορεί να κάνει ο 23χρονος πλέον Παπαπέτρου και ξέρουμε πόσο καλό μπάσκετ μπορεί να παίξει. Είναι δεδομένο ότι ο ρόλος του back-up τον "πνίγει", όμως η κατάσταση είναι αυτή, ο ρόλος του δεν θα αλλάξει όσο ο Πρίντεζης είναι υγιής και στον χρόνο που παίρνει, πρέπει να γίνει πιο αποφασιστικός για να βοηθήσει την ομάδα του. Ιωάννη, το... "κακό" για εσένα είναι ότι ξέρουμε τι μπάσκετ μπορείς να παίξεις.

Ο Νίκος Παππάς για τον Παναθηναϊκό

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICS KAZAN (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICS KAZAN (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Περίπτωση παρόμοια με αυτή του Παπαπέτρου, αν και ο Παππάς ετοιμάζεται να "πατήσει" το 27ο έτος της ηλικίας του. Ταλέντο από τα λίγα, φέτος έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, έχει πάρει ρόλο από τον Τσάβι Πασκουάλ, έχει αλλάξει νοοτροπία και προσπαθεί να μάθει πως είναι η ζωή ενός μπασκετμπολίστα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται στο σκοράρισμα. Δεν είναι εύκολο για έναν σκόρερ όπως ο Παππάς να περιοριστεί σε αμυντικές αποστολές και να ζει στη σκιά παικτών όπως ο Τζέιμς, ο Σίνγκλετον, ο Γκιστ, ο Ρίβερς κι ο Φελντέιν, όμως στην παρούσα φάση αυτό πρέπει να κάνει για να "επιβιώσει".

Είχε μερικές εξαιρετικές βραδιές (με τη Ζάλγκιρις, στην Εφές, με τη Νταρουσάφακα και στο Κάουνας) και στα τελευταία οκτώ παιχνίδια μετρά 16/25 δίποντα και 10/15 βολές. Κυνηγά τα ριμπάουντ, ψάχνει την ασίστ στην περιφέρεια, παίζει προσωπική άμυνα που δεν ξέραμε ότι "έχει", όμως το κοντέρ του γράφει και 0/8 τρίποντα σε αυτά τα 142 λεπτά συμμετοχής. Ο Παππάς θα συνεχίσει να ανταγωνίζεται τον Φελντέιν, ουσιαστικά τα 40 λεπτά είναι "ανοιχτά" για να τα πάρει αυτός που τα αξίζει περισσότερο και ίσως αυτή να είναι η μεγάλη του ευκαιρία για να αποδείξει πως όχι μόνο μπορεί να βρίσκεται στο roster μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη, αλλά αξίζει και έναν σημαντικότερο ρόλο.

Η "μεταγραφή" ή αλλιώς "αυτός που θα γίνει ήρωας από το πουθενά"

Ο Πάτρικ Γιανγκ για τον Ολυμπιακό

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ EUROKINISSI SPORTS

Κανείς δεν έχει στηριχθεί στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού όσο έχει στηριχθεί φέτος ο Αμερικανός σέντερ που συνεχίζει να απογοητεύει και να μη βρίσκει το ρόλο και τη θέση που όλοι περίμεναν ότι θα έχει σε αυτή την ομάδα. Σε 20 συμμετοχές και 198 λεπτά στη φετινή EuroLeague o Γιανγκ έχει πετύχει 19 δίποντα (λιγότερο από ένα ανά αγώνα δηλαδή) και έχει μέσους όρους (2.8 πόντους, 2.4 ριμπάουντ, 0.8 λάθη ανά 9.5 λεπτά συμμετοχής) που δεν αφήνουν περιθώριο για αισιοδοξία. Τα μισά φετινά του καλάθια τα έβαλε στους τρεις αγώνες με τη Μπάμπεργκ, τη Φενέρμπαχτσε και τη Μπασκόνια και στα τελευταία τρία ματς έχει παίξει 6, 5 και 5 λεπτά αντίστοιχα. Το ίδιο συνέβη και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, μετά από το οποίο πήγε στο Twitter για να εκφράσει τους προβληματισμούς του.

Σύμφωνοι, δεν πρόκειται να κάνει double-doubles στα επόμενα παιχνίδια, στα playoffs και στο Final-Four αν ο Ολυμπιακός βρεθεί εκεί, όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να παίξει ένα πολύ ποιοτικό δεκάλεπτο απέναντι σε ψηλούς όπως ο Βόιτμαν, ο Σίνγκλετον, ο Ντάνστον, ο Κούζμιτς, ο Μπουρούσης και όποιον άλλο βρει απέναντί του. Ο Ολυμπιακός έχει στηριχθεί ξεκάθαρα στο δίδυμο Μπιρτς - Μιλουτίνοφ που σε γενικές γραμμές τα έχει πάει περίφημα, όμως μερικά καλά διαστήματα από τον Γιανγκ μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες προς όφελος της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου που συνεχίζει να ελπίζει. Μην ξεχνάμε πως ο Πάτρικ είχε 10.8 πόντους και 5 ριμπάουντ πέρυσι πριν τραυματιστεί, ενώ σε 17 αγώνες με τη Γαλατασαράι είχε γράψει 8.7 πόντους και 6.4 ριμπάουντ ανά 24.3 λεπτά συμμετοχής. Κάπου θα υπάρχει αυτό το potential κρυμμένο, δε μπορεί...

Ο Ντεμέτρις Νίκολς για τον Παναθηναϊκό

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Στις δυο σεζόν του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε 4.6 και 4 πόντους ανά 12 λεπτά συμμετοχής. Φέτος παίζει περισσότερο (16.5 λεπτά), όμως ο μέσος όρος του δεν έχει ανέβει. Δίνει 4.2 πόντους ανά παιχνίδι, με 41.4% στα δίποντα και 35.7% στα τρίποντα, αλλά στα τελευταία 13 παιχνίδια μοιάζει με παίκτη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε σε μικρομεσαία ομάδα της Stoiximan.gr Basket League. Σε αυτά τα 13 παιχνίδια έχει πετύχει 21 πόντους (δηλαδή 1.6 ανά βραδιά) με 3/17 δίποντα και 5/15 τρίποντα, ενώ δεν έχει εκτελέσει βολή, έχει μαζέψει 24 ριμπάουντ, έχει δώσει 1 ασίστ, έχει κάνει 4 κλεψίματα και 1 κόψιμο. Όλα αυτά σε 160 λεπτά συμμετοχής. Όταν ο Παναθηναϊκός τον αποκτούσε το καλοκαίρι του 2016 δεν είχε ακριβώς αυτόν τον παίκτη στο μυαλό του, αλλά έναν Αμερικανό που θα απειλεί με το μακρινό του σουτ και θα είναι ιδανικός για να προσφέρει 6-8 πόντους σε ποιοτικά 15λεπτα.

Ο Νίκολς έβαλε τους 63 από τους 106 πόντους του σε πέντε αγώνες (με την ΤΣΣΚΑ, την Εφές, τη Μακάμπι, τη Γαλατασαράι και τη Φενέρμπαχτσε) και στους υπόλοιπους χάθηκε. Έπαιξε 32 λεπτά σε πέντε ματς, είδε τον Πασκουάλ να του δίνει 19 λεπτά στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις μετά την αποχώρηση του Τζεντίλε, αλλά ο Αμερικανός δεν άρπαξε την ευκαιρία. Δεν είναι κακός παίκτης, διότι αν ήταν δεν θα έπαιρνε ευκαιρίες σε ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και ο Παναθηναϊκός, όμως πρέπει να δώσει περισσότερα κυρίως στην επίθεση με το καλό περιφερειακό του σουτ. Μην ξεχνάμε πως στην πρώτη του σεζόν στη EuroLeague είχε με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ 23/40 τρίποντα (57.5%) που τον έκαναν πολύτιμο για την ομάδα της Μόσχας.

Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ