EUROLEAGUE

Βγήκε η ψυχή του

Βγήκε η ψυχή του
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την υπέρβαση που προσπάθησε να κάνει ο Παναθηναϊκός Superfoods, την απάντηση από την ποιοτική ΤΣΣΚΑ και το ξεχωριστό μπράβο στον Αντετοκούνμπο

Για να νικήσεις την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πρέπει να κάνεις το τέλειο ματς. Ακόμα και όταν παίζεις στο ΟΑΚΑ όπου μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός ήταν αήττητος. Μόνο η δύναμη του κόσμου και η θέληση δεν φτάνει, πάντα χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Με μόλις 6/28 τρίποντα, δεν είναι εύκολο ν’ ακολουθήσεις μία ομάδα με ψηλά κορμιά και πλήρης σε όλες τις θέσεις με ποιοτικούς παίκτες . Με εκπληκτική άμυνα στο πρώτο μέρος οι "πράσινοι" άντεξαν, πήραν και το προβάδισμα με διψήφια διαφορά αλλά δεν μπορούσαν ν’ αντέξουν.

Στην τελευταία περίοδο έπρεπε να πάρουν μια απόφαση καθώς δεν μπορούσαν να κρατήσουν μόνο στην άμυνα. Χρειάζονταν κι επιθετικές λύσεις. Από τη στιγμή που ο ρυθμός άνοιξε η ΤΣΣΚΑ πήρε το πάνω χέρι. Οι προσπάθειες του Νικ Καλάθη και του Νίκου Παππά δεν έφταναν, ακόμα και οι πόντοι που πήρε από τον Κέι Σι Ρίβερς. Πρώτα ο Κλάιμπερν και στη συνέχεια ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να παραμείνει αήττητος "σπίτι" του.

Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ δεν άντεξαν άλλο στη μάχη, βγήκε… η ψυχή τους "κυνηγώντας" τους Ρώσους σε όλο το παιχνίδι. Ένα μεγάλο ξεχωριστό μπράβο πάντως, το δικαιούται ο Θανάσης Αντετοκούνμπο για την εικόνα του στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΑΨΟΓΗ ΑΜΥΝΑ, ΠΛΗΓΗ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Με πρωταρχικό στόχο να κρατήσει στην άμυνα του ο Παναθηναϊκός μπήκε ιδανικά στο ματς και μάλιστα με εκπλήξεις από τον Τσάβι Πασκουάλ. Στην πρώτη πεντάδα είχε τον Κένι Γκάμπριελ (πρώτη φορά στη σεζόν) και τον Κέι Σι Ρίβερς (δεύτερη φορά στη σεζόν) , σε αντίθεση με ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα.

Οι "πράσινοι" έβγαλαν ενέργεια στο παρκέ και κατάφεραν να πάρουν γρήγορα το πάνω χέρι στο ματς. Με αλλαγές στην άμυνα όταν την μπάλα είχε ο Νάντο Ντε Κολό κατάφερε να μην του δώσει το δικαίωμα να γίνει απειλητικό. Στην επίθεση η ομάδα του "τριφυλλιού" προσπαθούσε να χτυπήσει τα miss match, ειδικά με τους παίκτες που έπαιζε άμυνα ο Γάλλος γκαρντ. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει το ιδανικό δεκάλεπτο σε ματς τέτοιου επιπέδου (20-15), παρά το γεγονός πώς δεν είχε σκορ από τα 6.75 με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να κλέβει την παράσταση έχοντας 9 πόντους κι εξαιρετικές συνεργασίες με τον Νικ Καλάθη. Σε εκείνο το σημείο του αγώνα, οι "πράσινοι" χτυπούσαν με πικ εν ρολ από τη θέση "3".

Το ζητούμενο για τον Πασκουάλ ήταν να μην χάσει τον έλεγχο στην άμυνα όταν χρειάστηκε να κάνει ροτέισον και κυρίως να μην έχει μειονέκτημα το ύψος. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησε ψηλό σχήμα στη δεύτερη περίοδο, με Σίνγκλετον, Γκιστ και Όγκαστ στην πεντάδα, κάτι το οποίο είχαμε να δούμε από τα φιλικά προετοιμασίας.

Μάλιστα, ο τελευταίος έμεινε αρκετή ώρα παρκέ αφήνοντας θετικές εντυπώσεις κι εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη του Καταλανού τεχνικού. Όσο η διαχείριση ήταν καλή όπως και η άμυνα του "τριφυλλιού" άλλο τόσο στην επίθεση ο Παναθηναϊκός "κολλούσε". Οι φιλοξενούμενοι έδιναν το σουτ θωρακίζοντας της ρακέτα τους και οι παίκτες του Πασκουάλ δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις, έχοντας μόλις ένα εύστοχο σουτ μετά από 16 προσπάθειες από τα 6.75 και αρκετές κακές επιλογές.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ "ΕΣΚΑΣΕ"

Το πρόβλημα στην επίθεση διορθώθηκε άμεσα, στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου όταν ο Κέι Σι Ρίβερς επιτέλους άνοιξε λογαριασμό από τα 6.75. Με την ένταση που είχαν οι παίκτες του Πασκουάλ στην άμυνα, ήταν θέμα χρόνου να γίνουν το απόλυτο αφεντικό. Το επιμέρους 17-5 που έφερε και τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό σε πέντε λεπτά (46-36), τα λέει όλα, ωστόσο δεν ήταν τόσο απλό να διατηρηθεί απέναντι σε μια ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ με ποιότητα και πολλές λύσεις. Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο η σχεδόν πεντάλεπτη διακοπή της ροής του αγώνα, χωρίς να καταλάβει κανείς τον λόγο. Πέντε λεπτά έφταναν για να βρει ρυθμό ο Παναθηναϊκός, πέντε λεπτά έφταναν για να τον χάσει.

Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός πάλευε να μείνει όρθιος και σταθερός όταν άλλαζε τα σχήματα του και είχε αποτέλεσμα μπαίνοντας στην τέταρτη περίοδο. Στο τελευταίο πεντάλεπτο χαμήλωσε το σχήμα (Καλάθης, Παππάς, Ρίβερς, Αντετοκούνμπο, Γκιστ) καθώς οι "πράσινοι" ήθελαν την καλή κυκλοφορία και περισσότερες επιλογές, ώστε ν’ απειλήσουν από μακρινή απόσταση.

Κάπου εκεί όμως, άρχισε να χάνεται ο έλεγχος για τους γηπεδούχους αφού δύο κακές επιλογές στην επίθεση και ισάριθμα εύστοχα τρίποντα από την ρωσική ομάδα, έφεραν την ΤΣΣΚΑ σε θέση ισχύος. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός το πάλεψε, το πήγε στο σουτ αλλά εκείνος που χαμογέλασε ήταν ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ που έβαλε την "σφραγίδα" του στο "διπλό".

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερα, αφού οι "πράσινοι" θα συνεχίσουν την προσπάθεια να παραμείνουν στην τετράδα της κατάταξης αλλά πέρα από την νίκη που είναι επιτακτική κόντρα στη Ζαλγκίρις, πρέπει να μάθουν να κερδίζουν με συνέπεια μακριά από το κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ