EUROLEAGUE

Η καλύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού!

Η καλύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Νίκο Παππά που βγήκε μπροστά πριν από το… έμφραγμα και το ένστικτο της επιβίωσης του Παναθηναϊκού Superfoods.

Η νίκη πάση θυσία ήταν το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα της νέας απαιτητικήςEuroLeague. Η εβδομάδα που προηγήθηκε για τους «πράσινους» ήταν πολύ δύσκολη τόσο στο ψυχολογικό αλλά κυρίως στο αγωνιστικό κομμάτι αφού μέσα λίγες ημέρες έπρεπε ν’ αλλάξει το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας του «τριφυλλιού». Ένα πλάνο που δούλευε ο Αργύρης Πεδουλάκης από την αρχή της προετοιμασίας.

Οι «πράσινοι», ακόμα… ψάχνονται αγωνιστικά, αυτό δεν το διαγράφει η επικράτηση επί της Ζαλγκίρις , ωστόσο διώχνει το άγχος πριν ξεκινήσουν τα δύσκολα. Σε αυτά που κρατούν οι «πράσινοι» είναι ότι όσο περνούν οι αγώνες αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο πως η καλύτερη… μεταγραφή τους είναι ο Νίκος Παππάς!

Πιο ώριμος και βελτιωμένος σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού έδειξε ξανά πως δεν φοβάται να βγει μπροστά στα δύσκολα. Οι 19 πόντοι σε 22 λεπτά, ίσως να είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να δηλώσεις «παρών» στο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης και το έκανε στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν ο Παναθηναϊκός φλέρταρε με το έμφραγμα.

Από κει πέρα, οι «πράσινοι» αναζητούν ισορροπία και πάνω απ’ όλα το καθαρό μυαλό του Νικ Καλάθη. Πλέον έχει μία μόνος στη θέση του πόιντ γκαρντ και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην έχει σωστές επιλογές στο μεγαλύτερο διάστημα. Όπως δεν υπάρχει η πολυτέλεια ο Κρις Σίνγκλετον να είναι στη μεγαλύτερη διάρκεια εκτός αγώνα. Σε ένα βράδυ που δεν ήταν από τα καλύτερα, οι «πράσινοι» ξεπέρασαν τους 80 πόντους και είχαν 33 στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Η σεζόν έχει δρόμο, το ταλέντο επιθετικά υπάρχει αλλά χρειάζεται δουλειά στην ομαδική άμυνα και κυρίως στην αντίδραση μετά το σοκ από τον τραυματισμό του Μάικ Τζέιμς.

Στα σίγουρα από νωρίς

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Αργύρης Πεδουλάκης αναγκάστηκε ν’ αλλάξει την αρχική του πεντάδα (Καλάθης, Φελντέιν, Χαραλαμπόπουλος, Σίνγλετον Γκιστ) και να πάει στα πιο σίγουρα με Παππά και Μπουρούση στο παρκέ.

Με τον διεθνή σέντερ σημείο αναφοράς στην επίθεση οι «πράσινοι» προσπάθησαν να επιβάλλιυν τον ρυθμό τους απέναντι σε μια ανταγωνιστική ομάδα. Με Φελντέιν, Ρίβερς να συμπληρώνουν την περιφέρεια, είχε ενδιαφέρον τι θα παρουσιάσουν οι «πράσινοι» όταν ο βασικός τους πόιντ γκαρντ ήταν εκτός. Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις ο Παππάς ανέλαβε να οργανώσει το παιχνίδι του «τριφυλλιού». Οι φωνές του Πεδουλάκη που έλεγε: «Πάρε τη μπάλα, Νίκο», ήταν χαρακτηριστικές όταν ήταν στο παρκέ και ο Λευτέρης Μποχωρίδης.

Παρόλα αυτά η ομάδα του «τριφυλλιού» συνέχιζε να… ψάχνεται επιθετικά από τη στιγμή που ήταν άστοχη από τα 6.75 ενώ είχε και αρκετά λάθη. Έτσι, όπως κυλούσε η αναμέτρηση οι «πράσινοι» έπρεπε να βρουν τον τρόπο να κυριαρχήσουν μέσα από την άμυνα τους και το έκαναν σε γενικές γραμμές, αν εξαιρέσουμε τα πέντε λεπτά στην αρχή της δεύτερης περιόδου. Μετά το 12-0 σερί που έτρεξαν οι Λιθουανοί και μπήκαν μπροστά με 27-22, οι παίκτες του Πεδουλάκη απάντησαν. Με πιο ευέλικτο σχήμα και τους Φώτσης, Νίκολς και Σίνγκλετον στην ίδια πεντάδα ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει λύσεις και κυρίως ν’ απειλήσει από το τρίποντο με το τεσσάρι του αφού ο Φώτσης έκανε σωστά τη δουλειά του. Οι φιλοξενούμενοι τα έχασαν και ήρθε ο Φελντέιν για να δηλώσει «παρών» σε ένα κρίσιμο σημείο για τους «πράσινους» ξεκίνησαν να «χτίζουν» διαφορά στο τέλος του πρώτου μέρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού

Πάλευε να… ξυπνήσει

Το πρόβλημα στην δημιουργία ήταν εμφανές κατά διαστήματα, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να πηγαίνουν σε επιθέσεις χωρίς αντίκρισμα και σε έναν ρυθμό που βόλευε τους Λιθουανούς. Στο τρίτο δεκάλεπτο η μία κακή επιλογή, διαδεχόταν την άλλη με τους παίκτες του «τριφυλλιού» να βρίσκουν με δυσκολία τον δρόμο προς το καλάθι και κυρίως με ατομικές ενέργειες. Υπήρχαν σημεία μάλιστα, που το πρόβλημα έμοιαζε να μην λύνεται και σε αυτό προσθέστε τα χαμένα ριμπάουντ όπου οι Λιθουανοί μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου είχαν 12 επιθετικά. Το επιμέρους 22-13 που είχαν οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτυπώνει την εικόνα του «τριφυλλιού» που έμοιαζε να… πνίγεται και πάλευε να ξυπνήσει.

Η μπάλα στον Παππά

Όσο περνούσε η ώρα η πίεση ήταν με το μέρος του «τριφυλλιού» που έψαχνε τον τρόπο να… ξεκλειδώσει την άμυνα των φιλοξενούμενων. Χωρίς κυκλοφορία και με τη μπάλα να «κολλάει» στα χέρια των παικτών του Πεδουλάκη ήταν αδύνατο να υπάρξει αντίδραση. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» επέλεξε μια πιο αθλητική πεντάδα με Σίνγκλετον, Γκιστ, Νίκολς, Παππά και Καλάθη. Ο πρώτος από εκεί που… μπέρδευε περισσότερο επιθετικά την ομάδα ξύπνησε και ανέλαβε δράση ο Νίκος Παππάς. Με δύο συνεχόμενα τρίποντα και μία ασίστ στον Γκιστ που κατέληξε σε καλάθι και φάουλ, ο 26χρονος γκαρντ έδειξε έτοιμος να βγει μπροστά. Και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο για να παρασύρει την υπόλοιπη ομάδα.

Η συνέχεια ήταν πιο απλή, αφού φάνηκε περισσότερο στο παρκέ η ποιότητα και η εμπειρία μεταξύ των δύο ομάδων. Από αυτό το ματς οι «πράσινοι» έχουν να μάθουν πολλά αλλά κυρίως να μην έχουν έξτρα πίεση στις δύο αναμετρήσεις που έρχονται πρώτα το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι εν συνέχεια η ΤΣΣΚΑ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ