EUROLEAGUE

Γίνεται… ταυρομάχος

Γίνεται… ταυρομάχος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει από τη Βιτόρια για τον ρόλο του Παναθηναϊκού κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα και τα σημεία που θα προσέξουν οι "πράσινοι", προκειμένου να φύγουν από την ισπανική πόλη με (τουλάχιστον) μία νίκη στις αποσκευές τους.

Δύο μέρες, δύο διαφορετικά παιχνίδια για τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ένα, να επηρεάσει το άλλο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν καλά πως αν οι "πράσινοι" καταφέρουν να πάρουν έστω ένα "διπλό" στο "σπίτι" των Βάσκων, τότε θα είναι το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στο Final 4.

Ας μην πάμε όμως τόσο μακριά και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά καθώς εδώ που βρισκόμαστε, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έχουν το περιθώριο να σκεφτούν τίποτα περισσότερο από τις πρώτες μάχες στην "Fernando Buesa Arena". Στο μυαλό των περισσότερων, ίσως να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για όσα θα δούμε σε αυτούς τους προημιτελικούς αφού από τη μία έχουμε δει τη Λαμποράλ να πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν και τον Παναθηναϊκό να… πατάει γκάζι από το δεύτερο μισό του Top 16, έχοντας παράλληλα μεγαλύτερη εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να του δίνεται ο τίτλος του φαβορί, παρότι έχει το μειονέκτημα έδρας.

Η αποστολή του "τριφυλλιού" βρίσκεται από χθες (11/4) στη Βιτόρια και μπαίνει στο κλίμα αυτών αναμετρήσεων, τη στιγμή που ο Τζόρτζεβιτς και οι συνεργάτες του καθορίζουν το πλάνο τους για να… αιχμαλωτίσουν τους παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, όσο εφικτή μπορεί να είναι μια τέτοια αποστολή μετά από όσα έχουμε δει φέτος στα παιχνίδια που έχει δώσει εντός η Λαμποράλ. Μέχρι τώρα στην Euroleague, δεν το κατάφερε καμία από τις ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Χίμκι και Αναντολού Εφές. Για την ακρίβεια η Λαμποράλ, στη φετινή σεζόν έχει ηττηθεί εντός μόνο από τον Ολυμπιακό στη μία από τις δύο αναμετρήσεις που έδωσαν οι δύο ομάδες κι εκεί που οι "ερυθρόλευκοι" κατέβασαν τους Βάσκους στους 76 πόντους, σε ένα ματς ειδικών συνθηκών για την ομάδα του Περάσοβιτς.

Τα "κλειδιά" που οδηγούν στο "διπλό"

Το τελευταίο διάστημα το τεχνικό επιτελείο του "τριφυλλιού" έχει επικεντρωθεί στο… διάβασμα του αντιπάλου και πέρα από τα επιμέρους αγωνιστικά στοιχεία το συμπέρασμα είναι ένα: Στη Βιτόρια κάθε λάθος τιμωρείται και στόχος είναι η Λαμποράλ να μην βρει ρυθμό που μπορεί σε λίγα λεπτά να της δώσει μεγάλη διαφορά. Πέρα από το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντί του μια ομάδα ρυθμού, θα δώσει προσοχή στο transition, αφού οι Βάσκοι από τη στιγμή που θα πάρουν ριμπάουντ μεταφέρουν με μεγάλη ταχύτητα την μπάλα στην άλλη πλευρά του γηπέδου κι εκτελούν.

Βασικό κομμάτι βέβαια, είναι η αντιμετώπιση του Γιάννη Μπουρούση. Ο διεθνής σέντερ κάνει εντυπωσιακή σεζόν και είναι ο ηγέτης της Λαμποράλ. Είναι πρώτος σκόρερ με 14.8 πόντους κατά μέσο όρο και πρώτος στα ριμπάουντ με 9.2. Mπορεί να εκτελέσει κοντά στο καλάθι, είτε από συνεργασία που άλλοτε τελειώνει από κοντινή απόσταση , είτε από μακρινή. Το pop out είναι μια συνηθισμένη κίνηση καθώς ο σέντερ των Βάσκων εκτελεί από τα 6.75 και το 37.3% που έχει στα τρίποντα δεν περνάει απαρατήρητο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η ομάδα του "τριφυλλιού" θα προσπαθήσει να τον περιορίσει και είναι αλήθεια πως αν κερδίσει αυτό το στοίχημα θα έχει πολλές πιθανότητες, ώστε να πετύχει τον στόχο της.

Από κει και έπειτα, οι "πράσινοι" θέλουν να βρουν λύση στην ενέργεια που βγάζουν οι παίκτες της Λαμποράλ και να βάλουν… φρένο στους αιφνιδιασμούς που θα επιδιώξουν. Άνταμ Χάνγκα, Ντάριους Άνταμς, ακόμα και ο Κιμ Τίλι, έχουν έφεση σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού και από το ριμπάουντ προσπαθούν συνεχώς να τρέξουν, προκειμένου να βρουν λύσεις στο ανοικτό γήπεδο. Αν συμβεί αυτό οι Βάσκοι γνωρίζουν να βρίσκουν λύσεις, κάτι στο οποίο ενεργό ρόλο και ο Μάικ Τζέιμς. Επίσης, στόχος του "τριφυλλιού" είναι να πιέσει αρκετά και να βγάλει εκτός ρυθμού τους Τζέιμς και Άνταμς οι οποίοι είναι οι κινητήριοι μοχλοί στη δημιουργία της Λαμποράλ και φυσικά να τους σταματήσουν τις συνεργασίες πικ εν ρολ.

Σαν πιο γενικό συμπέρασμα, στον Παναθηναϊκό θέλουν να αποφύγουν τα λάθη και κυρίως τα επιπόλαια όπως έγιναν στα τελευταία ματς, να ελέγξουν τα ριμπάουντ ώστε να μην επιτρέψουν τη Λαμποράλ να έχει εύκολες κατοχές και να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο καθώς στο «σπίτι» της μπορεί να σε καταστρέψει. Οι "πράσινοι" λοιπόν θα είναι σε ρόλο… ταυρομάχου με στόχο να αιφνιδιάσουν τους Βάσκους και να κάνουν στη Βιτόρια το πρώτο βήμα για την πρόκριση.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ