EUROLEAGUE

Είναι μάχη, όχι εκδρομή

Είναι μάχη, όχι εκδρομή
Καλάθης Παναθηναϊκός ομαδική ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει από τη Βιτόρια για το άνετο 1-0 της Λαμποράλ Κούτσα και τον Παναθηναϊκό που πρέπει ν’ αντιδράσει άμεσα.

Αυτό που δεν ήθελε να σκεφτεί κανείς πως θα γίνει, τελικά έγινε στην «FernandoBuesaArena» στην πρώτη αναμέτρηση και η… καμπάνα ήχησε για τα καλά στον Παναθηναϊκό. Σε αυτές τις σειρές είναι γνωστό πως όλα μπορούν ν’ αλλάξουν από αγώνα σε αγώνα και την Παρασκευή οι «πράσινοι» ν’ αποθεώνονται.

Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει δείξουν πως κατάλαβαν τι έγινε στο πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ, εκεί όπου παραδόθηκαν άνευ όρων, παρουσιάζοντας κακή εικόνα στο παρκέ.

Χωρίς ενέργεια, πάθος και όλα όσα χρειάζονται, ώστε να σταματήσεις μία ομάδα με το ρεκόρ της Λαμποράλ Κούτσα στη φετινήEuroleague.Toμήνυμα ήταν ξεκάθαρο αλλά για να μην γίνει σκληρό στη συνέχεια της σειράς, πρέπει άπαντες να καταλάβουν τη σημασία που έχουν αυτές οι αναμερήσεις και να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις στο επόμενο παιχνίδι. Να παρουσιάσουν κάτι άλλο από την κάκιστη εικόνα που έδειξαν…
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε πολλές αλλαγές αγωνιστικά στην πρώτη αναμέτρηση απ’ όσα είχαμε δει μέχρι πρότινος. Άλλωστε και τα διάφορα τρικ κάνουν στην πορεία την εμφάνισή τους αλλά όπως και να το κάνουμε περιμέναμε την εικόνα μια ομάδας που θέλει να πάει στοFinal4 και να το δείχνει σε κάθε άμυνα, σε κάθε διεκδίκηση.

Αυτό δηλαδή που έκαναν οι γηπεδούχοι. Τι να πεις όταν τρεις παίκτες της Λαμποράλ σηκώνονται να κόψουν έναν του Παναθηναϊκού ή παίρνουν τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ σε μία φάση. Από κει και έπειτα η όποια ανάλυση τακτικά πηγαίνει σε δεύτερο ρόλο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κι εκεί δεν έχουν γίνει λάθη.

Ο Ραντούλιτσα έμεινε μόνος

Πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες μέρες για τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και για το πώς θ’ ανταποκριθεί στις μάχες με τους Βάσκους αλλά στο πρώτο ματς, προσπάθησε να βγει μπροστά. Διάβασε το πλεονέκτημα που είχε από το ξεκίνημα αλλά όσο περνούσε η ώρα, η μοναξιά του στην επιθετική συνεισφορά ήταν εμφανής ενώ στην άμυνα δεν θα μπορούσε ν’ αντέξει από την στιγμή που η Λαμποράλ επιδίωξε να τον… χτυπάει με πικ εν ρολ από το πλάι. Από τη στιγμή που ο Σέρβος σέντερ πέρασε εκτός, ο Παναθηναϊκός δεν παρουσίασε άλλο ξεκάθαρο πλάνο την ώρα που οι αθλητικοί γκαρντ της Λαμποράλ περιόρισαν αισθητά τον Έλιοτ Ουίλιαμς ο οποίος μετά από πολύ καιρό είτε δεν μπορούσε ν’ απειλήσει, είτε δεν τον βοηθούσαν ν’ απειλήσει.

Ο Παναθηναικός έγινε μονοδιάστατος στην επίθεση και σε συνδυασμό με την αστοχία του, τα έκανε... θάλασσα. Οι «πράσινοι» έχασαν την υπομονή τους, δεν… διάβαζαν σωστά και από το σημείο το οποίο σταμάτησαν να βρίσκουν λύσεις, έχασαν και την αμυντική τους ισορροπία, δεν αντιμετώπισαν τα πικ εν ρολ, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Περάσοβιτς με σαφώς περισσότερη ενέργεια, ν’ ανοίξουν τη διαφορά και να γίνουν το απόλυτο αφεντικό.

Στην τέταρτη περίοδο, οι δύο ομάδες έριξαν στροφές αφού ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε ικανός να επιστρέψει και πλέον η ομάδα του «τριφυλλιού» στρέφεται στο επόμενο ματς. Ο Χάνγκα πιθανότατα δεν θ’ αγωνιστεί την Παρασκευή (15/4) και αυτή η απουσία αν επαληθευτεί αλλάζει σίγουρα τις ισορροπίες, όμως από μόνη της δεν αρκεί για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι σε μια ομάδα με ενέργεια, ενθουσιασμό και ξεκάθαρους ρόλους πάνω στο παρκέ, όπου όποιος παίκτης μπαίνει, γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει.

Οι «πράσινοι» δεν παρουσίασαν κάτι ανάλογο και αν θέλουν να μην γυρίσουν ξανά στη Βιτόρια, ώστε να πάρουν την πρόκριση στο ΟΑΚΑ, θα πρέπει ν’ αλλάξουν αρκετά πράγματα πριν η κατάσταση γίνει πολύ δύσκολη. Αλλά πέρα από το κομμάτι της τακτικής όπου οι αλλαγές δεν θα είναι μεγάλες, το σημαντικό είναι να δείξουν πως πραγματικά θέλουν να πετύχουν. Όλοι αντιλήφθηκαν πως στην Βιτόρια τα πράγματα δεν είναι αστεία και μόνο τυχαία δεν είναι η μέχρι τώρα εικόνα της Λαμποράλ.

Αν θες να πας Βερολίνο αλλάζεις…

Photo Credits: Action images

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ