EUROLEAGUE

Δύσκολα και σταθερά βήματα

Δύσκολα και σταθερά βήματα

Ο Γιώργος Οικονόμου αναλύει το μάθημα που μένει μετεξεταστέος ο Παναθηναϊκός Superfoods, την σιγουριά με Μπουρούση και τον οδηγό επιβίωσης.

Με όλα τα εμπόδια που έχει βρει μπροστά του μέχρι τώρα και παρά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει να είναι μόνος στην πέμπτη θέση της κατάταξης στηEuroLeague. Η τετράδα φυσικά, είναι μακριά ακόμα, ωστόσο στο μυαλό των «πράσινων» είναι να συνεχίσουν το κυνήγι για το καλύτερο πλασάρισμα και να ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο οι ρόλοι. Τη δεδομένη στιγμή μετρούν οι νίκες και όποιος υποτιμά την Μπάμπεργκ κάνει μεγάλο λάθος. Είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη ομάδα δεν ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, συν το γεγονός πως παρουσιάστηκε πολύ καλά διαβασμένη με στόχο να εξουδετερώσει τον Κέι Σι Ρίβερς, να μην του επιτρέψει το σουτ, πηγαίνοντας σε αλλαγές σε όλα τα σκριν και να βγάλει εκτός αγώνα τους Καλάθη και Τζέιμς.

Γι’ ακόμα ένα ματς η ομάδα του «τριφυλλιού» παρασύρθηκε στο ξεκίνημα πηγαίνοντας σε σουτ μετά από ντρίμπλα χωρίς συνεργασίες και στο πρώτο μέρος μπορεί να κρατήσει το διάστημα που έπαιξε καλή άμυνα. Όλη η δουλειά έγινε στο δεύτερο μέρος εκεί όπου η εντολή του Τσάβι Πασκουάλ ήταν ξεκάθαρη. Η μπάλα να περνάει από τον Γιάννη Μπουρούση ο οποίος ήταν εξαιρετικός, κέρδισε πολλές μάχες μέσα στη ρακέτα και βοήθησε τους «πράσινους» στο κομμάτι της δημιουργίας, βγάζοντας παράλληλα μια σιγουριά που χρειάζεται η ομάδα. Στη συνέχεια η είσοδος του Μάικ Τζέιμς αποτελείωσε τους Γερμανούς. Ο Αμερικανός γκαρντ πήγε σε επιθέσεις ένας εναντίον ενός, με ξεκάθαρη στόχευση να… χτυπήσει την Μπάμπεργκ στο γεγονός πως δεν είναι γκαρντ να τον αντιμετωπίσει. Το δεύτερο μισό της αναμέτρησης μπορεί να χαρακτηριστεί και ως οδηγός επιβίωσης για τη συνέχεια των υποχρεώσεων του «τριφυλλιού». Ο λόγος φυσικά, είναι σε αυτό το κομμάτι, ο Παναθηναϊκός είχε την υπομονή και διάβασε σωστά στην επίθεση τις αδυναμίες του αντιπάλου, βρίσκοντας παράλληλα και την αμυντική του ισορροπία.

Το λάθος και οι απορίες«Είναι το μάθημα όπου μένουμε μετεξεταστέοι», είπε ο Πασκουάλ μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Μπάμπεργκ και ο Καταλανός τεχνικός αναφερόταν σε ακόμα ένα κακό ξεκίνημα για την ομάδα του. Η εικόνα δεν έχει αλλάξει, παρότι έχουν αλλάξει τα πρόσωπα στην πρώτη πεντάδα και αυτό δείχνει πως το πρόβλημα είναι καθαρά στον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκινάει από την άμυνα την προσπάθεια του για να πάρει ώθηση, παρά πηγαίνει σε βιαστικές επιλογές στην επίθεση. Κι εκεί έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης ο Νικ Καλάθης καθώς είναι εκείνος που πρέπει να δώσει ώθηση στους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο, τότε οι «πράσινοι» κυνηγούν από πολύ νωρίς στο σκορ, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους και ειδικά εκτός έδρας. Όταν ο Καλάθης βιάζεται στην επίθεση όπως έγινε κόντρα στην Μπάμπεργκ τότε… στραβώνει το ματς και ο αρχηγός βγαίνει εκτός κλίματος. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη την ηρεμία του Καλάθη και την δημιουργία, ώστε να μπορέσει ν’ αντέξει στα επόμενα δύσκολα ματς.

Από κει και πέρα το άλλο ερωτηματικό είναι ο Αλεσάντρο Τζεντίλε. Ο Πασκουάλ του έχει δείξει με όλους τους τρόπους ότι τον πιστεύει αλλά όσο περνούν οι αγώνες γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον Ιταλό φόργουορντ. Έχει έρθει σε μία ομάδα που για να μείνει μέσα στο παρκέ, πρέπει να κάνει πολλά πράγματα και όχι να εξαρτάται μόνο από την επίθεση. Δεν έχει ζήσει κάτι ανάλογο αφού στην Αρμάνι Μιλάνο, ότι και αν έκανε ήταν το Α και το Ω. Φαίνεται πως δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει απόλυτα σύμφωνα με όσα βλέπουμε μέχρι τώρα, παρά την προσπάθεια που κάνει ο Πασκουάλ. Και όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, πρέπει να βγει και άλλος παίκτης για να έχει σημαντική συνεισφορά στο ροτέισον, όπως και στη θέση «4» όπου ο Κένι Γκάμπριελ έχει πάρει τον ρόλο του, μέχρι να μπει ο Τζέιμς Γκιστ. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για το τεχνικό επιτελείο. Να βρεθεί απόλυτη σταθερότητα είναι δύσκολο. Το σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και αυτό στα τελευταία παιχνίδια, δείχνει να συμβαίνει. Ο Νίκος Παππάς έχει βρει για τα καλά τον ρόλο του και ο Τζέιμς Φελντέιν ανεβαίνει ξανά. Τα βήματα του «τριφυλλιού» είναι δύσκολα, ωστόσο είναι σταθερά για να διεκδικήσει τους στόχους του.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ