EUROLEAGUE

Ώρα να παίξει μπάσκετ

Ώρα να παίξει μπάσκετ

Η Νίκη Μπάκουλη γράφει για το "σταύρωμα και το "τετέλεσται" του Παναθηναϊκού στη Μόσχα, αλλά και την ανάσταση που μπορεί να συντελεστεί στο ΟΑΚΑ. Αρκεί να παίξει -επιτέλους- το μπάσκετ που χρωστά στον εαυτό του και τους φίλους του.

Όταν όλα τελείωσαν την Μεγάλη Τετάρτη, όταν οι ομάδες εγκατέλειψαν το παρκέ και μπήκαν στα αποδυτήρια, οι Ρώσοι είχαν μια απορία στο βλέμμα. Δεν είχαν καταλάβει ακριβώς πώς είχαν νικήσει. Μετά, σκέφτηκαν ότι δεν χρειάστηκε να καταλάβουν περισσότερα, κράτησαν το αποτέλεσμα και... το συνέχισαν από εκεί.

Για αυτό και σήμερα είχαν διπλάσια ενέργεια και για αυτό ήταν γενικότερα πιο απελευθερωμένοι. Γιατί οι ίδιοι παίκτες ήταν. Δεν άλλαξαν. Πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι ήταν λειψοί στους πόιντ γκαρντ (δεν έγιναν δηλαδή, περισσότερο δημιουργικοί) και άρα ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να ξέρει τι να τους κάνει. Μόνο που το νόμισμα της πρεμιέρας, είχε δυο όψεις. Όπως έπαιρνε το άγχος από τις πλάτες της ΤΣΣΚΑ και αύξανε κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση της, "'πείραξε" το μυαλό του Παναθηναϊκού. Αυτό δεν διοχέτευσε τα σώματα με ενέργεια.

Έτυχε να ανοίξει και η μύτη του Διαμαντίδη, με το τζάμπολ και όσο γρήγορα έβαζε πόντους (με τον Ούκιτς οδηγό), τόσο γρήγορα τους έτρωγε. Η ΤΣΣΚΑ δεν ήταν η μόνη που δεν είχε δημιουργία, με τους "πράσινους" να αποφεύγουν το "κάθετο" μπάσκετ, λόγω των κορμιών που είχε παρατάξει ο Μεσίνα. Ούτε ο Κάρι "έφτιαξε" το παιχνίδι για τους άλλους, αλλά δεν το έφτιαξε και για τον εαυτό του. Το κυριότερο; Δεν πίεσε στην περιφέρεια, για να εκθέσει την αδυναμία των γηπεδούχων στον "άσο".

Τα κορμιά που λέγαμε, έδωσαν τις λύσεις και όταν στο 37-25 αμφότεροι είχαν δοκιμάσει από 27 δίποντα, η μεν ΤΣΣΚΑ είχε ευστοχήσει στα 13, ο δε ΠΑΟ στα 4. Βλέπετε, ακόμα και οι κοντοί, όταν έμπαιναν στη ρακέτα ή δεν έφταναν έως το τέλος ή αναλώνονταν σε βιαστικά λέι απ (κάπως έτσι, μετά το 15-17 του Ούκιτς στο 7.27'' το επόμενο εντός παιδιάς της παρέας του ήλθε στο 16.30, από τον Κάρι για το 35-21). Και έτσι άκρη δεν βγάζεις. Συν αυτό, μετά τα 3/3 τρίποντα με τα οποία ξεκίνησαν το ματς οι "πράσινοι", είχαν 1/17.

Στην τρίτη περίοδο, ο ΠΑΟ έπαιξε πολύ καλή άμυνα, εξ ου και τα πέντε κλεψίματα που είχε, μαζί και το μόνο ένα λάθος που έκανε σε αυτό το διάστημα, αλλά ως γνωστόν, για να κερδίσεις αγώνα μπάσκετ, δεν αρκεί να μην "τρως" πόντους. Πρέπει και να βάζεις. Από το 20' έως το 30', οι παίκτες του "Φράγκι" είχαν 4/13 δίποντα, 1/4 τριπ. και 1 ασίστ. Ο Μαυροκεφαλίδης μπήκε (στο 25') για να ανοίξει τη ρακέτα, ως απειλή από μακριά, αλλά ήταν ήδη αργά.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός είχε 13 περισσότερες επιθέσεις, τις οποίες πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Τελείωσε με 36% στα δίποντα και 20% από τα 6.75. Και έτσι δεν κερδίζεις... ούτε σε οικογενειακό διπλό. Η ΤΣΣΚΑ αρκέστηκε στο να "καταστρέψει" τα PnR με πρωταγωνιστή τον Διαμαντίδη, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω τελείωσε με ranking -6. Περιττό να σημειωθεί πόσο θα τον χρειαστεί η ομάδα του στο ΟΑΚΑ, όπου μεταφέρεται τώρα η σειρά.

Οι "πράσινοι" θα πρέπει να καταλήξουν κατ' αρχάς στο ποιος είναι ο αρχηγός της επίθεσης τους (πώς οι Ρώσοι έχουν τον Ουίμς; Ένα τέτοιο πράγμα). Θα χρειαστούν γρήγορες επιθέσεις και καλό τρίποντο, που στα εντός έδρας ματς είναι κάτι που γίνεται. Θα χρειαστούν υπομονή για να μετακινήσουν την άμυνα της ΤΣΣΚΑ και όποιος μπορεί να κάνει ντράιβ, θα πρέπει να το κάνει. Σημείωση: στο τρίτο παιχνίδι αναμένεται και ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο δεύτερος σκόρερ της παρέας του, μετά τον Σόνι Ουίμς. Όπου "σκόρερ" βλέπε "απειλή".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ