EUROLEAGUE

Χωρίς Γκριν είναι ο παλιός Ολυμπιακός

Χωρίς Γκριν είναι ο παλιός Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αμερικανός αποκτήθηκε για να δώσει την έξτρα λύση στην επίθεση. Εμεινε στο μηδέν και οι ερυθρόλευκοι στους 65... Τόσο απλά...

Ο Ολυμπιακός τη νέας εποχής υποτίθεται πως θα είναι πιο επιθετικός, πιο γρήγορος, πιο σύγχρονος... Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να ενεργοποιηθεί ο Ερικ Γκριν. Επαιξε λίγο, όσο έπαιξε δεν βοήθησε και οι ερυθρόλευκοι έμειναν 65 πόντους.

Τι έκανε μέχρι πέρυσι ο Ολυμπιακός; Στηριζόταν στο πικ εντ ρολ του Σπανούλη, στο παιχνίδι με πλάτη του Πρίντεζη και στα σουτ του Λοτζέσκι. Αυτό του έδωσε τον τίτλο εντός συνόρων, στην Euroleague όμως είχε σαφές πρόβλημα. Γι αυτό και αποφάσισε να ενισχυθεί στην περιφέρεια με έναν γκαρντ της νέας εποχής. Ικανό στο 1 εναντίον 1, καλό σουτέρ, επιθετικό που αντικαθιστά επάξια τον Σπανούλη όταν θα βγαίνει έξω... Ο Έρικ Γκριν θα είναι κλειδί για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2016-17, αλλά στην πρεμιέρα της Euroleague έμεινε στο μηδέν. Στα 11 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε είχε 0/4 σουτ και ένα κλέψιμο. Τίποτα άλλο. Ούτε ασίστ, ούτε ριμπάουντ.

Στεκόμαστε στον Γκριν γιατί υπήρχαν απαιτήσεις. Εντάξει, ο Γιανγκ δεν είναι έτοιμος, αλλά τουλάχιστον αυτός το πάλεψε. Πρόσφερε λιγότερα απ' όσα θέλει ο Ολυμπιακός από τον βασικό του σέντερ, αλλά περισσότερα απ' ό,τι περίμενε κανείς από ανέτοιμο μπασκετμπολίστα. Δεν μπορεί να κριθεί τώρα, σε δυο-τρεις μήνες θα φτάσει η δική του ώρα... Αλλά έγινε μια καλή αρχή.

O Γκριν, όμως, δεν μπήκε στο παιχνίδι. Το γεγονός ότι μπήκε στο 11' δεν είναι δικαιολογία, διότι αυτός είναι ο ρόλος του, τον ξέρει και τον έχει αποδεχθεί. Θα έρχεται από τον πάγκο, πίσω από τον Σπανούλη και θα πρέπει να δίνει στον Ολυμπιακό επιθετική ώθηση. Αν δεν το κάνει, τότε οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πραγματικό πρόβλημα στην επίθεση.

Φυσικά δεν καταδικάζει κανείς τον Γκριν. Η πρεμιέρα του στην Euroleague έγινε σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης, απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα. Στο Παλάθιος Ντε Λος Ντε Πόρτες (BARCLAYCARD CENTER πλέον) έχουν λυγίσει σούπερ σταρ του μπάσκετ, άρα δικαιολογία υπάρχει. Μόνο που δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Αν ο Γκριν δεν ανταποκριθεί αμέσως στο ρόλο του, οι ερυθρόλευκοι κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμο έδαφος. Η ήττα στη Μαδρίτη είναι μέσα στο πρόγραμμα, η συνέχεια όμως απαιτεί άμεσα προσφορά απ' όλους.

Διότι ο Ολυμπιακός έχασε το ματς από την επίθεση, όχι από την άμυνα. Κράτησε χαμηλά τη Ρεάλ, επέβαλλε σε μεγάλο διάστημα το δικό του ρυθμό και απλά χρειαζόταν ένα κλικ παραπάνω για να κερδίσει. Άλλες φορές βιάστηκε, άλλες έχασε το μυαλό του (με συνέπεια τις ανόητες τεχνικές ποινές και τα χαζά φάουλ) και η Ρεάλ δεν τον συγχώρεσε. Η διαφορά έφτασε σε επίπεδα που δεν έπρεπε, οι 18 πόντοι είναι πολλοί, αλλά ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά. Να βοηθήσει τον Γκριν να βρει το ρόλο του, να στηρίξει τον Γιανγκ να βρει το ρυθμό του και να πάρει αποτελέσματα. Η Euroleague άλλαξε, οι βαθμοί είναι πολύτιμοι, κάθε ματς είναι ένας μικρός τελικός...

Όσο για τα θετικά; Ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει το DNA του ως προς το κομμάτι της άμυνας και έχει μια καλή βάση για τη συνέχεια. Ο Ματ Λοτζέσκι έχει επιστρέψει για τα καλά, ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης είναι σταθερές αξίες. Χρειάζεται βοήθεια όμως και για τους υπόλοιπους, ειδικά σε εκτός έδρας ματς απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης...

ΥΓ: Ως είθισται, οι παίκτες που δεν αγωνίζονται είναι οι... καλύτεροι. Ο Παπαπέτρου μπήκε στα τρία τελευταία λεπτά, ήταν σαν να μην έπαιξε δηλαδή και ίσως αυτό να ήταν λάθος... Ειδικά από τη στιγμή που ο Παπανικολάου ήταν νευρικός. Αλλά είναι εύκολο να τα λέμε όλα τώρα που όλα έχουν τελειώσει. Όμως ο Σφαιρόπουλος στήριξε τον παίκτη και μπράβο του. Αν τον είχε βγάλει έξω, ίσως ο Ολυμπιακός να μην έχανε μόνο ένα ματς, αλλά κι έναν παίκτη για το υπόλοιπο της σεζόν.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ