OPINIONS

The Winner Takes It All

The Winner Takes It All

Η τέταρτη φετινή κόντρα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις τρεις προηγούμενες... Ο νικητής τα παίρνει όλα, εκτός από τίτλο.Διότι είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς κανονικής περιόδου. Εξηγεί ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Από μόνες τους οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό έχουν τη δική τους άγρια ομορφιά. Ομως στην περίπτωση του ντέρμπι της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ, το άγρια δεν συνοδεύεται από ομορφιά. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι από κάθε άποψη, διότι ο φανατισμός δείχνει να κυριαρχεί στην προκειμένη περίπτωση για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Αν το δούμε από αγωνιστικής πλευράς και οι δύο ομάδες έχουν πάρα πολλούς λόγους να θέλουν τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός για να μην μπει σε περιπέτειες ως προς την πρόκριση και συνάμα να έχει (πολλές) ελπίδες ακόμα και για να παίξει με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Να πλησιάσει τον Ολυμπιακό σε απόσταση αναπνοής και μαζί να έχει το πάνω χέρι σε περίπτωση ίδιας κατάταξης.

Συνεπώς το βαθμολογικό κίνητρο περισσεύει για τους πράσινους, που έχουν και επιπλέον λόγους να θέλουν την επικράτηση επί του αιωνίου αντιπάλου. Αν κάνουν το 4-0 στις φετινές αναμετρήσεις, θα συνεχίσουν την επίδειξη δύναμης εντός και εκτός συνόρων. Μετρούν ήδη δύο νίκες στο ΣΕΦ (σε Stoiximan.gr Basket League και EuroLeague) και άλλη μία στο ΟΑΚΑ (Stoiximan.gr Basket League) και θα βάλουν σε πολύ δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό, αν τον ρίξουν και πάλι στο καναβάτσο.

Αυτό θέλουν κατ αρχάς να αποφύγουν οι ερυθρόλευκοι σε τούτη την επίσκεψή τους στο Μαρούσι. Να σπάσουν το αρνητικό σερί απέναντι στον Παναθηναϊκό, έχουν να τον νικήσουν από τον περασμένο Μάιο, στα playoffs του πρωταθλήματος. Από τότε μετρούν 5 συνεχόμενες ήττες, τις τρεις σε τούτη τη σεζόν. Αν ξαναχάσουν το πλήγμα θα είναι τεράστιο και οι συνέπειες πολλές εκτός αγωνιστικού χώρου. Διότι η γκρίνια είναι ήδη μεγάλη, λόγω των αποτυχιών κόντρα στον Παναθηναϊκό και φυσικά μετά την απώλεια του Κυπέλλου από την ΑΕΚ.

Μια νίκη, όμως, στο ΟΑΚΑ σβήνει μονομιάς τις όποιες ανορθογραφίες και θα κάνει να ξεχαστεί η απώλεια του Κυπέλλου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με διπλό στην έδρα του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός αγγίζει το πλεονέκτημα έδρας και παράλληλα κάνει το μεγάλο βήμα για να φτάσει ως το Final Four στο Βελιγράδι. Όχι ότι με ήττα χάνει τις ελπίδες του - κάθε άλλο - αλλά με νίκη διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό. Και βέβαια θα πάρει τέτοια ώθηση, που θα του δώσει δύναμη ως τον Μάιο.

Από κάθε άποψη, στο ματς στο ΟΑΚΑ ταιριάζει το " με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια". Ο κάθε ένας από τους αιώνιους θέλει τη νίκη γιατί για... πάρτη του, αλλά και για να κάνει δύσκολη τη ζωή του αντιπάλου του. Άλλωστε όσο... Ευρωπαίοι κι αν είναι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι και να δημιουργούν ο ένας πρόβλημα στον άλλο. Όποιος λοιπόν, κερδίσει στην αναμέτρηση της 24ης αγωνιστικής στην EuroLeague, πετυχαίνει και τους δύο στόχους του.

Συνεπώς είναι ένα ντέρμπι που ο κόσμος των δύο ομάδων το περιμένει με κομμένη την ανάσα και ο νικητής θα το πανηγυρίσει. Θα είναι θριαμβευτής και θα δημιουργήσει θέματα στην απέναντι πλευρά. Δεν είναι απλά ένα ματς κανονικής περιόδου, που το αποτέλεσμα μετράει, αλλά κι ο χαμένος θα πάει με ευκολία παρακάτω. Σε καμία περίπτωση. Ο νικητής τα παίρνει όλα, εκτός από τίτλο.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο "ΠΟΛΕΜΟΣ"

Άλλωστε και οι δύο ομάδες είναι σε θέση μάχης, ο "πόλεμος" μεταξύ τους μαίνεται εδώ και καιρό. Η τιμωρία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στον Παναθηναϊκό, που έχει ανοιχτό μέτωπο με την EuroLeague. Το θέμα των διαιτητών, οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις με αφορμή τον αγώνα της Stoiximan.gr Basket League τον Ιανουάριο στο ΟΑΚΑ, έχουν δυναμιτίσει κι άλλο το κλίμα.

Η κατάσταση θυμίζει playoffs και από Μάρτη μυρίζει Απρίλη και Μάη... Διότι είναι δεδομένο ότι οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στους τελικούς για το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως δεν αποκλείεται να ανταμώσουν και στα πλέι οφ της EuroLeague. Το αποψινό αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για κατάταξη και πλεονέκτημα και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ