EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: κάθε ήττα και καλύτερος

Ολυμπιακός: κάθε ήττα και καλύτερος

Εξι φορές έπεσε στο καναβάτσο μέχρι τώρα στη σεζόν ο Ολυμπιακός. Κάθε φορά όμως σηκώθηκε και εμφανίστηκε πολύ πιο δυνατός... Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ηταν 12 Οκτώβρη του 2016 όταν η EuroLeague έκανε την εκκίνησή της για τον Ολυμπιακό και το 83-65 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη προκάλεσε μπόλικη απογοήτεση. Η σεζόν άρχισε με ήττα και μάλιστα με διαφορά 18 πόντων, που σκόρπισε απογοήτευση.

Τι ακολούθησε; Το εμφατικό 88-63 επί του Παναθηναϊκού στην Stoiximan.gr Basket League και τρεις συνεχόμενες νίκες στην EuroLeague, επί της Εφές και της Μιλάνο στο ΣΕΦ και επί της Μπασκόνια στην Βιτόρια.

Στις 3 Νοέμβρη του 2016 ήρθε η δεύτερη ήττα στη σεζόν, από την ΤΣΣΚΑ στο Φάληρο... Ηταν μια ήττα στο πρόγραμμα, όχι όμως και η επόμενη που ήρθε στην Πόλη από τη Γαλατά στις 10 Νοέμβρη. Τότε ο Ολυμπιακός μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο και για πολλούς ήθελε μεταγραφές στις... μισές θέσεις. Συν τοις άλλοις, ήρθε και το... μήνυμα στον Ερικ Γκριν, που πήρε διήμερη άδεια.

Τι ακολούθησε; Εύκολη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ και διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού... Η ηρεμία επανήλθε αμέσως και ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα βρίσκοντας τον τρόπο να πετύχει μεγάλες νίκες.

Στις 24 Νοέμβρη ήρθε και η τέταρτη ήττα στην EuroLeague, στη χειρότερη φετινή εμφάνιση. Από την Μακάμπι στο ΣΕΦ με 73-80. Πάλι γκρίνια, πάλι φωνές για μεταγραφές και ούτω καθ εξής. Τι ακολούθησε; Εκτός έδρας νίκη επί της Νταρουσάφακα, περίπατος επί της Ούνικς, διπλό επί της φορμαρισμένης τότε Ζαλγκίρις και άνετη επικράτηση επί του Ερυθρού Αστέρα. Τέσσερις συνεχόμενες νίκες, δύο διπλά, που έφεραν τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος.

Στις 22 Δεκεμβρίου ήρθε η πέμπτη ήττα στην EuroLeague, από την Μπάμπεργκ με 82-68. Πάλι γκρίνια, πάλι ανησυχία, παρότι δεν έπαιζε ο Πρίντεζης σε εκείνο το ματς. Τι ακολούθησε; Θρίαμβος επί της Φενέρ στο ΣΕΦ, μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού - κι αυτή στο Φάληρο - μεγάλο διπλό επί της Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα, χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη στο ρόστερ.

Την περασμένη Δευτέρα ήρθε και η πρώτη ήττα σε εγχώρια διοργάνωση, η πρώτη ήττα από τον Παναθηναϊκό, στην τέταρτη φετινή αναμέτρηση αιωνίων. Παρά την πίκρα, όλο και λιγότεροι έχασαν την πίστη τους. Τι ακολούθησε; Η νίκη με 30 πόντους διαφορά επί της Μπασκόνια, δηλαδή μιας ομάδας που κυνηγά πλεονέκτημα έδρας.

Ολες οι ήττες που έκανε ο Ολυμπιακός ως τώρα, με εξαίρεση εκείνη από την ΤΣΣΚΑ, τον πόνεσε. Αλλες ήταν με διαφορά (Ρεάλ, Μπάμπεργκ), άλλες εντός έδρας (Μακάμπι, Παναθηναϊκός), άλλη μία εκτός προγράμματος (Γαλατά). Θα μπορούσε να τις αποφύγει όλες, αν βγάλουμε έξω τη Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ... Αλήθεια, όμως, πιστεύει κανείς πως γίνεται μια ομάδα που παίζει στην EuroLeague μπορεί να κάνει μόλις δύο ήττες σε 18 ματς; Μόνη της παίζει; Οχι βέβαια.

Ο Ολυμπιακός έχει 13-5, κρατά το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια του και όσο περνάει ο καιρός δυναμώνει. Εχει και κακές στιγμές στη σεζόν, όμως αποδεικνύεται ότι γίνεται σοφότερος κάθε φορά που χάνει. Ολες οι ήττες έχουν φέρει εξαιρετική αντίδραση, τον έχουν δυναμώσει και έχουν δημιουργήσει ιδανική ψυχολογία. Η ομάδα πιστεύει στις δυνάμεις της, ο κόσμος στηρίζει και δεν απογοητεύεται εύκολα πλέον. Μετά από κάθε ήττα ο Ολυμπιακός γίνεται και καλύτερος, ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του έχουν μάθει να διαχειρίζονται σωστά τις δύσκολες καταστάσεις.

To είδαμε πλέον ξεκάθαρα στο ματς με την Μπασκόνια, λίγες ημέρες μετά την πιο δύσκολη βραδιά της σεζόν. Την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ, ξεσήκωσε τον κόσμο του και συνέτριψε με 92-62 την Μπασκόνια. Επαιξε ομαδικό μπάσκετ, συνδύασε ουσία και θέαμα και ανέβασε πιο ψηλά τον πήχη. Στην αρχή τον είχε βάλει στην 8αδα για να διασφαλίσει την πρόκριση στα πλέι οφ και πλέον δεν κοιτάζει μόνο το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και κάτι περισσότερο. Ακόμα και τη δεύτερη θέση.

Τα δύο επόμενα ματς, με την Μιλάνο στο Φόρουμ και την Μπάμπεργκ στην Αθήνα, είναι εξίσου σημαντικά με τα προηγούμενα. Με 2 στα 2 ο Ολυμπιακός αισθάνεται ακόμα πιο άνετα. Αν τα κερδίσει τα δύο επόμενα ματς, θα βλέπει με... άλλο μάτι το φάιναλ φορ της Πόλης... Ε, μετά μπορεί να χάσει πάλι, για να πάρει περισσότερη φόρα για τη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πάρτι 4αδας στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός συνέτριψε 92-62 την Μπασκόνια
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Μάντζαρης: "Μας πείσμωσε η ήττα από τον Παναθηναϊκό"
Σφαιρόπουλος: "'Ολη η Ελλάδα καταλαβαίνει τι γίνεται..."
Nightly Notable το... πάρτι του Ολυμπιακού!
Young is back: "Στόχος μας η τετράδα"
Δεν είναι όνειρο, υπάρχει...
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ