EUROLEAGUE

Μπλατ, κράζεις; Θαυμάζεις!

Μπλατ, κράζεις; Θαυμάζεις!

Το άνευ λόγου και αιτίας ξέσπασμα του Ντέιβιντ Μπλατ κάτι δείχνει. Ο Ολυμπιακός κάνει υπερήφανους τους οπαδούς του, αλλά συνεχίζει να ενοχλεί τους αντιπάλους του. Το ίδιο και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Την ώρα εκείνη που ο Ντέιβιντ Μπλατ εξαπέλυε την φραστική επίθεση στον Γιάννη Σφαιρόπουλο , έβλεπε στο πρόσωπο του Ελληνα προπονητή ολόκληρο τον Ολυμπιακό... Και το "ντροπή σου" που τόλμησε να ξεστομίσει ίσως θα έπρεπε να το πει κοιτώντας στον καθρέφτη ο κόουτς της Νταρουσάφακα.

Βλέπετε, την ώρα που ο Ολυμπιακός έπαιρνε και τυπικά το εισιτήριο για τα πλέι οφ της EuroLeague, η Νταρουσάφακα έχανε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία να μπει στην 8αδα. Και το... ντροπιαστικό της υπόθεσης για την τουρκική ομάδα, έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό της, αλλά και με τις απολαβές του Μπλατ.

Δεν είναι και λίγο, ο Ολυμπιακός με το μισό μπάτζετ σε σχέση με την Νταρουσάφακα και ο Σφαιρόπουλος με το 1/3 των απολαβών του Μπλατ, να έχουν κερδίσει δύο φορές τους Τούρκους στη φετινή EuroLeague και να έχουν σφιχταγκαλιάσει το πλεονέκτημα έδρας. Δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από την πλούσια η Νταρουσάφακα να είναι πίσω και από τον Ολυμπιακό και από τον Παναθηναϊκό και από τον Ερυθρό Αστέρα και να παλεύει με την Εφές για την είσοδο στα πλέι οφ.

Το ξέσπασμα, λοιπόν, του Μπλατ δεν ήταν μια "συνομιλία αγάπης", αλλά μια αντίδραση που έχει να κάνει με τη ζήλια και με το φθόνο που προκαλεί ο Ολυμπιακός στους αντιπάλους του. Δεν μπορεί να έχει κάνει μια τέτοια συμπεριφορά, απλά με μια διαφωνία για τα βήματα ή το φάουλ. Βέβαια ο Σφαιρόπουλος καλά έκανε και δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον αντίπαλο προπονητή, που αν μη τι άλλο είναι χαρισματικός, αλλά ίσως και υπερτιμημένος. Ναι, πήγε στο ΝΒΑ, έγινε χεντ κόουτς στους Καβαλίερς, αλλά χρειάστηκε να φύγει για να πάρει το Κλίβελαντ τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του.

Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός στέλνει την αγάπη του στους αντιπάλους του και προχωράει ακάθεκτος. Πέτυχε τον πρώτο στόχο του που ήταν η είσοδος στα πλέι οφ και είναι ήδη πετυχημένος στην EuroLeague. Οπως είναι πετυχημένος και ο Παναθηναϊκός, γιατί στην Ελλάδα τα θεωρούμε όλα εύκολα, αλλά τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Δείτε τι έπαθε η Μπαρτσελόνα, η Μακάμπι, το Μιλάνο και θα καταλάβετε. Ομάδες που έχουν κάνει επενδύσεις και δεν θα μπουν καν στην 8αδα της EuroLeague.

Εννοείται πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και ο Ολυμπιακός έχει μάθει να κοιτάζει πιο ψηλά, ανεβαίνοντας ένα, ένα τα σκαλιά. Πέρυσι απέτυχε και δεν μπήκε στην 8αδα, φέτος έχει προκριθεί πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος. Θα έχει και αβαντάζ έδρας, κάτι που τον καθιστά πλέον και φαβορί για την συμμετοχή στα φάιναλ φορ της Πόλης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τα πλέι οφ είναι μια άλλη ιστορία, αλλά οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε θέση ισχύος.

Άλλωστε δεν είναι μόνο η θέση του Ολυμπιακού που φέρνει αισιοδοξία, είναι η συνολική του εικόνα. Αυτό που παρουσίασε για 25 λεπτά με την Νταρουσάφακα ήταν κάτι εξαιρετικό, έστω κι αν η συνέχεια προβλημάτισε. Το χαμηλό σχήμα των Τούρκων έφερε την αλλαγή σκηνικού και το... άγχος. Ομως ακόμα κι αυτό σε καλό βγήκε στους ερυθρόλευκους, διότι ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να θυμηθούν όλοι τι εστί Βασίλης Σπανούλης. Διότι λίγο ακόμα ήθελε για να πιστέψουν κάποιοι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη τον αρχηγό του. Ειδικά μετά το κακό του ξεκίνημα στο ματς. Ο 35χρονος γκαρντ έκανε φοβερό δεύτερο ημίχρονο, μοίρασε σωστά την μπάλα και όταν χρειάστηκε έβαλε και μεγάλα καλάθια... Και φυσικά έκανε τις δύο βουτιές (η μία αλά Σαργκάνης) για να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Όταν βουτάει έτσι για την μπάλα ο σούπερ σταρ μιας ομάδας, φανταστείτε τι θα κάνουν οι υπόλοιποι.

Ήταν συνεπώς πολλαπλά τα κέρδη για τον Ολυμπιακό στο ματς με την Νταρουσάφακα, όμως την ίδια στιγμή αντιλήφθηκαν όλοι πόσο ενοχλημένοι είναι οι αντίπαλοι από την πορεία των ερυθρολεύκων. Ο δρόμος προς το φάιναλ φορ δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η αντίδραση του Μπλατ δεν ήταν απλά ένας εκνευρισμός της στιγμής.

Βέβαια μέχρι τα πλέι οφ υπάρχει δρόμος για τον Ολυμπιακό, που έχει ακόμα πέντε ματς στην κανονική περίοδο της EuroLeague για να πάρει την καλύτερη δυνατή θέση. Αλλά υπάρχει τη Δευτέρα και ένα παιχνίδι για την Stoiximan.gr Basket League που θα κρίνει πολλά και για την θέση στην κανονική περίοδο του εγχώριου πρωταθλήματος... Είναι ένας τελικός πριν από τους τελικούς, που γίνεται ακόμα πιο δύσκολος μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και το αντίο στον Γιού Ζντοβτς.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ