EUROLEAGUE

Τους εκθέτει ο Μπουρούσης

Τους εκθέτει ο Μπουρούσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τον Γιάννη (τον Αντετοκούνμπο) συζητάει το ΝΒΑ, για το Γιάννη (τον Μπουρούση) η Ευρωλίγκα και ο ... Γιάννης Φιλέρης γράφει για αυτούς που εκθέτει ανεπανόρθωτα ο Έλληνας ψηλός

Ο Γιάννης Μπουρούσης αναδείχθηκε MVP του μήνα Μαρτίου στην Ευρωλίγκα. Πού είναι το περίεργο; Μιλάμε για τον κορυφαίο σέντερ της φετινής διοργάνωσης και έναν από τους παίκτες, που δημιουργούν αίσθηση όπου κι αν περνάει. Ο διεθνής άσος, όχι μόνο είναι ο κορυφαίος παίκτης της Λαμποράλ την οποία οδήγησε εκ του ασφαλούς, με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα και την προηγούμενη ομάδα του.

Θα' χετε ακούσει διάφορα για τον Μπουρούση. "Είναι περίεργος, έχει αργά πόδια, δεν κάνει, δεν δείχνει". Μόνο για το ... μακρύ του μούσι δεν τον έχουν ψέξει. Στα 32 του, ο Έλληνας άσος είναι καλύτερος από ποτέ, δίνοντας τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις για το πόσο και αν μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Σπάνια συμβαίνει, ένας παίκτης καταφέρνει να ... κερδίσει τόσες προσωπικές ρεβάνς, μέσα σε λίγους μήνες. Ο Μπουρούσης είχε μείνει ανενεργός στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Ο Λάσο τον ... πάρκαρε στον πάγκο και τον χρησιμοποίησε ελάχιστα. Πήρε τους τίτλους η Ρεάλ και ο προπονητής της μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Ο Μπουρούσης έμεινε ελεύθερος και πήγε στη Λαμποράλ, όπου διαπρέπει κάνει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και μοιάζει ... ανίκητος.

Την Παρασκευή, πριν ο Μπέρτανς σκοράρει για τρεις, ο Γιάννης είχε φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα. Μόνος του "σάρωσε" όλη την αντίπαλη φροντ-λάιν, ρίχνοντας στο καναβάτσο τόσο τον Αγιόν όσο και τον (άτυχο) Λιμα. Ο Λάσο έκανε τον "Κινέζο" ζητώντας βήματα στην τελευταία προσπάθεια του Λετονού, αλλά ο Μπουρούσης είχε προλάβει να τον εκθέσει για μια ακόμη φορά.

Δεν είναι μόνο, που άφησε τον Έλληνα να φύγει. Ήταν ότι δεν φρόντισε να τον αναπληρώσει, ίσως γιατί δεν πίστευε ότι θα του ... χρειαζόταν. Ξεγελάστηκε, πλήρως, από την χρονιά που προηγήθηκε. Εκτός των άλλων είχε αποχωρήσει (μαζί με τον Μπουρούση) ο Μεζρί (Ντάλας Μάβερικς) και ξαφνικά το καλάθι της Ρεάλ έμειναν να το υπερασπίζονται μόνοι τους Αγιόν και Φελίπε Ρέγες. Ο Ερνανγκόμεζ , μάλλον σαν ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί, ενώ ο Λίμα αποκτήθηκε από τη Μούρθια, επειδή ακριβώς υπήρχε κενό.

Ο Λάσο όμως ατύχησε, φέτος, και στις επιλογές των δυο ξένων. Ο Τζεφ Τέιλορ και ο Τρέι Τόμπκινς είναι είναι δυο από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της φετινής Euroleague.

  • Ο Σουηδός Τέιλορ σκοράρει μόλς 2.9π στο τοπ-16 και μοιάζει κάθε φορά που μπαίνει να ...είναι ο καλύτερος παίκτης του αντιπάλου. Καμιά σχέση με τον ΝΒΑερ που θα ερχόταν στην Ευρώπη και θα έκανε παπάδες, όπως πολλοί υπολογίζαμε βλέποντάς τον να παίζει καλά στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας
  • Ο Τόμπκινς είναι ακόμη χειρότερος, καθώς μια παίζει και μια είναι εκτός. Στο τοπ-16 ο Αμερικανός, που πέρσι έκανε σπουδαία χρονιά με τη Νίζνι, έχει μόλις 3.3π και 2.4 ριμπ.

Αυτές οι δυο επιλογές, που δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν ... άστοχες (άσχετα με το τι αποδείχθηκε) συν την αποχώρηση Μπουρούση, έχουν φέρει τη Ρεάλ σε χαμηλές πτήσεις, αν και κερδίζοντας την Κίμκι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, το πιθανότερο είναι να περάσει στους "8" και να βρεθεί απέναντι στη Φενερμπαχτσέ

Αλλά ο Μπουρούσης που στη φετινή Ευρωλίγκα σκοράρει κατά μέσο όρο 15π (57.5%δ, 33%τρ, 80.6%β) έχοντας ακόμη 9.3ρ και 2.2 ασίστ, δεν άφησε έκθετη μόνο την πρώην ομάδα του. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει σίγουρα ... μετανιώσει, καθώς είχε τον έλληνα σέντερ στο περίμενε. Τελικά δεν τον πήρε, καθώς προτίμησε τον Τζόελ Φρίλαντ, τον οποίο μάλιστα και χρυσοπλήρωσε.

Ο Βρετανός τραυματίστηκε και συνεχίζει να ταλαιπωρείται. Σε σύγκριση με τον Μπουρούση είναι ... σχεδόν τραγικός, καθώς παίζει κατά μέσο όρο περίπου 16 λεπτά και έχει 6.8π και 4.4 ριμπάουντ. Κι αυτός είναι μια από τις μεταγραφές που δεν βγήκαν, με τον Ιτούδη να σκέφτεται πολλές φορές πόσο ... καλύτερη θα ήταν η ομάδα του αν έδινε στον Μπουρούση την ευκαιρία της Μόσχας.

Με τα αν και τα εφόσον, ωστόσο, δεν αλλάζει η ιστορία. Ο Μπουρούσης πήγε στη Βιτόρια και βρήκε την Ιθάκη του. Ένιωσε και έγινε ηγέτης σε μια ομάδα, που σιγά-σιγά άρχισε να κερδίζει πράγματα μέσα στο παρκέ. Το κυριότερο είναι ότι άντεξε στην κορυφή και εξακολουθεί να παίζει στα κόκκινα, έστω κι αν το ρόστερ της είναι το μικρότερο από τις άλλες ομάδες κορυφής.

Η Λαμποράλ μετράει ένα θριαμβευτικό 4-0 επί των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο φετινό τοπ-16 και ο Γιάννης Μπουρούσης κάνει μια τεράτια χρονιά. Το έχει το όνομα, μάλλον. Ένας ο Γιάννης ο Αντετοκούμπο στο ΝΒΑ και ένας ο Γιάννης ο Μπουρούσης στην Ευρωλίγκα!

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ