EUROLEAGUE

Πού θα σκάσει το διπλό;

Πού θα σκάσει το διπλό;

O Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις πρώτες μάχες των πλέι-οφ, αυτές που ακολουθούν και κάνει πρόβλεψη για το διπλό που δεν μπορεί, κάπου θα ... σκάσει!

Με 1-0 οι τέσσερις σειρές των πλέι-οφ ανέδειξαν τη δύναμη της έδρας. Πιο εύκολα απ' όλους νίκησε η Λαμποράλ, ακόμη και από την ΤΣΣΚΑ την οποία ο Αστέρας δυσκόλεψε περισσότερο απ' ό,τι ο Παναθηναϊκός τους Βάσκους. Πιο δύσκολα η Λοκομοτίβ, όχι με τόσο άνεση η Φενέρ...

Σημασία, όμως, στα πλέι-οφ δεν έχει ο προηγούμενος αγώνας, αλλά αυτός που έρχεται. Ούτε λένε τίποτε οι διαφορές. Θυμηθείτε ότι το 2011 ο Ολυμπιακός νίκησε στον πρώτο αγώνα με διαφορά 48 πόντων τη Σιένα (89-41) και δυο εικοσιτετράωρα αργότερα έχανε ... 82-65 και μαζί το αβαντάζ έδρας.

Προφανώς και είναι σημαντικό το 1-0, που έχει διαμορφωθεί σε όλα τα ζευγάρια, δεν δίνει όμως την πρόκριση, ούτε αποκλείει κανέναν. Μια εικόνα πήραμε, πάντως για τη δυναμική των οκτώ μονομάχων και το πως έχουν μπει στη μάχη για το φάιναλ-φορ.

ΤΣΣΚΑ-ΑΣΤΕΡΑΣ (1-0, 84-74)

Οι Σέρβοι έβαλαν προβληματάκια στην ΤΣΣΚΑ, που χρειάστηκε ένα σχεδόν τέλειο ματς του Μίλος Τεόντοσιτς (23π με 4/5δ, 4/5τρ) αλλά και ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα (21π) από τον Κάιλ Χάινς, για να έρθει η πρώτη νίκη. Είναι φανερό, όμως, ότι παίζει μια ομάδα-φαβορί απέναντι στο απόλυτο αουτσάιντερ των "8". Ο Αστέρας δεν έχει κανένα άγχος, σούταρε 10/24 τρίποντα, μέχρι και τετράποντο έβαλε σε μια στιγμή που η ΤΣΣΚΑ είχε ξεφύγει με διαφορά 10 πόντων.Η αντίστασή του ενδεχομένως να αναδεικνύει τις αδυναμίες της ρωσικής ομάδας, από την οποία λείπουν Φρίλαντ και Χριάπα, αλλά στη σειρά η ΤΣΣΚΑ το πολύ να χάσει ένα παιχνίδι, πιθανότατα το πρώτο που θα γίνει στο Βελιγράδι.

Γενικά, οι Ρώσοι έχουν πάρει αρκετά χαλαρά τη σειρά, ακόμη και ο κόσμος τους. Μολις 6.702 ειιτήρια κόπηκαν στον πρώτο αγώνα, με τη Mega Arena να είναι μισογεμάτη...

ΦΕΝΕΡ-ΡΕΑΛ (1-0, 75-69)

Εδώ δεν υπάρχει καμιά χαλαρότητα. Η Ulker Sports Arena είχε σολντ-άουτ (12.917 ειισιτήρια) και το ίδιο θα γίνει και στο δεύτερο ματς, με τους Τούρκους να κρέμονται σαν τα τσαμπιά. Η ατμοσφαιρα που δημιουργούν είναι σπουδαία και ο θόρυβος εκκωφαντικός.

Η Φενέρ δεν είναι σε τρομερή κατάσταση, της λείπει πάρα πολύ ο Βέσελι, ο Ομπράντοβιτς παίζει με οκτώ παίκτες, αλλά είτε έτσι, είτε αλλιώς, μέσα στο γήπεδό του δεν χάνει. Η επιστροφή του Κώστα Σλούκα ήρθε στο κατάλληλο σημείο, γιατί ο Έλληνας γκαρντ ταλαιπωρήθηκε με τις ενοχλήσεις στο πέλμα του και άλλους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα για αρκετό καιρό να ειναι στο "μέσα-έξω" από το γήπεδο. Φυσικά ο καλός Σλούκας είναι μεγάλο όπλο για τη Φενέρ και ... απορούμε που ορισμένοι ανακαλύπτουν τώρα την ικανότητά του να καθορίζει παιχνίδια με την απόδοσή του. Τζάμπα έτρεχε το καλοκαίρι στην Αθηνα ο Ομπράντοβιτς για να τον "αρπάξει" από τον Ολυμπιακό.

Παρόλα αυτά η Ρεάλ έδειξε ότι αν βρει περισσότερα καλά διαστήματα από ένα καλό δεκάλεπτο ενδεχομένως να μπορεί περισσότερα. Θα έχει ξανά ο Γιουλ 0/7 τρίποντα, ή ο Ρούντι 2/10; Θα περάσει και πάλι απαρατήρητος ο Κέι Σι Ρίβερς που έπαιξε την Τρίτη, μολις 3:38;

Έχει "ψωμάκι" η σειρά και η Ρεάλ μοιάζει να έχει κάποιες λύσεις παραπάνω από τη Φενέρ. Ο Λάσο μπορει να βασιστεί σε τουλάχιστον δέκα παίκτες (ενω ο μέντοράς του "Ζοτς" δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την τουρκική παροικία) και θα προσπαθήσει να κουράσει ακόμη περισσότερο τους αριθμητικά λίγους αντιπάλους του. Ειδικά όταν ο Άντιτς προσπαθεί να παίξει ... άμυνα στα πικ εν ρολ η Ρεάλ ξέρει ότι πρέπει να επιμείνει στοχεύοντας στα αδύναμα πόδια του Πέρο. Όπως έκανε στο καλύτερο διάστημα που είχε την Τρίτη, στον πρώτο αγώνα...

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (1-0, 66-61)

Το άγχος (και η καλή άμυνα της Μπαρτσελόνα) παραλίγο να ...πνίξουν την Κουμπάν, που έσπασε τα καλάθια (5/23 τρίποντα) αλλά στο τέλος κατάφερε να πάρει την πολύτιμη νίκη (ίσως κλειδι για τη συνέχεια). Το κατάφερε γιατί μπορεί επιθετικά να έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της χρονιάς, αμυντικά όμως ήταν απόλυτα συνεπής.

Στα τελευταία τέσσερα λεπτά δεν δέχθηκε πόντο και έτσι πήγε το ματς στα μέτρα της κάνοντας το 1-0. Η Μπάρτσα είναι σκληρή αντίπαλος, είχε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα τον έλεγχο. Με 13 επιθετικά ριμπάουντ λογικά έπρεπε να έχει νικήσει, της έλειψαν όμως οι βοήθειες στην επίθεση από τα όπλα στην επίθεσή της, όπως ο Ναβάρο, ο Αρόγιο, ο Περπέρογλου και ο Ολεσον. Και οι τέσσερις μαζί ημείωσαν ... 7π.

Μας έκανε εντύπωση η ωριμότητα του Ντιλέινι, που βλέποντας ότι δεν ήταν καλός επιθετικά, δεν εκβίασε προσπάθειες και μοίρασε καλά την μπάλα.

Σίγουρα η ομάδα του Μπαρτζώκα δεν πρόκειται να έχει το ίδιο άγχος στο δεύτερο ματς. Φαινόταν ότι οι παίκτες της πιέζονταν πάρα πολύ από τη σημασία του ματς, γι αυτό και ο Ντιλέινι ευχαριστούσε μετά τη νίκη τον κόσμο της "Λόκο" που γέμισε το γήπεδο.

Η Μπαρτσελόνα, πάντως, είναι σκληρή. Παιζει άμυνα, "βαρώντας στο ψαχνό" και είναι προφανές ότι το ίδιο θα κάνει και στον αγώνα της Παρασκευής. Αν όμως δεν "λυθεί" στην επίθεση, δεν πρόκειται να κάνει όλη τη δουλεια. Και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της φετινής Μπάρτσα είναι η "μερική" δυσκοιλιότητα που έχει δειξει στην επίθεσή της.

ΛΑΜΠΟΡΑΛ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1-0, 84-68)

Οι Βάσκοι νίκησαν πολύ εύκολα, σημαδεύοντας στην άμυνά τους τον Γουίλιαμς (με τον Χάνκα να δίνει ρεσιτάλ) και στην επίθεση τον Μιροσλαβ Ραντούλιτσα. Σχεδόν όλοι οι πόντοι της ομάδας του Περάσοβιτς στο πρώτο μέρος ήρθαν επειδή ο Σέρβος δεν μπορούσε να μαρκάρει στην πρώτη αλλαγή τον αντίπαλο γκαρντ, που είτε περνούσε μέσα, είτε πάσαρε κοντά στο καλάθι. Όταν δόθηκαν βοήθειες άρχισε ένας βομβαρδισμός από τρίποντα και ο ΠΑΟ ... πέρασε και δεν ακούμπησε.

Αυτά είναι τα δυσάρεστα νέα. Τα ευχάριστα: Ο Χάνκα είναι τραυματίας, άρα μπορεί να μην παίξει στον δεύτερο αγώνα (δημιουργώντας μια ανισορροπία στην άμυνα της Λαμποράλ, αν και επιστρέφει ο Κοσέρ, που προσφέρει κι αυτός ενέργεια) ενώ ο Τζόρτζεβιτς πρέπει να βρει ένα τρόπο να "κρύψει" τον Ραντούλιτσα στην άμυνα, ώστε να μη πάει χαμένος ο τρομερός επιθετικός οίστρος του γενειοφόρου Μίρο. Ο Τζόρτζεβιτς έκανε μερικά πειράματα στο τέλος, με τα κοντά σχήματα, αλλά δεν τον συμφέρει να πάει το ματς στην "κόντρα" και την "ένταση" γιατί δεν θα αντέξει.

Επιθετικά το έχει σκεφτεί σωστά, δίνοντας την μπάλα στο λόου ποστ, όπου ο Ραντούλιτσα είναι ασυναγώνιστος, θα χρειαστεί όμως κάποια τρικ στην άμυνα και φυσικά πολύ καλύτερο ποσοστό στα σουτ τριών πόντων καθώς χθες είχε 3/19. Προφανώς πρέπει να μπουν στην εξίσωση του αγώνα παίκτες όπως ο Γουίλιαμς, ο Γκιστ, ο Καλάθης και οπωσδήποτε ο Διαμαντίδης, την εμπειρία του οποίου χρειάζεται ο Παναθηναϊκός...

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι "που θα σκάσει το διπλό". Η δική μου πρόβλεψη; Περισσότερες πιθανότητες για Ρεάλ και Παναθηναϊκό!

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ