EUROLEAGUE

Πολλά θα δουν τα μάτια μας

Πολλά θα δουν τα μάτια μας

O Γιάννης Φιλέρης εξηγεί τους λόγους που κάνουν τη φετινή κανονική περίοδο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ρίχνει μια ματιά στο μέλλον των ... 16 καλύτερων ομάδων

Το κλισέ στην κλήρωση της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια λέει ότι "δεν έχει σημασία, γιατί όλα κρίνονται στο τοπ-16" ισχύει και φέτος. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί λόγοι που καθιστούν τη φετινή κανονική περίοδο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Ο πρώτος είναι οικονομικός και αφορά όλους τους συμμετέχοντες. Κάθε νίκη, πλέον, κοστολογείται με 40.000 ευρώ. Ένα ποσό, κάθε άλλο παρά αμελητέο αν σκεφτεί κανείς τις μέρες που περνάμε, αλλά και ότι ως τώρα το σχετικό μπόνους της διοργάνωσης ήταν μόλις 7.000! Όσες περισσότερες νίκες κάνεις στο σύνολο των 24 αγώνων της κανονικής περιόδου και του τοπ-16 (αλλά και των πλέι-οφ, φάινλ-φορ, για όσους συνεχίζουν) τόσο το καλύτερο είναι. Και ουδείς είναι αδιάφορος, ειδικά όταν το δέλεαρ είναι τα χρήματα.

Όπως και να' χει, όμως, ιντριγκάρει να ξαναδεί κανείς τον Ολυμπιακό να επισκέπτεται ένα γήπεδο στο οποίο έχει γνωρίσει ορισμένες από τις πιο οδυνηρές ήττες της ιστορίας του, ειδικά τις δυο συνεχόμενες του 1993 όταν ο Ζάρκο Πάσπαλι πατούσε τη γραμμή του Μπομπλάν. Την έδρα, δηλαδή, της Λιμόζ την οποία ο Ολυμπιακός δεν έχει νικήσει ποτέ στη Γαλλία, εκτός από ένα φιλικό ματς σε τουρνουά του καλοκαιριού που διοργάνωσε η γαλλική ομάδα.

Ή μήπως δεν είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει τον Γιώργο Μπαρτζώκα όταν σαν κόουτς της Λοκομοτίβ Κουμπάν θα ξαναμπεί στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό;

Όπως και να' χει η κλήρωση μας έδωσε αρκετούς λόγους για να περιμένουμε με ανυπομονησία (και) την συνήθως αδιάφορη κανονική περίοδο. Σε πρώτη φάση, έχουμε να πούμε ότι:

  • Ο Ολυμπιακός έχει ένα βατό όμιλο και θεωρητικά θα παλέψει για την πρώτη θέση μαζί με την ενισχυμένη Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Μπράιαν Ντάνστον. Μπορεί η Αρμάνι Μιλάνο να έχει ενισχυθεί στις μεταγραφές, δύσκολα, ωστόσο, θα φτάσει το επίπεδο των "ερυθρολεύκων", όπως βέβαια η Τσεντεβίτα και η Λιμόζ. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο η πρώτη θέση του γκρουπ θα παιχθεί στα παιχνίδια του Αμπντί Ιπεκτσί και του ΣΕΦ.
  • Ο Παναθηναϊκός μπήκε σε ένα αρκετά δύσκολο γκρουπ. Με την Μπαρτσελόνα, που κάνει μεταγραφές για να ξαναγίνει πανίσχυρη (και πέρσι ήταν αλλά στο τέλος "κλάταρε" και έμεινε εκτός μάχης, από τον Ολυμπιακό) αλλά και τη φιλόδοξη Κουμπάν, του κόουτς Μπαρτζώκα. Υπάρχει επίσης η πρωταθλήτρια (αλλά αρκετά αποδυναμωμένη, προς το παρόν) πρωταθλήτρια Τουρκίας, Καρσίγιακα η ...απαραίτητη Ζαλγκίρις Κάουνας του Σάρας Γιασικεβίτσιους (άλλη μια ωραία συνάντηση στο ΟΑΚΑ) και η Ζιελόνα Γκόρα από την Πολωνία. Θα έλεγε κανείς ότι η τύχη του ΠΑΟ εξαρτάται περισσότερο από το πως θα παρουσιαστούν οι "πράσινοι" που μόλις τώρα ξεκίνησαν το χτίσιμο της εντελώς νέας ομάδας τους.

Φυσικά, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στο τοπ-16 και στη διασταύρωση των ελληνικών ομάδων. Έτσι κι αλλιώς, κάποιες μεγάλες ομάδες θα βρεθούν στο δρόμο τους, στη δεύτερη φάση. Είτε πρώτοι, είτε τέταρτοι είναι, θα έχουν να κάνουν με τις μεγάλες ομάδες της διοργάνωσης. Γι αυτό, άλλωστε, το τοπ-16 είναι τόσο συναρπαστικό. Η ... συγκέντρωση της αφρόκρεμας σε δυο ομίλους ήταν η καινοτομία, που ανέδειξε την Euroleague σε διοργάνωση πρώτης γραμμής, τα τελευταία χρόνια.

Με ... 16 θα είναι και το μέλλον;

Μιας και ο λόγος για το τοπ-16, η νέα ιδέα για το μέλλον, μιλάει για κάτι τέτοιο από το ξεκίνημα της διοργάνωσης. Το προτείνει και η διεθνής ομοσπονδία στο σχέδιο που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες, το έχει κατά νου και η Ευρωλίγκα, χωρίς πάντως να το έχει αναλύσει διεξοδικά.

Λέγεται, πάντως, ότι η "νέα Ευρωλίγκα" θα έχει δεκαέξι ομάδες (αντί για 24) οι οποίες θα συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών (15 εντός και 15 εκτός έδρας αγώνες για κάθε κλαμπ) από το οποίο θα προκύπτουν οι 8 των πλέι-οφ και οι 4 του φάιναλ-φορ.

Μια τέτοια διοργάνωση, όμως, προδιαθέτει για μια διοργάνωση 39 εβδομάδων. Λίγο δύσκολο να βρεθούν, σε διαθέσιμες ημερομηνίες. Το περίεργο είναι ότι τέτοιο πρωτάθλημα πρότεινε και η FIBA, η οποία μάλιστα από το 2017 και μετά προγραμματίζει και προκριματικά εθνικών ομάδων, εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου: "Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτούμε και τους παίκτες" μας έλεγε ο Κώστας Ρήγας στον αέρα του Sport24radio. Ο (πρώην πλέον) επικεφαλής της διαιτησίας στην Ευρωλίγκα, πρόσθεσε: "Δεν έχει κανένα νόημα να τους βάζουμε κάθε δυο μέρες να παίζουν μπάσκετ. Θα έχουν συνεχόμενους τραυματισμούς. Όπως ... ήδη έχουν".

Αποκάλυψε, μάλιστα, και τις σκέψεις δυο προπονητών. Του Πάμπλο Λάσο, που πρότεινε την κατάργηση των πλέι-οφ και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που σαν άλλος ... Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απεφάνθη: "Οι παίκτες πληρώνονται για να παίζουν". Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, από τον Δημήτρη Ιτούδη. Αλλά αυτή θα τη διαβάσετε την Παρασκευή στο Sport24.gr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ