EUROLEAGUE

Ποιος αντέχει τρία ντέρμπι...

Ποιος αντέχει τρία ντέρμπι...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την υπερβολική δόση αιωνίων ντέρμπι που έρχεται τον Γενάρη. Αντέχουν, αντέχετε τρία ντέρμπι στη σειρά; Και ποιο είναι το σπουδαιότερο σε σημασία;

Τρεις φορές θα παίξουν μέσα στο Γενάρη, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Δυο στο ΣΕΦ και μία στο ΟΑΚΑ. Κάθε εβδομάδα και ένα αιώνιο ντέρμπι, μέχρι να ... ξεμπερδέψουν και να τα ξαναπούν, βεβαίως στα πλέι-οφ. Είτε στα ελληνικά, που θα παίξουν σίγουρα, είτε στα ευρωπαϊκά, σε περίπτωση που ευνοήσει μια τέτοια μονομαχία η κατάταξή τους.

Μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός μετράει ένα 2-0 επί του Παναθηναϊκού. Θα έλεγε κανείς ότι αυτές οι δυο νίκες (ειδικά το +25 του πρώτου αγώνα για το πρωτάθλημα) έχουν απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς είχαν οι "ερυθρόλευκοι", στην έως τώρα διαδρομή τους.

Υπάρχουν κι άλλα ντέρμπι αιωνίων, ανά την Ευρώπη. Το κλάσικο στην Ισπανία, το Φενέρ-Εφές στην Τουρκία (ή το Φενέρ-Γαλατασαράι, για να απασχολείται και πολύς κόσμος καθώς η Εφές δεν έχει τόσο μεγάλο λαϊκό έρεισμα), το Ερ.Αστέρας-Παρτίζαν στο Βελιγράδι. Κανένα δεν είναι τόσο δυνατό, δεν έχει την ατμόσφαιρα, την πίεση και την επιρροή των ελληνικών ντέρμπι.

Δεν το λέμε εμείς, το λένε και οι ξένοι οι οποίοι έχουν πάρει μέρος, έστω και μια φορά στην καριέρα τους, σε ένα τέτοιο ντέρμπι.

Και δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας ο άνθρωπος που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα του 2012, έφυγε από την ομάδα μετά από μια ήττα, ενώ το μάρμαρο για το φετινό -25 στο ΣΕΦ του ΠΑΟ, το πλήρωσε ο κόουτς Πεδουλάκης.

Ένα ματς προκαλεί (ανάλογα το αποτέλεσμα αλλά και τις συνθήκες που γίνεται κάθε φορά) τέτοιες αποφάσεις, όταν γίνεται μια φορά. Πόσο μάλλον, τώρα που θα το δούμε ... εις τριπλούν. Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν αντέχουν οι αιώνιοι αυτή την τριπλή μονομαχία και το δεύτερο ποιο ματς είναι αυτό, που δεν θα πειράξει κανέναν αν χαθεί. Ας προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε.

Το αν αντέχουν ή όχι, έχει πάντα σημασία με το σκορ. Το +25 του Ολυμπιακού έπεσε βαρύ στους "πράσινους". Αντίθετα, η ήττα στην Ευρωλίγκα πέρασε χωρίς πολλά-πολλά, αν και μπορεί να έχει την ίδια βαρύτητα (σαν αποτέλεσμα). Όμως, ο ΠΑΟ εμφανιζόταν χωρίς Γκιστ και Τζέιμς, που στη συνείδηση των οπαδών του (και σε αντικειμενική θεώρηση) είναι δυο πολύ σημαντικές απουσίες. Κι εκτός των άλλων ήταν και το πρώτο ντέρμπι του Τσάβι Πασκουάλ.

Από την άλλη, η Ευρωλίγκα ακόμη κι όταν διεξάγεται επί ελληνικού εδάφους, αμβλύνει τις αντιθέσεις. Δεν υπάρχει η εντός συνόρων προκατάληψη και καχυποψία. Ακόμη και η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη, καθώς οι ποινές ως γνωστόν στην Ευρώπη είναι πιο αυστηρές και εκτός των άλλων επιβάλλονται άμεσα. Θα έλεγε κανείς ότι η Ευρώπη βοηθάει και στο να συνηθίσουμε τις μάχες των δυο ομάδων. Να ... γίνουν ένα ακόμη παιχνίδι μέσα στη χρονιά. Μεγάλο και κρίσιμο μεν, ένας αγώνας δε.

Ποια από τα αιώνια ματς είναι τα πιο σημαντικά σε αξιολόγηση; Η εύκολη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ένα ... αδιάφορο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, σε οποιοδήποτε σπορ. Δεν είναι έτσι όμως. Η δική μας σειρά αξιολόγησης είναι η εξής:

- Πιο σημαντικός, ο αγώνας ρεβάνς της Ευρωλίγκας στο ΣΕΦ (6/1). Η διαφορά του πρώτου αγώνα είναι μόλις 2π, άρα οι δυο ομάδες πάνε για τη νίκη. Αν την πάρει ο Ολυμπιακός θα έχει ένα 2-0 επί του ΠΑΟ, που θα του χρησιμεύσει σε ενδεχόμενες ισοβαθμίες (μοιάζουν αρκετά πιθανές όπως εξελίσσεται η διοργάνωση) όχι μόνο με τους "πράσινους" αλλά και άλλες ομάδες μαζί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις (τριπλή και άνω ισοβαθμία) οι 2 νίκες επί ενός αντιπάλου, εξουδετερώνουν και ήττες με μεγάλες διαφορές.

- Το επόμενο ματς στο Ειρήνης και Φιλίας (16/1) έχει τη δική του αξία. Κρίνει, ουσιαστικά, ένα τίτλο όσο κι αν ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδος είναι υποβαθμισμένος. Είναι, όμως, ένα τρόπαιο, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει αν και ο αντίπαλος στον τελικό, είτε είναι ο Άρης, είτε η ΑΕΚ, σίγουρα δεν θα είναι -όπως άλλες χρονιές- χαμένος από χέρι.

- Προφανώς, το τελευταίο σε σπουδαιότητα παιχνίδι, είναι αυτό στο ΟΑΚΑ για τον β΄γύρο του πρωταθλήματος, εφόσον βέβαια οι ομάδες πάνε μέχρι εκεί, χωρίς άλλες απώλειες. Είναι η διαφορά του πρώτου παιχνιδιού, που ενδεχομένως να καθιστά τη νίκη χωρίς αντίκρυσμα, πλην βέβαια του γοήτρου, που παραμένει πάντα ένα ισχυρότατο κίνητρο.

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη παράμετρος. Ο έλεγχος των συναισθημάτων, μετά από μια νίκη, ή ήττα, κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο. Κι αυτό είναι που απασχολεί, από τώρα, τόσο τον Σφαιρόπουλο όσο και τον Πασκουάλ. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα φορτωμένο και για τους δυο. Έχει ενδιαφέρον να το μελετήσετε. Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι δυο ομάδες δίνουν εννιά παιχνίδια, τα τρία ... μεταξύ τους!

ΥΓ: Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος (19/1) είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη, για τον οποίο δε γνωρίζουμε ... που θα γίνει. Δεν έχει οριστεί, δηλαδή, η έδρα του. Πρέπει να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των ημιτελικών και μετά να ορίσουμε γήπεδο. Ο κόσμος προχωράει, μπήκαμε στον 21ο αιώνα κι εμείς παραμένουμε στην "παλαιολιθική" εποχή. Θαυμάσια...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ