EUROLEAGUE

Πέτυχε το "σχέδιο Μιλουτίνοφ"

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ικανότητα του Ολυμπιακού να ξεπερνάει σκοπέλους αλλά και να παρουσιάζει ένα σέντερ όπως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.

To 6-2 που έχει ο Ολυμπιακός, μέχρι στιγμής, στην Ευρωλίγκα του δίνει την πρώτη θέση (εξ ημισείας με την ΤΣΣΚΑ), το δικαίωμα να ξεφύγει από την εσωστρέφεια αλλά και τους κινδύνους της ήττας κόντρα στον Παναθηναϊκό ακριβώς μια εβδομάδα πριν.

Ταυτόχρονα μπορεί να υποδεχθεί όσο δυνατόν πιο ήρεμα τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ακόμη δεν έχει αγωνιστεί αλλά ετοιμάζεται σιγά-σιγά να μπει στη διαδικασία της επιστροφής. Τη Δευτέρα με τον Κολοσσό, ενδεχομένως να κάνει το πρώτο βήμα…

Σε μια Ευρωλίγκα ανατροπών και εκπλήξεων, ο Ολυμπιακός τα έχει πάει πολύ καλά προλαβαίνοντας να βιώσει όσα περνάει μια ομάδα σε ολόκληρη τη σεζόν. Και σοβαρές απώλειες (ο Σπανούλης νοκ-άουτ, αλλά και ο Τιλί που υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα της κούρασης του Πρίντεζη εκτός για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) και μίνι-κρίση (ήττα από τον ΠΑΟ) με αμφισβήτηση προπονητή και παικτών.

Η επιστροφή του σε ομαλή πορεία, χάρη στο μεγάλο διπλό μέσα στην Κωνσταντινούπολη και την άνετη επικράτηση με τον Ερυθρό Αστέρα δείχνει ότι τα αντανακλαστικά της ομάδας λειτουργούν στην εντέλεια. Αλλά και η συνεργασία τεχνικής ηγεσίας και παικτών εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός θα ξαναχάσει στην Ευρωλίγκα, δε γίνεται αλλιώς σε μια διοργάνωση όπου φέτος γίνεται … της τρελής. Ενδεχομένως, μάλιστα, η κριτική να αγγίξει ξανά τα όρια της ατέρμονης γκρίνιας. Έχει βρει, όμως, τον τρόπο η ομάδα να τα ξεπερνάει όλα αυτά με τον κατάλληλο τρόπο. Και σίγουρα σε αυτό μερίδιο έχουν και οι Αγγελόπουλοι.

Εκτός όλων των άλλων ο Ολυμπιακός στη φετινή σεζόν παρουσιάζει την βελτιωμένη έκδοση του "πρότζεκτ Μιλουτίνοφ". Ο Σέρβος ψηλός είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος σέβεν φούτερ που κυκλοφορεί στην Ευρωλίγκα και αποτελεί μια νίκη της ομάδας σε όλα τα επίπεδα.

Ο Νίκολα δεν έμαθε μπάσκετ στην Ελλάδα, είναι προϊόν της σέρβικης παραγωγικής διαδικασίας, αν και με τέτοιο κορμί σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρισκόταν μια πορτοκαλί μπάλα θα του έδιναν στα χέρια.

ΣΕΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ

Φορώντας ωστόσο τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο 23χρονος άσος, εξελίχθηκε σε αυτή την τριετία που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε παίκτη πολύ μεγάλου βεληνεκούς με προοπτική, βεβαίως, μια σπουδαία καριέρα και στο ΝΒΑ.

Δεν είναι, βέβαια, μοναδικό το φαινόμενο Μιλουτίνοφ για τους "ερυθρόλευκους". Η βάση της ομάδας (Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, ο Τολιόπουλος που έρχεται από πίσω) είναι απόφοιτοι της ίδιας σχολής. Ο Ολυμπιακός κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι αντί να ξοδεύει από δω κι από εκεί χρήματα για καλούς ξένους, θα ήταν προτιμότερο να επενδύσει στη νέα γενιά.

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η περίπτωση Μιλουτίνοφ έχει την ιδιαιτερότητα ότι η συγκεκριμένη επιλογή αφορούσε έναν ξένο παίκτη. Δεν συνηθίζεται μια ομάδα κορυφής, να θυσιάζει μια θέση ξένου για ένα ψηλό … προοπτικής, όπως ήταν ο "Μίλου" το καλοκαίρι του 2015. Πολλοί, μάλιστα, δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για την επιλογή των "ερυθρολεύκων" έστω κι αν ο παίκτης βρισκόταν ήδη στα ραντάρ των Σαν Αντόνιο Σπερς, μια ένδειξη δηλαδή ότι άξιζε τον κόπο.

Οι Αγγελόπουλοι, ωστόσο, προχώρησαν στην απόκτησή του. Κι ο Σφαιρόπουλος (αν και πέρσι κάποια στιγμή αμφιταλαντεύτηκε) στήριξε την επιλογή.

Ο ίδιος ο παίκτης δούλεψε πάρα πολύ, βελτίωσε τα πάντα μέσα στο παιχνίδι του και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο, ο ύψους 2.13 σέντερ να αποτελεί πλέον βασικό σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Με 9.6π και 5.9 ριμπ σε 23 λεπτά συμμετοχής κάνει σπουδαία πράγματα, μέχρι τώρα, έχοντας πολύπλευρη προσφορά και σε τομείς που δεν αναδεικνύει η στατιστική. Με τον Νίκολα στην πεντάδα του οι "ερυθρόλευκοι" που … πρώτοι απ’ όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας εμφάνισαν τους περίφημους rim protector και σέντερ-τσέπης (Χάινς, Ντάνστον κλπ) γυρίζουν ανάποδα την παρτίδα.

Αυτός που προστατεύει το καλάθι τους είναι πλέον ο Μιλουτίνοφ των 213 εκατοστών αλλά με ταχύτητα στα πόδια και κατάλληλη, πλέον, υποδομή να υψώνει τα χέρια του αλλοιώνοντας μπάλες και κόβοντας σουτ. Ο νεαρός που μόλις έμπαινε στο παιχνίδι (ή το ξεκινούσε κιόλας) έκανε …δυο φάουλ στις αντίστοιχες πρώτες φάσεις του ματς ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Σιγά-σιγά, άλλωστε, τον μαθαίνουν και οι διαιτητές που πολλές φορές στο παρελθόν τον αδικούσαν.

Το ταλέντο του, ωστόσο, φαίνεται και στην επίθεση. Όχι μόνο γιατί μπορεί να παίξει στο λόου-ποστ. Ο Μιλουτίνοφ διακρίνεται και για δυο ακόμη στοιχεία. Την ικανότητά του να πασάρει στους ελεύθερους συμπαίκτες του, ειδικά όταν οι αντίπαλοι δίνουν βοήθεια στο μαρκάρισμά του. Είναι επίσης σπουδαίος στα "μισά" πικ εν ρολ, όταν δηλαδή ο ψηλός παίρνει την μπάλα και σημαδεύει συμπαίκτη στη γωνία ή σε άλλη ελεύθερη θέση, θυμίζοντας τον μετρ του είδους, Άντε Τόμιτς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Και το βελτιωμένο σουτ από μέση απόσταση. Το συνηθίζει ολοένα και περισσότερο με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας. Ένα σουτ, βέβαια, που όπως καταλαβαίνετε λόγω του… ύψους του, δεν κόβεται από κανέναν.

Προφανώς ο Νίκολα δεν είναι ακόμη τέλειος. Έχει πράγματα να βελτιώσει και να γίνει ακόμη πιο σπουδαίος. Είναι όμως μια τεράστια κατάκτηση του Ολυμπιακού, που πρώτα τον "κέρδισε" και εν συνεχεία τον "ανέδειξε" σαν κυρίαρχο σέντερ της Ευρωλίγκας. Δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση, αν φανταστεί κανείς πόσα χρήματα ξοδεύουν οι περισσότερες ομάδες για να βρουν ψηλούς και μάλιστα αυτού του επιπέδου.

Ο Ολυμπιακός με τα μισά χρήματα έχει τον καλύτερο απ’ όλους. Πίστεψε σε αυτόν, δούλεψε μαζί του, τον στήριξε και φυσικά τώρα απολαμβάνουν αμφότεροι τους καρπούς…

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ