EUROLEAGUE

Να μη βγει η χοντρή...

Να μη βγει η χοντρή...
INTIME SPORTS

Ακόμη δεν έχει βγει η χοντρή για να πει "τελείωσε". Ολυμπιακός και ΠΑΟ ψάχνουν το 2-1 απέναντι σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Θα έρθει πιο εύκολα αν ο ένας μιμηθεί λίγο τον άλλον...

Θα είναι τα τελευταία τους παιχνίδια στην Ευρώπη, ή μήπως δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη; Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός περιμένουν στο σπίτι τους, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ως το τέλος τις όποιες ελπίδες έχουν για πρόκριση στο φάιναλ-φορ. Δεν είναι πολλές, αλλά υπάρχουν ακόμη. Κι όπως έλεγε ο Στιβ Γιατζόγλου, το σόου δεν τελειώνει, αν δεν βγει η χοντρή.

Κι οι δυο ομάδες μας, δεν θέλουν να τα παρατήσουν έτσι γρήγορα. Να αποχαιρετήσουν μόλις στον τρίτο τους αγώνα το ταξίδι για το Μιλάνο. Έχουν κοινό στόχο το 2-1. Αν το καταφέρουν, ο επόμενος στόχος είναι η ισοφάριση την Τετάρτη, ώστε και οι δυο σειρές να πάνε σε πέμπτο ματς.

Μη ξεχνάμε ότι από το 2009 και μετά δεν υπάρχει χρονιά, που το φάιναλ-φορ να μην είχε τον έναν από τους δυο (ή και τους δυο) με συμμετοχή, μάλιστα, στον τελικό. Για να δούμε φάιναλ-φορ χωρίς ελληνική ομάδα, πρέπει να πάμε έξι χρόνια πίσω, το 2008 στη Μαδρίτη.

Σε αυτή την πενταετία Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν πάρει από 2 τίτλους, αφήνοντας αυτόν του 2010 στη Μπαρτσελόνα. Όπως και να το κάνουμε δε μιλάμε για δυο τυχαίες ομάδες κι ας είναι τα προγνωστικά, αλλά και οι πιθανότητες εναντίον τους.

Το ξέρουμε από το 2-0 δεν έχει γυρίσει καμιά σειρά σε πλέι-οφ, η αποστολή "ερυθρολεύκων" και "πρασίνων" είναι το ίδιο δύσκολη, ωστόσο, τόσο στο ΣΕΦ όσο και στο ΟΑΚΑ, υπάρχει και η κλάση και η εμπειρία για μεγάλες ανατροπές.

Ο Ολυμπιακός στη Μαδρίτη είδε τη Ρεάλ να επιβάλλεται πλήρως στο πρώτο ματς, σε μια τυπική ...ρεαλιστική εμφάνιση για φέτος στο γήπεδό της (συμπλήρωσε 27 νίκες εντός έδρας), την ενόχλησε περισσότερο στον δεύτερο αγώνα, όπου αν ήταν πιο εύστοχος από τις ελεύθερες βολές, ενδεχομένως να έμπαινε πιο πολύ "στο μάτι" των σίγουρα ταλαντούχων αλλά και ποιοτικών παικτών του Πάμπλο Λάσο.

Θέμα δύναμης (του Ολυμπιακού)

Οι "ερυθρόλευκοι" με βάση τους αριθμούς δεν έπαιξαν άσχημα στη Μαδρίτη. Έκαναν σχεδόν τις ίδιες επιθέσεις με τη Ρεάλ, με τους Ισπανούς όμως να είναι πιο εύστοχοι (58% δίποντα, 47.5% τρίποντα, έναντι 50% και 43.2% του Ολυμπιακού). Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν όμως 19 βολές στο σίδερο, που μέτρησαν πάρα πολύ σε βάρος τους.

Περισσότερο μέτρησε η αδυναμία τους στα προσωπικά μαρκαρίσματα, ενώ τους έλειψε αρκετά και η "σκληράδα" που σε τέτοιες περιπτώσεις βγάζουν ομάδες, όπως η Ρεάλ, εκτός ρυθμού και προγράμματος. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να δούμε τον Μάρντι Κόλινς να μαρκάρει με δύναμη τον Ρούντι Φερνάντεθ, οι Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα ... ευγενικοί στην αντιμετώπιση των αστεριών της Ρεάλ.

Προφανώς στο ΣΕΦ τα πράγματα δεν μπορεί να είναι ίδια. Στο γήπεδό του ο Ολυμπιακός μετράει ένα συνολικό 10-2, έχει χάσει μόνο από Μπαρτσελόνα και Μιλάνο, συνήθως κερδίζει με διαφορά 10 πόντων (μ.ο 79-69.8, σε επίθεση και άμυνα), αλλά εναντίον μιας ομάδας όπως η Ρεάλ, πρέπει να κάνει υπερβάσεις.

Μακριά από το γήπεδό της η Ρεάλ έχει γνωρίσει τις τρεις, όλες κι όλες, ήττες που έχει κάνει μέσα στη χρονιά σε όλες τις διοργανώσεις. Έχασε από Μπάγερν, ΤΣΣΚΑ και Ζαλγκίρις Κάουνας, με την τελευταία μάλιστα να "ελέγχεται" και ως ... ηθελημένη ήττα.

Παρόλα αυτά και στα εκτός έδρας παιχνίδια της είναι φύσει επιθετική, αφού κατά μέσο όρο σκοράρει 81.2π και δέχεται 72.9. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι πολύ δυνατός και αποφασισμένος, για να γυρίσει τη σειρά. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα νο 2, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε με αλλαγές στα σκριν τα πικ εν ρολ της Ρεάλ και του βγήκε. Ίσως να το επιχειρήσει εκ νέου και σήμερα, αν και επαναλαμβάνουμε ... το ζητούμενο είναι η δύναμη.

Και θέμα πόντων (του ΠΑΟ)

Στο άλλο ζευγάρι, το ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι το ... σκοράρισμα. Οι "πράσινοι" απώλεσαν τη μεγάλη ευκαιρία τους στον πρώτο αγώνα, όταν δυο-τρεις λάθος αποφάσεις και άλλες τόσες χαμένες βολές, έστειλαν το ματς στην παράταση.

Η ΤΣΣΚΑ αφού τη γλίτωσε, επανήλθε δριμύτερη στον δεύτερο αγώνα, αναδεικνύοντας και την αδυναμία του Παναθηναϊκού. Μια ομάδα, που μπορεί να παίξει σπουδαία άμυνα, αλλά έχει τεράστιο πρόβλημα στην επίθεση.

Μόνο με την άμυνα είναι λίγο δύσκολο να πάρεις τις νίκες που θες. Ο ΠΑΟ προσπάθησε να "χτυπήσει" το κενό της ρωσικής ομάδας, δηλαδή την έλλειψη κλασικού πόιντ-γκαρντ, εν μέρει τα κατάφερε, αλλά με τόσο φτωχή παρουσία στην επίθεση, δεν μπορούσε παρά να φύγει ηττημένος με 2-0 από τη Μόσχα.

Ο Παναθηναϊκός σούταρε μόλις 47.1% δίποντα και 28,5% τρίποντα, την ώρα που η ΤΣΣΚΑ είχε 57.3% και 45.9 % τρ. Οι διαφορές είναι μεγάλες αν και "διογκώθηκαν" από το δεύτερο παιχνίδι, όπου πραγματικά ο ΠΑΟ δεν ... βλεπόταν (στην επίθεση).

Γυρίζοντας στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός εκτός από το να είναι πολύ ... σκληρός, όπως συνηθίζει, θα χρειαστεί και κάτι παραπάνω. Φέτος, ο ΠΑΟ έχει γνωρίσει τέσσερις ήττες εντός έδρας. Κι οι αγώνες του είναι λίγο-πολύ θρίλερ, καθώς τελειώνουν κατά μέσο όρο 69,7-65. Δύσκολα θα αλλάξει πρόσωπο και "μέθοδο", κόντρα πάντως στην ΤΣΣΚΑ που μακριά από τη Μόσχα μετράει ένα συνολικό 8-4, θέλει κάτι παραπάνω. Πέντε έξι πόντους, θα λέγαμε, για να είναι σίγουρος. Και οι Ρώσοι παίζουν "θρίλερ" εκτός έδρας, αφού βάζουν (75) σχεδόν όσους πόντους τρώνε (74.7).

Το ότι θα λείψει ξανά ο Τεόντοσιτς δίνει ένα πλεονέκτημα στον ΠΑΟ, αρκεί βέβαια να ξαναδούμε στο παρκέ και τον κανονικό Διαμαντίδη, γιατί στη Μόσχα εμφανίστηκε μόνο για δέκα λεπτά (στην τελευταία περίοδο του πρώτου αγώνα).

Συμπέρασμα: Αν ψάχνουμε το 2-1 και στα δυο γήπεδα, ο ένας πρέπει να πάρει κάτι από τον άλλον. Ο Ολυμπιακός να γίνει περισσότερο Παναθηναϊκός στην αντιμετώπιση του αντιπάλου κι ο ΠΑΟ να γίνει πιο Ολυμπιακός στην επίθεσή του. Και να αφήσουν την χοντρή για αργότερα...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ