EUROLEAGUE

Μετράνε οι ρώγες

Μετράνε οι ρώγες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα πρώτα συμπεράσματα της νέας Ευρωλίγκας επιβεβαιώνουν και καταρρίπτουν τα προγνωστικά. Ο Γιάννης Φιλέρης σημειώνει ότι τα δεδομένα θα αλλάζουν συνεχώς και αποκρυπτογραφεί την 1η αγωνιστική

Δε νομίζω ότι θα διαψευστώ, αλλά η νέα Ευρωλίγκα που μόλις ξεκίνησε, εκτός όλων των άλλων, θα βάλει και ένα τέλος στην ελληνική ξερολίαση. Ότι με την πρώτη αγωνιστική, άντε τη δεύτερη, τα μάθαμε όλα. Κάθε εβδομάδα, μπορεί να αλλάζουμε και γνώμη. Είναι τόσο αχαρτογράφητο το τοπίο, που πραγματικά δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει.

Σαν βασικό συμπέρασμα, πάντως, αυτή την εποχή κι επειδή όλες οι ομάδες δεν είναι απόλυτα έτοιμες (ακόμη και η ΤΣΣΚΑ που "πέταγε" στην Κωνσταντινούπολη, έχει κάποιες αδυναμίες) ισχύει το "μάζευε κι ας είναι και ρώγες".Ένα διαχρονικό ρητό, για τη μάχη του πρωταθλήματος, ειδικά εκείνων που κρατάνε 30 αγωνιστικές.

Στο τέλος μετράει η σούμα. Και προφανώς στην τελευταία αγωνιστική κανείς δεν θα θυμάται τι έγινε στην πρώτη. Δεν θα θυμάται, δηλαδή, αν η Φενέρ ίδρωσε να κερδίσει εντός έδρας την Μπάμπεργκ, με τους Γερμανούς μάλιστα να χάνουν το τελευταίο σουτ της νίκης, ούτε ότι στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζαλγκίρις, σε ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού, οι Λιθουανοί ήταν μπροστά στο σκορ.

Όπως είπε πει κάποτε ο Φαίδωνας Ματθαίου, "το πρωτάθλημα είναι ... πρωτάθλημα". Δηλαδή, μετράνε οι νίκες, οι βαθμοί, οι αντοχές, η ικανότητα να ξεπερνάς τις ήττες αφού πρώτα μάθεις να ζεις μαζί τους. 'Οπως είπε, μάλιστα, και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο Sport24.gr, φέτος θα είναι πολύ περισσότερες (γιατί ανταγωνίζονται οι καλύτεροι μεταξύ τους) με τα σκαμπανεβάσματα να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Προφανώς όταν λέμε "μετράει η νίκη" δεν σημαίνει ότι όποιος δεν έπαιξε καλά και κέρδισε πρέπει να πετάει από τη χαρά του. Φαντάζομαι ότι η σημερινή ή αυριανή προπόνηση της Φενέρ με τον Ομπράντοβιτς σε ημι-μελιτζανί χρώμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά φανταστείτε να είχε χάσει κιόλας;

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να αποκρυπτογραφήσουμε την πρώτη αγωνιστική, τώρα που έχουμε και ολοκληρωμένη εικόνα:

1. Από τα οκτώ παιχνίδια, μόλις στα τρία είχαμε "διπλό". Της ΤΣΣΚΑ στην Κωνσταντινούπολη, κόντρα στη Γαλατασαράι, της Μπαρτσελόνα (με ανατροπή) επί της Καζάν και της Νταρουσάφακα (επίσης με καμ-μπακ) εναντίον του Ερ. Αστέρα. Στους υπόλοιπους αγώνες υπερίσχυσε ο άσος. Παρόλα αυτά οι νίκες των γηπεδούχων δεν ήταν εύκολες! Ακόμη και η Ρεάλ που νίκησε με +18 πόντους τον Ολυμπιακό, μέχρι το 27-28 αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα και οι "ερυθρόλευκοι" είχαν καταφέρει, ακόμη και να προηγηθούν στο σκορ. Σε τρία παιχνίδια (Φενέρ-Μπάμπεργκ, Μιλάνο-Μακάμπι και Μπασκόνια-Εφές) χρειάστηκε να φτάσουμε στην τελευταία φάση, για να μάθουμε τον τελικό νικητή. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι και στους τρεις αγώνες, οι φιλοξενούμενοι σούταραν για να πάρουν τη νίκη. Αστόχησαν ο Μέλι στην Κωνσταντινούπολη, ο Κότον στη Βιτόρια (αμφότεροι σούταραν για τρεις, ενώ η ομάδα τους χρειαζόταν δυο πόντους για να κερδίσει) και ο Λάντεσμπεργκ στο Μιλάνο (έκανε λέι-απ για να ισοφαρίσει και κόπηκε καταπληκτικά από τον Μακνίλ)! Γενικά είδαμε μάχες, καμιά ομάδα δεν τα παράτησε πλην ίσως του Ολυμπιακού, που στο τέλος πέταξε λευκή πετσέτα και παραδόθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης...

2. Τι μπάσκετ θα δούμε φέτος; Όλοι ήταν σίγουροι ότι θα θριαμβεύσει η επίθεση. Θα γίνουμε ΝΒΑ, οι αγώνες θα είναι ένα αδιάκοπο πάνω-κάτω, όπου θα θριαμβεύσει η δύναμη, η ταχύτητα και τα αθλητικά προσόντα. Όχι ότι δεν θα τα δούμε. Ή δεν τα είδαμε κιόλας. Το Μπασκόνια-Εφές είναι ένα τυπικό δείγμα αυτού του είδους του μπάσκετ. Αλλά η Ευρώπη δεν θα ξεχάσει ποτέ την τακτική και τον έλεγχο του ρυθμού. Γι αυτό είδαμε και σκορ όπως το 67-66 της Φενέρ, ή το 63-69 της Μπαρτσελόνα, ή το 70-73 της Νταρουσάφακα. Είπαμε αυτή τη στιγμή, τις ομάδες τις ενδιαφέρουν οι νίκες.

3. Η ΤΣΣΚΑ δείχνει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά και θα της δώσουμε από την αρχή τον πρώτο λόγο. Είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει την χημεία της περσινής ομάδας που γίνεται ακόμη καλύτερη με τον ίδιο προπονητή, το ίδιο ξεχωριστό δίδυμο στην περιφέρεια με τον "πάρε όλα τα MVP" Ντε Κολό και τον καταπληκτικό Μίλος Τεόντοσιτς για τον οποίο ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αφιέρωσε όχι άδικα ένα μικρό ύμνο και βέβαια τον δυνατότερο σέντερ της διοργάνωσης, τον μόλις 198 εκατοστά στο ύψος, Κάιλ Χάινς!

4. Παρόλα αυτά είναι ωραίο να πολύ ωραίο να βλέπεις από τη μια τον 36χρονο Ναβάρο και από την άλλη τον 17χρονο Λούκα Ντόνσιτς, να παίζουν καθοριστικό ρόλο για Μπάρτσα και Ρεάλ αντίστοιχα. Είναι θαυμάσιο η Ευρώπη να ξαναβρίσκει ένα επιθετικό ταλέντο σαν τον Αντρέα Μπαρνιάνι και φυσικά πολύ σπουδαίο για τον Παναθηναϊκό και τον ίδιο τον παίκτη, ο Νίκος Παππάς να χρίζεται ηγέτης του ΠΑΟ, στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς των "πρασίνων" χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Μπόνους οι τρομερές δηλώσεις του Νικόλα στην ΕΡΤ!

ΥΓ: Η Μπάμπεργκ θα δώσει και φέτος τη μάχη της στην Ευρωλίγκα. Με το καλημέρα έδειξε πόσο ισχυρή θα είναι, δυσκολεύοντας στο έπακρο τη φιναλίστ του περσινού φάιναλ-φορ, Φενέρ. Θα ξαναβγάλουμε το καπέλο αρκετές φορές σε ένα προπονητή, που στην Ελλάδα λοιδωρήθηκε λόγω ... παρουσιαστικού.

ΥΓ2: Το ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος έρχεται νωρίς-νωρίς τη Δευτέρα για να καθορίσει και την ηρεμία ή όχι των δυο αιωνίων στη συνέχεια της Ευρωλίγκας. Με μια διαφορά. Φέτος θα τα πουν και δυο φορές επί ευρωπαϊκού εδάφους. Άρα η οποιαδήποτε ευδαιμονία θα κρατήσει πολύ λίγο...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ