EUROLEAGUE

Ευ ζην και vivere pericolosamente

Ευ ζην και vivere pericolosamente
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης σχολιάζει την πορεία Ολυμπιακού και ΠΑΟ στην Ευρωλίγκα, που επηρεάστηκε από το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι, ενώ πλησιάζει και το ... δεύτερο!

H πρώτη εβδομάδα με τα διπλά παιχνίδια ολοκληρώθηκε, χωρίς απώλειες για τις δυο ελληνικές ομάδες που σε διάστημα 48 ωρών, νίκησαν και στους δυο αγώνες που έδωσαν, έχοντας μάλιστα από ένα σπουδαίο διπλό. Ο ΠΑΟ μέσα στη Γερμανία επί της Μπάμπεργκ, ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια κόντρα στην Μπασκόνια.

Συμπέρασμα πρώτο: Οι δυο εκπρόσωποι στην Ευρωλίγκα δείχνουν ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα πήγαινε-έλα κι ας μην έχουν τις ανέσεις, όπως ας πούμε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ή της Ρεάλ Μαδρίτης που ταξιδεύουν με αεροπλάνα των συλλόγων, ή της Φενέρ, που ναυλώνει τσάρτερ. Αυτό, που δεν αντέχουν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- είναι οι μεταξύ τους μονομαχίες και ένα αποτέλεσμα, όπως αυτό του πρωταθλήματος που ανέδειξε τον Ολυμπιακό στο +25 και έκανε άνω-κάτω το στρατόπεδο του ΠΑΟ.

Πράγματι, ενώ θεωρητικά απ' αυτό το παιχνίδι στο ΣΕΦ δεν κρίθηκε κάτι οριστικά (εκτός από το σημαντικό προβάδισμα του Ολυμπιακού για το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ), το μέγεθος της διαφοράς επηρέασε άμεσα τις εξελίξεις στους "πράσινους", που προχώρησαν σε ένα επεισοδιακό διαζύγιο με τον Αργύρη Πεδουλάκη και εισήλθαν στην εποχή Πασκουάλ.

Οι δυο "αιώνιοι" είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, από ομάδες του ισπανικού ή του τουρκικού πρωταθλήματος όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος σε κάθε αγωνιστική, αλλά τα μεταξύ τους παιχνίδια έχουν ... μεγαλύτερες παρενέργειες από ένα Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, ή ένα Φενέρ-Εφές. Όσο κι αν έχουν συνηθίσει να παίζουν μεταξύ τους, η νίκη σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, έχει ένα είδους μεταφυσικής ευημερίας για το επόμενο διάστημα που ακολουθεί μέχρι το επόμενο ματς.

Ευ ζην και vivere pericolosamente
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όποιος νικάει στα αιώνια ντέρμπι, εξασφαλίσει το "ευ ζην" και η ήττα το vivere pericolosomente! Μόνο, που φέτος τα ντέρμπι δεν είναι δύο στην κανονική περίοδο και μετά πλέι-οφ, αλλά έχουν προστεθεί και άλλα δυο στην Ευρωλίγκα, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο Γενάρη να δούμε και ένα ημιτελικό Κυπέλλου (ή ένα τελικό, αργότερα τον Φεβρουάριο). Αυτό μεταφράζεται, σε ένα αιώνιο ντέρμπι κάθε μήνα.

Στις 17 Οκτωβρίου, έπαιξαν οι δυο ομάδες στο ΣΕΦ (για το πρωτάθλημα), στις 18 Νοεμβρίου ξαναπαίζουν στο ΟΑΚΑ, για την 8η αγωνιστική της EuroLeague. Κι έχει ενδιαφέρον να δούμε το πρόγραμμά τους, μέχρι το τζάμπολ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

  • Ο Ολυμπιακός θα παίξει με ΤΣΣΚΑ (3/11, ΣΕΦ), Γαλατασαράι (11/11, Κωνσταντινούπολη), Μπαρτσελόνα (16/11, ΣΕΦ) ενώ ενδιάμεσα έχει και δυο αγώνες στην Stoiximan.gr Basket League, με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη (7/11) και τον Απόλλωνα Πατρών (13/11, στο ΣΕΦ).
  • Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού, ξεκινάει στις 4/11 με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίζεται με Μακάμπι (10/11, ΟΑΚΑ), Ρεάλ (16/8, στη Μαδρίτη). Εντός συνόρων ο Παναθηναϊκός θα παίξει στη Λευκάδα (με τη Δόξα, στις 7/11) και θα υποδεχθεί τον Κολοσσό Ρόσου (13/11 στο ΟΑΚΑ).

Κοινό χαρακτηριστικό των αιωνίων, ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, οι μονομαχίες με τους "αιώνιους" της Ισπανίας. Πριν τη δική τους μάχη, όπως βλέπετε, ο Ολυμπιακός που δεν θα ταξιδέψει θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα (ο Μπαρτζώκας επισκέπτεται για πρώτη φορά το ΣΕΦ, σαν αντίπαλος) ενώ ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στη Μαδρίτη για τη δοκιμασία με τη Ρεάλ. Παίζει, μπαίνει στο αεροπλάνο, και την άλλη μέρα υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Για τους "ερυθρόλευκους", ο πρόσθετος "πονοκέφαλος" είναι το παιχνίδι τους σε μια έδρα, που κάθε χρόνο, έχουν σημαντικές δυσκολίες (Αλεξάνδρειο, με τον Άρη).

Ευ ζην και vivere pericolosamente

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ομάδες μετά τη δεύτερη μονομαχία τους, αυτή τη φορά για την Ευρωλίγκα. Πώς θα πάνε προς το ντέρμπι, με το δύσκολο πρόγραμμα το οποίο έτσι κι αλλιώς έχουν ενώπιον τους, αλλά και τι θα επακολουθήσει. Για παράδειγμα, μετά τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την EuroLeague, ακολουθεί το ματς για τo πρωτάθλημα με τον Άρη, στο Αλεξάνδρειο.

Προς το παρόν, αμφότεροι πρέπει να αισθάνονται πολύ καλά για τον απολογισμό τους (3-1) στον φετινό μαραθώνιο της EuroLeague. Είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για ομάδες που ξεχωρίζουν, ή μένουν πίσω (αν και το 0-4 για Καζάν και Γαλατασαράι, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις ομάδες) αλλά:

- Ο Ολυμπιακός δείχνει να πατάει το γκάζι του, παίζοντας θεαματικό μπάσκετ δείχνοντας ότι όχι μόνο ανταποκρίνεται στα κελεύσματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά αποδεικνέυται και πρωτοπόρος. Ο Σπανούλης στα 34 του παίζει σα να είναι δέκα χρόνια νεότερος (15π, 8.2 ασίστ και ποσοστά για όσκαρ, είναι οι τρομεροί μέσοι όροι του αρχηγού της ομάδας) ενώ ο Έρικ Γκριν αναδεικνύεται σε δεύτερο Killer στην ίδια ομάδα. Ο Ολυμπιακός σκοράρει κατά μέσο όρο +15π σε σχέση με πέρσι, τρέχει με χίλια και αρέσει ακόμη και στον πιο απαιτητικό, γκρινιάρη οπαδό του.

- Ο Παναθηναϊκός άλλαξε κόουτς, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε μια καινούργια φιλοσοφία.Το θετικό είναι ότι οι "πράσινοι" πήραν δυο σπουδαίες νίκες. Ειδικά το διπλό στη Γερμανία, που ήρθε με μια σπουδαία ανατροπή στο τελευταίο τρίλεπτο, μπορεί να αποδειχθεί υπερ-πολύτιμο στη συνέχεια. Και να ξέρετε ότι στο τέλος, στη σούμα δηλαδή, κανείς δεν θυμάται αν έπαιξες καλά ή όχι. Τους βαθμούς και τις νίκες μετράς. Όχι τις εμφανίσεις.Θα πούμε και κάτι άλλο. Ο Νικ Καλάθης, μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, άκουσε (ακόμη και εκ των έσω) τα χίλια μύρια. Το επιμύθιο είναι ότι αυτός ο παίκτης δεν μπορεί να είναι ηγέτης του Παναθηναϊκού. Εντάξει, βρε φωστήρες, Βρείτε μου έναν γκαρντ στην Ευρωλίγκα, που να είναι πρώτος σκόρερ (13π), πρώτος ριμπάουντερ (5.5ρ) και πρώτος πασέρ (6.5ασ) της ομάδας του και μετά ξαναμιλήστε...

ΥΓ: Όσο κι αν ζαλιστήκαμε με τα συνεχόμενα ματς οι back to back αγωνιστικές που θα επαναληφθούν άλλες τέσσερις φορές, μας άρεσαν. Η κούραση των ομάδων είναι δεδομένη, αλλά είδαμε ματσάρες. Και επειδή πλέον το σκάουτινγκ και η ανάλυση των αντιπάλων μπορεί μεν να γίνεται διεξοδικά, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να διδαχθεί στις προπονήσεις, προκύπτουν και παιχνίδια κατευθείαν από το ΝΒΑ, όπως το Μπασκόνια-Ολυμπιακός. Ευτυχία...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ