EUROLEAGUE

Έτοιμη η διεύρυνση της EuroLeague

ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ / ΟΣΦΠ - DUSAN IVKOVIC STARS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ / ΟΣΦΠ - DUSAN IVKOVIC STARS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το σχέδιο της EuroLeague που θέλει 18 ομάδες και 34 αγωνιστικές. Ποιοι σύλλογοι είναι έτοιμοι να παίξουν στη κορυφαία διοργάνωση.

Παρότι υπήρξαν διαψεύσεις, η ιταλική Γκατζέτα Ντελο Σπορτ δεν έγραψε ψέματα. Η EuroLeague όχι μόνο σκέφτεται, αλλά έχει - σχεδόν - αποφασίσει την επέκτασή της σε 18 ομάδες και μάλιστα από την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν, εκτός δραματικού απροόπτου. Οι πληροφορίες από τη Βαρκελώνη συγκλίνουν σε αυτό που έγραψε η κορυφαία ιταλική εφημερίδα. Η Euroleague θα μεγαλώσει, κατά δυο ομάδες και οι αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, από 30 θα γίνουν 34.

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η είσοδος της Βιλερμπάν στο κλαμπ της Ευρωλίγκας. Εδώ και καιρό, άλλωστε, οι σχέσεις της γαλλικής ομάδας με την ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι πολύ στενή. Ο Τόνι Πάρκερ, ιδιοκτήτης πλέον της γαλλικής ομάδας, δεν έχει σταματήσει να δηλώνει τα τελευταία χρόνια ότι η θέση της Βιλερμπάν είναι στην EuroLeague.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γαλλικές ομάδες που στο εγχείρημα του Basketball Champions League, στήριξαν την FIBA, η Βιλερμπάν κράτησε αποστάσεις καθώς δεν ήθελε να χαλάσει σε καμιά περίπτωση την επαφή της με το κονκλάβιο της Βαρκελώνης.

Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με τα παράθυρα των εθνικών ομάδων και τη σφοδρή σύγκρουση EuroLeague-FIBA, έφερε, από σπόντα, την σύσφιξη των σχέσεων του Τζόρντι Μπερτομέου και με τα υπόλοιπα γαλλικά κλαμπ.

Έτοιμη η διεύρυνση της EuroLeague

Η επιστολή των γαλλικών συλλόγων στη διεθνή ομοσπονδία ήταν το αποτέλεσμα των διεργασιών είτε μπροστά, είτε πίσω από τις κουίντες. Οι γαλλικές ομάδες (των δυο επαγγελματικών κατηγοριών) επιτέθηκαν στην FIBA για τα παράθυρα των εθνικών ομάδων, καθώς η Γαλλία είναι η κατεξοχήν χώρα που στην Εθνική της παίζουν ΝΒΑερ (άρα στα παράθυρα δεν μπορούν να αγωνιστούν) αλλά και για την αδυναμία της να κάνει οικονομικά εύρωστη τη διοργάνωση του Champions League (του … μπάσκετ, για να μην παρεξηγιόμαστε).

Καθώς στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι το Eurocup είναι μια ελκυστική διοργάνωση και η EuroLeague αποτελεί χωρίς αμφιβολία το σημείο αναφοράς όλων των συλλογικών διοργανώσεων, οι πιο "φανατικοί" σύμμαχοι της FIBA στο BCL, μοιάζουν έτοιμοι να αλλάξουν στρατόπεδο.

Κάπως έτσι, η Βιλερμπάν θεωρείται δεδομένο ότι από του χρόνου (ή όταν γίνει η επέκταση) θα συμπεριληφθεί στις 18 ομάδες και μετά από τρία χρόνια, η EuroLeague θα ταξιδέψει ξανά στη Γαλλία. Η τελευταία γαλλική ομάδα που έπαιξε στην κορυφαία διοργάνωση ήταν η Στρασμπουρ τη σεζόν 2014-15.

ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΟΝΤΑ

Ποια όμως θα είναι η άλλη ομάδα που θα παίξει στην "διευρυμένη" EuroLeague. Οι Ιταλοί έγραψαν για το φιναλίστ του Eurocup, αλλά κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να φέρει … άλλου είδους πονοκεφάλους. Ομάδες, δηλαδή, από την ίδια χώρα. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί το χρίσμα σε ένα ακόμη κλαμπ από τη Γερμανία. Η Μπουντεσλίγκα άνθισε τα τελευταία χρόνια και η γερμανική αγορά έχει ανοίξει για το μπάσκετ.

Αυτή τη στιγμή στην EuroLeague παίζει ο πρωταθλητής Γερμανίας, που την τελευταία διετία είναι η Μπάμπεργκ. Το πώς θα διευθετηθεί η συμμετοχή δυο γερμανικών κλαμπ, μένει να το μάθουμε, μετά τις ανακοινώσεις για τη διεύρυνση.

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕ 2 ΑΓΩΝΕΣ

Οι τέσσερις επιπλέον αγώνες της κανονικής περιόδου δεν πρόκειται να επιμηκύνουν σε χρόνο τη διεξαγωγή της. Απλά θα συμπιεστεί η χρονιά με άλλες δυο διπλές εβδομάδες, που δοκιμάστηκαν πέρσι και φέτος, με αρκετή επιτυχία.

Όλα αυτά κι ενώ περιμένουμε τις συζητήσεις (αν … γίνουν) με την FIBA για τα παράθυρα των εθνικών ομάδων. Η EuroLeague έχει καταλήξει σε προτάσεις προς τη διεθνή ομοσπονδία. Σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη διακοπή της διοργάνωσης (Νοέμβριο και Φεβρουάριο) κάτι όμως που θεωρεί απαραίτητο για διάλογο η διεθνής ομοσπονδία.

Η EuroLeague έχει καταλήξει σε προτάσεις για διεξαγωγή των προκριματικών εκτός … σεζόν, με δέλεαρ και την συμμετοχή των ΝΒΑερ. Δύσκολο, ωστόσο, να συμφωνήσει η FIBA, οπότε και τον Φεβρουάριο ας περιμένουμε ένα … ανάλογο τραγέλαφο με αυτόν του Νοεμβρίου…

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ