EUROLEAGUE

Αυτοί θα πάνε Βερολίνο

Αυτοί θα πάνε Βερολίνο

Ο Γιάννης Φιλέρης κάνει προβλέψεις για το Final Four, αναλύοντας τα δεδομένα και την ιστορία των playoffs από τη σεζόν 2004-05, όταν δηλαδή επανήλθαν στην Euroleague μαζί με το Final Four.

Playoffs Euroleague σα να λέμε δυο βήματα, πριν από το Final Four. Για την ακρίβεια τρία, καθώς τόσες είναι και οι νίκες που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί το εισιτήριο στο ετήσιο ραντεβού για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Λίγο πριν από το τζάμπολ και πριν μιλήσει η αλήθεια του γηπέδου, ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα και να φτάσουμε σε προβλέψεις.

Πρώτα απ’ όλα δεν είναι εύκολο να σπάσει η έδρα. Όχι ότι δεν γίνεται, ή δεν το έχουν κάνει ας πούμε οι ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός, ας πούμε, που μετέχει και στη φετινή διαδικασία με μειονέκτημα έδρας, το έχει κάνει δυο φορές. Ο Ολυμπιακός άλλες δύο. Την έχουν επίσης πατήσει αμφότεροι. Αποκλείστηκαν, δηλαδή, με αβαντάζ !

Η ιστορία των playoffs

Συνολικά, όμως, μόλις εννιά από τις 44 σειρές των playoffs (στην σύγχρονη εκδοχή της Euroleague, που γίνονται από τη σεζόν 2004-05) έχουν τελειώσει με πρόκριση των γηπεδούχων. Ποσοστό 20.4%. Όπως και να το κάνουμε, η έδρα παίζει μεγάλο ρόλο, αν όχι το μεγαλύτερο.

H Baskonia ήταν η πρώτη ομάδα, που έσπασε την έδρα και μάλιστα όχι όποια-όποια, αλλά του ΟΑΚΑ στις μονομαχίες με τον ΠΑΟ το 2006. Δέκα χρόνια πριν η σπουδαία ομάδα της Βιτόρια (που ακόμη λεγόταν ΤΑU) ταξιδέψει στο Final Four της Πράγας. Τότε τα playoffs ήταν ακόμη best of three (στις 2 νίκες δηλαδή). Ο Παναθηναϊκός πήρε … ρεβάνς την επόμενη χρονιά, κερδίζοντας 2-0 τη Ντιναμό Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς (αλλά και των Φώτση, Παπαδόπουλου) και πήρε το εισιτήριο για το Final Four της Αθήνας, όπου κατέκτησε και τον τέταρτο τίτλο της ιστορίας του. Οι «πράσινοι» έσπασαν την έδρα και σε μια επική σειρά με την Μπαρτσελόνα το 2011. Τότε, που ο Ομπράντοβιτς έπαιξε box one, με τον Καλάθη πάνω στο Ναβάρο και τον ΠΑΟ να κάνει ένα ιστορικό 3-1, αποκλείοντας το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης και οικοδέσποινα του Final Four. Πηγαίνοντας στη Βαρκελώνη, ο ΠΑΟ ήταν έτοιμος για το έκτο του αστέρι. Οι περισσότεροι πιστεύουν και έχουν δίκιο ότι ο τίτλος είχε κριθεί στα playoffs με την Μπαρτσελόνα.

Εκείνη τη χρονιά (2010-11) οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες του Final Four είχαν σπάσει την έδρα. Η Μακάμπι (3-1 τη Λαμποράλ) και η Σιένα (3-1 τον Ολυμπιακό, με το πρώτο μάλιστα παιχνίδι να τελειώνει … 89-41 υπέρ των «ερυθρολεύκων). Ο Ολυμπιακός πήρε ρεβάνς την επόμενη σεζόν, πληρώνοντας τη Σιένα με το ίδιο νόμισμα (3-1) ενώ έκανε κάτι ανάλογο και πέρσι όταν πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα. Άλλη μια φορά έχει σπάσει έδρα η Μακάμπι (το 2014, όταν απέκλεισε το Μιλάνο, πήγε στο Φόρουμ και πήρε το τρόπαιο) ενώ το 2010 την «πάτησε» η ίδια, καθώς έμεινε εκτός από την Παρτιζάν.

Ποια ομάδα δεν μένει έξω ποτέ από το Final Four; Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Οι Ρώσοι έχουν παίξει δέκα φορές σε playoffs. Σε όλες είχαν αβαντάζ έδρας, σε όλες προκρίθηκαν ακόμη κι όταν έχασαν το πρώτο παιχνίδι στο γήπεδό τους (το 2008 από τον Ολυμπιακό). Σε δέκα Final Four, όμως, από το 2005 και μετά, η μεγάλη ομάδα της Μόσχας έχει κατακτήσει μόλις δυο τίτλους (2006 και 2008).

Ποια ομάδα παίζει … διαρκώς στα playoffs; Η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έχουν 11/11 συμμετοχές στην elite 8, παίρνοντας και φέτος το εισιτήριο, αφήνοντας ένα βήμα πίσω τον Ολυμπιακό που τους ακολουθούσε. Η Μπάρτσα έχει περάσει 7 φορές σε Final Four, αλλά κατάφερε να πάρει το τρόπαιο μόνο μια φορά (το 2010 στον τελικό με τον Ολυμπιακό). Είναι πάντως μετά την ΤΣΣΚΑ.

O Παναθηναϊκός ακολουθεί με εννιά συμμετοχές στα playoffs, εκ των οποίων τις πέντε πήγε στο Final Four. Οι «πράσινοι» έχουν τις περισσότερες κατακτήσεις αφού από τα πέντε Final Four που έπαιξαν μετά το 2005, κατέκτησαν τρεις φορές τον τίτλο (2007, 2009 και 2011). Αν όμως περάσει στο Final Four θα επιστρέψει μετά από τρία χρόνια απουσίας και ισάριθμους διαδοχικούς αποκλεισμούς (μία από την Μπαρτσελόνα και δυο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Η αντίπαλός του Λαμποράλ, έχει να παίξει σε Final Four από το 2008. Μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες προκρίσεις, αλλά από τότε είτε μένει έξω, είτε δεν παίζει καν στα playoffs (τελευταία της φορά ήταν τη σεζόν 2012-13). Συνολικά οι Βάσκοι έχουν παίξει οκτώ φορές σε playoffs, προκρίθηκαν στις τέσσερις, χωρίς να πάρουν ποτέ τον τίτλο.

Η Ρεάλ επέστρεψε στα σαλόνια από το 2011, πέρσι μάλιστα κατέκτησε και την Euroleague μετά από … είκοσι χρόνια. Συνολικά στην τελευταία 11ετία, οι Μαδριλένιοι έχουν παίξει εφτά φορές σε playoffs και προκρίθηκαν τις τέσσερις (οι τρεις τελευταίες είναι και συνεχόμενες). Σε αντίθεση με τα … μεγάλα μπάτζετ της που έχει κατά καιρούς, η Φενέρ δεν έχει συνηθίσει να παίζει playoffs. Ουσιαστικά θα την δούμε για τρίτη φορά (έχει παίξει δυο, με μία πρόκριση, την περσινή στη Μαδρίτη).

Λοκομοτίβ και Ερ.Αστέρας δεν έχουν … ιστορία, καθώς εμφανίζονται για πρώτη φορά σε playoffs.

Ας πάρουμε τα ζευγάρια με τη σειρά

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ερ. Αστέρας: Οτιδήποτε άλλο εκτός από πρόκριση της ΤΣΣΚΑ θα είναι τεράστια έκπληξη. Οι Ρώσοι είναι ακλόνητο φαβορί και θα προκριθούν είτε με 3-0, είτε με 3-1. Ο Αστέρας μπορεί να είναι απαλλαγμένος από το άγχος της πρόκρισης, αλλά ήδη οι παίκτες του (Ζίρμπες-Μίλερ για Μακάμπι) και ο κόουτς Ράντονιτς (για Εφές) σκέφτονται αλλού το μέλλον τους. Το πιο ενδιαφέρον είναι να δούμε στο Βελιγράδι τον δεδηλωμένο οπαδό του Αστέρα, Μίλος Τεόντοσιτς, να αποθεώνεται σαν αντίπαλος από 20.000 κόσμο. ΠΟΣΟΣΤΑ: 95-5 για την ΤΣΣΚΑ. Πιθανό σκορ: 3-0 ή 3-1.

ΦΕΝΕΡ-ΡΕΑΛ: Αν έπαιζε ο Βέσελι η Φενέρ θα είχε τον πρώτο και ενδεχομένως τον τελευταίο λόγο. Η απουσία όμως του Τσέχου είναι κομβικής σημασίας γιατί ο Οπράντοβιτς δεν είχε δικαίωμα να αντικαταστήσει τον κορυφαίο ριμπάουντερ της ομάδας του, αλλά και τον παίκτη με τη μεγαλύτερη ενέργεια μέσα στο παρκέ. Βέσελι δεν … βρίσκεις κάθε μέρα ειδικά σε playoffs, όπου η ένταση ανεβαίνει στο κατακόρυφο. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε φαβορί η Ρεάλ, καθώς η Φενέρ παραμένει αήττητη εντός έδρας (φέτος δεν έχασε, ενώ συνολικά μετράει 19 σερί αγώνες με νίκες μέσα στο γήπεδό της) και αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, πάντως, δεν είναι απλά η … τέταρτη ομάδα του ομίλου. Μπορεί φέτος να παραπατούσε σχεδόν σε όλη τη σεζόν, τώρα όμως ξέρει ότι μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις. Η σειρά θα κριθεί καθαρά στο ρυθμό. Ελεγχόμενο ο Ομπράντοβιτς, πάνω-κάτω ο Λάσο. Κλειδιά η απόδοση των Ντατόμε και Γιουλ. ΠΟΣΟΣΤΑ: 60-40 για την Φενέρ. Πιθανά σκορ: 3-2 για τη Φενέρ (1-3 για Ρεάλ, αν σπάσει η έδρα στην Κωνσταντινούπολη).

ΛΑΜΠΟΡΑΛ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Η Baskonia επιστρέφει στα playoffs, έχοντας μάλιστα αβαντάζ έδρας. Από την αρχή του ΤΟΡ 16 όλοι έλεγαν "ξεφουσκώνει", όχι όμως δεν ... ξεφούσκωσε, αλλά κατάφερε σε ένα απο τα πιο δύσκολα γκρουπ όλων των εποχών, να τερματίσει πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας μάλιστα 4-0 απέναντι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Ο Μπουρούσης στα καλύτερά του, για μια ομάδα ρυθμού που μέσα στην έδρα της έχασε μόνο από τον Ολυμπιακό (σε παιχνίδι ειδικών συνθηκών) και αν σε παρασύρει δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλιτώσεις. Ο Παναθηναϊκός θέλει να αποφύγει αυτό το έργο, πηγαίνοντας στη Βιτορια για μια νίκη σε δυο αγώνες. Αν τα καταφέρει έχει μεγάλη τύχη να επιστρέψει στο Final Four, μετά το 2012. Παρότι η σειρά είναι δύσκολη, ο Παναθηναϊκός αισθάνεται πιο άνετα έχοντας απέναντί του τη Λαμποράλ και όχι μία από τις Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ. Το ίδιο ... αλλά αντίστροφα αισθάνονται και οι Βάσκοι. Το ειδικό βάρος των δυο ομάδων είναι διαφορετικό. ΠΟΣΟΣΤΑ: 50-50 Πιθανά σκορ: 3-2 για την Λαμποράλ, ή 1-3 για τον ΠΑΟ αν κάνει το μπρέικ...

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ωραίο ζευγάρι. Η Λοκομοτίβ είναι καλύτερη ομάδα στη φετινή Euroleague, αλλά είναι και πρωτοεμφανιζόμενη στη διαδικασία. Από το ρόστερ της ρωσικής ομάδας, εμπειρία playoffs έχουν τέσσερις παίκτες με τις προηγούμενες ομάδες τους: Ντρέιπερ, Τζάνινγκ, Μπίκοφ και Κλαβέρ. Για τους υπόλοιπους θα φροντίσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που όχι μόνο έχει παίξει σε playoffs, αλλά πήρε και το τρόπαιο (το 2013). Η "Λόκο" παίζει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα σουτάρει με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας. Προφανώς η Μπαρτσελόνα έχει ... το όνομα, δε νομίζουμε, ωστόσο ότι οι Ρώσοι θα της κάνουν τη χάρη. Στα δυο ματς της κανονικής περιόδου, τα παιχνίδια πήγαν εκεί που ήθελε η "Λόκο". Έχασε από δικά της λάθη στη Βαρκελώνη, κέρδισε στο γήπεδό της. Εκτός των άλλων, η φετινή Μπάρτσα είναι πολύ "κακοστημένη". ΠΟΣΟΣΤΑ: 60-40 Πιθανά σκορ: 3-2 ή 3-1 για τη Λοκομοτίβ και 1-3 για την Μπαρτσελόνα

ΥΓ: Την πρώτη σεζόν της σύγχρονης Euroleague (2000-01) υπήρχαν δυο φάσεις playoffs, αλλά δεν υπήρχε Final Four (έγινε σειρά τελικών στις τρεις νίκες). Μέχρι την περίοδο 2004-05, δεν είχαμε αγώνες playoffs καθώς στο Final Four που είχε επανέλθει πήγαιναν οι πρώτοι κάθε ομίλου, από τους τέσσερις του ΤΟΡ 16. Έτσι στέφθηκαν πρωταθλητές ο Παναθηναϊκός το 2002 στη Μπολόνια, η Μπαρτσελόνα το 2003 στη Βαρκελώνη και η Μακάμπι το 2004 στο Τελ Αβίβ. Τα πλέι-οφ επανήλθαν την περίοδο 2004-05 σε σειρές best of three. Από την περίοδο 2008-09 γίνονται σε σειρές best of five, σύστημα που θα διατηρηθεί και του χρόνου στο πρωτάθλημα των 16 ομάδων και των 30 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ