OPINIONS

Τώρα σοβαρευτείτε...

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος θύμωσε με τα «μαγικά» που έγιναν στο ΣΕΦ, γράφει για τα παράδοξα της στατιστικής και ξεκαθαρίζει ότι ήρθε η ώρα ο Ολυμπιακός να ηρεμήσει, γιατί στα playoffs της Ευρωλίγκας δε θα υπάρχει... Έφες.

Ομάδα που να μειώνεις σε τούτη την διοργάνωση δεν υπάρχει. Ακόμη κι αν είναι η τελευταία, ακόμη και αν έχει μόνο έξι φορές πάρει ροζ φύλλο. Στην τελική, όταν ο προτελευταίος σου ρίχνει 27 πόντους «κατακέφαλα» μέσα στο σπίτι σου, γιατί να μην προσπαθήσει να το επαναλάβει και ο τελευταίος, έξι μέρες μετά; Στο λιμάνι γνώριζαν καλά, ότι τρίτη συνεχόμενη ήττα θα έβλαπτε περισσότερο την ψυχολογία, παρά την βαθμολογία. Κι όμως η μισή ομάδα δεν ήταν έτοιμη για μάχη.

Επίσης, μη ξεχνάμε ότι πάντα μια ήττα στην Ελλάδα δίνει και «τροφή» για ποικίλα σχόλια, ειδικά αν αποτελεί κρίκο μια αλυσίδας αποτυχημένων αποτελεσμάτων. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Έφες, μετά από τα παιχνίδια με Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ. Πριν από τις αναμετρήσεις με Μάλαγα και Ζαλγκίρις. Πριν από τα playoffs, που θα τον βρουν με πλεονέκτημα έδρας, κάτι που φέρνει αποθέωση (δικαιολογημένα), αλλά εμένα να μου επιτρέψετε να τα «χώνω» μετά από νίκες και όχι μετά από ήττες!

Φυσικά και το πλεονέκτημα είναι επιτυχία. Γιατί αν νομίζετε ότι σε αυτή την σούπερ διοργάνωση των 30 αγωνιστικών, είναι εύκολο να πλασαριστείς στις θέσεις που δίνουν αβαντάζ, τότε ρωτήστε κανά παίκτη αν τον συναντήσετε στον δρόμο, να σας πει τι τράβηξε. Δεν είναι μέρα (ούτε καν εποχή) για να συζητηθεί και να αναλυθεί αυτό. Θα έρθει η ώρα του. Όμως έστω και σε μια πρόταση επιβάλλεται να το επισημαίνουμε και να το υπενθυμίζουμε.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ

Ο Ολυμπιακός του χειρότερου και πιο αντιαισθητικού γηπέδου στην Ευρώπη (εκτός αν μπορέσει να επενδύσει η ΚΑΕ και το μεταμορφώσει στην παλιά αληθινή έδρα), ο Ολυμπιακός που έχει την έδρα του γεμάτη στα τρία από τα δεκαπέντε ματς της κανονικής περιόδου, με σταθερότητα, ηρεμία και τέλεια αποδυτήρια, μπόρεσε να μπει στην τετράδα με το δικαίωμα να έχει τον πρώτο και -αν χρειαστεί- τον τελευταίο λόγο. Πέρυσι άλλωστε, αυτό τον οδήγησε σε άλλο ένα φάιναλ-φορ. Με αντίπαλο μάλιστα την Έφες. Που ενώ την περασμένη σεζόν έφτασε ακόμη και στο 2-1, δηλαδή σαράντα λεπτά πριν κάνει το μπρέικ και πάει φάιναλ-φορ, τούτη την αγωνιστική περίοδο, μεταμορφώθηκε στο απόλυτο «ασχημόπαπο» της διοργάνωσης. Ελάχιστοι το πίστευαν ότι θα ‘ναι τόσο κακή αυτή η ομάδα, εγώ ήμουν σίγουρος για τα χάλια της (ανατρέξτε στο γκάλοπ του Οκτώβρη στο Sport24.gr) γιατί πολύ απλά, ο Περάσοβιτς δημιούργησε κάτι που ήταν ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από ομάδα. Ο Αταμάν, τους δίνει απλά ψυχολογία, άλλαξαν και το ρόστερ, αλλά όπως έχει πει και ο Στιβ Γιατζόγλου « ο στραβοχυμένος λουκουμάς, ποτέ του δεν ισιώνει».

Για να σταθεί σε ένα ματς με αξιώσεις η Έφες πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Και τα κατάλαβαν αυτά, όσοι βρέθηκαν στο ΣΕΦ, ακόμη κι αν δε κατέχουν τα μυστικά του αθλήματος. Ο Ολυμπιακός την κράτησε ζωντανή, αυτός πήγε να την ηρωοποιήσει και για να 'μαι και ειλικρινής πάλι καλά που ήταν η Έφες. Γιατί όσο και να πλησίαζαν, σου έδιναν τη σιγουριά ότι θα τα σκατώσουν. Όπως και το έκαναν.

Οι Τούρκοι αμυντικά, είναι άστα να πάνε. Ρόστερ που δεν αγαπάει την ανασταλτική λειτουργία. Ο Περάσοβιτς ήθελε να δημιουργήσει μια νέα… Μπασκόνια με παίκτες που δε μοιάζουν καθόλου με αυτούς που είχε στην Βιτόρια. Ο Αταμάν έτσι κι αλλιώς δε φημίζεται για την λατρεία του στην άμυνα, οπότε η Έφες ξεκινάει πάντα από το ότι «θα φάει πολλά». Ημίχρονο στο ΣΕΦ, είχε δεχθεί 49 πόντους και να σκεφτείτε, ότι για ένα σοβαρό διάστημα στην δεύτερη περίοδο οι Πειραιώτες «τα φόρτωσαν στον κόκορα» προκαλώντας ακόμη και την οργή του Σφαιρόπουλου. Τόμπσον, Μακλίν άκουσαν τα πιο πολλά, ο πρώτος δεν αντέδρασε καν (γιατί τέτοια μορφάρα -στον κόσμο του όλα- δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ομάδας), ο δεύτερος θύμωσε λίγο (άδικο είχε) αλλά το θέμα έληξε εν τη γεννέση του.

Τι μπορεί να κάνει η Έφες; Να επιτεθεί. Είναι καλοί παίκτες. Μεμονωμένα, αν κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν σε οργανωμένη ομάδα, πιστέψτε με δε θα ήταν έτσι. Ακόμη και στον Ολυμπιακό θα μπορούσαν να παίζουν ορισμένοι από αυτούς. Αλλά θα ‘ταν «στοιχισμένοι» στον βωμό των «θέλω» του συνόλου. Όλος ο αγώνας στο Ειρήνης και Φιλίας, κύλησε στο πόσα θα έτρωγε και πόσα θα έβαζε η τουρκική ομάδα. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στο επίπεδο της Ευρωλίγκας να υπάρχει ομάδα που γουστάρει να βάζει αδιαφορώντας στο αν θα φάει. Ε, η Έφες τέτοια είναι και φαίνεται στην βαθμολογία. Οι επτά πόντοι διαφορά της ανάπαυλας, μια χαρά ήταν για τον Αταμάν. Έτσι όπως έπαιζαν οι δυο ομάδες στην πρώτη περίοδο, θα μπορούσε να 'ταν δεκαεπτά. Αντιθέτως, έφτασε στο 51- 49 στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους για να αναγκαστεί ο Σπανούλης, να κάνει ενέργειες… φάιναλ-φορ ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το 69- 53 (από 53- 51 παρακαλώ), ο Βασίλης κυριολεκτικά το έφερε μόνος του. Σκοράροντας ακόμη και ξαπλωμένος, ενώ πάσαρε για πλάκα. Ρεκόρ καρφωμάτων έκανε ο Μιλουτίνοβ (εξαιρετικός) σε αυτό το παιχνίδι χάρη στον αρχηγό του.

Ο ΗΡΕΜΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ, Ο ΠΟΛΥΘΕΣΙΤΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΙ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Στα καλά της συνάντησης η ήρεμη και δίχως το παραμικρό ρίσκο επανεμφάνιση του Μάντζαρη μετά από δύσκολες (στην υγεία του) μέρες, μιας και έδωσε νοικοκυριό, ηρεμία και καλύτερη άμυνα. Και θα γράψω και κάτι άλλο για τον Βαγγέλη: Πέτυχε το κρισιμότερο καλάθι του ματς (τρίποντο για το 83- 78) «καπάκι» μετά από αστοχία του. Θέλει μεγάλα «αυγά» να το επιχειρήσεις (δυο σουτ σε τρία δεύτερα), ξέροντας ότι σε κράζουν (πέρα απ’ όσους κάνουν σωστή κριτική) ακόμη και όσοι τη μπάλα του μπάσκετ την περνάνε για «γκαστρωμένο πορτοκάλι».

Ο Παπαπέτρου σε άλλο ένα εξαιρετικό βράδυ με πάθος και ως μοναδικό «τριάρι»! Λείπει ο Παπανικολάου και προσπαθεί να παίξει και για αυτόν, όταν δεν κάνει το 4αρι ή τον σούτινγκ γκάρντ. Πολυθεσίτης, υπερχρήσιμος, με πολλά καλά ματς από την αρχή της σεζόν. Οι Τιλί και Στρέλνιεκς είχαν θετική παρουσία, αλλά μπορούν σίγουρα καλύτερα, όπως και οι Αμερικάνοι που στα ζόρικα θα πρέπει να θυμηθούν τις εμφανίσεις τους σε ΟΑΚΑ και με Φενέρ.

Συμπερασματικά βέβαια, ως γενική εικόνα θα πρέπει να «χτυπήσουν όλα τα καμπανάκια» τώρα, γιατί δε γίνεται να βγαίνει ο Σπανούλης και η Έφες να σου μειώνει τη διαφορά λες και είναι οι Ράπτορς! Τώρα πρέπει να «πέσει το γκάζι» όχι στις ήττες, που εμφανίζεται ο κάθε λογής «νεκροθάφτης». Τώρα που όλα φαίνονται καλά, επιβάλλεται να αλλάξουν συμπεριφορά.

Δε γίνεται να λήγει το ματς και το χαρτί της στατιστικής να γράφει κλεψίματα 3-10 και λάθη 15-5!!! Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Από ‘κει και πέρα, περάσατε τόσους μήνες, διαβάζοντας ότι η ομάδα δε μπαίνει σε μελέτες, ούτε σε υπολογισμούς. Αλήθεια ήταν και πειστήκατε και εσείς παρατηρώντας δηλώσεις και συμπεριφορές. Ήρθε λοιπόν η ώρα αυτό να αλλάξει.

Μένουν δυο… Μεγάλες Παρασκευές. Των Καθολικών κόντρα στην Μάλαγα και τον Ορθόδοξων εναντίον της Ζαλγκίρις. Λίγο πριν βγουν οι Επιτάφιοι, ο Ολυμπιακός θα οριστικοποιεί τη θέση του στην βαθμολογία και θα μαθαίνει τον αντίπαλό του, στα ψυχοφθόρα playoffs της διοργάνωσης. Η ώρα να δοκιμάσεις τους καρπούς της προσπάθειάς σου, πλησιάζει και η ομάδα του Σφαιρόπουλου, πρέπει να αρχίσει να… θυμώνει σιγά-σιγά για να μην «πετάξει στα σκουπίδια» τους κόπους της. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα αναλύσουμε εν καιρώ.

Τα λέμε μετά τη Μάλαγα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ