OPINIONS

Μια ομάδα ΜΟΝΟΣ του!

Μια ομάδα ΜΟΝΟΣ του!
EUROKINISSI

O Αρης Λαούδης γράφει για τον άνθρωπο που έχει τη μεγαλύτερη παρέμβαση από οποιονδήποτε άλλον στο παιχνίδι μιας ομάδας στη φετινή EuroLeague. Τον Νικ Καλάθη...

Ο Νικ άνοιξε το δρόμο , η Βαλένθια πρόσφερε ένα ωραιότατο "δωράκι" και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε δυνατά στο κόλπο για την 4άδα. Οι "πράσινοι" έκαναν αυτό που έπρεπε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, επιβεβαίωσαν ότι στο ΟΑΚΑ σπάνια μπορεί κάποιος να τους κοιτάξει στα μάτια και πλέον σκέφτονται τα παιχνίδια που ακολουθούν, έχοντας πλέον βάσιμες ελπίδες για το πλεονέκτημα...

Ο Καλάθης είναι ο πόιντ γκαρντ με τη μεγαλύτερη παρέμβαση στο παιχνίδι μιας ομάδας στη φετινή Ευρωλίγκα. Δεν έχει σημασία, αν είναι ο καλύτερος ή ο τρίτος καλύτερος, αλλά το γεγονός ότι η απόδοσή του αποτελεί τον Νο1 παράγοντα για τα όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό.

Τη σημαντικότητα του Νικ δεν την αντιλαμβάνεσαι όταν παίζει καλά, την αντιλαμβάνεσαι καλύτερα όταν δεν παίζει καλά. Δεν υπάρχει άλλος πόιντ γκαρντ στη φετινή διοργάνωση με 9 double double, δεν υπάρχει άλλος περιφερειακός που να έχει αγγίξει τόσες πολλές φορές το triple double. Ο Καλάθης έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με τους υπόλοιπους κορυφαίους πόιντ γκαρντ.

Μπορεί για παράδειγμα να σουτάρει με λιγότερη αξιοπιστία από τα 6,75μ., αλλά είναι ο μοναδικός πλέι μέικερ που θα τελειώσει ένα παιχνίδι και μπορεί να αγγίξει διψήφιο αριθμό σε μια στατιστική κατηγορία που δεν... αγγίζεται από αντιπάλους του. Την Τρίτη ήταν τα κλεψίματα, άλλες φορές είναι τα ριμπάουντ, άλλες ο συνδυασμός και των δύο, μαζί βεβαίως με την προσφορά του στο σκοράρισμα και στη δημιουργία. Ο καλός Καλάθης κάνει (πολύ) καλύτερο τον Παναθηναϊκό, κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του. Τις περισσότερες φορές είναι ο Γκιστ που φεύγει γεμάτος από το παρκέ, αυτή τη φορά ήταν ο Σίνγκλετον που πιθανότατα έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη αυτόν τον Σίνγκλετον τώρα που μπαίνει στην κρίσιμη καμπή, τώρα που έχει ανάγκη μεγάλες νίκες και μακριά από το ΟΑΚΑ.

Κατά τα άλλα, οι «πράσινοι» είχαν τη γνωστή εικόνα. Κατα διαστήματα έπαιξαν καλό μπάσκετ, κάποια άλλα διαστήματα είχαν τη γνωστή εικόνα του άναρχου στυλ που οδηγεί σε λάθη. Ο Πασκουάλ ήθελε το γρήγορο, δεν ήθελε το βιαστικό, αλλά σε μια ομάδα που πρώτα τρέχει και μετά σκέφτεται, είναι μοιραίο να υποπίπτει σε λάθη που πολλές φορές είναι παιδαριώδη.

Η νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα δεν άλλαξε πολλά σε σχέση με το στόχο, τα άλλαξε όμως η Βαλένθια που έκανε «δώρο» με τη νίκη επί της Ρεάλ. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει ξανά στο κόλπο της τετράδας, χωρίς να είναι το φαβορί, αλλά σίγουρα με περισσότερες πιθανότητες απ' όσες είχε μέχρι να γίνουν τα παιχνίδια της Τρίτης. Επιμένω πάντως πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να μάθει να νικάει εκτός έδρας κι αν το καταφέρει, έστω και την ύστατη ώρα, τότε έχει πιθανότητες να πάει στο φάιναλ φορ. Κι αυτό ισχύει είτε έχει πλεονέκτημα είτε έχει μειονέκτημα.

"ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ" ΜΕ ΤΟ ΟΑΚΑ

Τα εκατομμύρια... σφυρίζουν πάνω από το ΟΑΚΑ, αλλά θα πρέπει άπαντες να κρατάνε μικρό καλάθι. Ολοι να συμφωνήσουν, άπαντες να βρεθούν στην ίδια αφετηρία, το πρόβλημα για την ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου πρότζεκτ θα συναντήσει πολλά εμπόδια που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.

Ακόμη και αν η Κυβέρνηση υπογράψει αύριο το πρωί την παραχώρηση του ΟΑΚΑ, θα πρέπει άπαντες να αντιληφθούν πως υπάρχουν νομικά, πολεοδομικά και άλλους είδους ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται με μια υπογραφή ή μ' ένα νόμο κι ένα άρθρο. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως ζούμε στην Ελλάδα που για να ολοκληρωθεί ένα τόσο μεγάλο έργο θα περάσει από σαράντα κύματα με προσφυγές και ενστάσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Ελληνικού, ακόμη πιο ενδεικτική η υπόθεση του Βοτανικού που ακόμη αναζητούνται οι... κορμοράνοι.

Με λίγα λόγια, το πιθανό deal δεν σημαίνει αυτόματα και... κορδέλα εγκαινίων. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα πρέπει πρώτα απ' όλα να κρατάει χαμηλά τη μπάλα, να αντιλαμβάνεται πως τα εμπόδια είναι ποικίλα και πως οι τέσσερις πλευρές που θα καθίσουν στο τραπέζι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες σαν τους σπρίντερ που περνάνε τα εμπόδια το ένα μετά το άλλο.

Το ευχάριστο είναι πως υπάρχει πρόθεση απ' όλα τις πλευρές. Ο Γιαννακόπουλος και οι συμπαίκτες του έχουν κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η Κυβέρνηση είναι θετική, αλλά με πολλά υστερόγραφα (π.χ. το ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ δεν σηκώνει παρεμβάσεις), επομένως το πρότζεκτ θέλει υπομονή κι όχι βιασύνη. Οτιδήποτε άλλο «φουσκώνει τα μυαλά» του κόσμου είναι επικίνδυνο και αβάσιμο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ