EUROLEAGUE

Tale padre, tale figlio!

Tale padre, tale figlio!

Στα 6 του χρόνια, ερχόταν στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού για να δει τον πατέρα του. Πλέον ο Αλεσάντρο Τζεντίλε φοράει το Νο5 τιμώντας τον Νάντο, δεν "καίγεται" για το ΝΒΑ και φέρνει ως παράδειγμα τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα!

Ίσως η μεγαλύτερη έκφραση ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τον πατέρα από τα παιδιά του να είναι η δημόσια συνάντηση με το έργο του. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Αλεσάντρο Τζεντίλε που αγωνίζεται στην Αρμάνι Μιλάνο με το Νο5 στη φανέλα.

Τον ίδιο αριθμό είχε ο πατέρας του, Νάντο, όταν αγωνιζόταν στην Ολίμπια Μιλάνο κατακτώντας το νταμπλ τη σεζόν 1995-'96. Για την ιστορία, ήταν το πρώτο πρωτάθλημα των Μιλανέζων έπειτα από εφτά ολόκληρα χρόνια. Ο γιος του βετεράνου γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι η... απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά την Αρμάνι Μιλάνο!

Στα 22 του χρόνια, είναι αρχηγός των πρωταθλητών Ιταλίας, φέτος μετράει 14.1 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ σε 18 αγώνες στην Euroleague ενώ συνδύασε τον τίτλο του MVP της 12ης αγωνιστικής στο TOP-16 με δυο ρεκόρ καριέρας (29 πόντοι, 30 βαθμοί ranking).

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει σύντομα τους Αντρέα Μπαρνιάνι, Ντανίλο Γκαλινάρι, Μάρκο Μπελινέλι και Λουίτζι Ντατόμε στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο. Το... επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο Ντάνιελ Χάκετ. "Ο Αλεσάντρο θα γίνει ο πέμπτος της ιταλικής παρέας στο ΝΒΑ. Θα πάει στους Χιούστον Ρόκετς " . Πως είπατε;

Στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού

Ο Νάντο Τζεντίλε αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό πριν από 13 χρόνια, με σπουδαία "παράσημα" από την καριέρα του στην Ελλάδα. Την Euroleague στη Θεσσαλονίκη, το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ μα κυρίως, την αγάπη του κόσμου του Παναθηναϊκού. Ο "τρελός" Ιταλός αναπολεί με νοσταλγία τα χρόνια που αγωνιζόταν στο "τριφύλλι", όταν ο 6χρονος Αλεσάντρο ερχόταν στις προπονήσεις και τους αγώνες. "Θυμάμαι τον εαυτό μου, τα χρόνια που έπαιζα στην Ελλάδα και τον μικρό Αλεσάντρο να έρχεται στις προπονήσεις και να βλέπει τον πατέρα του στους αγώνες. Πραγματικά, απίστευτο! Ο γιος μου ήταν 6 ετών όταν ήλθε μαζί μου στην Αθήνα, πήγε σε αμερικάνικο σχολείο και ξεκίνησε να μαθαίνει τα ελληνικά. Μιλάμε αρκετά συχνά για την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Ο Αλεσάντρο θυμάται πολλά πράγματα από εκείνα τα χρόνια''.

Tale padre, tale figlio!


- Η οικογένεια Τζεντίλε σε πλήρη παράταξη, κατά τη βράβευση του Νάντο από την Αρμάνι

Όλα θυμίζουν τον Νάντο

Πλέον ο 48χρονος Τζεντίλε βλέπει τον εαυτό του στο πρόσωπο του αρχηγού της Αρμάνι Μιλάνο. "Ο Αλεσάντρο έχει ωριμάσει μπασκετικά πολύ πιο πριν από τους περισσότερους παίκτες της ηλικίας του. Όπως κι εγώ, έτσι και ο γιος μου ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ ως επαγγελματίας σε ηλικία 16 χρονών (σ.σ. ο 16χρονος Νάντο έκανε ντεμπούτο στη Serie A το 1983 με την Καζέρτα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς). Μπήκε από νωρίς στα δύσκολα. Είναι δυνατός, ταπεινός και ταλαντούχος, θέλει να κερδίζει και δίνει τα πάντα για την ομάδα του. Πολλές φορές φτάνει στα όριά του όμως το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσει να δουλεύει και να βελτιώνεται''.

Το Νο5 και ο Γιουσέιν Μπολτ

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε αγωνίζεται στην Αρμάνι με το Νο5 στη φανέλα. Όπως, ακριβώς, και ο πατέρας του, Νάντο, όταν αγωνίστηκε στην Ολίμπια κατακτώντας το νταμπλ τη σεζόν 1995-'96. Πλέον παραδέχεται πως επέλεξε τον συγκεκριμένο αριθμό στην πρώτη του ομάδα, στο Maddaloni, λόγω του πατέρα του! ''Το Νο5 ήταν πιασμένο στα μικρά τμήματα της Βίρτους και την Μπένετον. Έτσι υποχρεώθηκα να διαλέξω άλλα νούμερα, όπως το 15 και το 25. Πλέον φοράω το αγαπημένο μου Νο5! Επιστροφή στις ρίζες''. Όσον αφορά τον αγαπημένο του αθλητή εκτός μπάσκετ; ''Ο απόλυτος πρωταθλητής Γιουσέιν Μπολτ! Νομίζω πως είναι ένας διαφορετικός αθλητής από τους υπόλοιπους''.

Σαν τον Ντέγιαν και τον ''Σίσκα''

Ο ίδιος, πάντως, δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα για το υπερατλαντικό ταξίδι. Αντίθετα δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να μείνει για πάντα στην Ευρώπη! ''Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι παίκτες που δεν αγωνίστηκαν ποτέ στο ΝΒΑ όπως ο Ραμούνας Σισκάουσκας. Δεν θα είχα πρόβλημα να αγωνιστώ σε όλη μου την καριέρα στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο την Αρμάνι Μιλάνο. Εξάλλου, πιστεύω πως μια καριέρα σε ομάδα τοπ επιπέδου στην Ευρώπη είναι καλύτερη από μια απλή παρουσία στο ΝΒΑ. Σε αυτή την περίπτωση φέρνω πάντα στο μυαλό μου τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα και το τι έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια''.

Φταίει το σύστημα

Το ιταλικό μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται σε φάση αναδόμησης ενώ η εθνική Ιταλίας χρειάστηκε να φτάσει στο ναδίρ για να επιστρέψει ξανά σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Σημειωτέον, οι Ιταλοί συμμετέχουν στον Β' όμιλο του EuroBasket 2015 μαζί με τις Ισπανία, Σερβία, Γερμανία, Τουρκία και Ισλανδία. Η παραγωγική διαδικασία στη γειτονική χώρα έχει πάψει να ''βγάζει'' τους παίκτες των προηγούμενων χρόνων ενώ ο Αλεσάντρο Τζεντίλε αναφέρεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα του ιταλικού μπάσκετ: ''Νομίζω πως στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί καλοί νέοι παίκτες όμως δεν έχουν καλούς προπονητές. Αυτή τη στιγμή στη Serie A, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η νίκη και όχι η επένδυση σε νέα ταλέντα. Αν χάσεις ένα σουτ, θα κάτσεις στον πάγκο! Οι προπονητές θέλουν τη νίκη αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά τους''.

Tale padre, tale figlio!


Ο αρχηγός της Αρμάνι θέλει να κατακτήσει τίτλους με την εθνική Ιταλίας

Τίποτα σαν την ''σκουάντρα ατζούρα''

Ο άσος της Αρμάνι Μιλάνο έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική Ανδρών της Ιταλίας στο EuroBasket της Σλοβενίας (2013), εκεί όπου η ''σκουάντρα ατζούρα'' έφτασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης πριν αποκλειστεί από τη Λιθουανία. Μάλιστα ήταν πρώτος σκόρερ της Ιταλίας με 14.2 πόντους. "Το να κατακτάς τίτλους με την Εθνική ομάδα της χώρας σου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ο Μπουλέρι μου εξήγησε το πως ένιωσε όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι στιγμές που σε ακολουθούν στο υπόλοιπο της ζωής σου και θέλω να τις ζήσω''.

Ο Kobe και οι Ιταλοί NBAers

Ο Τζεντίλε junior δηλώνει φαν των Lakers και του Kobe Bryant ενώ παραδέχεται ότι δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τους Ιταλούς που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ (σ.σ. Αντρέα Μπαρνιάνι, Ντανίλο Γκαλινάρι, Μάρκο Μπελινέλι, Τζίτζι Ντατόμε). ' 'Η αγαπημένη μου ομάδα είναι οι Los Angeles Lakers και ο αγαπημένος μου παίκτης είναι, φυσικά, ο Kobe Bryant. Αγαπώ τους Lakers από μικρό παιδί, πάντα παρακολουθούσα τα παιχνίδια τους. Πάντως δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με τους Ιταλούς που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Δεν έχω τον χρόνο να επικοινωνήσω μαζί τους. Γνωρίζω τον Μπελινέλι από την Εθνική Ομάδα, το περασμένο καλοκαίρι. Ξέρω ότι στην Αμερική παίζεται ένα διαφορετικό μπάσκετ. Μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο''.

-Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ