EUROLEAGUE

Τα περίεργα του Final Four

Τα περίεργα του Final Four

Φέτος σπάει ένα μοναδικό ρεκόρ για τα Final Four. Άλλα ας τα πάρουμε από την αρχή: σε αυτό το κείμενο θα διαβάσετε όλα τα περίεργα (ή και όχι τόσο περίεργα) αφορούν το μπασκετικό ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Τι ρεκόρ κυνηγάει ο Χάινς, ποιος είναι ο καλύτερος ριμπάουντερ στην ιστορία, ποιο το "στίγμα" του Σφαιρόπουλου και τι μοναδικό πετυχαίνει ο Ντουβερίογλου. Ιδού όλα όσα πρέπει να γνωριζετε για το φετινό Final Four.

Το φετινό Final Four είναι "καρμπόν" με αυτό του 2015, που είχε γίνει στη Μαδρίτη. Δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους ίδιους συμμετέχοντες, αλλά ακριβώς τα ίδια ζευγάρια στους ημιτελικούς: ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ.

Είναι η δεύτερη φορά που επαναλαμβάνεται το ίδιο Final Four. Η πρώτη ήταν το 2012, το οποίο ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό του 2009: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα, μόνο που τότε οι ημιτελικοί ήταν διαφορετικοί.

Είναι η τρίτη φορά που το Final Four φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη: την πρώτη το είχε κατακτήσει η Παρτίζαν του rookie -τότε- Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τη δεύτερο το κατέκτησε ο Ολυμπιακός (2012). Και στα τρία έχει πάρει μέρος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ και τα δύο τα έχουν κατακτήσει Σέρβοι προπονητές. Ο μοναδικός Σέρβος του φετινού Final Four είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Final Four διοργανώνεται στην πόλη που εδρεύει μια από τις φιναλίστ. Τις τελευταίες φορές που συνέβη αυτό ο "γηπεδούχος" κέρδισε: Ρεάλ στη Μαδρίτη (2015), Παναθηναϊκός στην Αθήνα (2007), Μακάμπι στο Τελ Αβίβ (2004), Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη (2003). Οι μοναδικές δύο φορές που έσπασε η παράδοση της έδρας ήταν το 2002 στη Μπολόνια και το 2005 στη Μόσχα.

Αυτό είναι το 8ο Final Four για τον Ολυμπιακό (1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017).

Αντίθετα τις περισσότερες συμμετοχές μετράει η ΤΣΣΚΑ. Είναι η 16η για τους Μοσχοβίτες, που παράλληλα μετρούν 13 παρουσίες τα τελευταία 14 χρόνια. Ξεπέρασαν πέρσι την Μπαρτσελόνα (15). Για τη Φενέρ είναι η τρίτη και μάλιστα συνεχόμενη, ενώ για τη Ρεάλ είναι η 7η. Οι Μαδριλένοι από το 2011 έχουν απουσιάσει μόνο δύο φορές (2012 και 2016).

Τις περισσότερες κατακτήσεις Final Four εξακολουθεί να τις έχει ο Παναθηναϊκός (6). Ακολουθεί η Μακάμπι με 4 και οι Ολυμπιακός-Γιουγκοπλάστικα με 3. Αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το ευρωπαϊκό θα περάσει στη δεύτερη θέση. Αν κατακτήσει το ευρωπαϊκό η ομάδα του Πειραιά θα έχει ισοφαρίσει σε κατακτήσεις την τελευταία 10ετία τον Παναθηναϊκό (2007, 2009, 2011).

Τα περίεργα του Final Four

Συνολικά τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (από καταβολής θεσμού) τα έχει η Ρεάλ με 9. Ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ με 7, ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι με 6.

Η Ιταλία έχει τα περισσότερα τρόπαια (13), η Ισπανία έρχεται δεύτερη (12) και η Ελλάδα τρίτη (9).

Θα είναι η 5η φορά που δύο Έλληνες προπονητές θα τεθούν αντιμέτωποι σε Final Four. Η πρώτη φορά ήταν το 1994 (Ιωαννίδης-Πολίτης), η δεύτερη το 1995 (Ιωαννίδης-Κιουμουρτζόγλου), η τρίτη το 2015 (Ιτούδης-Σφαιρόπουλος) και η τέταρτη πέρσι (Ιτούδης-Μπαρτζώκας).

Οι Λάσο και Ομπράντοβιτς ανήκουν σε ένα κλειστό κλαμπ που έχουν πάρει μέρος σε Final Four τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές. Μάλιστα ο Ομπράντοβιτς είχε παίκτη τον Λάσο στο Final Four του Παρισίου (1996). Οι άλλοι είναι ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Η μοναδική ομάδα από τις τέσσερις που δεν έχει Έλληνα παίκτη ή προπονητή είναι η Ρεάλ. Στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ κάθονται οι Ιτούδης, Πιστιόλης και Χατζηχρήστος, ενώ στην Φενέρμπαχτσε αγωνίζεται ο Κώστας Σλούκας.

Πέντε παίκτες των τριών ομάδων πλην του Ολυμπιακού έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα: ο Μίλος Τεόντοσιτς (Ολυμπιακό), ο Κάιλ Χάινς (Ολυμπιακό), ο Κώστας Σλούκας (Ολυμπιακό, Άρη), ο Πέρο Άντιτς (ΑΕΚ, Ολυμπιακό) κι ο Τόμας Μασιούλις (Παναθηναϊκό).

Η ΤΣΣΚΑ θα επιχειρήσει να γίνει η τρίτη ομάδα που κατακτά το back-to-back από καταβολής Euroleague (2000): η πρώτη ήταν η Μακάμπι (2004-2005) κι η δεύτερη ο Ολυμπιακός (2012-2013). Αξίζει να σημειωθεί ότι από καταβολής θεσμού Final Four η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει το three-peat είναι η Γιουγκοπλάστικα (1989-1991).

Τον τίτλο της Euroleague έχουν κατακτήσει 10 παίκτες της ΤΣΣΚΑ (Τεόντοσιτς, ΝτεΚολό, Τζάκσον, Φριτζόν, Χίγκινς, Κουρμπάνοφ, Βοροντσέβιτς, Χριάπα, Κουλάγκιν, Φρίλαντ), τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης), εφτά παίκτες της Ρεάλ (Γιουλ, Φερνάντεθ, Κάρολ, Ματσιούλις, Νοτσιόνι, Ρέγες, Αγιόν) και δύο της Φενέρ (Σλούκας, Άντιτς).

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις προπονητές που δεν έχει κατακτήσει την Euroleague.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο προπονητής με τις περισσότερες συμμετοχές (16) και τις περισσότερες κατακτήσεις (8). Τον ακολουθεί σε συμμετοχές ο Έτορε Μεσίνα (10) και σε κατακτήσεις ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ο "Ζοτς" παραμένει ο μοναδικός προπονητής που έχει πάει σε Final Four με έξι διαφορετικές ομάδες. Φιλοδοξεί να κατακτήσει το τρόπαιο με 5η διαφορετική μετά την Παρτίζαν, την Μπανταλόνα, τη Ρεάλ και τον Παναθηναϊκό.

Η ελληνική σχολή προπονητών παραμένει αυτή που έχει στείλει τους περισσότερους εκπροσώπους της σε Final Four, συγκεκριμένα 7 (Ιωαννίδης, Πολίτης, Κιουμουρτζόγλου, Γιαννάκης, Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος, Ιτούδης). Η Σερβία έρχεται δεύτερη με 6, όσους έχει και η Ιταλία.

Η χώρα που έχει στείλει τους περισσότερους εκπροσώπους σε Final Four είναι η Αμερική. Φέτος γίνονται 139 αν υπολογίσουμε τους Έρικ Γκριν, Ντόμινικ Ουότερς, Πάτρικ Γιανγκ, Τζέιμς Νάναλι, Τρέι Τόμπκινς. Ακολουθεί με 76 η Ισπανία και τρίτη η Ελλάδα με 66.

Η χώρα εκτός Ευρώπης (και ΗΠΑ) με τους περισσότερους εκπροσώπους είναι η Αργεντινή.

Δύο καινούργιους εκπροσώπους αποκτά ο Καναδάς (Μπιρτς, Μπένετ) , που είχε ως τώρα μόνο τον Γκρεγκ Ουίλτζερ. Τον πρώτο της εκπρόσωπο αποκτά η Σουηδία, τον Τζεφ Τέιλορ. Οι χώρες που έχουν επίσης μόνο μια εκπροσώπηση είναι: η Λευκορωσία (Βέντρα), η Αυστρία (Μίτσελ), η Φινλανδία (Μότολα), η Εσθονία (Μιούρσεπ) η Νέα Ζηλανδία (Πένεϊ), η Βενεζουέλα (Τόρες), η Βοσνία (Τελέτοβιτς), η Κεντρική Αφρική (Σάτο), η Δομινικανή Δημοκρατία (Μέχια), η Τυνησία (Μεζρί), η Πολωνία (Λάμπε), η Ρομανία (Πόπα) και το Μεξικό (Αγιόν).

Επίσης αν πάρουμε ως εθνικότητα την χώρα που γεννήθηκε ο Ντουβερίογλου (Ιορδανία), ο οποίος παίζει ως Τούρκος, θα έχουμε για πρώτη φορά σε Final Four παίκτη από την Ασία.

Σε φάιναλ-φορ δεν έχουν αγωνιστεί ως τώρα πατέρας και γιος. Οι πρώτοι θα ήταν ο Ιωάννης και ο Αργύρης Παπαπέτρου, αλλά τότε (το 1994) ο Κώστας Πολίτης άφησε τον "Άρτζι" εκτός 10άδας. Άλλοι υποψήφιοι είναι οι Τζεντίλε, οι Σαμπόνις και οι Μενεγκίν. Οι γονείς τουλάχιστον, γιατί τα παιδιά τους παρότι αγωνίστηκαν στην Euroleague, δεν έχουν παίξει (ακόμα) σε φάιναλ-φορ.

Υπάρχουν πέντε παίκτες που έχουν αγωνιστεί με δύο διαφορετικές εθνικότητες σε φάιναλ-φορ. Ο λόγος για τον Μίροσλαβ Πετσάρσκι (Γιουγκοσλαβία - Ελλάδα), ο Ντέιβιντ Μπλούθενταλ ή Μπλου (ως Αμερικάνος και ως Ισραηλινός), ο Τζόνι Ρότζερς (ως Αμερικάνος και ως Ισπανός), ο Μάικ Σμιθ (ως Αμερικάνος και ως Ισπανός) και ο Τζέι Αρ Χόλντεν (ως Αμερικάνος και ως Ρώσος).

Το όνομα που έχει εμφανιστεί περισσότερες φορές σε φάιναλ-φορ είναι το Ροντρίγκεθ (4 φορές) και το Μαρτίνεθ και Φερνάντεθ από τρεις.

Τα περίεργα του Final Four

Οι αδερφοί Κουλάγκιν που ήταν και πέρσι στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ αποτελούν ένα από τα 9 ζευγάρια αδερφών που έχουν πάρει μέρος σε Final Four, διίπλα σ' αυτά των Καλάθη, Τοπ, Γκριμάου, Λαβρίνοβιτς, Γκασόλ, Πάργκο, Γιοφρέσα και Ρέγες. Ο μοναδικοί δίδυμοι είναι οι αδερφοί Λαβρίνοβιτς.

Οι συνηθέστερες αναμετρήσεις σε επίπεδο φάιναλ-φορ είναι τα εξής: ΤΣΣΚΑ-Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός και Μακάμπι-Παναθηναϊκός. Τα έχουμε δει από 5 φορές το καθένα. Είναι η 4η φορά που θα δούμε το Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ. Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί στον τελικό και αντιμετωπίσει τη Ρεάλ, θα είναι η 4η φορά που θα παίξουν σε Final Four. Και οι τέσσερις θα είναι σε τελικούς, κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Από την άλλη αν ο τελικός είναι Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ, τότε θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ιστορικές ομάδες συναντιούνται σε Final Four.

Το ρεκόρ πόντων σε ένα και μόνο φάιναλ-φορ ανήκει ακόμη στον Νίκο Γκάλη με 69 (1990). Ο ίδιος έχει και τη δεύτερη θέση με 67 (1988), ενώ τρίτος είναι ο Μπομπ Μάκαντου με 64 (1988).

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των φάιναλ-φορ παραμένει ο Νίκος Γκάλης (231 πόντοι). Ακολουθούν δύο ακόμη παλαίμαχοι, ο Τζέι Αρ Χόλντεν (194) και ο Τράιαν Λάνγκτον (172).Από τους εν ενεργεία παίκτες ξεχωρίζει με 125 πόντους ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει 113.

Για τον Βασίλη Σπανούλη αυτό είναι το 5ο Final Four της καριέρας του. Έχει κατακτήσει τον τίτλο στα 3 από τα 4 που έχει πάρει μέρος. Από τους παίκτες που συμμετέχουν στο φετινό Final Four πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Βίκτορ Χριάπα με 9, ενώ ακολουθούν με 8 ο Μίλος Τεόντοσιτς και με 6 ο Κάιλ Χάινς.

Για τον Χάινς, τον Κριάπα και τον Τεόντοσιτς αυτό είναι το 6ο συνεχόμενο Final Four. Υπολείπονται του ρέκορντμαν Τζέι Αρ Χόλτεν (8) κατά δύο.

Αν ο Χάινς κατακτήσει την Euroleague θα φτάσει τις 4 και θα γίνει ο Αμερικάνος με τις περισσότερες κατακτήσεις, ξεπερνώντας τον Ντέρεκ Σαρπ (2001, 2004, 2005), τον Άντονι Πάρκερ (2001, 2004, 2005) και τον Μάικ Μπατίστ (2007, 2009, 2011).

Αν η ΤΣΣΚΑ κατακτήσει την Euroleague θα είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης με δύο back-to-back.

Ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις είναι ο Ντίνο Μενεγκίν με 7 και ακολουθούν με 5 οι Κλίφορντ Λιουκ, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Άλντο Οσόλα.

Τα περισσότερα φάιναλ-φορ μετράει ο Αλβέρτης και ο Παπαλουκάς με 9! Ακολουθούν με 8 οι Σαρπ και Χόλντεν. Τα οκτώ μετράει και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Ο "Σάρας" είναι ο μοναδικός παίκτης που το έχει κατακτήσει με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκό).

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει σημειώσει τα περισσότερα τρίποντα σε ένα φάιναλ-φορ: 9. Είχε 9/14 το 1989. Άλλα τόσα είχε και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ το 2014, αλλά με μια περισσότερη προσπάθεια (9/15).

Τα περισσότερα ριμπάουντ σ' ένα φάιναλ-φορ τα έχει πάρει ο Ρόι Τάρπλεϊ (30) ως παίκτης του Ολυμπιακού το 1994.

Τα περίεργα του Final Four

Ο πρώτος ριμπάουντερ στην ιστορία των φάιναλ-φορ είναι ο Βίκτορ Κριάπα της ΤΣΣΚΑ με 101. Το τελευταίο του μάλιστα ήταν αυτό που έστειλε την ΤΣΣΚΑ στην παράταση.

Το ρεκόρ ασίστ σε ένα φάιναλ-φορ ανήκει στον Δημήτρη Διαμαντίδη, που είχε μοιράσει 18 στο φάιναλ-φορ του 2011.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς είναι ο πρώτος πασέρ στην ιστορία των φάιναλ-φορ, έχοντας μοιράσει 59 συνολικά. Ακολουθεί ο Διαμαντίδης (46) και ο Γιασικεβίτσιους (46). Οι μοναδικοί εν ενεργεία παίκτες της 10άδας είναι ο Κριάπα (43), ο Τεόντοσιτς (39) και ο Βασίλης Σπανούλης

Οι μοναδικοί παίκτες με τρία MVP είναι ο Τόνι Κούκοτς, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Συμμετοχή σε φάιναλ-φορ με τρεις διαφορετικές ομάδες έχουν ακόμη ο Ζόραν Σάβιτς (Γιουγκοπλάστικα, Ρεάλ, Κίντερ), ο Ζάρκο Πάσπαλι (Παρτίζαν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), ο Ζέλικο Ρέμπρατσα (Παρτίζαν, Μπενετόν, Παναθηναϊκός), ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (Φορτιτούντο, Εφές, Παναθηναϊκός), ο Τζόνι Ρότζερς (Μιλάνο, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), ο Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ (Παρτίζαν, Εφές, Τάου), ο Ματίας Σμόντις (Κίντερ, Φορτιτούντο, ΤΣΣΚΑ) κι ο Ντέιβιντ Άντερσεν (Κίντερ, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα). Και δύο Έλληνες: ο Γιάννης Μπουρούσης (Ολυμπιακός, Ρεάλ, Λαμποράλ) και ο Μιχάλης Κακιούζης (ΑΕΚ, Σιένα, Μπαρτσελόνα).

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του Final Four είναι ο Αντρές Νοτσιόνι, γεννημένος το 1979. Να σημειωθεί ότι στη διοργάνωση παίζουν οι 5 από τους 7 μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες της Euroleague: ο Ρέγες (1980) και ο Σπανούλης (1982), ο Χριάπα (1982)και ο Άντιτς (1982). Δεν αγωνίζονται ο Ναβάρο (1980) και ο Φώτσης (1981).

Ο μικρότερος παίκτης είναι ο Λούκα Ντόνσιτς γεννημένος το 1999.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ