EUROLEAGUE

"Η σφαίρα δεν ξέρει τον προορισμό"

"Η σφαίρα δεν ξέρει τον προορισμό"

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν, φυσικά, άμεσο αντίκτυπο και στο μπάσκετ. Η Μπουντιβέλνικ ''μετακομίζει'' στη Λιθουανία για το Eurocup, οι Αμερικανοί παίκτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ενώ έκλεισαν και τα γραφεία της ομοσπονδίας. Τι λέει ο Μάικ Φρατέλο.

Η κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται πως είναι πλέον εκτός ελέγχου, μετά το αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην αυτόνομη δημοκρατίας της Κριμαίας.

Οι Ουκρανοί κηρύσσουν γενική επιστράτευση, οι Ρώσοι ξεκαθαρίζουν στις ΗΠΑ πως έχουν δικαίωμα να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή και ο Μπαράκ Ομπάμα απειλεί με κυρώσεις τη Μόσχα που σχεδιάζει να ενεργοποιηθεί σε ολόκληρη την περιφέρεια. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε de facto διχοτόμηση της χώρας!

Καθησυχάζουν για το Ευρωμπάσκετ

Οι τελευταίες εξελίξεις ''υποχρέωσαν'' τη FIBA Europe να αναζητήσει άλλους διοργανωτές για το Ευρωμπάσκετ 2015 ωστόσο οι Ουκρανοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τα πνεύματα και να ενημερώσουν τους καθ' ύλην αρμόδιους πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι της διοργανωτικής επιτροπής, επισκέφτηκαν το προεδρείο της ομοσπονδίας και συμφώνησαν να συνεχίσουν να πορεύονται παρέα. Τι γίνεται όμως με το πρωτάθλημα εντός συνόρων;

Η Μπουντιβέλνικ μετακομίζει στη Λιθουανία!

Αρχικά, εννέα ματς της ουκρανικής λίγκας που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 26/02 αναβλήθηκαν λόγω τις αδυναμίας των διοργανωτών να εγγυηθούν την ασφάλεια παικτών και φιλάθλων. Είχαν μετατεθεί για το πρώτο πενθήμερο του Μάρτη. Πλέον δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη ημερομηνία. Όπως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Αμερικανοί παίκτες, διότι όλοι εγκατέλειψαν τα σύνορα από τις πρώτες ώρες της κρίσης -κατόπιν σχετικής εντολής που έλαβαν από την πατρίδα τους.

Σήμερα (Κυριακή 2/3), έγινε γνωστό ότι το γήπεδο της Ζαλγκίρις Κάουνας, η ''Zalgiris Arena'', θα γίνει η προσωρινή έδρα της Μπουντιβέλνικ στους αγώνες της στο EuroCup, αρχής γενομένης από το ματς της προσεχούς Τρίτης (04/02) κόντρα στη γαλλική Ναντέρ! ''Η διοργανώτρια αρχή εκτίμησε την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία πρακτικά κήρυξε τον πόλεμο και αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας της Μπουντιβέλνικ στο Κάουνας'' ανέφερε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Μπουντιβέλνικ, Γκεντιμίνας Ναβικάουσκας.

Να θυμίσουμε ότι στην Μπουντιβέλνικ αγωνίζονται δύο Λιθουανοί, οι Ντάριους Λαβρίνοβιτς, Νταϊνιους Σαλένγκα ενώ οι Γάλλοι της Ναντέρ ήταν αυτοί που πίεσαν για την αλλαγή της έδρας.

Related content

Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς επιστρέφει στη Λιθουανία για τους ευρωπαϊκούς αγώνες της Μπουντιβέλνικ

Όπου φύγει-φύγει

Το κύμα της μεγάλης φυγής από την ουκρανική Λίγκα κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στις 28/02 η BC Ντόνετσκ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Γεωργιανό Γκιόργκι Τσιντάτζε, ο οποίος προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στον Λίβανο λόγω της τεταμένης κατάστασης στη χώρα. Τον δρόμο της εξόδου ακολούθησαν και οι Αμερικανοί της ομάδας, Μπέρναρντ Κινγκ, Μπεν Μακόλεϊ (σ.σ. βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ομπραντόιρο), Μάρκο Κίλινγκσγουόρθ και Ντάρελ Μίτσελ. Από κει και πέρα, ο Μάρσον Πάουελ συμφώνησε πρόσφατα με την Αζόβμας όμως τον... πρόλαβαν οι εξελίξεις. Ο Αμερικανός δεν πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα της ομάδας σε επίσημο παιχνίδι και θα παίξει μπάσκετ στη Λιθουανία.

"Η σφαίρα δεν ξέρει τον προορισμό"

Ο Μπεν Μακόλεϊ άφησε το Ντόνετσκ και συζητάει με την Ομπραντόιρο

Ο Λετονός που έγινε... Ουκρανός

Την ίδια στιγμή υπάρχουν κι αυτοί που αρνούνται πεισματικά να αποχωρήσουν από την Ουκρανία! Ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις της Χίμικ ανέφερε χαρακτηριστικά πως: ''Είμαι επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Είμαι Λετονός όμως από σήμερα αισθάνομαι Ουκρανός. Σε αυτή τη χώρα ζω, εδώ παίζω μπάσκετ κι εδώ κάνω τη δουλειά μου. Η καθημερινότητά μου γίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιη.

Στον πόλεμο δεν γίνεται να κερδίσουν και οι δυο πλευρές. Εκφράζω την ελπίδα μου ότι οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Τάταροι και οι υπόλοιποι λαοί που ζουν στην Ουκρανία θα αποτρέψουν τον πόλεμο. Οι δικοί μου άνθρωποι μου ζητούν να αφήσω τη χώρα. Δεν θα το κάνω! Θα μείνω εδώ. Για την ομάδα μου και τους φιλάθλους μας. Αυτές οι στιγμές δεν είναι εύκολες για κανέναν. Δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα στο EuroCup ενώ είμαστε πρώτοι στην Super League. Είναι η πιο πετυχημένη χρονιά στην ιστορία της Χίμικ και θέλουμε να συνεχίσουμε!''.

"Η σφαίρα δεν ξέρει τον προορισμό"

Ο Ρολάντας Φρεϊμάνις ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα!

Ο Μάικ Φρατέλο μοιράζεται την ανησυχία του

Με τον Μάικ Φρατέλο στον πάγκο του, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ουκρανίας έζησε τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της στο μπάσκετ, κατακτώντας την έκτη θέση στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, της Σλοβενίας.Ταυτόχρονα, πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ο Αμερικανός κόουτς σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις: ''Προφανώς η κατάσταση έχει ξεφύγει τις τελευταίες μέρες. Τα πράγματα είναι χειρότερα. Έκλεισαν τα γραφεία της ομοσπονδίας, την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω πως ήταν έξυπνη κίνηση. Η σφαίρα δεν ξέρει τον προορισμό της όταν φεύγει από το όπλο! Προσεύχομαι να πάνε όλα καλά''.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ