EUROLEAGUE

Ο Λάσο των παρκέ!

Ο Λάσο των παρκέ!

Ο Πάμπλο Λάσο ήταν συμπαίκτης με τον Αρλάουκας, κατέκτησε το Σαπόρτα με προπονητή τον Ομπράντοβιτς ενώ αποσύρθηκε διατηρώντας ακόμα τα ρεκόρ στις ασίστ και τα κλεψίματα στην ACB! Το Euroleague Greece παρουσιάζει την πορεία του Βάσκου τεχνικού (pics).

Τον Ιούνιο του 2011, η απόφαση της διοίκησης της Ρεάλ να προσλάβει τον Πάμπλο Λάσο στην τεχνική ηγεσία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ψηφοφορία που διεξήχθη στην ηλεκτρονική έκδοση της ''As'', το 70% των φίλων της ''Βασίλισσας'' δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την επιλογή του Βάσκου τεχνικού της Λαγκούν Άρο!

Κι όλα αυτά λίγους μήνες μετά την ξαφνική παραίτηση του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος αποχώρησε από τον πάγκο των Μαδριλένων έπειτα από μια εξαιρετική πορεία στην Euroleague εκείνης της σεζόν και την άνετη πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης. Η ήττα στο αδιάφορο παιχνίδι με τη Σιένα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της… υπομονής του Ιταλού. Ο ''Έκτορας'' φαινόταν έντονα προβληματισμένος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον αγώνα με την Μοντεπάσκι, δεν δέχθηκε ερωτήσεις και εν συνεχεία ενημέρωσε τους ανθρώπους της ''Βασίλισσας'' για τις προθέσεις του.

''Γενναίοι είναι οι άνθρωποι που παίρνουν σπουδαίες αποφάσεις. Δειλοί είναι αυτοί που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Ο κόουτς Μεσίνα πήρε μια γενναία και δύσκολη απόφαση. Το ίδιο δύσκολη με την απόφασή του να δεχτεί την πρόταση της Ρεάλ!'' θα εξηγήσει έπειτα από αρκετό καιρό ο Πάμπλο Λάσο που πλέον κοουτσάρει τη ''δική'' του, υπερηχητική Ρεάλ που παίζει, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή!

Ο Λάσο των παρκέ!

Με τον θρυλικό ''σερίφη'' της Ταουγκρές, Μανέλ Κομάς!

Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Πάμπλο Λάσο ξεκαθάριζε πως ''ο προπονητής που έρχεται στη Ρεάλ αναλαμβάνει προκλήσεις και ευθύνες ωστόσο έχει εκπληρώσει ήδη ένα όνειρο, αφού αυτή η ομάδα σημαίνει πάρα πολλά. Η συμφωνία μου με τη Ρεάλ ήταν το πρώτο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Σκοπεύω να απολαύσω κάθε ημέρα στη Μαδρίτη και έχω ξεκάθαρες ιδέες για το μέλλον. Δεν σκοπεύω να αλλάξω τη φιλοσοφία μου, ασχέτως με το αν η ομάδα κερδίζει η χάνει''.

Η σύγκριση με τους ''πρώην''

Ο… υποτιμημένος κόουτς Λάσο, λοιπόν, έχει ήδη κατακτήσει τέσσερις τίτλους με τη Ρεάλ. Το πρωτάθλημα στην ACB (2012-13), το Copa del Rey (2012) και δύο ισπανικά Super Copa, το 2012 και το 2013. Συγκριτικά με τους προκατόχους του, αξίζει να αναφέρουμε πως από το 2006 και τον Χοάν Πλάθα ως το 2011 και τους Έτορε Μεσίνα, Εμανουέλ Μολίν η Ρεάλ είχε κατακτήσει μόλις δύο τίτλους (πρωτάθλημα και Uleb Cup, το 2007) μέσα σε διάστημα πέντε ετών! Η προσωπική επιβράβευση ήρθε με την ανάδειξή του σε Κόουτς της Σεζόν στην ACB, την περσινή χρονιά.

Ο Λάσο των παρκέ!

Αντίπαλος με τον Ράφα Γιοφρέσα της Μπανταλόνα, τη σεζόν 1986-'87

Ούτε Μάτζικ, ούτε Τζόρνταν. Μόνο Στόκτον!

Στο δίλημμα Μάτζικ Τζόνσον ή Μάικλ Τζόρνταν, ο Πάμπλο Λάσο εξήγησε σε παλαιότερη συνέντευξή του σε ισπανικό περιοδικό πως… προτιμά τον Τζον Στόκτον! Ίσως έτσι εξηγείται ότι το όνομά του φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ (2.896) και τα περισσότερα κλεψίματα (1.219) στην ιστορία της ACB, έπειτα από 19 χρόνια επαγγελματικής καριέρας! Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, ο κορυφαίος εν ενεργεία παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στην ACB είναι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, στη 13η θέση της σχετικής λίστας με 1.343 ασίστ. Όσον αφορά τα κλεψίματα, ο Φελίπε Ρέγες είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία ''κλέφτης'' στην ACB, μόλις στην 27η θέση της σχετικής λίστας με 598 κλεψίματα!

Ο Λάσο των παρκέ!

Ταουγκρές εναντίον Ρεάλ, Πάμπλο Λάσο εναντίον Ντράζεν Πέτροβιτς!

Like father, like son...

Ο γιος του σπουδαίου προπονητή Πέπε Λάσο, Πάμπλο, έμαθε τα βασικά του μπάσκετ σε high-school της Pennsylvania. Ένα γκαρντ που δεν γέμιζε το μάτι, με ύψος 1μ.78 και αρκετά αδύναμο κορμί, ο Λάσο έκανε το ντεμπούτο του στην ACB τη σεζόν 1984-85 με την Σάσκι Μπασκόνια (σ.σ. νυν Λαμποράλ Κούτσα), σε ηλικία 16 ετών!

Ο Λάσο των παρκέ!

Ο Πέπε Λάσο ''κόλλησε'' στον γιο του, Πάμπλο, το ''μικρόβιο'' της προπονητικής

Οι ασίστ και η Εθνική

Ο νυν κόουτς της Ρεάλ αγωνίστηκε στους Βάσκους ως το 1995 κατακτώντας έναν τίτλο, αυτόν του Copa del Rey στην τελευταία του σεζόν με την Σάσκι Μπασκόνια. Μάλιστα αναδείχθηκε MVP εκείνου του τουρνουά! Στο μεσοδιάστημα, απέκτησε την φήμη ενός από τους πιο αλτρουιστές παίκτες στην ACB αφού ήταν πρώτος στις ασίστ για πέντε σεζόν, με αποκορύφωμα την αγωνιστική περίοδο 1993-'94, όταν τελείωσε τη χρονιά με 8.9 ασίστ μ.ό.! Λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τους 9.9 πόντους ανά αγώνα που είχε εκείνη τη σεζόν με το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων. Οι επιδόσεις του με την Σάσκι Μπασκόνια είχαν ως αποτέλεσμα την κλήση του στην Εθνική Ισπανίας, με την οποία είχε 61 συμμετοχές.

Ο Λάσο των παρκέ!

Το Copa del Rey του 1995 ήταν ο μοναδικός τίτλος του με την Σάσκι Μπασκόνια

Χαρούμενος με τον Ομπράντοβιτς!

Το 1995 έγινε για πρώτη φορά μέλος της Ρεάλ όμως το πέρασμά του από τη ''Βασίλισσα'' δεν ήταν τόσο πετυχημένο σε προσωπικό επίπεδο, έστω κι αν στους Μαδριλένους αγωνιζόταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ, ο Τζο Αρλάουκας. Οι δυο τους αγωνίστηκαν στην Τάου την περίοδο 1990-'93 ενώ οι δρόμοι τους έσμιξαν ξανά στη Μαδρίτη. Με τη φανέλα της Ρεάλ ο Λάσο κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του, το Κύπελλο Σαπόρτα της σεζόν 1996-'97 υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! ''Ήρθα στη Μαδρίτη με προπονητή τον Ζέλικο και μπορώ να πω ότι τα πρώτα δύο χρόνια ήμουν πολύ χαρούμενος στη Ρεάλ. Ήμασταν ομάδα με σπουδαίους παίκτες, με καλές και άσχημες στιγμές. Την τρίτη χρονιά ήλθε ένας άλλος προπονητής (σ.σ. Μιχέλ Άνχελ Μαρτίν) που… προσπάθησε όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να διαλύσει την ομάδα!''.

Ο Λάσο των παρκέ!

Ο Πάμπλο Λάσο αγωνίστηκε στη Ρεάλ, 14 χρόνια πριν κάτσει στον πάγκο της ''Βασίλισσας''

Αποσύρθηκε κι έπιασε το πινακάκι

Το 1998 φόρεσε τη φανέλα της Κάσερες για να ακολουθήσουν η ιταλική Τριέστε (1998-99), η Μάλαγα (1999), η Τζιρόνα (1999-02), η Γέιδα και η Βαγιαδολίδ (2002-03). Το καλοκαίρι του 2003 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έπειτα από 623 αγώνες, 17.362 λεπτά, 4.585 πόντους και 2.896 ασίστ. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε αμέσως! Το 2003 ο Πάμπλο Λάσο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καστεγιόν στην LEB-2. Το 2004 έκανε το προπονητικό ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία με τη Βαλένθια, το 2006-'07 έκατσε στον πάγκο της Καντάμπρια (LEB Oro) ενώ το 2007 ήταν κόουτς της Λαγκούν Άρο, την οποία ανέβασε στην ACB. Στο Σαν Σεμπαστιάν έμεινε για τέσσερα χρόνια ώσπου δέχτηκε ξανά την κρούση της Ρεάλ έπειτα από 14 χρόνια, αυτή τη φορά για τη θέση του χεντ-κόουτς. Υπό τις οδηγίες του Λάσο οι Μαδριλένοι κατέκτησαν το Copa del Rey του 2012 για πρώτη φορά μετά από 19 ολόκληρα χρόνια!

''Ποιος Μεσίνα; Ο Λάσο!''

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ κάνει φέτος σπουδαία σεζόν και αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της Euroleague με 11.4 πόντους, 5.4 ασίστ και 1.8 κλεψίματα σε οκτώ συμμετοχές με τη Ρεάλ. Τον Ιανουάριο του 2012 δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι ο προτιμάει τον Πάμπλο Λάσο από τον Έτορε Μεσίνα! ''Νιώθω περισσότερο άνετα με τον Λάσο απ' ότι με τον Μεσίνα, καθώς ταιριάζει περισσότερο στο στυλ μου. Νιώθω πιο άνετα στον τρόπο που παίζω και πλέον διασκεδάζω στα παιχνίδια'' ξεκαθάρισε ο κινητήριος μοχλός των Μαδριλένων.

Ο Λάσο των παρκέ!

Ο Βάσκος τεχνικός έχει ήδη κατακτήσει τέσσερις τίτλους με τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Η πολιτική στο προσκήνιο

Ο Πάμπλο Λάσο γεννήθηκε στην ''καρδιά'' της Χώρας των Βάσκων, τη Βιτόρια, εδώ και δύο χρόνια κοουτσάρει στη Μαδρίτη ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία δεν τον αφήνουν αδιάφορο: ''Αν οι πολιτικοί έλεγαν λιγότερα κι έκαναν περισσότερα, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα για όλους μας. Αν ρίξεις μια ματιά εκεί έξω, θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά... Θα ήθελα να ήξερα αν όλοι αυτοί δουλεύουν για να βελτιώσουν τη ζωή μας ή για να εκλεγούν ξανά! Ξέρω ότι ζω σε μια χώρα με πολλές ταυτότητες. Σκεφτόμαστε διαφορετικά στην Ανδαλουσία, το Μπιλμπάο και τη Βαλένθια. Αν ακολουθούσαμε τα στερεότυπα, οι Καταλανοί, οι Καστιγιάνοι και οι Βάσκοι θα παίζαμε μπουνιές! Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα στη ζωή μας''.

-Για ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ