EUROLEAGUE

Ο Ερτσεγκ (επιτέλους) μεγάλωσε

Ο Ερτσεγκ (επιτέλους) μεγάλωσε

Από τη Ζελέζνικ στον Ολυμπιακό κι απ' το Λιμάνι στο EuroChallenge, τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη, η πορεία του Ζόραν Ερτσεγκ δεν ήταν αυτή που όλοι περίμεναν. Εστω και στα 29 του, ο Σέρβος δείχνει επιτέλους τις δυνατότητές του.

Ηταν Ιούνιος του 2008 (και συγκεκριμένα απόγευμα Παρασκευής 20/6) όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτηση ενός άγνωστου στο ευρύ κοινό παίκτη, του Ζόραν Ερτσεγκ.

Ο 23χρονος τότε φόργουορντ προερχόταν από μια εξωπραγματική σεζόν με την Ζελέζνικ και ο Παναγιώτης Γιαννάκης θεώρησε ότι η προσθήκη του στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ θα κάνει τη διαφορά, έστω κι αν ο Σέρβος δεν είχε αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Τα πράγματα, βέβαια, δεν εξελίχθηκαν όπως περίμεναν στο Λιμάνι και ο 29χρονος πλέον ψηλός βγάζει το ψωμί του στην Τουρκία, έχοντας ''φτιάξει'' καλό όνομα.

Γεννημένος στο Πάκρατς, μια πόλη της Κροατίας, ο Ερτσεγκ έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ με την φανέλα μιας ομάδας που ονομάζεται Πόλετ Κεράμικα Νόβι Μπέτσει. Το καλοκαίρι του 2003 υπέγραψε στην σαφώς πιο γνωστή Ρέφλεξ, όμως επέστρεψε στα παλιά του λημέρια με τη μορφή δανεισμού μέχρι τον Δεκέμβριο, πριν γυρίσει στη νέα του ομάδα και δοθεί εκ νέου δανεικός στην Μπόρατς Τσάτσακ. Ακολούθησαν δυο σεζόν στην Ζελέζνικ, με τη δεύτερη να θεωρείται το "εισιτήριο" για την "καλή" μεταγραφή. Με 20 πόντους ανά παιχνίδι και τρομερά ποσοστά (66% στα δίποντα, 45% στα τρίποντα), ήταν λογικό οι άνθρωποι του Ολυμπιακού να τον ερωτευθούν.

Οταν ο Ερτσεγκ ήρθε στην Ελλάδα, όλοι μιλούσαν για έναν ψηλό με τρομερή έφεση στο μακρινό σουτ. Στο σύγχρονο μπάσκετ, άλλωστε, ο πάουερ φόργουορντ πρέπει να σουτάρει και ο Σέρβος είχε αυτό που χρειαζόταν η νέα του ομάδα. Ξεκίνησε καλά (με 11 πόντους και 4/5 σουτ στο εκτός έδρας ματς με την Αβελίνο), αλλά δεν συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 5 πόντους (66% στα δίποντα, 45.5% στα τρίποντα) και 2.1 ριμπάουντ ανά μόλις 12 λεπτά συμμετοχής και έμαθε το καλοκαίρι του 2009 ότι θα παίξει για ένα χρόνο δανεικός στον Πανιώνιο, ώστε να έχει όσο χρόνο συμμετοχής θέλει και ελευθερία στην επίθεση για να "ψηθεί" πριν επιστρέψει στο Λιμάνι.

Ο Ερτσεγκ (επιτέλους) μεγάλωσε
INTIME SPORTS

Με την φανέλα της ομάδας της Νέας Σμύρνης έκανε σπουδαία σεζόν και μερικά φανταστικά ματς (ένα από αυτά απέναντι στον Ολυμπιακό!) και όλοι πίστεψαν ότι ήταν έτοιμος να κάνει άλλη μια "έκρηξη", αυτή τη φορά στο υψηλότερο επίπεδο. Παρόλα αυτά, ούτε η συνεργασία με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς τον βοήθησε. Κάθε άλλο μάλιστα. Τελείωσε την περίοδο 2010-2011 με 5.9 πόντους (52.6% στα δίποντα, 29.7% στα τρίποντα) και 3.1 ριμπάουντ ανά 18 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος της σεζόν και ενώ είχε άλλα δυο χρόνια συμβόλαιο, αποδεσμεύθηκε και αποχαιρέτησε την Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός τον είχε αγοράσει δίνοντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό στη Ζελέζνικ, του είχε προσφέρει συμβόλαιο διάρκειας πέντε χρόνων, όμως ο Ερτσεγκ δεν προσέφερε σχεδόν τίποτα εκτός από μερικές καλές εμφανίσεις.

Η σεζόν 2011-2012 τον βρήκε στην Τουρκία. Η Μπεσίκτας του έδωσε θέση βασικού και ο Σέρβος την βοήθησε να κατακτήσει το EuroChallenge, έχοντας 25 πόντους με 7/14 σουτ και 15 ριμπάουντ στον τελικό απέναντι στη γαλλική Σαλόν (91-86) των Μάλκολμ Ντιλέινι, Μπλέικ Σίλμπ, Ζοφρί Λοβέρν.

Ο Ερτσεγκ (επιτέλους) μεγάλωσε

Οι Τούρκοι της Γαλατάσαραϊ τον έβαλαν πέρσι στο δυναμικό τους, μετά από μια μέτρια χρονιά στην ΤΣΣΚΑ (6.2 πόντοι, 64% στα δίποντα, 37.5% στα τρίποντα, 92% στις βολές, 2.5 ριμπάουντ ανά 14:25 συμμετοχής σε 15 αγώνες) και ο Ερτσεγκ συνάντησε δυο παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε εξαιρετικά στη Μπεσίκτας. Ο Αρόγιο και ο Μένσα-Μπόνσου ήξεραν καλά το παιχνίδι του, το ίδιο καλά τους γνωρίζει και ο Σέρβος, με αποτέλεσμα η ομάδα να βρίσκει ρυθμό παρά τους πολλούς τραυματισμούς και να κερδίζει σημαντικά ματς.

Οι αριθμοί του τη φετινή σεζόν είναι εντυπωσιακοί. Ο Σέρβος φόργουορντ μετράει 17.2 πόντους με 48.6% στα τρίποντα και 5 ριμπάουντ μ.ό. σε έξι συμμετοχές στην Euroleague, όλες ως βασικός. Είναι, επίσης, ο βασικός λόγος που η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει ρεκόρ 3-3 στον Δ' όμιλο και διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή της στο TOP-16. Χθες (21/11) σκόραρε ένα ''τρελό'' τρίποντο λίγο μπροστά από το κέντρο του γηπέδου κι έστειλε τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα στην πρώτη παράταση. Τελείωσε τον αγώνα κόντρα στους συμπατριώτες του με 32 πόντους (με 14/14 βολές), 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 41 βαθμούς στο ranking, κατακτώντας τον τίτλο του MVP της 6ης αγωνιστικής στην Euroleague.

Ο Ερτσεγκ (επιτέλους) μεγάλωσε

Το γεγονός ότι ο Ντούσαν Ιβκοβιτς τον "έκοβε" συνεχώς από το ρόστερ της εθνικής Σερβίας, παρά το γεγονός ότι το ταλέντο του χωρούσε στα ρόστερ που εκπροσώπησαν τη χώρα στις διεθνείς διοργανώσεις, δεν είναι τυχαίο. Ο Ερτσεγκ δεν βάζει το κορμί του στη φωτιά, δεν παίζει με την ένταση που πρέπει να παίζει ένας ψηλός, μοιάζει με γκαρντ που έχει εγκλωβιστεί σε σώμα πάουερ φόργουορντ, αλλά ακόμη κι έτσι συγκινεί κάθε καλοκαίρι τους προπονητές ανά την Ευρώπη που ψάχνουν κορμιά με καλό περιφερειακό σουτ. Και το σίγουρο είναι ότι με τις φετινές του εμφανίσεις ο Σέρβος εξακολουθεί να ανεβάζει τις ''μετοχές'' του στο ''χρηματιστήριο'' αξιών του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

* Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ