EUROLEAGUE

Ο Ντάριους Άνταμς γουστάρει τα "όχι"

Ο Ντάριους Άνταμς γουστάρει τα "όχι"

Είναι ο τύπος που κάλεσαν οι Βάσκοι, για να καλύψει το κενό του Thomas Heurtel, όταν πέρυσι πούλησαν τον Γάλλο στην Anadolu Efes. Για να επιστρέψει στη Laboral Kutxa και για τη φετινή σεζόν, προφανώς κάτι έκανε καλά ο Darius Adams, MVP της τρίτης αγωνιστικής στη Euroleague!

Η Laboral Kutxa ηγείται της βαθμολογίας, στο Β' όμιλο και επειδή έφυγε από το Limoges με το "διπλό" στην τρίτη αγωνιστική . Κάτι που δύσκολα θα γινόταν, αν δεν ήταν στο ρόστερ ο Darius Adams, ο οποίος έμεινε για 23.01 στο παρκέ και είχε 18π., με 5/8 διπ., 2/4 τριπ. και 2/2 βολές, 1 ριμπ., 9 ασίστ, 3 κλεψίματα και ΜΗΔΕΝ λάθη. Όλα αυτά, έγιναν 29 στον πίνακα αξιολόγησης και του έδωσαν τον τίτλο του MVP.

To Decatur του Illinois είναι η μεγαλύτερη πόλη της Macon County, με πληθυσμό 74.010 κατοίκων. Πρόκειται για βιομηχανική περιοχή, με έντονη αγροτική δραστηριότητα και το μέρος που γεννήθηκε ο Darius Adams (στις 17/4 του 1989). Εκεί μεγάλωσε, ως παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Η μητέρα του, Michelle δούλευε δυο δουλειές για να καλύψει τις ανάγκες, πράγμα που σήμαινε πως δεν ήταν πάντα σπίτι να ελέγχει το γιο της. Μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Αυτό που ήθελε ήταν να παίζει μπάσκετ. " Κανείς δεν με ήξερε, πέραν λίγων ανθρώπων που με παρακολουθούσαν κάθε μέρα στα ανοιχτά γήπεδα της γειτονιάς, να παίζω", θυμάται. Όταν τελείωσε το MacArthur High School.

Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το σχολείο στο οποίο συνελήφθη φέτος ο Ahmed Mohamed, την ημέρα που παρουσίασε στην τάξη του ένα ψηφιακό αυτοσχέδιο ρολόι. Αν θυμάστε, συνελήφθη ως ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια, πριν διαπιστωθεί το... λάθος (το ρατσιστικό) στην εκτίμηση και τον καλέσει ο Barack Obama στον Λευκό Οίκο, για να αποκαταστήσει την τάξη. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Όταν τελείωσε το λύκειο, το 2007 είχε μόλις μια σεζόν εμπειρίας στο οργανωμένο μπάσκετ (τον είχαν "κόψει" από την ομάδα στη rookie χρονιά και στη δεύτερη δεν τρελάθηκαν να του δίνουν ευκαιρίες). Εύλογα, δεν είχε ακριβώς, πάκο προτάσεων από κολέγια. " Αυτό το γεγονός, το χρησιμοποίησα ως κίνητρο" όπως πήγαινε στο Lincoln College, ιδιωτική προπαρασκευαστική σχολή, για θεωρητικές και κλασικές σπουδές, που εδρεύει στο Illinois και έχει διετές πρόγραμμα. Τι παρέχει στην ουσία; Τη δυνατότητα να καλύψεις τις όποιες αδυναμίες (εκπαιδευτικές ή αθλητικές), όπως σε παρατηρούν κολέγια για να καταλήξουν στο αν θα σου δώσουν μια ευκαιρία ή όχι -και την ευκαιρία να πάρεις πτυχίο.

Στη δεύτερη χρονιά του λοιπόν, εκεί (και στην National Junior Collegiate Athletic Association, εν συντομία NJCAA) έδωσε 18.2 πόντους, 5.1 ριμπ. και 4.1 ασίστ και κέρδισε όσες διακρίσεις υπήρχαν (ως μέλος της πρώτης All American ομάδας). Η αλήθεια είναι ότι τράβηξε την προσοχή και προπονητών από την Division I, αλλά ό,τι και αν έκαναν, δεν κατάφεραν καν να συγκριθούν με τον Stan Gouard. Ο κόουτς του Indianapolis, είχε προσληφθεί στους Ulndy τον Απρίλιο του 2008 και είχε αποφασίσει να οικοδομήσει το πρώτο του ρόστερ πάνω στον Adams. Η απόφαση του είχε και ένα ρίσκο -από τη στιγμή που τον ήθελαν και καλύτερα κολέγια-, αλλά είχε αποφασίσει πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσει τη δέσμευση του. Και την πήρε.

Ο Ντάριους Άνταμς γουστάρει τα "όχι"

" Θυμάμαι το πρώτο παιχνίδι του Darius, το πρώτο που πήγα να δω. Είχα καταλάβει ότι έχει έφεση στο σκοράρισμα. Αυτό που δεν ήξερα είναι αν μπορεί να ηγηθεί της ομάδας" θυμάται ο Gouard, " όσο πιο πολύ όμως, τον έβλεπα, τόσα περισσότερα στοιχεία που θα μας ήταν χρήσιμα, εμφάνιζε. Τον περιμέναμε να αποφασίσει, ρίξαμε τα ζάρια με την περίπτωση του, αλλά στο τέλος με εμπιστεύτηκε και ήξερα πως όλα θα πάνε καλά". Και πήγαν. Στην πρώτη του χρονιά στους Greyhounds ήταν πρώτος σκόρερ (19.4π. ανά αγώνα), ενώ έδινε 4.1 ασίστ, έπαιρνε 6 ριμπ. και έκανε 1.9 κλεψίματα. Ήταν ο πρώτος στην ιστορία του κολεγίου, που ηγήθηκε και των τεσσάρων κατηγοριών, την ίδια αγωνιστική περίοδο.

"O κόουτς ήθελε πολλά από εμένα, την δεύτερη χρονιά. Μου είπε πως οφείλω να γίνω ο ηγέτης, εντός και εκτός παρκέ και ότι είτε μου άρεσε, είτε όχι, οι συμπαίκτες μου με είχαν για πρότυπο. Απλά αποδέχθηκα το ρόλο", εξήγησε. Αν δεν ήταν ο Gouard, ο Adams δύσκολα θα κατάφερνε να γίνει το άπαν της ομάδας του. Συν τις γενικότερες εμπειρίες του προπονητή, ο νεαρός είχε αποκτήσει τον τέλειο μέντορα. Για την ακρίβεια, είχε αποκτήσει πατρική φιγούρα.

Πριν το κολέγιο, ο Αμερικανός γκαρντ δεν είχε μπει ποτέ σε αεροπλάνο. Για πρώτη φορά ταξίδεψε στα τέλη του Μάρτη, το 2011, για να παίξει στο All Star Game του NCAA Division II, στο Springfiled της Massachusetts. " Όταν είσαι από το Decatur μπορείς μόνο να ονειρευτείς στιγμές σαν και αυτές που ζω. Νιώθω ευλογημένος για την ευκαιρία". Ήθελε τον προπονητή του, να είναι δίπλα του στην πτήση. Ήταν δίπλα του σε όλα του τα βήματα. Αντί να περνούν ατελείωτες ώρες στα γήπεδα, τα καλοκαίρια, τον ωθούσε στο να αντιληφθεί τη σημασία του να βλέπει τα λάθη του, παρακολουθώντας τα DVD των αγώνων. Όπως περνούσαν οι μήνες, το σύστημα φάνηκε να δουλεύει. " Έγινα μαθητής του παιχνιδιού και αυτό είναι που κάνει τους καλούς παίκτες, εκπληκτικούς".

Στο κολέγιο, είχε ήδη γίνει πατέρας και έπρεπε να ταΐσει την οικογένεια του

Ο Gouard είχε παίξει στη Soutnern Indiana, στα μέσα του '90 (ηγήθηκε του πρώτου της εθνικού τίτλου, το 1995) και μετά διέσχισε τον Ατλαντικό για να κάνει καριέρα στην Ευρώπη. Η αδυναμία του να είναι συνεπής στη δουλειά και στην προσφορά, ήταν ο λόγος που σύντομα αποφάσισε πως το μέλλον του ήταν στην προπονητική. "Θα ήμουν ηλίθιος να πω ότι ένας από τους στόχους μου ήταν να παίξω στο ΝΒΑ" είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στη Herald Review, " αυτή ήταν μια από τις συζητήσεις που είχαμε με τον Darius. Μπορείς να ξοδεύεις το χρόνο σου, προσπαθώντας να τα καταφέρεις μέσω της αναπτυξιακής λίγκας ή μπορείς να πας στην Ευρώπη και να βγάλεις 100.000 δολ. το χρόνο". Ο Adams ήθελε να ζήσει την εμπειρία του ΝΒΑ και σκεφτόταν πως τίποτα δεν θα τον σταματήσει, έως ότου τα καταφέρει. Το αν θα έφτανε εκεί, μέσω της Ευρώπης, ήταν δευτερευούσης σημασίας. Θα έπαιρνε ό,τι ευκαιρία είχε, θα την αντιμετώπιζε ως εμπειρία που μπορούσε να εκμεταλλευτεί, ώστε να μπει στον "άλλον πλανήτη". Την ίδια ώρα, θα είχε τη δυνατότητα να ταΐσει τη μητέρα του και την κόρη του. " Η μητέρα μου δούλευε σκληρά για πάρα πολλά χρόνια. Ειλικρινά σας λέω ότι είχα κουραστεί να τη βλέπω να δουλεύει δυο δουλειές. Θέλω λοιπόν, να είμαι σε θέση να την απαλλάξω από αυτό το βάρος και να έχει τη δυνατότητα να ζήσει κάτι στη ζωή της, κάτι που θέλει να ζήσει".

Πριν φτάσουμε στο πώς έγινε το ταξίδι του Adams στην Ευρώπη, ας μείνουμε για λίγο ακόμα στην Indianapolis, όπου ο γρήγορος γκαρντ έγινε ηγέτης στο σκοράρισμα, σε όλη την περιφέρεια (ο πρώτος του πανεπιστημίου του, από το 2005), στη δεύτερη χρονιά του, όταν οι Ulndy προκρίθηκαν για πρώτη φορά σε πέντε σεζόν, στο GLV Tournament. Μετά, έκαναν τις νίκες τους από 12 σε 19 (τη σεζόν 2010-11), με τον Adams να μετρά 23.2 π. ανά αγώνα και να κερδίζει τον τίτλο του "Most Outstanding" παίκτη, όπως η ομάδα του έφτασε στην τρίτη θέση του NJCAA Tournament. Στη λίστα με τις επιτυχίες, ήταν και μια επί του Northern Kentucky, Νο21 στην εθνική λίστα και μάλιστα με ανατροπή από το -10 στα τελευταία 8.31''. Σε αυτό το ματς, ο Adams είχε 36π., 6 ασίστ και 4 ριμπ. Τους 24π. τους σκόραρε στο δεύτερο ημίχρονο. Έκαναν και άλλες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, στο 69-65 επί του Springfield, είχε 41π. σε 37', με 12/23 σουτ και 8 ριμπ. Το θέμα ήταν ότι την ώρα της κρίσης, "έτρεξε" μόνος του ένα 12-0.

" Το όνειρο κάθε παιδιού είναι να γίνει επαγγελματίας. Και το να προέρχεσαι από το Decatur δεν διευκολύνει τα πράγματα. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που τα έχουν καταφέρει. Εγώ βρήκα μια ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτώ" ειδοποίησε το καλοκαίρι του 2011, αφού προηγουμένως χρειάστηκε δυο χρόνια για να γίνει ο έβδομος καλύτερος σκόρερ στην Division II, από... παγκίτης στους Generals. " Υπάρχουν πολλοί που ξεκινούν από το μηδέν και σιγά σιγά ανεβαίνουν. Το σημαντικό είναι να μπορείς να αποδεικνύεις ποιος είσαι και τι αξίζεις. Ξέρω πως αν συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, θα φτάσω εκεί που θέλω". Όταν ωστόσο αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας, στο ΝΒΑ είχε λουκέτο και αυτό ήταν πρόβλημα. Ο τότε εκπρόσωπος του, Eric Fleisher είχε χαρακτηρίσει "τραγικό" το timing, πριν διαβεβαιώσει ότι ο πελάτης του μπορεί να βρει δουλειά στην Ευρώπη " μολονότι υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός".

Ο πτυχιούχος στο Sports Management είχε ήδη προσκληθεί σε προπονήσεις ομάδων του ΝΒΑ, αλλά η ρευστότητα της κατάστασης -λόγω lock out- δεν επέτρεπε τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν επελέγη στο ΝΒΑ draft και τον Φεβρουάριο του 2012 έκανε την πρώτη έξοδο: για τη Βενεζουέλα, όπου έπαιξε στους Guaiqueríes de Margarita (18.9π., 3.4 ασίστ σε 31 ματς). Ακολούθησαν οι Los Prados στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου στις 9/6 του 2012 έδωσε 19π., 11 ριμπ. και 10 ασίστ. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στους Reales de La Vega, στους οποίους έδωσε κατά μ.ο. σε οκτώ ματς 18.4π., 3.3 ριμπ. και 2.8 ασίστ.

Τον Ιανουάριο του 2013 επέλεξε μια ευρωπαϊκή ομάδα, την SC Kryvbas στην Ουκρανία, απ' όπου έφυγε τρεις μήνες αργότερα (είχε ως μ.ο. 19.3 π., 3.7 ριμπ., 5.1 ασίστ και 1.9 κλεψ.) για τη Γαλλία και την Entente Orléanaise. Την ημέρα που εμφανίστηκε εκεί, ενημέρωσε ότι " θα δώσω την ενέργεια που έχω για να φτάσει η ομάδα στα Playoffs. Προέρχομαι από πανεπιστήμιο της δεύτερης κατηγορίας και για αυτό δεν ήταν πολλοί εκείνοι που με πρόσεξαν. Όλη μου τη ζωή, αποδεικνύω στον κόσμο πως έχει άδικο. Δεν παραιτούμαι ποτέ, έχω μεγάλη καρδιά, μπορώ να σκοράρω, να παίξω άμυνα, να πασάρω. Μπορώ να κάνω πολλά". Τελικά, δεν κατάφερε να βάλει την ομάδα του στην postseason. Πρόλαβε να παίξει 4 ματς και να δώσει 6.5π. και 2.3 ασίστ, ανά αγώνα, πριν η Orléanaise αποκλειστεί από τη Nanterre.

Παρ' όλα αυτά, άνεργος δεν έμεινε. Του έκανε πρόταση η Bremerhaven, εκείνος την αποδέχτηκε και σε 34 παιχνίδια στην Bundesliga μέτρησε κατά μ.ο. 18π. και 4 ασίστ. Ήταν ο λόγος που η ομάδα του, μολονότι είχε φτάσει στην ουρά της βαθμολογίας λόγω της κακής εκκίνησης που είχε κάνει τη σεζόν 2013-14, κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Πήρε και τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού, της αγωνιστικής περιόδου.

Ο Ντάριους Άνταμς γουστάρει τα "όχι"

Στα 25 του, δέχθηκε μια πολύ καλή πρόταση από τη Γαλλία -από οικονομικής απόψεως. Τόσο καλή που εκπρόσωπος της Bremerhaven είχε πει ότι "θέλαμε να τον κρατήσουμε πάρα πολύ, αλλά η προσφορά που δέχθηκε από τη Γαλλία ήταν πολύ μεγαλύτερη. Τόσο που δεν είχαμε την παραμικρή πιθανότητα να τον δούμε και πάλι κοντά μας". Με τη γαλλική ομάδα, που τον παρουσίασε ως " playmaker, ο οποίος έχει αναδειχθεί κορυφαίος σκόρερ, όπου και αν έχει αγωνιστεί. Είναι ολοκληρωμένος "άσος", που πασάρει, που παίζει άμυνα, που βάζει πόντους και κλέβει", με τον κόουτς Alan Weisz να προσθέτει "είναι ο πόιντ γκαρντ που θα μας επιτρέψει να παίξουμε υπό ίσους όρους, με τους ανταγωνιστές μας" εμφανίστηκε στο Eurocup, όπου πήρε και τιμές πολυτιμότερου παίκτη, αλλά και πρώτου σκόρερ αγωνιστικών... έως τον Δεκέμβριο. Ήταν τότε που η Laboral Kutxa προσέγγισε τη γαλλική ομάδα για να δει τι θέλει, ώστε να της παραχωρήσει τον Adams. Η ανάγκη των Βάσκων ήταν μεγάλη, δεδομένου ότι μόλις είχαν πουλήσει τον Thomas Heurtel στην Anadolu Efes -με το αζημίωτο μεν, αλλά είχαν αποκτήσει μια πολύ μεγάλη τρύπα στο ρόστερ και το παιχνίδι τους. Σε 14 ματς, έπαιξε για 26' κατά μ.ο. και έδωσε 12.2π., 2.4 ριμπ., 2.8 ασίστ, 1.1 κλεψ., ενώ σε ό,τι αφορά τα ποσοστά είχε 41.7% στα τρίποντα, 44.5% στα εντός παιδιάς και 86.4% στις βολές. Πώς λοιπόν, να μην τον κρατήσουν οι Βάσκοι;

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ