EUROLEAGUE

Ο άγνωστος Ναβάρο!

Ο άγνωστος Ναβάρο!

Ποιος ανακάλυψε τον ρέκορντμαν συμμετοχών στη Euroleague, ποιος είναι ο... νονός του "La Bomba", πότε καθιερώθηκε η "μπομπίτα" και εν πάση περιπτώσει ποιος είναι πραγματικά ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο;

Στο ''Reservoir Dogs'' ο Κουέντιν Ταραντίνο σκοτώνει όλους τους ήρωες της ταινίας. Όλους τους ψηλούς, σίγουρους, γεμάτους αυτοπεποίθηση ήρωές του, τον μυστικό μπάτσο. Όλους εκτός από έναν.

Στο τέλος ο Στιβ Μπουσέμι, ένας σχεδόν καχεκτικός τύπος που δεν γεμίζει το μάτι, ένας τύπος που τρέχει σαν τρελός στον δρόμο κατά τη διάρκεια της ληστείας, είναι εκείνος που πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και βγήκε ζωντανός από το μακελειό. Εκείνος που δεν πίστευες ότι θα το καταφέρει.

Τα τελευταία χρόνια πέρασαν από το Palau Blaugrana αθλητές-θηρία, παίκτες που μπορούσαν να πασάρουν χωρίς να κοιτάνε και να καρφώνουν στα μούτρα των ψηλών, πέρασαν παίκτες που τα προσόντα τους μνημονεύονται ακόμα. Δεν πέρασε, όμως, κάποιος που να μοιάζει στον Ναβάρο. Ο οποίος είναι πιο ανθεκτικός στις κακουχίες, πιο σκληρός, πιο δυνατός πνευματικά, επειδή χρειάστηκε να τα εξασκήσει όλα αυτά για να κάνει καριέρα.

Το ήξερε από την αρχή, το έκανε από την αρχή, και αύριο καταφέρνει να ''σφραγίσει'' την παρουσία του ως... Στιβ Μπουσέμι της Euroleague. Ξεπερνώντας τον Θοδωρή Παπαλουκά στις συμμετοχές και όντας (όποιος θυμάται την αναμέτρηση του ΣΕΦ τότε έχει διαφωτιστεί πλήρως) ακόμα κομβικός για την ομάδα του και όχι ένας βετεράνος που ζει με τα κατορθώματα του παρελθόντος. Ο κάπτεν της Μπαρτσελόνα συμπληρώνει 253 συμμετοχές στη διοργάνωση και το Euroleague Greece γράφει άγνωστες ιστορίες από την καριέρα του ''La Bomba''.

Ποιος τον ανακάλυψε

Ο πρώην τζένεραλ μάνατζερ της Μπαρτσελόνα (1996-'04), της Τζιρόνα (2006-'08), της Ρεάλ (2009-'10) και νυν διεθνής σκάουτερ των Λέικερς, Αντόνιο Μασέιρας, ήταν αυτός που σύστησε τον ''La Bomba'' στο μπασκετικό κοινό της Ισπανίας. ''Εκείνη την περίοδο ήμουν υπεύθυνος στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα κι έκανα το καθιερωμένο μου, σαββατιάτικο scouting trip. Ο Ναβάρο έδινε επίσημο παιχνίδι με την U-14 της Santfeliuenc. Ομολογώ πως ήμουν πολύ τυχερός αφού ο πατέρας του ήταν στο γήπεδο και παρακολουθήσαμε μαζί το παιχνίδι'' ανέφερε χαρακτηριστικά o Μασέιρας για το σκάουτινγκ που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία των Καταλανών και πρόσθεσε: ''Μου εξήγησαν ότι ο Χουάν Κάρλος ήταν δυο χρόνια πιο μικρός από τα υπόλοιπα παιδιά. Εκεί ακριβώς κατάλαβα ότι έχω να κάνω με μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση!''.

Extra: ''Το είδωλό μου ήταν πάντα ο Μάικλ Τζόρνταν! Έβλεπα πολλά παιχνίδια των Σικάγο Μπουλς ως το πρωί''.

Ο άγνωστος Ναβάρο!

Ο Αντόνιο Μασέιρας ''ανακάλυψε'' τυχαία τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Ποιον τον βάφτισε "La Bomba"

Ο Χουάν Μόντες, προπονητής στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, ήταν αυτός που έδωσε στον Ναβάρο ένα από τα πιο γνωστά παρατσούκλια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. '' Τον γνώρισα για πρώτη φορά σε ηλικία οκτώ ή εννιά ετών. Ήταν 8:15 το πρωί, κρατούσε μια μπάλα στα χέρια και περίμενε τον αδελφό του, τον Ρικάρντο, ο οποίος αγωνιζόταν ήδη στα μικρά τμήματα της Μπαρτσελόνα. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, τον είδα ξανά στο γήπεδο με τη φανέλα της ομάδας! Έχω απίστευτες αναμνήσεις από τον Χουάν Κάρλος.

Θυμάμαι έναν αγώνα της ομάδας τζούνιορ κόντρα στην Ανδόρα, όπου πέτυχε 7 συνεχόμενα τρίποντα! Κάθε ένα και πιο μακριά! Έβαζε απίθανα καλάθια στις προπονήσεις. Έκανε το ντεμπούτο του στην ACB στις 23 Νοεμβρίου 1997. Του κόλλησα το Bomba Navarro. Το Bomba δεν προέρχεται από το κλασικό σουτ του Χουάν Κάρλος αλλά από τη νοοτροπία και την εκρηκτική εικόνα του στο γήπεδο''.

Extra: ''Η αλήθεια είναι ότι δεν θα υπέγραφα ποτέ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μου''.

Ο άγνωστος Ναβάρο!

Στο ντεμπούτο του στην ACB κόντρα στη Γρανάδα, 23 Νοεμβρίου 1997

''Ναβάρο, πήγαινε στο θέατρο''!

Για πολλούς, ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα είναι ο τελευταίος των βιρτουόζων . Για τον Σέρτζιο Σκαριόλο, ήταν ο μοναδικός παίκτης στην Εθνική Ισπανίας που τον άφηνε να παίζει εκτός συστήματος. Για τους εχθρούς του, είναι θεατρίνος! Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ο Νικολά Μπατούμ χτύπησε πολύ δυνατά τον Ναβάρο λίγο πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία. Ο λόγος; '' Ήθελα να δώσω στον Ναβάρο έναν καλό λόγο να κάνει θέατρο!''. Τα τελευταία χρόνια, οι αντίπαλοι της Μπαρτσελόνα στην ACB δεν χάνουν την ευκαιρία να πικάρουν τον ''La Bomba''. Ειδικά οι οπαδοί της Ρεάλ τιμούν σε κάθε ευκαιρία τον Ναβάρο, φωνάζοντας ρυθμικά: ''Vete al teatro, Navarro, vete al teatro!''. Σε απλά ελληνικά: '' Ναβάρο, πήγαινε στο θέατρο!''. Κακίες...

Extra: ''Το τένις μου αρέσει περισσότερο από το ποδόσφαιρο. Αν όμως η Μπαρτσελόνα παίζει κάποιο σημαντικό παιχνίδι, θα πάω στο Camp Nou''.

Ο άγνωστος Ναβάρο!

Οι αντίπαλοι της Μπαρτσελόνα προτρέπουν τον Ναβάρο να πάει στο θέατρο

Πώς καθιερώθηκε η περίφημη ''μπομπίτα'';

Στις 17/03/2013, η Μπάρτσα υποδέχτηκε τη Σαραγόσα. Το χρονόμετρο έδειχνε 3'26'' για τη λήξη, ο Ναβάρο δέχτηκε το σκριν, πήρε τον δεξιό διάδρομο προς το καλάθι της CAI και πέτυχε ακόμα δύο πόντους με την κλασική του κίνηση, την ''μπομπίτα''. Ακριβώς όσους χρειαζόταν ώστε να ξεπεράσει τον τεράστιο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο (7.129) στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Μπαρτσελόνα! Αυτό το... κάτι σαν μικρό μπάσιμο, λοιπόν, είναι η κίνηση που έχει πατεντάρει ο σούπερ σταρ των ''μπλαουγκράνα''. '' Προς το παρόν, λειτουργεί καλά! Ξεκίνησα να το κάνω για να αποφύγω τις τάπες. Σουτάρω πριν πλησιάσω στη ρακέτα, όπου είναι μαζεμένοι όλοι οι ψηλοί παίκτες. Δεν έχει σημασία η απόσταση. Εξαρτάται από την αυτοπεποίθηση που έχεις κάθε μέρα, σε κάθε αγώνα. Αν, πάντως, έχεις δοκιμάσει μια μπομπίτα από κοντά, μάλλον θα τολμήσεις και από μακριά''.

Extra: ''Δεν έχω Facebook, ούτε Twitter!''

Ο άγνωστος Ναβάρο!

Κίνηση... made by Ναβάρο

''Μπαμπά, μην με διορθώνεις!''

Ως το μεσημέρι της Κυριακής 01/12/2013, ο Αλμπέρτο Ερέρος ήταν ο μόνος που είχε σκοράρει 1.000 τρίποντα στην ιστορία της ACB. Για την ακρίβεια, είχε φτάσει τα 1.233. Κατά τη διάρκεια του 73-50 της Μπαρτσελόνα επί της Σαραγόσα, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο βρέθηκε να του κάνει παρέα. Ο ''La Bomba'' ξεπέρασε τα 1.000 εύστοχα τρίποντα στην ισπανική λίγκα, το ματς διεκόπη και μπήκαν στο παρκέ οι κορούλες του, για να μοιραστούν τη χαρά του πατέρα τους! ''Χρωστάω πολλά στη γυναίκα μου. Εξαιτίας των ταξιδιών και της πίεσης, δεν μπορώ να είμαι συνέχεια στο σπίτι όμως με καταλαβαίνει και με στηρίζει. Μου έχει δώσει δύο παιδιά και αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα στη ζωή μου. Οι κόρες μου έχουν ξεκινήσει ήδη να παίζουν μπάσκετ. Με βλέπουν και μου κάνουν παρατηρήσεις! Μάλιστα η μεγάλη πολλές φορές σταματάει το παιχνίδι και μου λέει: Μπαμπά, το κάνεις κι εσύ αυτό! Οπότε μην με διορθώνεις και με ρωτάς γιατί κάνω κι εγώ το ίδιο!''.

Extra: ''Δεν είχα ποτέ προβλήματα με τον Τύπο. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μου συμπεριφέρονται καλά''.

Ο άγνωστος Ναβάρο!

Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του Καταλανού γκαρντ

Οι προτάσεις που δεν άκουσε

Με εξαίρεση τη σεζόν 2007-'08 που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ , η Μπαρτσελόνα είναι η μοναδική ομάδα που ο Ναβάρο έχει φορέσει τη φανέλα της. Αγωνίζεται στην Μπάρτσα από τότε που ήταν 12 χρονών μέχρι σήμερα. Μιλάμε, δηλαδή, για 20 χρόνια. '' Δεν μετανιώνω που πήγα στο ΝΒΑ. Ίσα-ίσα, μπορεί να μετάνιωνα αν δεν είχα πάει. Το μεγάλο πρόβλημα εκεί ήταν ότι έχασα περισσότερους αγώνες από όσους είχα χάσει εδώ όλα τα προηγούμενα χρόνια! Δεν ήμουν συνηθισμένος σε αυτή την κατάσταση. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν έμενα με τον Πάου ως το τέλος. Το απόλαυσα και είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στη Βαρκελώνη. Εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ είναι όλη μου η ζωή. Μου πρόσφεραν κι άλλες προτάσεις για να γυρίσω στην Ευρώπη αλλά δεν έκατσα να τις ακούσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν τις έμαθα ποτέ''.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ