EUROLEAGUE

Νάντο Ντε Κολό, το γαλλικό "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ

Νάντο Ντε Κολό, το γαλλικό "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ

H γκάφα με την εθνική Γαλλίας, το παράδειγμα του Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, το παράπονο για τους Spurs και η ευκαιρία της ΤΣΣΚΑ. Ο Νάντο Nτε Κολό (MVP Φεβρουαρίου στην Euroleague) έχει εξελιχθεί στον x-factor της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη (PHOTOS, VIDEOS).

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας φιγουράρει στην κορυφή του ΣΤ' ομίλου, έχει ρεκόρ 6-2 και το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Νάντο Ντε Κολό. Ο Γάλλος γκαρντ μέτρησε 19 πόντους, 5 ασίστ, 2.6 ριμπάουντ και 25 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ranking τον Φεβρουάριο, κατακτώντας τον τίτλο του MVP του μήνα στη διοργάνωση.

Η απόδοσή του Γάλλου γκαρντ αποτελεί βαρόμετρο για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη και το Euroleague Greece παρουσιάζει τις σημαντικότερες πτυχές της καριέρας του Νάντο ντε Κολό.

Η εθνική Γαλλίας και η γκάφα

Ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Γαλλίας τον Ιούλιο του 2008, κόντρα στο Ισραήλ. "Νομίζω ότι η εθνική ομάδα ήταν η λογική εξέλιξη στην καριέρα μου, έπειτα από όσα προηγήθηκαν με τη Σολέ. Αντιμετώπισα το πρώτο μου παιχνίδι όπως όλα τα άλλα! Παίζω για την πατρίδα μου κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλές συμμετοχές και είμαι χαρούμενος γι' αυτό". Τι ακολούθησε; Χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket της Σλοβενίας (2013), ασημένιο στη διοργάνωση της Λιθουανίας (2011), συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας αλλά και η γκάφα στο EuroBasket της Πολωνίας! Ο Ντε Κολό ευστόχησε στο τελευταίο σουτ κόντρα στην Ελλάδα κι έδωσε τη νίκη στους Γάλλους που έστειλε τους "τρικολόρ" πάνω στην Ισπανία, στα προημιτελικά! Ακολούθησαν στιγμές αμηχανίας κατά τη διάρκεια των... πανηγυρισμών ενώ ο Τόνι Πάρκερ φόρεσε σκασμένος το φούτερ του και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις!

Η καλύτερη στιγμή στην καριέρα του

Ο ίδιος εξηγεί πως η καλύτερη στιγμή της επαγγελματικής του καριέρας ήταν ίσως "ο πρώτος τίτλος με τη Σολέ. Ήταν το κύπελλο Γαλλίας, στη διοργάνωση της Τουλόν (σ.σ. Semaine des As, 2008). Το απόλαυσα πραγματικά!". Για την ιστορία, ο Ντε Κολό συνδύασε εκείνον τον τίτλο με την ανάδειξή του σε MVP.

Νάντο Ντε Κολό, το γαλλικό "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ


Με τη φανέλα της Σολέ, κόντρα στην ΑΕΚ

Ο δεύτερος, μετά τον Ομπέρτο

Ο Γάλλος γκαρντ έγινε ο δεύτερος παίκτης της Βαλένθια που άφησε τους Ίβηρες για τους San Antonio Spurs, μετά τον Φαμπρίτσιο Ομπέρτο. Ο Αργεντινός βετεράνος σέντερ αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην Παμέσα (2002-'05) κι εν συνεχεία έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό των Τεξανών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο San Antonio, ο Ομπέρτο κατέκτησε το δαχτυλίδι, το 2007. "Η συμφωνία με τους Spurs είναι τεράστια τιμή όμως δεν πρόκειται να ξεχάσω τα τρία χρόνια που πέρασα στη Βαλένθια. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία στην καριέρα μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της ομάδας κι ελπίζω να τα πούμε ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον" εξήγησε ο Ντε Κολό, ο οποίος έγινε πικ από τους Τεξανούς στο Νο53 του Draft, το 2009. "Έγινα πικ στον β' γύρο κι αυτός είναι ο λόγος που πήρα μεταγραφή στη Βαλένθια, με δεδομένο ότι δεν είχα εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Συμφώνησα με την Παμέσα ώστε να αποκτήσω εμπειρία σε μια από τις καλύτερες λίγκες στον κόσμο, την ισπανική ACB. Δεν σκέφτομαι πολύ το ΝΒΑ. Θα το κάνω όταν έλθει η ώρα".

Νάντο Ντε Κολό, το γαλλικό "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ


Με τη Βαλένθια κατέκτησε το EuroCup, πριν φορέσει τη φανέλα των Spurs

Τα παράπονα και η ανταλλαγή

Τον Ιούλιο του 2012, ο Ντε Κολό ενημέρωσε πως δεν θα υπογράψει νέο συμβόλαιο με τη Βαλένθια προκειμένου να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Εν συνεχεία υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους San Antonio Spurs. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ίσως θα περίμενε ο Γάλλος, ο οποίος έκανε παράπονα για τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του στην post season. Για την ακρίβεια, ο Ντε Κολό είχε 72 συμμετοχές στη regular season, όμως ο χρόνος του περιοριζόταν σταδιακά. Από τους 16 αγώνες τον Δεκέμβριο, έπεσε στις 9 τον Απρίλιο και μόλις 3 στα playoffs.

"Δεν μου είναι καθόλου εύκολο. Πριν από τα playoffs έπαιζα 10-15 λεπτά πίσω από τον Πάρκερ. Μετά βρήκα τον εαυτό μου περισσότερο στον πάγκο και λιγότερο στο παρκέ! Έπαιξα στον πρώτο γύρο κόντρα στους Lakers, συνήθως όμως στα τελευταία λεπτά όταν το παιχνίδι είχε ήδη κριθεί. Ετοιμαζόμουν όλη τη χρονιά για να είμαι έτοιμος στα playoffs και τελικά, δεν παίζω καθόλου!" εξήγησε στην "La Voix Du Nord". Τον Φεβρουάριο του 2014 έγινε ανταλλαγή στους Raptors, αντί του Austin Daye έχοντας 21 συμμετοχές, όλες ως αναπληρωματικός.

Νάντο Ντε Κολό, το γαλλικό "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ


Ο Ντε Κολό είχε παράπονα για τον χρόνο συμμετοχής του στους Spurs

Όλα είναι ζήτημα ευκαιριών

Το καλοκαίρι του 2014 ο Ντε Κολό υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ αντί 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ολοκληρώνοντας έτσι τη διετή θητεία του στο ΝΒΑ με τους Spurs και τους Raptors (2012-'14). Προσωρινά τουλάχιστον, αφού όπως εξήγησε ο Γάλλος γκαρντ της ''ομάδας του στρατού'' στο basketballinsiders.com, στόχος του είναι να αγωνιστεί ξανά στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο. Προς το παρόν, πάντως, σκέφτεται το πώς θα κερδίζει με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Νάντο Ντε Κολό, το γαλλικό "κλειδί" της ΤΣΣΚΑ


Tο καλοκαίρι του 2014 έγινε ο πρώτος Γάλλος στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

''Ήθελα να παραμείνω στους Toronto Raptors. Δεν ήταν εύκολο για μένα να αφήσω το ΝΒΑ όμως δεν πήρα αρκετές ευκαιρίες κι ένιωθα πως έχανα τον ρυθμό μου. Έπρεπε να επιστρέψω στην Ευρώπη! Πλέον κατανοώ τον τρόπο που δουλεύει το ΝΒΑ. Όλα είναι ζήτημα ευκαιριών! Μολονότι ήταν μια δύσκολη εμπειρία για μένα, νομίζω πως δεν έχω τελειώσει με το ΝΒΑ. Θέλω να επιστρέψω! Αυτή τη στιγμή είμαι συγκεντρωμένος στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το μόνο που θέλω είναι να κερδίζω με την ομάδα μου. Νομίζω πως η απόφασή μου να έλθω στη Μόσχα ήταν το καλύτερο για την καριέρα μου''.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ