EUROLEAGUE

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Η προϋπηρεσία σε Εθνική ομάδα μπορεί να απογειώσει την καριέρα ενός προπονητή και το Euroleague Greece βρήκε τους τεχνικούς του ΤΟΡ 16 που έχουν εκπροσωπήσει κάποια χώρα και πόσα μετάλλια μετρούν

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Σάσα Τζόρτζεβιτς κι ο ομόλογος του στον Ερυθρό Αστέρα, Ντέγιαν Ράντονιτς; Αμφότεροι είδαν τις προπονητικές τους μετοχές να εκτοξεύονται καθοδηγώντας μία Εθνική ομάδα (Σερβία και Μαυροβούνιο αντίστοιχα). Με αφορμή την κόντρα τους που είναι προ των πυλών το Euroleague Greece αναζήτησε ανάμεσα στις 16 ομάδες του ΤΟΡ 16 τους προπονητές που έχουν στο βιογραφικό τους κάποια συνεργασία με Εθνική ομάδα.

Ανεξάρτητα από ηλικιακό επίπεδο ή από πόστο (είτε head coach είτε συνεργάτης) οι 7 από τους 16 προπονητές του ΤΟΡ 16 έχουν υπάρξει κάποια στιγμή της ζωής τους σε πάγκο αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Μάλιστα αν αθροίσετε τα μετάλλια που έχουν κατακτήσει οι τεχνικοί που καθοδηγούν τις 16 ομάδες της Euroleague θα δείτε ότι φτάνουν τα 18. Πρώτος σε κατακτήσεις με 7 μετάλλια είναι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ενώ τον ακολουθεί με 5 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στην τρίτη θέση, ο Ρίμας Κουρτινάιτις μετρά 2 μετάλλια!

Όσον αφορά τους 9 τεχνικούς του ΤΟΡ 16 που δεν έχουν πάρει ακόμα το "βάφτισμα του πυρός" σε κάποια Εθνική αυτοί είναι οι Πάμπλο Λάσο, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Χουάν Πλάθα, Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Οκτάι Μαχμούτι, Βέλικο Μρσιτς, Δημήτρης Ιτούδης, Τσάβι Πασκουάλ και Γιώργος Μπαρτζώκας.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα των προπονητών με τις εμπειρίες που κουβαλάνε σε επίπεδο εθνικών ομάδων:

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ (Εφές Αναντολού)

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Η πρώτη επαφή του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε επίπεδο εθνικών ομάδων έρχεται το 1986 όταν και αναλαμβάνει βοηθός του Κρέζιμιρ Τσόσιτς στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας, ενώ το 1988 προάγεται σε head coach. Στα ηνία των "πλάβι" έμεινε μέχρι το 1996. Έπειτα από απουσία 12 χρόνων ο Ίβκοβιτς επιστρέφει στις εθνικές ομάδες αναλαμβάνοντας τη Εθνική Σερβίας μέχρι το 2010.

Συνολικά στην καριέρα του έχει κατακτήσει 2 ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες (1988 ως συνεργάτης του Τσόσιτς, 1996 είχε συμβουλευτικό ρόλο στον πρώην συνεργάτη του, φίλο και μαθητή, Ζέλικο Ομπράντοβιτς), 1 χρυσό μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ (1990), 3 χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (1989, 1991, 1995) κι 1 ασημένιο στην ίδια διοργάνωση (2009).

ΝΤΕΓΙΑΝ ΡΑΝΤΟΝΙΤΣ (Ερυθρός Αστέρας)

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Αν και νέος ηλικιακά ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει ήδη προλάβει να αναρριχηθεί σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο κόουτς του Ερυθρού Αστέρα ανέλαβε το 2006 την ομάδα U20 του Μαυροβουνίου στην οποία βρισκόταν μέχρι το 2008, ενώ το 2007 καθοδήγησε και την ομάδα των U18. Η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του ήρθε το 2011 όταν και ηγήθηκε της αντρικής ομάδας του Μαυροβουνίου στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Μάλιστα σε εκείνη τη διοργάνωση είχε αντιμετωπίσει και την Ελλάδα γνωρίζοντας την ήττα με 71-55.

ΑΛΕΚΣΑΝΤΑΡ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ (Παναθηναϊκός)

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Ως παίκτης δεν χρειάστηκε ποτέ ιδιαίτερες συστάσεις ως προπονητής, όμως, έδειξε την αξία του οδηγώντας την Εθνική Σερβίας. Το 2013 η Ομοσπονδία της Σερβίας επέλεξε να εμπιστευτεί τις τύχες της αντρικής ομάδας στα χέρια ενός "θρύλου" κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τζόρτζεβιτς. Τον Νοέμβριο του 2013 παίρνει το χρίσμα και το καλοκαίρι του 2014 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας έπειτα από μία ξέφρενη πορεία κάνει την έκπληξη φέρνοντας τη Σερβία στη δεύτερη θέση του κόσμου χάνοντας στον τελικό από τις ΗΠΑ (129-92). Στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ η ομάδα του κατάφερε να προκριθεί από έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο κι έφτασε μέχρι τον μικρό τελικό χάνοντας Λιθουανία (ημιτελικό) και Γαλλία (μικρό τελικό).

ΡΙΜΑΣ ΚΟΥΡΤΙΝΑΙΤΙΣ (Χίμκι)

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Αν και λίγοι γνωρίζουν ότι έχει δουλέψει σε επίπεδο εθνικών ομάδων, εντούτοις το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο. Από το 2002 όταν και αποφάσισε να αφήσει τα παρκέ και να περάσει στην άκρη των πάγκων βρέθηκε στην Εθνική ομάδα του Αζερμπαϊτζάν της οποία ηγήθηκε για 4 σεζόν (2006). Η ενασχόληση του με την ομάδα των Αζέρων δεν τον απέτρεψε να βρεθεί παράλληλα και στην Εθνική Λιθουανίας U20. Το 2004 μπήκε ως βοηθός, όμως το 2005 ανέλαβε τα ηνία και οδήγησε τη "Λιέτουβα" στο ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U20 χάνοντας στον μεγάλο τελικό από τη διοργανώτρια, Ρωσία. Αυτό ήταν αρκετό για να τον φέρει την επόμενη σεζόν στο προπονητικό σταφ της αντρικής ομάδας. Αν και είχε συμβόλαιο με την Εθνική Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να το αφήσει και να ακολουθήσει τον Ραμούνας Μπουτάουτας στην Εθνική Λιθουανίας. Στα 3 χρόνια που έμεινε εκεί πανηγύρισε ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας το 2007, ενώ το 2008 έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς στους Ολυμπιακούς αγώνες της Κίνας.

ΑΝΤΡΕΑ ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ (Μπάμπεργκ)

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Ο Αντρέα Τρινκιέρι είναι πολύ γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν προπονητής της "επίσημης αγαπημένης". Οι εξαιρετική εικόνα που παρουσίασε η Καντού φτάνοντας μέχρι το ΤΟΡ 16 της Euroleague τράβηξε τα βλέμματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας που εκείνη την περίοδο ήταν σε αναζήτηση προπονητή για την Εθνική Ελλάδος. Στις 2 Ιανουαρίου του 2013 ο Ιταλός γίνεται κι επίσημα ο δεύτερος μη Έλληνας προπονητής μετά το 1979 (τότε ήταν ο Ρίτσαρντ Ντούκσαϊρ, για να ακολουθήσει ο Γιόνας Καζλάουσκας) που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αν και το συμβόλαιο του ήταν για δύο χρόνια, εντούτοις οδήγησε την Εθνική Ελλάδος μόνο στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας τερματίζοντας στην 11η θέση.

ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ (Φενέρμπαχτσε)

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί η Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Ο πολυνίκης τεχνικός ξεκίνησε αρχικά ως βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς το 1995, ενώ από το 1996 και μέχρι το 2000 βρισκόταν στην άκρη του πάγκου ως πρώτος. Το 2004 επανήλθε για να ηγηθεί της Εθνικής Σερβίας, όμως έπειτα από ένα χρόνο αποχώρησε οριστικά.

Συνολικά στο παλμαρέ του έχει 1 ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1996), 1 χρυσό σε Μουντομπάσκετ (1998), 2 χρυσά σε Ευρωμπάσκετ (1995 ως βοηθός του Ίβκοβιτς, 1997) κι 1 χάλκινο στην ίδια διοργάνωση (1999).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ολυμπιακός)

Κόντρες σε... εθνικό φόντο

Όντας πάντα στην Εθνική Ελλάδος αντρών ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρέθηκε στο τεχνικό σταφ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από το 2001 μέχρι το 2004 και τη σεζόν 2009-2010. Διατέλεσε συνεργάτης σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως είναι οι Γιάννης Ιωαννίδης, Παναγιώτης Γιαννάκης και Γιόνας Καζλάουσκας. Ο Έλληνας τεχνικός ευτύχησε να βάλει στο παλμαρέ του 1 χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009.

Twitter: @Karamousadakis

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ