EUROLEAGUE

Η "τρελή" ζωή του Ντάνιελ Χάκετ

Η "τρελή" ζωή του Ντάνιελ Χάκετ

Ποιος είναι ο Ντάνιελ Χάκετ, για τον οποίο μιλάει όλη η Ευρώπη; Το Euroleague Greece αναλύει την πολυτάραχη ζωή του σούπερ σταρ της Σιένα.

Το όνομά του λίγοι το γνώριζαν μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Παρόλα αυτά, ο Ντάνιελ Χάκετ δεν είναι μια τυπική περίπτωση μπασκετμπολίστα και κυρίως, δεν είναι ένας... φυσιολογικός άνθρωπος.

Ο γκαρντ της Σιένα κάνει φέτος πράγματα και θαύματα στην Euroleague, βλέπει μεγάλες ομάδες να ενδιαφέρονται να τον εντάξουν στο δυναμικό του, όμως όνειρό του είναι να παίξει στο ΝΒΑ, εκεί που δεν κατάφερε να κάνει καριέρα ο πατέρας του.

Ο Ντάνιελ και οι NBAers

Ο Χάκετ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1987 στο Φορλί της Ιταλίας, όπου αγωνιζόταν ο πατέρας του, ο Ρούντι Χάκετ, ένας Αμερικανός φόργουορντ που αποφοίτησε από το Σίρακιουζ, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ με την φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς και των Ιντιάνα Πέισερς. Ο Ντάνιελ μεγάλωσε στο Πέζαρο και όταν η οικογένειά του επέστρεψε στις ΗΠΑ, έκανε τα πρώτα του σοβαρά μπασκετικά βήματα στο St. John Bosco High School. Πήρε υποτροφία από το University of Southern California και έπαιξε με την φανέλα του από το 2006 μέχρι το 2009 δίπλα σε NBAers όπως ο Ταζ Γκίμπσον των Μπουλς, ο Νικ Γιανγκ των Λέικερς, ο Ο Τζέι Μέγιο των Μπακς, ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν των Ράπτορς, ο Νίκολα Βούτσεβιτς των Μάτζικ, ενώ συμπαίκτες του ήταν και οι πρώην γνώριμοί μας Γκέιμπ Προύιτ (Ρέθυμνο) - Άλεξ Στέφενσον (Πανιώνιος).

Η "τρελή" ζωή του Ντάνιελ Χάκετ

H μπουνιά από τον Μέγιο, το σνομπάρισμα και η επιστροφή στην Ιταλία

Ατίθασος από μικρός, ο Χάκετ καυγάδιζε συχνά πυκνά με τους συμπαίκτες του. Την περίοδο 2007-2008, μάλιστα, εκνεύρισε τον Ο Τζέι Μέγιο (το μεγαλύτερο ταλέντο στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή) και ο νυν σταρ των Μπακς του έριξε γροθιά στο πρόσωπο! Το σαγόνι του Χάκετ έσπασε και έμεινε κλειστό για περισσότερο από ένα μήνα. Αυτός ήταν και ο δυσκολότερος μήνας της ζωής του. "Ναι, τον γρονθοκόπησε. Δεν ήταν αγκωνιά στην προπόνηση. Άλλαξαν την ιστορία για τα media" είχε δηλώσει παίκτης του USC που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο κολέγιο ο Χάκετ έπαιζε και στις δυο θέσεις των γκαρντ. Με ύψος που άγγιζε τα δυο μέτρα, είχε πλεονέκτημα σχεδόν κάθε βράδυ απέναντι στους παίκτες που τον μάρκαραν. Φλέρταρε αρκετές φορές με το τριπλ-νταμπλ, όμως το καλοκαίρι του 2009 δήλωσε συμμετοχή στο Draft και καμία από τις 30 ομάδες του ΝΒΑ δεν επένδυσε στο ταλέντο του. Αν είχε μείνει για τον τέταρτο χρόνο του στο USC, χωρίς να έχει δίπλα του τους σούπερ σκόρερ Μέγιο - ΝτεΡόζαν, η καριέρα του θα είχε πάρει διαφορετική πορεία.

Απογοητευμένος από το "σνομπάρισμα" των ομάδων του ΝΒΑ, ο Χάκετ αποφάσισε να έρθει στα μέρη μας για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα. Η Μπένετον εκμεταλλεύτηκε την αγάπη του για την Ιταλία, χώρα στην οποία μεγάλωσε και τον έβαλε στο δυναμικό της. Στο Τρεβίζο έμεινε για μια σεζόν, έπαιξε λίγο και το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στο Πέζαρο για να φορέσει την φανέλα της Σκαβολίνι μέχρι το τέλος της περιόδου 2011-2012. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις εξαργυρώθηκαν με ένα διετές συμβόλαιο στην Πρωταθλήτρια Ιταλίας Σιένα, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο και φυσικά στην Euroleague. Αυτή ήταν η "χρυσή" του ευκαιρία για να εκτοξεύσει τις μετοχές του.

Η "τρελή" ζωή του Ντάνιελ Χάκετ

Τον θέλει η μισή Ευρώπη

Στην... ρούκι χρονιά του στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, ο Χάκετ είχε 7.2 πόντους με 47% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα και 72% στις βολές, μαζί με 2.3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 22 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 22 αγώνων. Από τη στιγμή, όμως, που το ρόστερ της Σιένα διαλύθηκε το καλοκαίρι του 2013, έγινε ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας. Ήξερε ότι θα είναι φέτος το βαρύ πυροβολικό και αποφάσισε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να κάνει το επόμενο βήμα.

Όχι, δεν ονειρεύεται να παίξει στην ΤΣΣΚΑ, την Εφές, την Γαλατασαράι ή την Φενερμπαχτσέ (ομάδες που έχουν ακουστεί ως "μνηστήρες" σε περίπτωση που η Σιένα δεν προκριθεί στο Top-16). Στόχος του είναι να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ και γι' αυτό το πιθανότερο είναι να ολοκληρώσει τη σεζόν στην Ιταλία, ώστε να συνεχίσει να "γράφει" εντυπωσιακές επιδόσεις. Έτσι οι μετοχές του θα παραμείνουν ψηλά και στο τέλος της χρονιάς θα μπορέσει να "πλασάρει" καλά τον εαυτό του για να βρεθεί του χρόνου τέτοια εποχή στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Οι απειλές προς τον Κόμπι Μπράιαντ

Αν, πάντως, καταφέρει να διαβεί τις πύλες του ΝΒΑ, θα έχει ενδιαφέρον το πρώτο του παιχνίδι απέναντι στον Κόμπι Μπράιαντ. "Μα γιατί" θα αναρωτηθείτε. Πριν από δυο χρόνια, στην διάρκεια του λοκ-άουτ του 2011, ο σούπερ σταρ των Λέικερ συμφώνησε να φορέσει την φανέλα της Βίρτους Μπολόνια για 40 μέρες αντί τριών εκατομμυρίων δολαρίων! Η διοίκηση του συλλόγου ζήτησε από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να προσαρμόσει το πρόγραμμα στις ανάγκες της, ώστε να "προμοτάρει" όσο το δυνατόν καλύτερα τον Μπράιαντ, όμως εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Κάπου ανάμεσα στην "τρέλα" εκείνων των ημερών, ο Χάκετ βρήκε την ευκαιρία να γίνει γνωστός σε όλο τον πλανήτη. Με λάθος, όμως, τρόπο. " Να του πείτε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ένας αμυντικός τον αντίπαλό του, είναι να τον αντιμετωπίσει σκληρά. Αν ο παίκτης είναι τόσο καλός, τότε πρέπει να του κάνεις ένα σκληρό φάουλ. Ο Κόμπι ξέρει τι λέω. Αν έρθει, θα έχω πέντε φάουλ στη διάθεσή μου. Αυτά τα πέντε φάουλ θα είναι τα πιο σκληρά που θα έχω κάνει ποτέ" δήλωσε και φυσικά όλοι γέλασαν μαζί του. Εκτός αυτού, είχε μιλήσει με άκρως υποτιμητικά λόγια και για το ιταλικό πρωτάθλημα: " Ελπίζω ότι ο Μπράιαντ δεν θα πέσει σε αυτό το επίπεδο. Θα χάσω τον σεβασμό μου για έναν παίκτη που είναι πολύ μεγάλος για να λερώσει τα χέρια του σε αυτή την λίγκα".

Η "τρελή" ζωή του Ντάνιελ Χάκετ
FOTO DI DANIELE FURLANETTO

Τα "καυτά" tweets και η πίστη στη Σιένα

Πέρα από τις "πικάντικες" δηλώσει που κάνει κατά καιρούς, ο Χάκετ έχει προκαλέσει και με διαφορετικούς τρόπους. Εχει, για παράδειγμα, κατακρίνει διαιτητές στην διάρκεια αγώνα. Ήταν τραυματίας, βρισκόταν στον πάγκο και μέσω κινητού έκανε "τιτιβίσματα" που στη συνέχεια έσβησε άρον άρον. Το καλοκαίρι που μας πέρασε δήλωσε τραυματίας, είχε έντονη διαμάχη με την ιταλική ομοσπονδία που θεώρησε ότι δεν έχει κάτι τόσο σοβαρό για να μείνει εκτός Eurobasket, αλλά πρόσφατα "τα βρήκε" με τον πρόεδρο Τζοβάνι Πετρούτσι και έβαλε τέλος στον "πόλεμο" που κράτησε αρκετούς μήνες.

Στα οκτώ πρώτα ματς της φετινής Euroleague, o Χάκετ έχει 14.3 πόντους (43% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα, 74.5% στις βολές), 4.5 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2.6 λάθη ανά 34 λεπτά συμμετοχής. Είναι πρώτος στα κερδισμένα φάουλ, σε συνολικό χρόνο συμμετοχής και στο σύστημα αξιολόγησης (20.6 μονάδες ανά παιχνίδι), τρίτος σε εκτελεσμένες και εύστοχες βολές, τέταρτος πασέρ και ένατος σκόρερ της διοργάνωσης!

Η λογική λέει ότι ο Χάκετ δεν θα φύγει από τη Σιένα, ακόμη κι αν οι παράγοντες της ομάδας τον πιέζουν για να μπει ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία τους. Ο 26χρονος γκαρντ χρειάζεται χρόνο συμμετοχής, θέλει να ωριμάσει, θέλει να αναπτύξει ηγετικές ικανότητες και να παίζει χωρίς να φοβάται ότι κάποιος θα του πάρει την θέση.

" Το καλοκαίρι θα είμαι ελεύθερος και ελπίζω ότι θα βρω μια ευκαιρία για να παίξω στο ΝΒΑ" σχολίασε πριν από ενάμιση μήνα στην ιστοσελίδα της FIBA και πρόσθεσε: " Η Σιένα είναι αυτή τη στιγμή η ιδανική κατάσταση για μένα. Προσπαθώ να γίνω συνεπής και να παίξω με περισσότερη αυτοπεποίθηση στις κρίσιμες στιγμές ενός αγώνα, θέλω να σουτάρω καλύτερα. Ήθελα να μείνω στη Σιένα, γιατί αγαπώ την φιλοσοφία της ομάδας και επειδή εδώ μπορώ να βελτιώσω το παιχνίδι μου. Θέλω, επίσης, να υπερασπιστώ αυτά που κερδίσαμε πέρυσι".

Η "τρελή" ζωή του Ντάνιελ Χάκετ

Ο Χάκετ είναι ένας δίμετρος γκαρντ που μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Μπορεί να σκοράρει από μέση και μακρινή απόσταση, μπορεί και να διεισδύσει για να πάρει το φάουλ. Διεκδικεί τα ριμπάουντ και κερδίζει αρκετά χάρη στο μπόι και τις αθλητικές του ικανότητες. Πασάρει εξαιρετικά, είναι υποτιμημένος αμυντικός και το σημαντικότερο απ' όλα, είναι ότι θέλει να φτάσει ψηλά. Δεν είναι ο πιο "εύκολος" χαρακτήρας, αλλά αυτό μπορεί να του βγει και σε καλό. Αρκεί, φυσικά, να βρει έναν τρόπο να ισορροπεί σε καταστάσεις που μπορούν να κρίνουν την καριέρα του.

Βρείτε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ