EUROLEAGUE

Ένας MVP που δίνει τα πάντα

Ένας MVP που δίνει τα πάντα

Του έχουν καταλογίσει πολλά. Για το μόνο που δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν είναι ότι δίνει και τη ψυχή του στο παρκέ. Ο Γιάννης Μπουρούσης το επιβεβαίωσε ξανά κόντρα στην Αναντολού Εφές του πρώην προπονητή του, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ήλθε στη Μαδρίτη το 2013, φωτογραφήθηκε με τη φανέλα των ''μερένγκες'' και το #30 στην πλάτη μπροστά στα 8 Κύπελλα Πρωταθλητριών. Εν συνεχεία, εξήγησε πως ''η Ρεάλ είναι μια ομάδα που κερδίζει. Μου αρέσει αυτή η φιλοσοφία''.

Ενώ, λοιπόν, επισημοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, η ηλεκτρονική έκδοση της Marca ανέφερε χαρακτηριστικά πως ''για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Άρβιντας Σαμπόνις , η ομάδα βρήκε τον σέντερ που έψαχνε τα τελευταία χρόνια!''. Κι όλα αυτά για έναν παίκτη ο οποίος κατηγορήθηκε στο παρελθόν για καβγάδες με προπονητές και αντιπάλους, για προβλήματα με συμπαίκτες του, για επαναστάσεις με ή χωρίς αιτία.

Όταν πάντως ρωτήθηκε για το τι θα ήθελε να αλλάξει, αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ήταν ξεκάθαρος. ''Θα άλλαζα τις στιγμές που ήμουν τραυματίας και συνέχιζα να παίζω.. Δεν το ‘κανα για να το παίξω ήρωας. Απλά την αύρα του κόσμου ήθελε να την ανταποδώσω. Δεν θα ξεχάσω κάτι. Είχα τον ιό Η1Ν1 δέκα μέρες και έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου. Κερδίσαμε και έφυγα κατ’ ευθείαν για το νοσοκομείο, να βάλω ορούς. Έλεγα σε κάποιους ότι θα παίξω και με 40 πυρετό. Και το έκανα''.

Η ρεβάνς από τον ''Ντούντα''

Τον Φεβρουάριο του 2011 κι ενώ αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, ο διεθνής σέντερ τέθηκε εκτός ομάδας για ένα μήνα κατόπιν εισήγησης του Ντούσαν Ίβκοβιτς! Ο λόγος; Οι πληροφορίες ανέφεραν πως είτε ο Μπουρούσης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκε αρκετά στον αγώνα με τη Βαλένθια, είτε ότι την επόμενη μέρα στην προπόνηση είχε κάποιο επεισόδιο με τον προπονητή του.

Έπειτα λοιπόν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, ο σέντερ της Ρεάλ αναδείχτηκε MVP στη 10η αγωνιστική της regular season για την εμφάνισή του κόντρα στην Αναντολού Εφές του... Ίβκοβιτς! Ο Μπουρούσης της Ρεάλ είναι αυτός που σκοράρει, που θυσιάζεται για την ομάδα του, που απολαμβάνει το παιχνίδι, απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος και πιο ώριμος από ποτέ.

Κεφάλαιο Μπαρτσελόνα

Στις 10 Μαΐου 2006 η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο Γαλάτσι, στο Game 2 της προημιτελικής σειράς με τους ''ερυθρολεύκους''. Οι Πειραιώτες επικράτησαν 83-104, έκαναν το 2-0 στις αναμετρήσεις με την ΑΕΚ και προκρίθηκαν στα ημιτελικά των playoffs. Από την άλλη πλευρά, η ''Ένωση'' ολοκλήρωσε τη χειρότερη σεζόν των τελευταίων ετών αφού έμεινε εκτός ημιτελικών έπειτα από εφτά χρόνια. Σε εκείνον το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Μπουρούσης είχε 8 πόντους (2/2 βολ., 3/3 τρίπ., 0/2 τρίπ.), 5 ριμπάουντ, 2 λάθη, 1 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 17'35''. Λίγες μέρες αργότερα εξασφάλισε την ειδική άδεια από την ΑΕΚ και μετέβη στην Ισπανία ώστε να ενισχύσει την Μπαρτσελόνα στα playoffs της ACB, υπογράφοντας συμβόλαιο ενός μήνα με τους ''μπλαουγκράνα'' του Ντούσκο Ιβάνοβιτς! Έτσι ο διεθνής σέντερ έγινε ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε τη φανέλα και των δυο μεγάλων αντιπάλων στην Ισπανία.

Μέτρησε τους φίλους του

Κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο διακρίθηκε για τα αγωνιστικά χαρίσματά του αλλά και για το εκρηκτικό του χαρακτήρα του. Υπήρξε πάντα ένας από τους πιο εκδηλωτικούς παίκτες, χαρακτηριστικό του οποίου ήταν τα ξεσπάσματά του. Η εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλο με τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μάκη Ψωμιάδη στάθηκε η αιτία που λύθηκε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, το 2011. Έτσι λοιπόν πήρε τον δρόμο για τα ξένα, αρχικά για την Ιταλία κι εν συνεχεία για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

''Είμαι ένα παιδί έξω καρδιά, γι' αυτό τους είχα όλους δίπλα μου. Οχι γιατί είμαι ο Μπουρούσης και τους χρειαζόμουν. Αλλά γιατί ήμουν χαβαλές, γούσταρα την παρέα. Μετά από αυτό που έγινε, κοντινοί άνθρωποι, που ήταν κάθε μέρα μαζί μου, έφυγαν μακριά, εξαφανίστηκαν! Και άτομα που θεωρούνταν δικά μου, έφτασαν στο σημείο να με κατηγορούν, δίχως να με έχουν ακούσει ακόμη. Δεν πειράζει. Μαθαίνεις από αυτά και προχωράς'' εξήγησε στο ''ΦΩΣ'' με αρκετή δόση πίκρας για την αλλαγή στάσης πολλών εξ όσοι δήλωναν μέχρι τότε φίλοι του.

Στο εξωτερικό, πρώτος σταθμός του ήταν η ιταλική Αρμάνι ως συμπαίκτης του Αντώνη Φώτση. Ακολούθησε η Ισπανία και η Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία την προηγούμενη σεζόν κατέκτησε το Copa del Rey. Στην Ισπανία έμαθε να ζει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, ένα νέα τρόπο ζωής, με ηρεμία και αφοσίωση στο μπάσκετ. Η ζωή του άλλαξε το καλοκαίρι του 2013, όταν παντρεύτηκε την κόρη του Μάκη Ψωμιάδη, Μαρία-Χριστίνα στην Καρδίτσα. Τον περασμένο Μάρτιο γεννήθηκε η κορούλα του, στην οποία άλλωστε αφιέρωσε τον πρώτο τίτλο με τη ''Βασίλισσα''.

Η προσθήκη του Μεξικανού σέντερ Γκουστάβο Αγιόν είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η ρακέτα της Ρεάλ, ωστόσο ο Μπουρούσης παραμένει σταθερή αξία με 10 συμμετοχές στη Euroleague, τις 9 ως βασικός. ''Είναι γεγονός ότι μερικές φορές μπορεί να νευριάζω και το δείχνω. Κάνω κινήσεις, φωνάζω, αντιδρώ. Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου δεν αλλάζει, αλλά διαμορφώνεται. Αυτό όμως που πιστεύω και κανείς δεν μπορεί να μου πει το αντίθετο είναι ότι μπαίνω στο γήπεδο με διάθεση να δώσω τα πάντα...'' είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Αυτός, ακριβώς, είναι ο Γιάννης Μπουρούσης.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ