EUROLEAGUE

Από τον Κερεχέτα στον Νοτσιόνι

Από τον Κερεχέτα στον Νοτσιόνι

Τι κοινό έχουν ο Χοσεάν Κερεχέτα, ο Τζο Αρλάουκας και, εσχάτως, ο Αντρές Νοτσιόνι; Το Euroleague Greece παρουσιάζει τους παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο Βιτόρια - Μαδρίτη καθώς και τα ποσά που δαπάνησε η ''Βασίλισσα''.

Ο Αντρές Νοτσιόνι θα βάλει την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 1.5 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καλείται να καλύψει το κενό που άφησε ο Νίκολα Μίροτιτς στην front-line της ''Βασίλισσας''.

Παράλληλα, ο 35χρονος Αργεντινός φόργουορντ έγινε ένας ακόμα παίκτης που κάνει το... δρομολόγιο Βιτόρια - Μαδρίτη, δίνοντας συνέχεια σε έναν ''κύκλο'' που άνοιξε ο νυν πρόεδρος της Λαμποράλ Κούτσα, Χοσεάν Κερεχέτα!

Το Euroleague Greece παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά deals ανάμεσα στην Μπασκόνια και τη Ρεάλ καθώς και τα ποσά που δαπάνησε σε κάθε περίπτωση η ''Βασίλισσα''.

Χοσεάν Κερεχέτα (1978)
Αξία: 6.000 ευρώ

Ο Κερεχέτα έμαθε τα βασικά του μπάσκετ στην Ατλέτικο του Σαν Σεμπαστιάν, μέχρι που ο σύλλογος διαλύθηκε. Ο Πέπε Λάσο (πατέρας του νυν κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο) τον πήρε στην Μπασκόνια, μαζί με τους Κέπα Σεγκουρόλα και Μανού Μορένο. Στο τέλος της σεζόν 1977-'78, η πρωταθλήτρια Χουβεντούτ Μπανταλόνα μπήκε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον Κερεχέτα. Το ίδιο συνέβη νωρίτερα με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης του Λόλο Σάινθ. Εν τέλει, η ''Βασίλισσα'' απέκτησε τον νεαρό φόργουορντ δίνοντας στους Βάσκους ένα εκατομμύριο πεσέτες (σ.σ. σημερινά 6.000 ευρώ) σε βάθος 24 μηνών καθώς κι έναν παίκτη, τον Μανουέλ Σαν Εμετέριο! Εν τέλει ο Κερεχέτα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι έναν ευρωπαϊκό τίτλο, χωρίς ωστόσο να έχει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης. Τη σεζόν 1980-'81 επέστρεψε στην Μπασκόνια όμως ο σύλλογος υποβιβάστηκε και ο Κερεχέτα ''μετακόμισε'' στην Μπανταλόνα.

Από τον Κερεχέτα στον Νοτσιόνι


Ο Χοσεάν Κερεχέτα με τις φανέλες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπασκόνια!

Τζο Αρλάουκας (1993)
Αξία: 150.000 ευρώ

Η Ταουγκρές κινήθηκε δυναμικά το καλοκαίρι του 1992 ωστόσο τερμάτισε μόλις στην ένατη θέση της κατάταξης στην ACB 1992-'93 με ρεκόρ 17-14 και υποχρεώθηκε να… ξεπουλήσει για να καλύψει το οικονομικό άνοιγμα. Ο Τζο Αρλάουκας είχε συμβόλαιο με τους Βάσκους ως το 1994 όμως ο -πρόεδρος, πλέον- Χοσεάν Κερεχέτα προσπάθησε να πουλήσει τον Αμερικανό στη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Μπένετον Τρεβίζο. Εν τέλει ο Αρλάουκας κατέληξε στη ''Βασίλισσα'' που πλήρωσε την Ταουγκρές περίπου 25 εκατομμύρια πεσέτες (σ.σ. 150.000 ευρώ), έδωσε στους Βάσκους τον νεαρό Ινάθιο Καστεγιάνος και όλα τα έσοδα από τη διεξαγωγή φιλικού μεταξύ των δύο ομάδων στο Pabellón Araba, στις 10 Σεπτεμβρίου 1993! Ο Αρλάουκας έμεινε στη Μαδρίτη για πέντε χρόνια και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, το 1994 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, καθώς και το Πρωταθλητριών του 1995 απέναντι στον Ολυμπιακό.

Από τον Κερεχέτα στον Νοτσιόνι


Ο μεγάλος Τζο Αρλάουκας άφησε τη Βιτόρια για τη Μαδρίτη το 1993

Πάμπλο Λάσο (1995)
Αξία: 230.000 ευρώ

Ένα γκαρντ που δεν γέμιζε το μάτι, με ύψος 1μ.78 και αρκετά αδύναμο κορμί, ο Πάμπλο Λάσο έκανε το ντεμπούτο του στην ACB τη σεζόν 1984-'85 με την Σάσκι Μπασκόνια, σε ηλικία 16 ετών! Ο νυν κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίστηκε στους Βάσκους ως το 1995 κατακτώντας έναν τίτλο, αυτόν του Copa del Rey στην τελευταία του σεζόν με την Μπασκόνια. Μάλιστα αναδείχθηκε MVP εκείνου του τουρνουά! Στο μεσοδιάστημα, απέκτησε την φήμη ενός από τους πιο αλτρουιστές παίκτες στην ACB αφού ήταν πρώτος στις ασίστ για πέντε σεζόν, με αποκορύφωμα την αγωνιστική περίοδο 1993-'94, όταν τελείωσε τη χρονιά με 8.9 ασίστ μ.ό.!

Από τον Κερεχέτα στον Νοτσιόνι


Ο Πάμπλο Λάσο με τη φανέλα της Τάου κι ως αντίπαλος του Ντράζεν Πέτροβιτς!

Το 1995 μετακόμισε στη Ρεάλ που κατέβαλε 35 εκατομμύρια πεσέτες (σημερινά 230.000 ευρώ) για την απόκτησή του. Ο Πάμπλο Λάσο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο ωστόσο έμεινε στη Μαδρίτη για 2μιση σεζόν. Ο λόγος; ''Ήρθα στη Μαδρίτη με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μπορώ να πω ότι τα πρώτα δύο χρόνια ήμουν πολύ χαρούμενος στη Ρεάλ. Ήμασταν ομάδα με σπουδαίους παίκτες, με καλές και άσχημες στιγμές. Την τρίτη χρονιά ήλθε ένας άλλος προπονητής (σ.σ. Μιχέλ Άνχελ Μαρτίν) που… προσπάθησε όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να διαλύσει την ομάδα!''.

Από τον Κερεχέτα στον Νοτσιόνι


Ο νυν κόουτς της Ρεάλ αγωνίστηκε στη ''Βασίλισσα'' με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Πάμπλο Πριχιόνι, Σέρχι Βιδάλ (2008-09)
Αξία: 500.000 ευρώ + Μπραντ Όλεσον

Η Μπασκόνια ήταν φιναλίστ στους τελικούς της σεζόν 2008-09 κόντρα στην Μπαρτσελόνα ωστόσο λίγο αργότερα έχασε δυο βασικούς παίκτες της, από τους πιο αγαπητούς μεταξύ των φίλων των Βάσκων. Ο λόγος, φυσικά, για τους Πάμπλο Πριχιόνι και Σέρχι Βιδάλ, οι οποίοι μετακόμισαν ''πακέτο'' στη Ρεάλ Μαδρίτης του Έτορε Μεσίνα, σε ένα deal που περιλάμβανε επίσης τον Μπραντ Όλεσον. Συγκεκριμένα, η ''Βασίλισσα'' πλήρωσε 700.000 ευρώ στη Φουενλαμπράδα για την απόκτηση του Όλεσον κι εν συνεχεία τον έστειλε στην Μπασκόνια αντί του Βιδάλ. Παράλληλα, κατέβαλε στους Βάσκους το ποσό των 500.000 ευρώ για τον Πριχιόνι! Αμφότεροι έμειναν στη Μαδρίτη για δυο χρόνια ωστόσο η παρουσία τους στη Ρεάλ δεν συνδυάστηκε με κάποιον τίτλο. Εν συνεχεία, ο Πριχιόνι επέστρεψε στην Μπασκόνια το καλοκαίρι του 2011 ενώ ο Βιδάλ συνέχισε την καριέρα του στην Λαγκούν Άρο.

Από τον Κερεχέτα στον Νοτσιόνι


Σέρχι Βιδάλ και Πάμπλο Πριχιόνι ''μετακόμισαν'' μαζί στη Μαδρίτη

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ