EUROLEAGUE

Άλλο Αθλέτικ, άλλο Λαμποράλ

Άλλο Αθλέτικ, άλλο Λαμποράλ

Από το 1912 η Αθλέτικ Μπιλμπάο παραμένει πιστή στην πολιτική του να αγωνίζεται μόνο με Βάσκους. Την ίδια στιγμή, το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων, η Λαμποράλ Κούτσα, έχει μόλις... έναν Ισπανό στο ρόστερ της!

Η ποδοσφαιρική Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει εξελιχτεί σε… ανεπίσημη εθνική ομάδα της Χώρας των Βάσκων. ''Con cantera y afición, no hace falta importación'' είναι το μότο της Αθλέτικ που παραμένει πιστή στην πολιτική του να αγωνίζεται μόνο με γηγενείς παίκτες, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι με τις ακαδημίες και τους οπαδούς της, η ομάδα δεν έχει ανάγκη την εισαγωγή ποδοσφαιριστών!

Το 1912 αποχώρησαν οι τελευταίοι ξένοι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο η οποία συνεχίζει να αγωνίζεται μόνο με Βάσκους τα τελευταία 102 χρόνια, παρά τις όποιες διοικητικές αλλαγές και τις ανάγκες που γεννά το σύγχρονο ποδόσφαιρο!

Την ίδια στιγμή, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το νεόδμητο San Mamés, ένα άλλο γήπεδο έχει εξελιχτεί σε μια από τις πιο international έδρε της φετινής Euroleague! Ο λόγος για την Fernando Buesa Arena, την έδρα της Λαμποράλ Κούτσα που έχει στις τάξεις της παίκτες από έξι διαφορετικές χώρες κι έναν Ιταλό προπονητή, τον Μάρκο Κρέσπι στη θέση του -επίσης Ιταλού- Σέρτζιο Σκαριόλο.

Το μπασκετικό καμάρι της Χώρας των Βάσκων με συνεχείς διακρίσεις εντός κι εκτός συνόρων διαθέτει στο ρόστερ μόνο έναν (!) Ισπανό, τον διεθνή Φερνάντο Σαν Εμετέριο από το Σανταντέρ. Η Λαμποράλ Κούτσα έχει εξελιχτεί σε... σταυροδρόμι των λαών, θρησκειών και πολιτισμών, με παίκτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ ως τη Γαλλία και από τη Γεωργία ως τη Σενεγάλη.

Άλλο Αθλέτικ, άλλο Λαμποράλ


Ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο είναι ο μοναδικός Ισπανός στο ρόστερ της Λαμποράλ Κούτσα

Πέραν του γεννημένου Φερνάντο Σαν Εμετέριο, ο Μάρκο Κρέσεπι καλείται να… συνεννοηθεί με τους Ντι Τζέι Γουάιτ, Κόλτον Άιβερσον, Ράιαν Γκόμες, Ντορόν Πέρκινς, Λαμόντ Χάμιλτον, Ορλάντο Τζόνσον(ΗΠΑ), Φαμπιέν Κοζέρ, Κιμ Τίγι, Τόμας Ερτέλ (Γαλλία), Τορνίκε Σενγκέλια (Γεωργία), Μαμαντού Ντιόπ, Ιλμάνε Ντιόπ (Σενεγάλη) και Νταβίντ Μπέρτανς (Λετονία).

Το πολυεθνικό ''παζλ'' της Λαμποράλ μπερδεύεται ακόμα περισσότερο αν προστεθεί το ζήτημα των διαβατηρίων. Ο λόγος; Μετά τους δυο Ντιόπ, ως γηγενείς θα παίζουν και οι Άιβερσον, Πέρκινς ! Ο μεν Άιβερσον έχει πια διαβατήριο από τη Νέα Γουινέα και ο Ντορόν Πέρκινς από την Ακτή Ελεφαντοστού, επομένως δίπλα στο όνομά τους, στην Liga Endesa, θα αναφέρεται το ''cotonou''- λόγω της γνωστής συνθήκης.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ