EUROLEAGUE

Δικαιωμένη και η FIBA και η EuroLeague για το Ice Skating

Δικαιωμένη και η FIBA και η EuroLeague για το Ice Skating

Μετά την ανακοίνωση της FIBA όπου εμφανιζόταν δικαιωμένη λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία διαμάχη ανάμεσα στην Ομοσπονδία του Ice Skating και 2 επαγγελματίες αθλητές, η EuroLeague δήλωσε κι αυτή δικαιωμένη για την ίδια απόφαση!

Ολα τελικά στην ζωή είναι θέμα οπτικής και ερμηνείας. Αυτό αποδεικνύεται από τη νέα ανακοίνωση της EuroLeague, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την προ ημερών ανακοίνωση της FIBA , παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές ασχολούνται με το ίδιο θέμα, το οποίο ειναι το.. Ice Skating! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από μέρικές ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε θέση στην κόντρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε δύο επαγγελματίες αθλητές του Ice Skating και της Ομοσπονδίας του αθλήματος, έπειτα από προσφυγή των αθλητών. Ο λόγος της διαμάχης ήταν ότι η ISU (Ομοσπονδία Ice Skating) τους απείλησε με τιμωρία αν πάρουν μέρος σε διοργάνωση που δεν γίνεται υπό την δική τους "ομπρέλα", με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνει ότι δίνει περιθώριο 90 ημερών στην Ομοσπονδία να ανακαλέσει την απόφασή της, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την απόφαση η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση , όπου τα έβαλε με την EuroLeague τονίζοντας δεν άφησε τους παίκτες να πάρουν μέρος στα προκριματικά της FIBA, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι " Είναι ώρα η ECA και οι ομάδες της να εναρμονιστούν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να καταργήσουν τους περιορισμούς στους παίκτες".

Λίγες ημέρες αργότερα λοιπόν ήρθε η απάντηση της EuroLeague, η οποία ερμήνευσε με τον ίδιο τροπο την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι αυτή που περιορίζει τους παίκτες είναι η FIBA! Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

" Με αφορμή την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ice Skating, η EuroLeague έχει να ανακοινώσει τα εξής:

1. Η EuroLeague πανηγυρίζει και υποστηρίζει αυτή την απόφαση, η οποία υπερασπίζεται την ελευθερία των αθλητών να συμμετέχουν σε αγώνες Ice Skating της επιλογής τους, ακόμα και αν αυτοί δεν οργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

2. Η EuroLeague πάντα υπερασπιζόταν αυτή την ελευθερία των μπασκετμπολιστών, των προπονητών, των διαιτητων και των ομάδων ενάντια στις κυρώσεις και απειλές της FIBA. Ως συνέπεια της απόφασης της για την Ομοσπονδία του Ice Scating λοιπόν η FIBA δεν θα έχει πλέον δικαίωμα:

α. Να επιβάλλει κυρώσεις ή να απειλήσει με κυρώσεις συλλόγους που συμμετέχουν σε διοργανώσεις της ECA (EuroLeague Commercial Assets), όπως το EuroCup, το οποίο διεξάγεται ταυτόχρονα με τις διοργανώσεις της FIBA (Basketball Champions League).

b. Να επιβάλλει κυρώσεις ή να απειλήσει με κυρώσεις τις λίγκες που αφήνουν τους συλλόγους τους να αγωνιστούν σε διοργανώσεις της ECA και όχι στις διοργανώσεις της FIBA

c. Να επιβάλλει κυρώσεις ή να απειλήσει με κυρώσεις τους διαιτητές που διευθύνουν αγώνες της EXA

d. Να επιβάλλει κυρώσεις ή να απειλήσει με κυρώσεις τις εθνικές Ομοσπονδίες και τις εθνικές τους ομάδες που αφήνουν τους συλλόγους της χώρας να συμμετέχουν σε διοργανώσεις της ECA.

3. Το 2015 η EuroLeague επικοινώνησε με την FIBA και το 2016 έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας για παρόμοιες πρακτικές από την FIBA και ζήτησε την αναμορφοποίηση ή διαγραφή ενός αριθμού άρθρων που εμπόδιζαν την ελευθερία επιλογής σε συλλόγους, παίκτες, προπονητές και διαιτητές να συμμετέχουν σε διοργανώσεις που δεν είναι αναγνωρισμένες από την FIBA και της έδιναν το δικαίωμα να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις σε αυτούς. Αυτά τα άρθρα μπορούν να βρεθούν στα πρακτικά της FIBA και στους κανονισμούς της.

4. Η EuroLeavue υποδέχεται θερμά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργεί ένα δεδικασμένος και εξασφααλίζει την ελευθερία επιλογές σε αθλητές όλων των αθλημάτων (όπως και σε άλλους εμπλεκόμενους και τους συλλόγους), αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση "ζητάει από την ISU να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα" και "να μην μην απειλεί ότι θα επιβάλλει άδικες τιμωρίες στους αθλητές".

5. Μένουμε το λιγότερο έκπληκτοι από την κίνηση αυτών που συμπεριφέρθηκαν όπως αναφέρεται στις παραπάνω παραγράφους να έχουν βγάλει αυτό το εντελώς παραμορφωμένο συμπέρασμα σχετικά με την απόφαση για την ISU, η οποία ξεκάθαρα απαγορεύσει στις Ομοσπονδίες να συμπεριφέρονται αντίθετα με τους Ευρωπαϊκού νόμους και επιβάλλουν κυρώσεις για τους παραπένω λόγους και προστατεύει το δικαίωμα του καθενός να πράξει με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Παρόμοιως η EuroLeague θέλει να επαναλάβει για ακόμα μία φορά ότι οι κατηγορίες της FIBA στην τελευταία της ανακοίνωση είναι λανθασμένες, αφού:

1. Η EuroLeague ποτέ δεν θέλησε να μποϊκοτάρει τις εθνικές ομάδες, αντιθέτως, πάντα τις υποστήριζε και αναγνωρίζει την αξία τους στην ανάπτυξη του μπάσκετ. Για την ακρίβεια, η FIBA ήταν αυτή που μονομερώς αποφάσισε να προγραμματίσει αγώνες εθνικών ομάδων που ερχόντουσαν σε σύγκρουση με το παραδοσιακό καλεντάρι, σπάζοντας την συμφωνία που υπήρχε ανάμεσα σε FIBA και EuroLeague από το 2004.

2. Η EuroLeague ποτέ δεν απαγόρευσε σε κανέναν παίκτη ή άλλο επαγγελματία να εκπροσωπήσει την χώρα του ή να συμμετάσχει σε διοργανώσεις της FIBA.

H EuroLeague εξακολουθεί να δεσμεύεται να προσπαθει να βρεθεί μία τελική συμφωνία με την FIBA που θα δώσει μία μακροπρόθεση λύση, σταθερή συνεργασία που θα αφήσει όσους εμπλέκονται με το μπάσκετ να λειτουργήσουν μαζί για την ανάπτυξη του αθλήματος".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ