EUROLEAGUE

Δέδας: "Κάποιοι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν ανέτοιμοι"

Δέδας: "Κάποιοι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν ανέτοιμοι"

Ο προπονητής της Γκαζιαντέπ, Στέφανος Δέδας φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή 103-101. Διαβάστε τι είπε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Η εμφάνιση της Γαλατάσαραϊ εξέπληξε τον Στέφανο Δέδα. Ο προπονητής της Γκαζιαντέπ ξέρει καλά τη Γαλατά από το τουρκικό πρωτάθλημα και όπως είπε στον Sport24 Radio 103,3, δεν περίμενε τέτοια έκβαση στο χθεσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό . Διαβάστε παρακάτω όλες τις δηλώσεις που έκανε ο Ελληνας προπονητής στην εκπομπή "103-101", όπου μίλησε ακόμα για τον Παναθηναϊκό, καθώς και για το επίπεδο της φετινής EuroLeague.

Για την ήττα του Ολυμπιακού από τη Γαλατασαράι:" Η Γαλατά πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό έκανε κι ένα καλό παιχνίδι με τη Ρεάλ. Γενικά δεν είναι σε καλή κατάσταση και ήταν έκπληξη και για μας που την παρακολουθούμε και στο πρωτάθλημα, ότι διεκδίκησε μέχρι τέλους τη νίκη με τη Ρεάλ. Μαθηματικά, πάντως έπρεπε να κάνει την πρώτη της νίκη, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Άλλωστε, είδατε και τη στήριξη του κόσμου ακόμα και μετά τις πέντε σερί ήττες στην Ευρωλίγκα. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να βρει χημεία με τους ξένους, διότι έχει παίκτες που δεν παίζουν στο πρωτάθλημα. Ουσιαστικά έχει δύο ομάδες, καθώς κάποιοι παίζουν στο πρωτάθλημα και κάποιοι στην Ευρώπη. Υπάρχει πρόβλημα συνοχής, αφού έχει καλούς παίκτες, όχι επιπέδου Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού, αλλά ένα σκαλί πιο κάτω, με μεγάλες δυνατότητες κι αν τους το επιτρέψεις μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός πήρε νωρίς διαφορά και οι προπονητές λέμε ότι δεν είναι τόσο καλό αυτό. Δεν θέλουμε τις μεγάλες διαφορές τόσο νωρίς, διότι φεύγει το άγχος από τον αντίπαλο και όταν ξεκινά η ανατροπή, οι παίκτες του ξεπερνούν τον εαυτό τους. Πολλοί δημοσιογράφοι λένε ότι η Γαλατά το γύρισε επειδή ο Ολυμπιακός έκανε αλλαγές. Δε φταίει το ροτέισον, αλλά το γεγονός ότι τρεις από τους πέντε παίκτες του Ολυμπιακού που μπήκαν στο παρκέ μετά το 20-6 δεν ήταν έτοιμοι, ενώ ο προπονητής πίστευε ότι ήταν. Για τον Ολυμπιακό δεν ήταν θέμα η επίθεση, αφού είχε ήδη σκοράρει 20 πόντους σε επτά λεπτά. Αυτοί που μπήκαν δεν ήταν έτοιμοι αμυντικά, έκαναν προσωπικά λάθη κι έδωσαν χώρο στους Ντέντμον και Ντέι να βάλουν τα σουτ. Η δεύτερη πεντάδα του Ολυμπιακού ήταν κακή κυρίως στην άμυνα. Στην επίθεση είναι λογικό να μην μπορείς να βρεις ρυθμό αμέσως. Άμεσα μπορούν να βρουν ρυθμό ο Λοτζέσκι, που συνήθως παίζει καλά στα τελειώματα των παιχνιδιών, όπως έγινε και με τη Γαλατά, και ο Γκριν αν βρει χώρο. Αν δε γινόντουσαν οι αλλαγές και η πρώτη πεντάδα έχανε τη διαφορά, πάλι κάποιοι θα έλεγαν ότι ο προπονητής δεν έκανε αλλαγές. Στο μπάσκετ όλα ερμηνεύονται αφού δεις τι γίνεται. Αν είχε βάλει ο Πρίντεζης το τελευταίο σουτ θα μιλούσαμε για την ελληνική ψυχή, την αύρα της Κωνσταντινούπολης και λοιπά. Έτσι είναι το μπάσκετ. Πρέπει να τονίσω ότι είναι μεγάλο λάθος να θεοποιούμε τους προπονητές μετά από μία νίκη, πρέπει, όμως, να βλέπουμε τη γενική εικόνα, αν η ομάδα είναι πειθαρχημένη, αν παλεύει για 40 λεπτά, αν οι παίκτες έχουν καλές σχέσεις και χημεία. Αυτά κρίνουν τον προπονητή.

Από την άλλη, τα παιχνίδια τα κρίνουν οι αποστάσεις των παικτών και το αν είσαι εύστοχος. Η αναμέτρηση της Γαλατασαράι με τον Ολυμπιακό, δεν κρίθηκε στην ανατροπή της Γαλατά στο δεύτερο δεκάλεπτο, αλλά στα σουτ που έβαλε στο τρίτο και το τέταρτο. Αυτά τα σουτ τα έβαλαν παίκτες που έχουν ως προσόν τους μόνο το σουτ και τίποτα άλλο, όπως ο Ντίμπλερ, που δεν μπορεί να επιτεθεί με την μπάλα στο παρκέ. Το πρόβλημα ήταν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν πήγαιναν δυνατά στα close out για να αναγκάσουν τους αντιπάλους τους να ντριμπλάρουν. Αυτό είναι θέμα ατομικής συγκέντρωσης. Τα ίδια με τον Ντίμπλερ ισχύουν και για τον Ντέντμον, που όποτε μπήκε μέσα στη ρακέτα τράκαρε σε αντίπαλο. Δεν έχει ιδιαίτερη ποιότητα, αλλά είναι ένας καλός σουτέρ, που αν βάλει το πρώτο μπορεί να συνεχίσει. Στα σουτ του Ντίμπλερ και του Ντέντμον χάθηκε το παιχνίδι. Σε δύο παίκτες που δεν έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν. Δεν έχουν προσωπικότητα, δεν παίζουν άμυνα, δεν κλέβουν την μπάλα, δεν μπορούν να… σηκώσουν τον κόσμο, ούτε να μιλήσουν στο συμπαίκτη τους. Αν οι παίκτες του Ολυμπιακού τους έδιναν το διάδρομο προς το καλάθι και όχι το σουτ, ο Ολυμπιακός θα είχε κερδίσει".

Για την περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού:" Η άμυνα στον Γκιουλέρ έπρεπε να είναι πιο επιθετική. Όταν ο ψηλός μένει μέσα, ο Γκιουλέρ μπορεί να πάει στη διείσδυση, που είναι από τα καλά του στοιχεία και μετά να τελειώσει τη φάση ή να πασάρει. Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήταν η πολύ κακή αμυντική συμπεριφορά του σε μία διπλή κίνηση, στο σκριν στην κορυφή που συνοδεύεται από ένα μπακ σκριν στον ψηλό. Είναι μία συνεργασία που την εφαρμόζουν όλες οι ομάδες, από το τοπικό μέχρι την ΤΣΣΚΑ. Έτσι ο Ολυμπιακός δέχθηκε εύκολα καλάθια από τον Τάιους, που μπορεί να καρφώσει και τίποτα άλλο, αφού ο Μπιρτς έμεινε λίγο πιο ψηλά σε κάποιες στιγμές. Οπότε αν θέλουμε να συνοψίσουμε τα close out και τα τρία τέσσερα καλάθια από τη συγκεκριμένη συνεργασία κόστισαν στον Ολυμπιακό. Όταν οι παίκτες του Ολυμπιακού δουν το βίντεο θα δουν ότι έχασαν από δικά τους εύκολα αμυντικά λάθη και όχι από την εκπληκτική απόδοση της Γαλατά".

Για τη συντριβή της Φενέρμπαχτσε από την Μπασκόνια:υτό το γήπεδο (σ. σ. «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα») είναι πολύ περίεργο. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Είμαι 20 χρόνια στα γήπεδα και πέντε παίκτες της Μπασκόνια δεν τους ήξερα. Κάποιοι από τους Αμερικανούς της ή από τους Ευρωπαίους της δεν θα έπαιζαν στον Άρη ή την ΑΕΚ. Είναι απίστευτο πως η Μπασκόνια βρίσκει χημεία και αέρα και παίζει πολύ καλά. Έχει καλό ρεκόρ στην Ισπανία, έκανε «διπλά» στις έδρες των Ρεάλ και Ερυθρού Αστέρα, με παίκτες μέτριους. Μου κάνει φοβερή εντύπωση το πόσο εύκολα έχασε η Φενέρμπαχτσε. Περίμενα αντίδραση στο δεύτερο ημίχρονο, να πάει τη διαφορά στους 8 ή 9 πόντους. Όλοι οι παίκτες της Μπασκόνια είναι εργάτες και χωρίς να έχουν ιδιαίτερη ποιότητα βρίσκουν ρυθμό και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Εκτός του Χάνγκα λόγω της άμυνάς του δε νομίζω ότι ο Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός θα έπαιρναν κάποιο παίκτη από αυτήν. Αυτό βέβαια είναι κολακευτικό για την Μπασκόνια, αφού χωρίς μεγάλη ατομική ποιότητα τα καταφέρνει. Πλην του Μπαρνιάνι, που έχει το ρόλο που είχε ο Μπορούσης, πέρσι οι υπόλοιποι δεν έχουν σταθερότητα και προσωπικότητα. Ο Λάρκιν παίζει καλά στο στυλ που θέλουν, ως αντί Άνταμς, ενώ και ο Βόιτμαν δίνει μεγάλη βοήθεια, αφού είναι ταλαντούχος με καλό σουτ, με παιχνίδι κοντά στο καλάθι, ξέρει να διαβάζει καλά το παιχνίδι και έχει καλή πάσα".

Για τον Παναθηναϊκό Superfoods:" Είναι μία πολύ καλή ομάδα, ιδιαίτερα αμυντικά. Τα σχήματα με τους Νίκολς, Γκιστ και Σίνγκλετον, με το μέγεθος του Καλάθη και οποιονδήποτε άλλο στο δύο μπορούν να κάνουν απροσπέλαστη την άμυνά του. Αυτό μου αρέσει στον Παναθηναϊκό. Είναι μία ομάδα καλά χτισμένη. Δεν υπάρχει το μπάτζετ του 2009, που θα κάνει ένα ρόστερ αχτύπητο. Για τα δεδομένα της αγοράς έχει φτιάξει μία καλή ομάδα κι αν προχωρήσει θα είναι μεγάλο πρόβλημα ακόμα και για ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ. Υπάρχει, βέβαια, η αστάθεια με τους πολλούς νέους παίκτες, κάτι που φάνηκε και με τη Μακάμπι και με τον Ερυθρό Αστέρα, όταν δεν μπορούσε να διατηρήσει το ρυθμό του. Ο χρόνος κυλάει υπέρ του. Όπως είναι η φετινή Ευρωλίγκα, όποιος πάρει δύο νίκες έναντι ενός άμεσου ανταγωνιστή θα τερματίσει ψηλά. Σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες η οκτάδα θα έχει σχηματοποιηθεί και θα έχουν ξεχωρίσει έξι με επτά ομάδες. Δηλαδή οι ομάδες που λέγαμε το καλοκαίρι, η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρ, η Νταρουσάφακα, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και μία έκπληξη, που δεν είναι η Μπάμπεργκ, αλλά φαίνεται να είναι η Μπασκόνια, ή το Μιλάνο που έκανε φοβερή εμφάνιση με την Εφές. Η Αρμάνι ήταν εκπληκτική και έχει πολύ ταλέντο".

Για το επίπεδο της διοργάνωσης:" Είναι ανταγωνιστικό, όπως το περιμέναμε. Βλέπουμε δυνατά παιχνίδια και ακόμα και η Ζαλγκίρις που δε θα είναι στα πλέι οφ, θα παλέψει μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Είδαμε ότι παραλίγο να κερδίσει την Μπαρτσελόνα. Επειδή είναι τέτοια η μορφή της Ευρωλίγκας και ο πρώτος μπορεί να χάσει και από τον τελευταίο, για να είσαι στην οκτάδα θα χρειαστείς οπωσδήποτε 15 νίκες. Ίσως χρειαστείς να έχεις και τα πλεονεκτήματα στις ισοβαθμίες, καθώς υπάρχει πιθανότητα από τον έβδομο ως το δέκατο όλοι να έχουν ίδιο αριθμό νικών. Η τετράδα είναι δύσκολη υπόθεση. Πρώτος στόχος για όλες τις ομάδες πρέπει να είναι η επτάδα, αφού η όγδοη θέση ισοδυναμεί με αποκλεισμό, με την ΤΣΣΚΑ να είναι ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους. Η έβδομη θέση σου δίνει ελπίδα για το Φάιναλ Φορ".

Για την ομάδα του, την Γκαζιαντέπ:" Δυστυχώς είχαμε ατυχίες, κάναμε κάποια κακά παιχνίδια, είχαμε και δύσκολο πρόγραμμα και έχουμε καταλήξει να μην έχουμε νίκη, μαζί με άλλες τρεις ομάδες. Από εδώ και πέρα στρώνει το πρόγραμμα και το Σάββατο παίζουμε με μία νεοφώτιστη, την Μπαλισεκίρ, και πρέπει να κερδίσουμε για να πάρουμε ανάσες. Αν το καταφέρουμε σε συνδυασμό με το ότι έχουμε εξασφαλίσει την πρόκριση για τη δεύτερη φάση του Γιουροτσάλεντζ θα αναπνέουμε καλύτερα. Αν κερδίσουμε ας με παίρνετε τηλέφωνο κάθε Παρασκευή".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ