EUROLEAGUE

Αυτή είναι η πρώτη διαιτήτρια της EuroLeague

Αυτή είναι η πρώτη διαιτήτρια της EuroLeague

Η Αν Πάντερ "γκρέμισε" το απόρθητο κάστρο των ανδρών διαιτητών στην EuroLeague, ούσα η πρώτη γυναίκα που σφυρίζει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Η EuroLeague την παρουσιάζει (VIDEO).

Διαιτησία και γυναίκες είναι δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες, βάσει όσων έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Πόσω μάλλον στην EuroLeague, όπου οι σφυρίχτρες ήταν... απρόσιτες για το θηλυκό κομμάτι του αθλήματος. Όλα αυτά, μέχρι φέτος, αφού η Αν Πάντερ "εισέβαλε" στο... άβατο των ανδρών, κερδίζοντας το δικαίωμα να σφυρίξει σε αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σφύριξε μάλιστα φέτος αγώνες του Ολυμπιακού (εντός με Ερυθρό Αστέρα) και του Παναθηναϊκού (εκτός με Γαλατάσαραϊ), με τους "αιωνίους" να χαμογελούν σε αμφότερες περιπτώσεις.

Η EuroLeague παρουσίασε τη μοναδική γυναίκα που έφτασε στο σημείο να σφυρίξει αγώνες αυτού του επιπέδου, με την ίδια να εξηγεί πως " στο παρελθόν, όταν άρχισα να δουλεύω για να φτάσω σε υψηλό επίπεδο, είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να είμαι σαν άντρας ή να γίνω καλύτερη από τους αυτούς. Γι αυτό άρχισα να συμπεριφέρομαι σαν άντρας".

Κι αυτό ήταν ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, όπως ανέφερε. Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν μερικά χρόνια και να μιλήσει με αρκετό κόσμο έως ότου καταλάβει πως δεν υπάρχει θέμα φυλετικών διακρίσεων στο παρκέ, αφού όλα εξαρτώνται από την απόδοσή της στο παρκέ. " Μετά από δύο χρόνια, κάποιοι που ήταν υπεύθυνοι για τις ανόδους σε υψηλότερες κατηγορίες μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να είμαι σαν άντρας για να πετύχω. Να συμπεριφέρομαι σαν γυναίκα, γιατί αυτό που μετράει είναι να είμαι καλή στο παρκέ", ανέφερε η ίδια πριν σταθεί σε κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό για την ίδια: " Υπήρχαν φορές που σκεφτόμουν αν αξίζει να το κάνω όλο αυτό, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των οπαδών και το τι γράφουν τα μίντια".

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα ο Αντρέα Τρινκιέρι, ως ο πιο έμπειρος εκ των υπόλοιπων προπονητών της EuroLeague αφού την βλέπει πιο συχνά -ελέω της Μπουντεσλίγκα- τόνισε πως " οι γυναίκες είναι πιο δυνατές από τους άντρες σε κάποιες καταστάσεις. Είμαι πραγματικά χαρούμενος γι αυτό που κάνει, είναι πολύ σημαντική για το γερμανικό μπάσκετ. Κάποιες φορές υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε εμπνεύσουν. Όταν πήγα στη Γερμανία, πριν από τρία χρόνια ήταν μια γυναίκα διαιτητής. Τώρα πια είναι απλά... διαιτητής. Μπορεί να εμπνεύσει ακόμη και νέους παίκτες γιατί ξεπέρασε δυσκολίες γι ανα φτάσει μέχρις εκεί. Πλέον είναι μία από τις καλύτερες".

Η Αν Πάντερ δεν έμεινε όμως σε αυτά και τα ευχολόγια για καλή σταδιοδρομία. Φροντίζει κι η ίδια να εξελίσσεται, παρακολουθώντας ξανά και ξανά τους αγώνες που έχει διαιτητεύσει. " Κοιτάζω τα παιχνίδια για να δω αν τα σφυρίγματά μου είναι σωστά, αν είχα καλή επικοινωνία με τους υπόλοιπους διαιτητές. Τα λάθη μου. Είναι καλό να τα βλέπεις όλα αυτά, ώστε να είσαι καλύτερος στην επόμενη φορά που θα βρεθείς στο γήπεδο", ανέφερε χαρακτηριστικά πριν καταλήξει, λέγοντας πως " δέχομαι πολλά τηλέφωνα ή μηνύματα από γυναίκες που κάνουν την ίδια δουλειά. Είναι ευχάριστο".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ