EUROLEAGUE

Άρχισαν τα... ζόρια για τις ομάδες της EuroLeague

Άρχισαν τα... ζόρια για τις ομάδες της EuroLeague

Οι 16 ομάδες της EuroLeague αρχίζουν σιγά-σιγά να αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσουν την επιτυχία στο Εθνικό τους Πρωτάθλημα με την καλή παρουσία στην EuroLeague.

Η νέα σύνθεση της EuroLeague ήταν σίγουρο ότι θα άλλαζε τα δεδομένα για όλους. Το γεγονός ότι πλέον οι ομάδες θα είναι αναγκασμένες να δίνουν αγώνες ανά τρεις ημέρες ήταν δεδομένο ότι θα έκρυβε κινδύνους, αφού πλέον δεν θα υπήρχε χρόνος για ξεκούραση. Όλες οι ομάδες της EuroLeague το ήξεραν αυτό. Άλλο όμως είναι η θεωρία και άλλο η πράξη, με το Σαββατοκύριακο που πέρασε να αποτελεί ένα... preview για όσων θα ακολουθήσουν μέσα στην σεζόν για τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.

Έχοντας μπροστά τους το πολύ δύο ημέρες πριν τον αγώνα τους στα Εθνικά τους Πρωταθλήματα, πολλές ομάδες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτό που θα ζήσουν φέτος θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο πράγμα που έχουν δει. Οι περισσότεροι αγώνες υψηλού επιπέδου στην EuroLeague απαιτούν μεγαλύτερο ροτέισον σε όλες τις διοργανώσεις για να μην... πέσουν κάτω οι παίκτες. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι και οι 12 παίκτες μίας ομάδας θα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, διαφορετικά θα υπάρχουν προβλήματα. Κοινώς, πρέπει όλοι διαρκώς να βρίσκονται σε εγρήγορση, διαφορετικά η γκέλα δεν είναι και πολύ μακριά.

Κάτι που σίγουρα κατάλαβε καλά ο Ολυμπιακός για παράδειγμα, ο οποίος έφτασε μία ανάσα από το να χάσει από την Δόξα Λευκάδας μέχρι να έρθει ο Έρικ Γκριν να σώσει την παρτίδα στο τέλος , αλλά και ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας (νίκησε οριακά 68-66 την Ιγκοκέα), η Μπάμπεργκ (νίκησε δύσκολα με 83-77 την Όλντενμπουργκ), η Μπασκόνια ( νίκη με 90-83 επί της Τζουβεντούτ ) και η Φενέρμπαχτσε (νίκησε πολύ πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό 72-61 τη νεοφώτιστη στο Τουρκικό Πρωτάθλημα Γεσιλγκιρεσούν). Υπάρχει ακόμα και το παράδειγμα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, που κέρδισε δύσκολα την Χαποέλ Χολόν (91-82) και λίγο αργότερα έγινε η δεύτερη ομάδα της διοργάνωσης μετά τον Παναθηναϊκό που απέλυσε τον προπονητή της, αφού λύθηκε το συμβόλαιο του Έρεζ Ενλστάιν. Η Γαλατασαράι βέβαια δεν στάθηκε το ίδιο τυχερή, αφού γνώρισε εντός έδρας ήττα-σοκ από την Μπάνβιτ με 83-74!

Άρχισαν τα... ζόρια για τις ομάδες της EuroLeague
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Γενικώς πάντως, αν ρίξει κάποιος μία ματιά στα πεπραγμένα των ομάδων της EuroLeague στα Εθνικά τους Πρωταθλήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο θα διαπιστώσει ότι μπορεί μεν οι περισσότερες να κέρδισαν, ωστόσο δυσκολεύτηκαν περισσότερο από ότι άλλες φορές. Για την ακρίβεια, με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό, την Νταρουσάφακα και την Μπαρτσελόνα, που διέλυσαν Κόροιβο Αμαλιάδας (96-65), Γκαζιαντέπ (81-56) και Ρεάλ Μπέτις (80-56) αντίστοιχα, οι περισσότερες ομάδες τα βρήκαν σκούρα τουλάχιστον για 20-25 λεπτά. Και αυτό οφειλόταν είτε στην συσσωρευμένη κούραση από τους αγώνες της EuroLeague, είτε στο ότι αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν το ροτέισον και να φτάσουν μέχρι το βάθος του πάγκου τους προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν “φρέσκους” τους βασικούς παίκτες τους. Οι ομάδες λοιπόν που πήραν βοήθεια από τον 9ο, τον 10ο ή τον 11ο παίκτη τους πήραν σχετικά εύκολες νίκες ή έστω “καθάρισαν” τους αγώνες τους μέχρι το 35ο λεπτό των αγώνων. Οι ομάδες όμως των οποίων οι “παγκίτες” δεν έπαιξαν καλά ζορίστηκαν. Το καλύτερο; Η σεζόν ουσιαστικά τώρα αρχίζει!

Η εβδομάδα που έρχεται είναι η πρώτη της EuroLeague που οι ομάδες θα χρειαστούν να δώσουν δύο αγώνες στην διοργάνωση μέσα σε διάστημα τριών ημερών, παίζοντας είτε Τρίτη και Πέμπτη, είτε Τετάρτη και Παρασκευή, έχοντας την ενδιάμεση μέρα ταξίδι! Και μετά από αυτό θα πρέπει κάποιες από αυτές να επιστρέψουν ξανά στην χώρα τους για να αγωνιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή την Δευτέρα στα Εθνικά τους Πρωταθλήματα! Κοινώς, θα χρειαστεί να δώσουν 3 αγώνες σε διάστημα το πολύ 7 ημερών, με την κούραση να αρχίσει σιγά-σιγά να... συσσωρεύεται και άρα να είναι απαραίτητο πλέον από τους παίκτες που βρίσκονται στο βάθος του πάγκου να βγουν μπροστά. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι μπορεί να αντιληφθεί ο κόσμος, αφού αν δεν βγουν τώρα μπροστά οι λεγόμενοι “παγκίτες”, τότε οι βασικοί θα φορτωθούν με πολύ χρόνο συμμετοχής από πολύ νωρίς και θα υπάρχει ο κίνδυνος να “σκάσουν” όταν ξεκινούν τα playoffs της EuroLeague αλλά και των Εθνικών τους Πρωταθλημάτων!

Άρχισαν τα... ζόρια για τις ομάδες της EuroLeague

Η φετινή σεζόν είναι εντελώς διαφορετική για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ και σιγά-σιγά το αντιλαμβάνονται όλοι. Η έννοια “μαραθώνιος” μπαίνει για τα καλά στην ζωή των ομάδων, που καλούνται να διαχειριστούν καινούρια δεδομένα. Μένει να φανεί πλέον πώς θα αντιδράσουν από εδώ και πέρα.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ