EUROLEAGUE

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Η αύξηση του Salary Cap, αλλάζει τα δεδομένα και για τους "Ευρωπαίους" παίκτες. Διαβάστε ποιοι έφυγαν το καλοκαίρι από τη Εuroleague και θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν στο NBA.

Στις 13 Ιουλίου ο Sergio Rodriguez αποχαιρέτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης, έπειτα από έξι χρόνια παρουσίας στην ομάδα, και αποφάσισε να κάνει δεκτή την πρόταση των Philadelphia 76ers για να παίξει στο NBA.

Το παράδειγμα του Ισπανού γκαρντ ακολούθησαν και πολλοί άλλοι το φετινό καλοκαίρι, με το ευρωπαϊκό μπάσκετ να βλέπει τους αστέρες του να λένε "αντίο" ο ένας μετά τον άλλο. Είναι αναμφισβήτητο ότι η αίγλη και το γόητρο που έχει το NBA, δεν συγκρίνονται με καμίας άλλης μπασκετικής διοργάνωσης στον πλανήτη και ότι ο κάθε μπασκετμπολίστας έχει όνειρο να πατήσει τα παρκέ του NBA, έστω και για λίγα λεπτά.

Ο βασικότερος λόγος ωστόσο της στροφής των "Ευρωπαίων" παικτών είναι άλλος. Βλέπετε, οι ομάδες του NBA έχουν από φέτος το δικαίωμα να ξοδέψουν 23.000.000 δολάρια παραπάνω για μισθούς παικτών. Είδαν δηλαδή το salary cap να εκτοξεύεται από τα 71.000.000 στα 94.000.000 δολάρια, με το ποσό να αναμένεται να φτάσει σταδιακά τα 108.000.000 σε δύο χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο οι αμερικανικές ομάδες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δίνουν μεγαλύτερα συμβόλαια, ακόμα και σε παίκτες που μπορεί απλώς να συμπληρώνουν το ρόστερ. Το 2008 ο Ολυμπιακός είχε προσφέρει στον Josh Childress, που ήταν ο έκτος παίκτης των Atlanta Hawks, 20.000.0000 δολάρια για συμβόλαιο τριών ετών. Με τα νέα δεδομένα ο οποιοσδήποτε έκτος παίκτης μπορεί να αμείβεται με πολλά εκατομμύρια περισσότερα.

Τώρα που οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρίσκονται λίγες μέρες πριν την έναρξη τους, καταγράψαμε τα πρώτα αποτελέσματα των νέων δεδομένων. Αυτοί είναι λοιπόν οι παίκτες που αποχαιρέτησαν τη Euroleague για χάρη του NBA.

Γιώργος Παπαγιάννης

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

ο Παπαγιάννης μπορεί να γίνει ένας All Star παίκτης. Αν με ρωτάται ποιον μου θυμίζει, έχει τη δυνατότητα να γίνει ο νέος Marc Gasol".

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι από τις 23 Ιουνίου το υψηλότερο draft Έλληνα παίκτη, όταν επιλέχτηκε στο νο13 από τους Phoenix Suns, οι οποίοι το ίδιο βράδυ τον έδωσαν στους Kings.

Για να μάθει κάποιος για το ποιός πραγματικά είναι και τι μπορεί να κάνει ο ύψους 2,16 center το χειρότερο που μπορεί να πράξει είναι να κοιτάξει τα στατιστικά του στην περσινή Euroleague. Με τον Djordjevic στον πάγκο πήρε ελάχιστες ευκαιρίες και μονάχα με την έλευση του Αργύρη Πεδουλάκη κατόρθωσε να δείξει κάποια στοιχεία του πλούσιου ταλέντου του.

Οι Αμερικάνοι όμως δεν δείχνουν να έχουν αμφιβολία για τις δυνατότητες του και ο τεχνικός των Kings, Dave Joerger, αναμένεται να δώσει, από την πρώτη σεζόν, χρόνο συμμετοχής στον πρώην center του Παναθηναϊκού. Κώστας Κουφός, DeMarcus Cousins και Willie Cauley-Stein είναι οι τρεις άλλοι center των Kings, με τους δύο τελευταίους να δύνανται να παίξουν σε ψηλά σχήματα και ως τεσσάρια.

Dario Saric

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ
Σάριτς

Το νο12 του Draft του 2014 είχε δύο γεμάτες σεζόν με την Αναντολού Εφές στην Euroleague, κάνοντας λίγο πολύ όλες τις δουλειές στο παρκέ (11,7 πόντους, 5,8 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ και πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας σε 24 παιχνίδια Euroleague 2015-16). O ταλαντούχος ύψους 2,08μ. forward είναι βασικό στέλεχος της "χρβάτσκα" από το 2013.

Ο Dario Saric είναι από τους παίκτες που πηγαίνουν στο NBA με στόχο να έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής από την πρώτη κιόλας σεζόν. Θα ενταχθεί στη χειρότερη περσινή ομάδα της λίγκας (10-72 το περσινό ρεκόρ) και αναμένεται να αγωνίζεται στο 4, μοιράζοντας τη θέση του κυρίως με τον Ben Simmons, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιείται και στο 3.

Sergio Rodriguez

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Τα παρκέ του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου είναι πολύ γνώριμα στον Rodriguez, καθώς αγωνιζόταν στις ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια, αρχικά στους Portland Trail Blazers και την τελευταία σεζόν της πρώτης του θητείας στο NBA στους Sacramento Kings. Πάντως μετά από μια πολύ καλή και γεμάτη εξαετία στους Μαδριλένους, με τους οποίους πανηγύρισε και τον τίτλο της Euroleague το 2015, ο Sergio Rodriguez μοιάζει πολύ πιο έτοιμος για το NBA.

O τεχνικός της ομάδας, Βrett Brown, φαίνεται να υπολογίζει περισσότερο για τη θέση του πόιντ γκαρντ τους Sergio Rodriguez και Jerryd Bayless.

Willy Hernangomez

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Ο Ισπανός ψηλός (2,11μ.) πέρασε την περασμένη σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τη φανέλα της οποίας είχε σε 14 παίχνιδια Euroleague 4,3 πόντους και 3,3 ριμπάουντ μένοντας στο παρκέ κάτι παραπάνω από 11 λεπτά ανά ματς.

Ο Hernangomez, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν μέλος της "Furia Roja" τόσο στην κατάκτηση του Eurobasket 2015 όσο και στο χάλκινο μετάλλιο του Ρίο το φετινό καλοκαίρι, αναμένεται στην πρώτη του χρονιά στους Knicks να είναι η τρίτη λύση στη θέση του center για τους Knicks, πίσω από τον Joakim Noah και τον Kyle O' Quinn.

Davis Bertans

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ
Μπέρτανς

Ο 23χρονος forward όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόταν στη Euroleague, αρχικά με τη φανέλα της Ολύμπια Λουμπλιάνας, εν συνεχεία στην Παρτίζαν, όπου έκανε και το "ξεπέταγμα" του, και τα τελευταία δύο χρόνια στην Λαμποράλ Κούτσα.

Ο Davis Bertans μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του Gregg Popovich παίζοντας στη θέση 3 ή εναλλακτικά στο 4 με το πολύ καλό του περιφερειακό σουτ (πέρυσι είχε στη Euroleague 47,4% πίσω από τη γραμμή των 6,75μ.). Είναι αμφίβολο πάντως κατά πόσο θα μπορέσει ο ύψους 2,08μ. Λετονός να βρει θέση στο ροτέισον της τεξανής ομάδας, από τη στιγμή που στο 3 υπάρχει ο Kawhi Leonard, έχοντας για back-up τους Jonathοn Simmons και Kyle Anderson και στο 4 εκτός από τον Lamarcus Aldridge που θα ξεκινάει μπορούν επίσης να αγωνιστούν ο Anderson αλλά και o Pau Gasol, που όπως φαίνεται θα ξεκινά ως center.

Mindaugas Kuzminskas

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Φυσικά ο Kuzminskas δεν άφησε την ευκαιρία και φέτος θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Jeff Hornacek, με την ελπίδα να τον πείσει να τον εντάξει στο rotation της νέας ομάδας της New York.

Τα πράγματα πάντως μόνο εύκολα δεν είναι για τον 26χρονο forward, καθώς στο 3 υπάρχει ο Carmelo Antony αλλά και ο Lance Thomas και στο 4, που εναλλακτικά μπορεί να παίξει ο ύψους 2,06μ. Λιθουανός, δεσπόζει ο Kristaps Porzingis και ως πρώτη εναλλακτική προβάλλει ο Kyle O'Quinn που παίζει και στο 5.

Maurice Ndour

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ
Εντούρ

Ο Maurice Ndour (2,06μ.) από κει και πέρα μετακινήθηκε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία έπαιξε σε 12 παιχνίδια Euroleague, έχοντας 2,3 πόντους και 1,8 ριμπάουντ ανά 8 λεπτά συμμετοχής.

Η περίπτωση του Σενεγαλέζου μόνο προς όφελος των New York Knicks μπορεί να αποβεί. Η ομάδα του Phil Jackson έδωσε το minimum συμβόλαιο, διετούς διάρκειας, σε έναν παίκτη με τρομακτικά προσόντα, που μπορεί να μην "βγει", να μην ολοκληρώσει καν τη χρονιά, αλλά από την άλλη μπορεί να αποδειχτεί "λαχείο".

Malcolm Delaney

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Τελικά όμως άφησε τους πάντες στα κρύα του λουτρού και αποφάσισε να υπογράψει διετές συμβόλαιο έναντι 5.000.000 δολαρίων με τους Atlanta Hawks. Ο Malcolm Delaney μετά την αποφοίτηση του από το Κολέγιο του Virginia Tech το 2011 έπαιξε πέντε χρόνια στα γήπεδα της Ευρώπης και αφού εξέπληξε άπαντες, επιστρέφει στη χώρα του, για να παίξει για πρώτη φορά στο NBA. Σημειωτέον, δεν έγινε ποτέ draft.

Ο Delaney μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο 1 όσο και στο 2, με τον Dennis Shroder και τον Kent Bazemore να λογίζονται ως οι βασικοί για τις δύο αυτές θέσεις. Ο τεχνικός των Hawks, Mike Budenholzer, έχει στη φαρέτρα του επίσης ton Jarrett Jack στο 1 και τους Kyle Korver, Thabo Sefolosha και , Tim Hardaway Jr. στο 2, με αμφότερους όμως να παίζουν και στο 3. Με αυτά τα δεδομένα ο Delaney μπορεί να έχει ρόλο στην ομάδα της Atlanta.

Alex Abrines

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για ένα παίκτη που σε αναμετρήσεις δίχως άγχος έκανε εκπληκτικά πράγματα, δεν μπορούσε ωστόσο να διαχειριστεί την πίεση των μεγάλων αγώνων. Σημείωναν έτσι ότι το NBA θα του ταίριαζε... γάντι. Το ίδιο δείχνουν να πιστεύουν και οι άνθρωποι της Oklahoma City Thunder, που του έδωσαν τριετές συμβόλαιο έναντι 17.1750.000 δολαρίων. To μεγαλύτερο που έχει δοθεί σε παίκτη που επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο του Draft.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν στην ομάδα του Billy Donovan, ο 23χρονος ύψους 1,98μ. Ισπανός μπορεί να βοηθήσει παίζοντας είτε στο 2, είτε στο 3.

Elliot Williams

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ
Έλιοτ Ουίλιαμς

Πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στο top16, η κακή του όμως παρουσία στα παιχνίδια των playoff με αντίπαλο τη Λαμποράλ Κούτσα σε συνδυασμό και με τον παραγκωνισμό του μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του “τριφυλιού” από τον Αργύρη Πεδουλάκη, απομάκρυνε την ιδέα των ανθρώπων του Παναθηναϊκού για συνέχιση της συνεργασίας με τον Williams.

Το καλοκαίρι λοιπόν ήταν free agent και τελικά έπεισε τους Golden State Warriors να του δώσουν minimum συμβόλαιο ενός έτους. Ωστόσο τίποτα δεν είναι τελεσίδικο, καθώς οι "Πολεμίστες" έχουν αυτή τη στιγμή 16 συμβόλαια και θα πρέπει στην αρχή της σεζόν το ρόστερ να απαρτίζεται από 15 παίκτες, με τον Elliot Williams να μην έχει, αν μη τι άλλο, εγγυημένη θέση.

Thomas Satoransky

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Ο Thomas Satoransky υπέγραψε στους Washington Wizards, οι οποίοι τον περίμεναν από το 2012 όταν και τον είχαν επιλέξει στο νο32 του Draft, εγγυημένο τριετές συμβόλαιο έναντι 9.000.000 δολαρίων.

John Wall και Bradley Beal είναι σίγουρα οι δύο βασικοί "κοντοί" της ομάδας, ωστόσο είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο νέος τεχνικός της Washington, Scott Brooks, θα βρει χώρο για τον 24χρονο υψηλόσωμο (2,01μ.) Tσέχο.

Paul Zipser

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Ο ύψους 2,03μ. Γερμανός είχε και πέρυσι δηλώσει συμμετοχή στο Draft, αλλά την τελευταία στιγμή την απέσυρε, και έτσι στην τελευταία του ευκαιρία φέτος, καθώς είναι 22 χρονών, κατάφερε να επιλεχθεί. Ο Zipser αγωνίστηκε τα τελευταία 4 χρόνια στην Μπάγερν Μονάχου, με την οποία στην τελευταία του σεζόν στη Euroleague είχε σε 10 αναμετρήσεις 5,3 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ.

Το μέλλον του Zipser βρίσκεται στους Bulls, οι οποίοι σε πρώτη φάση δεν περιμένουν πολλά από αυτόν, αν όμως καταφέρει να κερδίσει θέση στο rotation και να δώσει βοήθειες, αυτό θα ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για τον τεχνικό της ομάδας, Fred Hoidberg.

Dragan Bender

Από τη Euroleague στο ΝΒΑ

Ο Bender βρέθηκε στην "ομάδα του λαού" λόγω του μέντορα του Nikola Vujicic, από τις ακαδημίες του οποίου ξεκίνησε και έπαιξε μία σεζόν. Πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Kristaps Porzingis, ελέω της ασυνήθιστης ευκινησίας και ταχύτητας αμφότερων σε σχέση με το "μπόι" τους.

Ο Dragan Bender είναι 2,16μ., μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις των ψηλών, διαθέτει καλό περιφερειακό σουτ, αξιόπιστα τελειώματα, βλέπει καλά το γήπεδο και χειρίζεται πολύ καλά για το σώμα του την μπάλα.

Με δεδομένο ότι οι Phoenix Suns θα δώσουν αρκετό χρόνο συμμετοχής στον Bender και λογικά θα τεθούν γρήγορα εκτός διεκδίκησης playoffs, ο 18χρονος Κροάτης βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Στο Phoenix μπορεί να αποκτά εμπειρίες από τα παρκέ του NBA και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει, δίχως μεγάλη πίεση, πάνω στα δυνατά και αδύνατα σημεία του παιχνιδιού του.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ