EUROLEAGUE

Χίμκι - Παναθηναϊκός: Εξάστερος χωρίς συνοχή

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / KHIMKI - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / KHIMKI - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Hoop Fiction αναλύει στο Sport24.gr την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στην Μόσχα, αλλά και το τεράστιο κενό που αφήνει η απουσία του Ματ Λοτζέσκι.

Δύο σχεδόν εβδομάδες μετά την τελευταία του ευρωπαϊκή αναμέτρηση, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κερδίσει στη Μόσχα προκειμένου να διατηρήσει βάσιμες ελπίδες για μια θέση στην πρώτη τετράδα. Αντί γι’ αυτό, οι πράσινοι κατέρρευσαν από το πρώτο κιόλας ημίχρονο και οι κώδικες επικοινωνίας έμοιαζαν να έχουν επιστρέψει στο επίπεδο που βρίσκονταν στην αρχή της σεζόν, με τους παίκτες του Πασκουάλ χαμένους σε μια ακολουθία πειραματισμών σε διαφορετικά πρόσωπα και σχήματα.

Ποια ήταν τα στοιχεία που συνέβαλαν στο να παρουσιαστούν οι πράσινοι βραχυκυκλωμένοι και στις δύο πλευρές του παρκέ;

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό είναι οι συνεχείς δοκιμές στην κατάρτιση της περιφερειακής γραμμής. Ο Πασκουάλ ξεκίνησε τοποθετώντας τον Μάικ Τζέιμς δίπλα στον Καλάθη, σε μια θέση που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το κατά πόσο θα υπάρχει επιθετική ροή στην πράσινη επίθεση. Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενες αναλύσεις μετά από παιχνίδια του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι έχουν ανάγκη έναν τρίτο επιθετικό πόλο δίπλα στον κεντρικό άξονα που είναι οι συνεργασίες του Καλάθη με τον Γκιστ. Το αρνητικό της τοποθέτησης του Τζέιμς σ΄ένα τέτοιο σχήμα είναι πως ο Αμερικανός χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του προκειμένου να εμπλακεί στην επίθεση. Ο Καλάθης έμοιαζε εκτός κλίματος, υπήρξαν αρκετές επιθέσεις που ο Τζέιμς ανέλαβε το κατέβασμα της μπάλας, η αθλητικότητα της Χίμκι απέκλεισε τους πιθανούς διαδρόμους και έτσι ο Παναθηναϊκός κατέληξε να είναι παγιδευμένος χωρίς να μπορεί να δημιουργήσει. Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμιστεί ξανά πόσο σημαντική είναι η απουσία του Ματ Λοτζέσκι.

Με τον Λοτζέσκι στη βασική πεντάδα, ο Παναθηναϊκός επιδίωκε συνεχείς συνεργασίες μεταξύ τριών παικτών, με στόχο να βγει ο Βέλγος από τα σκριν προκειμένου να υποδεχθεί την μπάλα και να εκτελέσει. Χωρίς αυτόν, οι πράσινοι δείχνουν να μην μπορούν να βρουν τρόπους για εύκολο σκορ κι αυτό στην ουσία οριοθετεί την επίθεσή τους.

Απέναντι στην Χίμκι, ο Τσάβι Πασκουάλ πειραματίστηκε αρκετά με τους συνδυασμούς στην πράσινη περιφερειακή γραμμή, κι αυτό δεδομένα επηρέασε αρκετά ένα σύνολο που έμοιαζε να βρίσκεται εκτός κλίματος. Υπήρξαν δίδυμα και τριάδες περιφερειακών που είδαμε για πρώτη φορά στη σεζόν, όπως για παράδειγμα το σχήμα με Λεκαβίτσιους-Καλάθη-Παππά ή το σχήμα με Τζέιμς-Καλάθη-Ντένμον - όσο έτοιμος κι αν εμφανίστηκε ο Τζέιμς ή όσο μεγάλο κι αν είναι το διάστημα συνύπαρξης των υπόλοιπων, κάποια διάσπαρτα πεντάλεπτα ή τετράλεπτα δεν επρόκειτο να λειτουργήσουν.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που κόστισε αρκετά ήταν η ελλιπής αμυντική επικοινωνία. Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε νωθρός στο βαθμό της έντασης με την οποία έβγαινε πάνω στα περιφερειακά σουτ της Χίμκι, οι Ρώσοι έλεγξαν τα ριμπάουντ (9 περισσότερα από τους πράσινους), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι πράσινοι είχαν πρόβλημα στην προστασία της ρακέτας επειδή οι περιφερειακοί έμεναν στην πίσω γραμμή μετά τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα, έχοντας έτσι να αντιμετωπίσουν ψηλότερους αντιπάλους στη διεκδίκηση του ριμπάουντ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς επικοινωνίας στην άμυνα (με την Χίμκι να επιτίθεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ο Ολυμπιακός επιτέθηκε πάνω στον Πλάις):

Χίμκι - Παναθηναϊκός: Εξάστερος χωρίς συνοχή

Στην αρχή της φάσης, ο Ρόμπινσον έχει βγει στην κορυφή προκειμένου να δώσει το σκριν στον Σβεντ, ο οποίος έχει ξεκινήσει να κινείται προς το δεξί φτερό, ενώ ο Μόνια βρίσκεται στην αριστερή γωνία με τον Σίνγκλετον να αγνοεί την παρουσία του. Αναγκασμένος να ακολουθήσει τον Ρόμπινσον ψηλά, ο Βουγιούκας είναι από την αρχή της επίθεσης μακριά από τη ρακέτα, βγάζοντας στην ουσία τον εαυτό του από το χώρο στον οποίο μπορεί να “κρυφτεί” το έλλειμμά του σε ταχύτητα. Με τον Βουγιούκα σχεδόν στο τρίποντο, ο Ρόμπινσον ρολάρει και κινείται στον κεντρικό διάδρομο ενώ ο Χάνεικατ κάνει το σκριν στον Έλληνα ψηλό βγάζοντάς τον οριστικά εκτός φάσης. Στην εξέλιξη της φάσης:

Χίμκι - Παναθηναϊκός: Εξάστερος χωρίς συνοχή

Ο Μόνια μένει ξεχασμένος στη γωνία (στη συγκεκριμένη φάση υπάρχει σοβαρή περίπτωση ο Σίνγκλετον να μην τον είδε καν πίσω του πριν η μπάλα φτάσει εκεί), ο Σβεντ έχει φτάσει στο δεξί φτερό και πασάρει την μπάλα στην αδύνατη πλευρά, και ο Ρώσος ευστοχεί σε ελεύθερο σουτ. Η μόνη αντίδραση του Παναθηναϊκού είναι η απεγνωσμένη κίνηση του Σίνγκλετον προς τη γωνία. Ακόμα κι αν ο Μόνια αστοχούσε η επίθεση θα ήταν επιτυχής, ενώ οι πράσινοι θα βρίσκονταν και πάλι σε μειονεκτική θέση για την προστασία της ρακέτας τους με τον Βουγιούκα να πρέπει να μονομαχήσει με δύο αντιπάλους για το ριμπάουντ.

Όπως σημειώθηκε στο κείμενο με τα ερωτήματα γύρω από την αναδιαμόρφωση του Παναθηναϊκού , οι πράσινοι χρειάζονται χρόνο μέχρι να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Η πρώτη δοκιμή της τοποθέτησης του Τζέιμς δίπλα στον Καλάθη δεν λειτούργησε ιδιαίτερα (πρέπει να δοκιμαστεί ξανά, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τα μέγιστα από τους δύο καλύτερους παίκτες της περιφέρειας και το ιδανικό σενάριο θα είναι αυτό της συνύπαρξής τους στην πεντάδα), ο Πέιν χρειάζεται χρόνο και παιχνίδια προσαρμογής (κάπως ανορθόδοξο και ασύνδετο το σχήμα της πρώτης του εμφάνισης δίπλα σε Μήτογλου-Καλάθη-Παππά-Λεκαβίτσιους), ενώ οι πράσινοι χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις σε παιχνίδια που δυσκολεύονται από το τρίποντο (28% απέναντι στην Χίμκι).

Εν όψει της επερχόμενης τελικής ευθείας, ο Παναθηναϊκός πρέπει να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε πιθανή λύση. Ακόμα κι αν μετά την επιστροφή του Τζέιμς θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθούν οι ισορροπίες στην περιφέρεια, οι πράσινοι χρειάζεται να διατηρήσουν ακέραιες ορισμένες από τις μέχρι στιγμής σταθερές της σεζόν. Η ικανότητα του Νίκου Παππά να κινηθεί κάθετα, τα ελεύθερα σουτ του Ρίβερς, και το παιχνίδι του Σίνγκλετον από μέση απόσταση πρέπει να εμφανιστούν ξανά βάσει πλάνου.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός έχει να διαχειριστεί το πρέπει της νίκης την ερχόμενη εβδομάδα. Όσο κι αν χρειάζεται χρόνος προσαρμογής, τα δεδομένα της βαθμολογίας πιέζουν. Ζαλγκίρις, Χίμκι και Ρεάλ Μαδρίτης έφτασαν στις 14 νίκες, 4 ομάδες ισοβαθμούν στην τέταρτη θέση, ενώ οι πράσινοι σε δύο εβδομάδες ταξιδεύουν στη Μαδρίτη. Η προσωπική μας εκτίμηση παραμένει σταθερή: η επιθετική ανάσα που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός είναι άμεσα συνυφασμένη με την επιστροφή του Λοτζέσκι.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ