EUROLEAGUE

Βαλένθια: Η σημασία της πίστης στο πλάνο

Βαλένθια: Η σημασία της πίστης στο πλάνο
HTTP://WWW.EUROLEAGUEBASKETBALL.NET

Την ώρα που κάποιοι κρατούν μικρό καλάθι, ένα μέλος της Βαλένθια ονειρεύεται το Final Four της EuroLeague. Το Hoop Fiction γράφει για την ομάδα-έκπληξη της φετινής σεζόν στη EuroLeague.

Δεν είχαν καταφέρει ποτέ να επιβληθούν στο μεγαλείο της Real.

Δεν είχαν καταφέρει να ταυτιστούν με κάποιου είδους κουλτούρα, κάτι δηλαδή σαν το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας που διαπνέει την Barcelona.

Δεν είχαν καν καταφέρει να αποκτήσουν ένα ξεκάθαρο στίγμα, ακριβώς όπως η Baskonia κατόρθωσε να θεωρείται συνώνυμο της επιθετικότητας, του μαχητικού πνεύματος και του υψηλού tempo με όσα πέτυχε την εποχή που η φανέλα της έγραφε " Taugres".

Κι όμως, στα περσινά playoffs της ACB, τους νίκησαν όλους. Πριν το καταφέρουν, είχαν χάσει στον τελικό του Copa Del Rey από τη Real, ενώ η Malaga τους έκλεψε το EuroCup.

Από τη Real έχασαν για δύο πόντους και δεν είχαν την ευκαιρία να σουτάρουν για τη νίκη, εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου σφυρίγματος. Απέναντι στους Ανδαλουσιάνους του Plaza κέρδισαν το πρώτο παιχνίδι της σειράς των τελικών και στη συνέχεια έχασαν τα δύο επόμενα και μαζί μ' αυτά και το τρόπαιο. Μέσα στην έδρα τους, χωρίς καν να βάλουν 60 πόντους, σοκαρισμένοι και παγωμένοι προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν ότι μόλις έχασαν σχεδόν τα πάντα. Κι αυτό το σχεδόν, ήταν το πιο δύσκολο σε σχέση με τα δύο που είχαν ήδη χαθεί.

Βαλένθια: Η σημασία της πίστης στο πλάνο
FACEBOOK/VALENCIA BASKET CLUB

Ήταν όμως η στιγμή να πετύχουν. Επιβλήθηκαν απέναντι σε Barca, Baskonia και Real όσο πιο εκκωφαντικά γινόταν, κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και μαζί μ' αυτό, την πρόκληση του ανταγωνισμού των καλύτερων. Τη φετινή σεζόν, η Valencia ανήκει στην Ευρωλίγκα.

ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στην ευρωπαϊκή πλευρά του μπάσκετ, οι superstars, ή τουλάχιστον όσοι εξ' αυτών έχουν απομείνει, απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν το απόλυτο κέντρο ως κύριο συστατικό για την αγωνιστική κορυφή. Ο ένας δεν μπορεί να νικήσει τους πέντε, ενώ οι πέντε μπορούν εύκολα να τον ισοπεδώσουν. Κι αυτή μοιάζει να είναι η βάση πάνω στην οποία στέκεται το project της Valencia.

Μια ομάδα που προτάσσει την έννοια του συνόλου ως ιδανική κατεύθυνση για να είναι κανείς ανταγωνιστικός, λειτουργώντας με τρόπο τέτοιο που προσεγγίζει όσα έχει μάθει να αξιολογεί ως βασικές σταθερές ο Ευρωπαίος μπασκετικός παρατηρητής: ένας προπονητής συνειδητοποιημένος για το μπάσκετ που θέλει και μπορεί με τα συστατικά που διαθέτει να παρουσιάσει, ακόμα κι αν αυτό αντιτίθεται στον υψηλό ρυθμό που τείνει να μετατραπεί σε απόλυτο κανόνα, επίθεση συνεργασιών μέσα από ένα σύμπλεγμα cuts και screens που σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν το ιδανικό σουτ, μαχητικός χαρακτήρας που προσωποποιείται ιδανικά στην αύρα που αποπνέουν οι Dubljevic και San Emeterio και μια έδρα που ενδεχομένως αποδειχθεί νεκροταφείο όλων των top ομάδων της φετινής Ευρωλίγκας.

Βασική διαφορά σε σχέση με πέρσι, είναι ο νέος προπονητής. Ο Pedro Martinez δεν συνέχισε (ενώ πλέον ανέλαβε τη Baskonia) και στη θέση του συνεχίζει ο Txus Vidorreta, ο περσινός coach της Τενερίφης, χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο έλεγχος του παιχνιδιού μέσα από τη διατήρηση χαμηλού ρυθμού. Η επιλογή Vidorreta είναι στοιχείο που από μόνο του αποδεικνύει την στοχευμένη λειτουργία του project. Ένας προπονητής που ταίριαζε στα χαρακτηριστικά όσων θα συνέχιζαν στο roster, με στυλ παιχνιδιού που δεν θα προκαλούσε ηλεκτροσόκ φέρνοντας ριζικές αλλαγές, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή μετάβαση για μια σεζόν πολύ πιο ανταγωνιστική, μιας και πέραν της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, ολόκληρη η Ισπανία θα ήταν πολύ πιο προσεκτική απέναντι στον Πρωταθλητή.

Ο "ΤΡΕΛΟΣ" ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΣΚΟΡΕΡ

Ο Vidorreta έφερε μαζί του το σημαντικότερο γρανάζι της περσινής Τενερίφης, τον Ολλανδό Aaron Doornekamp. Φασαριόζος και υπερκινητικός, σουτέρ θέσης με μεγάλη καρδιά, άφοβος μπροστά σε κάθε άμυνα και έτοιμος να πεθάνει για κάθε κατοχή, ένας μαχητής που αγαπούν οι προπονητές και μισούν οι αντίπαλοι. Ο Doornekamp έχει ενταχθεί στο καινούριο του περιβάλλον σαν να μην έλειψε ποτέ από αυτό και ήδη οι οπαδοί των πορτοκαλί ξεσηκώνονται με κάθε του κίνηση, έτοιμοι να πανηγυρίσουν ένα ακόμα τρίποντο κι ακόμα πιο πρόθυμοι να μιμηθούν τον Ολλανδό που μοιάζει να κοροϊδεύει τους αντιπάλους με τον τρόπο που παίζει με το προστατευτικό για τα δόντια μετά από κάθε εύστοχο σουτ, σαν ο Steph Curry να βρήκε τον Ευρωπαίο '' splash brother'' στο Fuente De San Luis.

Βαλένθια: Η σημασία της πίστης στο πλάνο
EUROLEAGUE

Πέραν του Doornekamp, οι Ισπανοί ανακάλυψαν όσα πραγματικά μπορεί να κάνει ο Erick Green. Ο Αμερικανός βρήκε τον χώρο που δεν είχε πέρσι στον Ολυμπιακό κι η Valencia κέρδισε ένα επιθετικό όπλο που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Ευρώπη. Το πώς ο Green εντάχθηκε στον τρόπο παιχνιδιού των Ισπανών είναι στοιχείο που υπογραμμίζει την σημαντικότητα της στελέχωσης. Έγινε μέλος μιας περιφερειακής γραμμής που έψαχνε τον διάδοχο του Rafa Martinez και αφομοιώθηκε από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια. Οσα έκανε η Valencia προκειμένου να εξασφαλίσει ιδανικές προϋποθέσεις για τις προσπάθειες του Martinez, τα κάνει πλέον για τον Green. Ο Αμερικανός ανέλαβε τον πρώτο ρόλο κι ο Ισπανός έχει τις ανάσες για κάποια ποιοτικά λεπτά λίγο πριν τη δύση της καριέρας του, έχοντας δίπλα τους είτε τον Vives είτε τον Diot, με τους δύο τελευταίους να αποτελούν παράγοντες δημιουργίας.

Κι όσο ο Vives δημιουργεί (ο Diot είναι ακόμα εκτός με τραυματισμό), τόσο οι Dubljevic και Pleiss εκτελούν. Η Valencia εκμεταλλεύεται τον άξονα συνεργασίας μεταξύ point guard και center, κι είναι ομάδα που εμμένει να χρησιμοποιεί το pick n roll ως στοιχείο του κεντρικού πλάνου. Τα τελειώματα του Pleiss μετά το roll κι αφού έχει δώσει το screen στην κορυφή είναι συχνό στιγμιότυπο στα φετινά παιχνίδια των Ισπανών, ενώ ο Dubljevic προσθέτει επιπλέον διαστάσεις και επιλογές: ο Μαυροβούνιος έχει το εκτόπισμα και τη δύναμη για να υποδεχθεί αποτελεσματικά και να παίξει με πλάτη στο χαμηλό post, ενώ παράλληλα δημιουργεί χώρους μιας και είναι ικανός να απειλήσει από μακριά.

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ PROJECT ΚΑΙ Η ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Πέραν, όμως, από τα επιμέρους αγωνιστικά χαρακτηριστικά, το σημαντικότερο από όσα έχουν πετύχει οι Ισπανοί είναι το ότι παραμένουν πιστοί στο project. Στοχευμένες επιλογές, σαφής αγωνιστική κατεύθυνση, και μεταγραφικές κινήσεις που υποστηρίζουν το πλάνο με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τον Jesus Mulero, τον αθλητικό διευθυντή του οργανισμού.

Για τους Ισπανούς, όσα συνέβησαν πέρσι είναι απλώς το πρώτο βήμα. Κι αυτό είναι το σκεπτικό που διαπνέει τους πάντες, από τον δωδέκατο παίκτη μέχρι τον καινούριο coach. Όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν με όσα δηλώνουν, η Valencia κοιτάζει ψηλά. Ο μόνος που το παραδέχτηκε μπροστά στην κάμερα, ενδεχομένως σε μια στιγμή αμερικανικής χαλαρότητας, ήταν ο Erick Green:

" Θέλουμε την οκτάδα. Κι εκεί, αν βρεις τον κατάλληλο απέναντί σου, πηγαίνεις στο Final Four".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ