EUROLEAGUE

Πριν το ντέρμπι: πώς και πόσο θα επηρεάσουν οι προσθήκες τους "αιώνιους"

Πριν το ντέρμπι: πώς και πόσο θα επηρεάσουν οι προσθήκες τους "αιώνιους"

Τι θα δούμε στο αποψινό ντέρμπι; Πως θα βοηθήσουν οι Τζέιμς - Πέιν τον Παναθηναϊκό και τι πρέπει να περιμένει ο Ολυμπιακός από τους Μπράουν - Τιλί; Το Hoop Fiction καταγράφει τα δεδομένα.

Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός προσέθεσαν επιπλέον στοιχεία στο roster και το παιχνίδι τους, το ντέρμπι του ΟΑΚΑ είναι το πρώτο ματς στο οποίο οι δύο ομάδες θα παραταχθούν με όλα τα νέα πρόσωπα στις συνθέσεις τους και το ερώτημα που συνοδεύει αυτή την πρώτη συνάντηση είναι το κατά πόσο οι νεοαποκτηθέντες θα μπορέσουν να αποτελέσουν ουσιαστικό παράγοντα.

Από τη μία πλευρά, για τον Παναθηναϊκό ήδη υπάρχει ένα πρώτο δείγμα. Απέναντι στη Χίμκι, ο Τσάβι Πασκουάλ πειραματίστηκε με τα σχήματα της περιφέρειας, τοποθέτησε τον Τζέιμς δίπλα στον Καλάθη και προσπάθησε να ανακαλύψει εκ νέου τις ισορροπίες σε χρόνους και ρόλους. Απέναντι στον Ολυμπιακό, η κατάσταση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διαφορετική.

Ένας πρώτος λόγος γι΄αυτό είναι η αναμενόμενη επιστροφή του Λοτζέσκι στη δωδεκάδα. Ο Αμερικανός προπονήθηκε κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα, είναι δεδομένο πως προσθέτει μία διαφορετική και απαραίτητη διάσταση στην επίθεση του Παναθηναϊκού, ενώ η παρουσία του θα επηρεάσει άμεσα και το πώς θα επιλέξει ο Τσάβι Πασκουάλ να διαχειριστεί τα σχήματα που θα παρατάξει στην περιφέρεια (σε περίπτωση που ο Λοτζέσκι μείνει τελικά εκτός, προβάδισμα δωδεκάδας θα έχει ο Ντένμον).

Με τον Λοτζέσκι εντός, μία λογική εκτίμηση είναι πως ο Τζέιμς θα έχει τον πρώτο ρόλο στην πεντάδα που θα έρθει από τον πάγκο. Ο Παναθηναϊκός είχε μάθει να λειτουργεί με πεντάδες στις οποίες ο Λοτζέσκι ξεκινούσε στη θέση 2 δίπλα στον Καλάθη, ο Τσάβι Πασκουάλ θα επιδιώξει να βρει σκορ μέσα από τρόπους επίθεσης που έχει αποδειχτεί πως λειτουργούν αποτελεσματικά, ενώ με τον Τζέιμς να έρχεται από τον πάγκο οι πράσινοι θα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την επιθετική τους ένταση αμείωτη, έχοντας πλέον μια αξιόπιστη επιθετική λύση στο γκρουπ των αναπληρωματικών της περιφέρειας μιας και είναι γεγονός πως ο Αμερικανός διαθέτει χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν τους περιφερειακούς αμυντικούς του Ολυμπιακού (απόδειξη οι περσινές του εμφανίσεις απέναντι στους ερυθρόλευκους), κι αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύεται φέτος μιας και οι ερυθρόλευκοι δεν διαθέτουν κάποιον "κοντό" που μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα του Τζέιμς περιορίζοντάς τον.

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΠΕΙΝ ΣΤΗΝ ΡΑΚΕΤΑ;

Αν κάτι μπορεί να καταγραφεί ως δεδομένο, αυτό είναι πως τα συνεχόμενα επιτυχή αποτελέσματα του Παναθηναϊκού απέναντι στους ερυθρόλευκους έχουν ως βάση την αμυντική ένταση. Οι πράσινοι παρατάσσουν ενέργεια και ταχύτητα, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν άμυνα με αλλαγές περιορίζοντας το οπτικό πεδίο και τους διαδρόμους για τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού και υπερτερούν σταθερά στο ριμπάουντ.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο Πέιν προσφέρει περισσότερο βάθος. Αν ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που εύκολα ή δύσκολα καταφέρνει να κερδίσει τους χώρους και τις μονομαχίες της γραμμής των ψηλών με το δίδυμο Γκιστ - Σίνγκλετον και την αστείρευτη ενέργεια του Αντετοκούνμπο, η προσθήκη του Πέιν, σε θεωρητικό επίπεδο, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ένα στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για την τελική έκβαση είναι το κατά πόσο ο Πέιν θα μπορέσει να αμυνθεί όταν ο αντίπαλος ψηλός υποδεχθεί την μπάλα στο χαμηλό ποστ και επιχειρήσει να παίξει με πλάτη. Η άμυνα πάνω σε αθλητέςπου γνωρίζουν πώς να κινούνται παίζοντας με πλάτη στον αντίπαλο (και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό εφαρμόζεται στον Μιλουτίνοβ) αποτελεί διαχρονική αδυναμία του Γκιστ και, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η εύρεση μιας λύσης γι' αυτό μοιάζει ως ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσε να προσφέρει κάτι καινούριο ο Πέιν.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο COACH ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΡΕΡ ΜΠΡΑΟΥΝ;

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί για πρώτη φορά με τον Μπόμπι Μπράουν στη δωδεκάδα. Τι μπορούν να αναμένουν οι ερυθρόλευκοι;

Ένα πρώτο ερωτηματικό έχει να κάνει με την τελική κατάρτιση της δωδεκάδας. Τα χαρακτηριστικά του Μπράουν μοιάζουν να δίνουν τη λύση για όσα δεν πρόσφερε με σταθερότητα ο Ρόμπερτς, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να μείνει εκτός δωδεκάδας ο Χόλις Τόμπσον ή ακόμα κι ο Ουίλτζερ. Κρίνοντας βάσει των χρόνων και της μέχρι στιγμής διαχείρισης, το να μείνει ο Τόμπσον εκτός μοιάζει να είναι η πιο λογική κίνηση. Ο Αμερικανός παραμένει στο roster χωρίς σαφή ρόλο και σταθερό χρόνο, τη στιγμή που ο Μπράουν ήρθε για να πάρει άμεσα αρκετά λεπτά προκειμένου να δώσει εύκολα καλάθια μέσω της ικανότητάς του για γρήγορη εκτέλεση.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Μπράουν μπορεί να είναι η καινούρια πνοή στην επίθεση του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι έχουν βιώσει αρκετά βραχυκυκλώματα όταν βρίσκονται οι αναπληρωματικοί στο παρκέ. Ο Αμερικανός θα εκτελέσει με περισσότερο θράσος χωρίς να έχει το δισταγμό που είχε σε αρκετές περιπτώσεις ο Ρόμπερτς, θα προβληματίσει την περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού εκτελώντας άμεσα από μακριά σε περίπτωση που βγει πάνω του ο Λεκαβίτσιους ή ο Ντένμον, ενώ αν οι πράσινοι επιλέξουν να βγάλουν πάνω του κάποιον ψηλότερο θα έχουν πάρει το ρίσκο του να αφήσουν κοντούς παίκτες στην πίσω γραμμή άμυνας.

Για το στυλ παιχνιδιού του Μπράουν, ένα στοιχείο που δεν έχει υπογραμμιστεί ιδιαίτερα είναι πως ο Αμερικανός είναι ένας δημιουργός που κινείται σίγουρα πάνω από το μέσο όρο. Στη σεζόν της Σιένα είχε πάνω από 5 τελικές πάσες ανά αγώνα, ενώ αν πάει κανείς ακόμα πιο πίσω, σε σεζόν που αγωνίστηκε στην Ευρώπη με τον Άρη, την Άλμπα Βερολίνου και την Όλντενμπουργκ ήταν ένας σταθερά καλός δημιουργός, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί πως κύριο χαρακτηριστικό του είναι το άμεσο σκορ.

Πέραν του Μπράουν, ένας ακόμα παίκτης που μπορεί να θεωρηθεί ως προσθήκη είναι ο Κιμ Τιλί. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος επέλεξε να μην τον χρησιμοποιήσει παρά το ότι ήταν διαθέσιμος την προηγούμενη εβδομάδα απέναντι στη Βαλένθια, ενώ το αν και πόσο θα χρησιμοποιηθεί στο ΟΑΚΑ παραμένει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό. Το δεδομένο είναι πως οι ερυθρόλευκοι τον χρειάζονται έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα σύνολο που στις τελευταίες αναμετρήσεις κερδίζει μέσω της επιβολής στη γραμμή των ψηλών. Το αν θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι ένα ερώτημα που έχει ήδη απαντηθεί - στο μοναδικό φετινό του παιχνίδι ο Τιγί έπαιξε για σχεδόν 15 λεπτά απέναντι στους πράσινους.

Εν όψει του ντέρμπι, όσοι μόλις προστέθηκαν ενδέχεται να δώσουν πολύτιμες λύσεις. Είναι βέβαιο πως, από το πρώτο του κιόλας καλάθι, ο Τζέιμς θα βάλει φωτιά στο ΟΑΚΑ, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Μπόμπι Μπράουν που έχει αποδείξει πως δεν επηρεάζεται από καυτές έδρες. Πριν από πέντε χρόνια, είχε ''σκοτώσει'' τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Εκείνο το βράδυ, απέναντί του βρισκόταν ο νυν συμπαίκτης του Βασίλης Σπανούλης, ενώ μαζί του στην πεντάδα βρισκόταν ο μεγάλος απόντας του αποψινού ντέρμπι. Δυστυχώς για τους ερυθρόλευκους, ο Ντάνιελ Χάκετ παίζει πλέον στη Βόρεια Βαυαρία.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ